Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC AT táp +-40V?
Lapozás: OK   2 / 15
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Okt 12, 2007 /
 
No, lerajzoltam, hogy nagyjából hogyan is megy a PC tápban a +12V előállítása.

Látszik, hogy a bemenetet bipoláris jellel hajtja, a kimeneten pedig az egyik fázisban a felső féltekercs dolgozik a kimenetre a diódán keresztül (ekkor a másikon negatív feszültség indukálódik), a másik fázisban pedig pont fordítva.

Pont emiatt a működés miatt a bemenet mindkét fázisában a kimeneti terhelést "látja", azaz mindkét fázisban folyik áram a primer tekercsen is.

A kékkel rajzol toldást tettem rá, ez az eredetileg kihasználatlanul megjelenő negatív polaritású fázisokat viszi a -12V kimenetre. A tekercs ugyanaz, csak így már mindkét fázisban 1 eredeti és egy "kék" dióda is vezet, a primer oldalon a +12V és a -12V által okozott együttes terhelés árama fog folyni.

(Remélem, a kép is megy...)

pc12V.GIF
    
(#) GTI válasza szilva hozzászólására (») Okt 12, 2007 /
 
Ez elég egyszerű megoldás, a hétvégén ki is fogom próbálni. THX a rajzért. :worship:
(#) Hurka hozzászólása Okt 13, 2007 /
 
Hellosztok!

Van egy 200W-os AT(!)-s tápom, és ezt szeretném átalakítani +--os szabályozható kimeneti feszültségű kísérleti tápegységgé. Ebben szeretném a segítségeteket kérni!

A kimeneti feszültség max +-15v lenne, a minimum meg 0 V. A pufferkondik a + és a - 12 voltos ágban 16 V-osak, tehát az jó lenne, bár azoknak nagyon kicsi a kapacitásuk. a kettősdiodákat gondolom a -12V-os ágban nagyobbra kell cserélni... Énnekem elég lenne mindkét ágban ey max 2 Amperes áramerősség...

Mit kell átalakítanom még ahhoz hogy jó legyen?

Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
(#) EcoPityu válasza szilva hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Szia Szilva!
Nem, nem próbáltam, de nekem szerencsére erősítőt fog hajtani, ráadásul kapcsüzeműt hídban. Ezért nem annyira lényeges, hogy mennyire szimmetrikus, egy-két volt nem számít, meg ezért is járatom véggázon, hogy maxx lefelé mozoghasson, az nem teszi tönkre, az előerősítő rész meg amúgy is stabilizálva lesz.
(#) EcoPityu válasza Hurka hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Hurka szaktárs!
A kondikat mindenképpen cseréld ki min 25v-osra, mert vannak átjövő feszültségimpulzusok is, ezért van az egész táp kicsit túlméretezve. A plusz ág diódapárja minimum 20A-t bír, azt ne bántsd, viszont a mínusz 12 voltos ágban 1A-s diódák vannak azokat min 3A-s ra kell cserélned, nem muszály hűteni ekkora áramnál. A vezérlő IC /ha TL494 v. KA7500/ 1-es lábán lévő visszacsatolt fesz dönti el, hogy mennyi legyen a kimeneten. Tehát az 1-es lábról a földre menő ellenállást cseréld ki egy nagyságrendekkel nagyobb potira, köss vele sorba egy fix ellenállást, és építsd meg azt amit itt előbb lerajzoltam. Így tudod állítani a kimeneti feszeket, és elvileg szimmetrikusan, bár ezt még a gyakorlatban menet közben én nem állítottam.
(#) EcoPityu válasza Hurka hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Az R ellenállást úgy kell méretezni, hogy ne mehessen 15 v fölé a kimeneti fesz, ez korlátozza. A poti meg minél nagyobb, annál kisebb lesz a kimeneti fesz, csak nem tudom, hogy működés közben ennek a váltotatgatása miként befolyásolja a működést, de majd te kipróbálod .
Arra gondolj, hogyha leszabályzol mindent, akkor a venti nem fog menni, ergó túlmelegedhetsz, mert ezek a vackok alapban melegszenek... egy kicsit.
Ím a kép:



EcoPityu
(#) EcoPityu válasza Hurka hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
bár azoknak nagyon kicsi a kapacitásuk ....Itt olyan nagy a működési frekvencia (50khz), hogy az az 1000ufd-os kondi bőven sok, most gondold el az 50 HZ-hez képest 1000x-es, mekkora kondinak számítana ez így ilyen nagy frequn.
(#) Krisz03 válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Idézet:
„nem tudom, hogy működés közben ennek a váltotatgatása miként befolyásolja a működést”

Én ezzel a visszacsatolással szabályzom az átalakított tápegységemet. Most is épp az AA akksi töltőt működtettem róla, és tökéletesen működik. Néha a poti tekergetése közben ciripelő hangot hallat a táp, de ez megszűnik, ahogy terhelést rakok rá. Az egyetlen hiba ezzel a szabályzással, hogy 5V alá nem lehet menni vele...

Idézet:
„ha leszabályzol mindent, akkor a venti nem fog menni”

Mire nem jó a "tápfeszváltó" kapcsoló?! Egyik széle 5V-on, másik széle 12V-on, közepére pedig a venti pozitív. Ha nagyon feltekerem a feszt, akkor az 5V-os ágra, ha nagyon letekerem a feszt, akkor a 12V-osra kapcsolom a ventit.
(#) laciee hozzászólása Okt 14, 2007 /
 
Sziasztok, ma találtam erre az oldalra, tehát sokmindent nem olvastam végig mert rengeteg lett volna. Át lehet alakítani az AT tápot, itt rá egy élő példa, ami egy 2*35W-os hibrid IC-s végfokot hajt. A táp maga egy 386osé volt 150W-os. Sajnos a trafót nem sikerült egybe szétvenni a ragasztásnál, igy a légrés miatt azonnal elküldte a kapcsolótranzisztorokat. E helyett került bele egy ferrit fazékmag. Sajnos össze kellett húzatni ezt is, jobb híján fémcsavarral, ami azért nem jó mert melegszik a vas. A kimenő oldalon új diódák kellettek amik bírják a 32V ot és a kb 27KHz-et. A feszültségeket le kellett osztani +-5V-ra, így minden védelem megmaradt. Volt már zárlatos hangszóró az erősítőn, a táp szépen kikapcsolt. Sajnos csak rossz minőségű képeket tudok feltenni róla. Mindig valami még bekerült a dobozba, ezért nem tül szép az elrendezés +VU méterek, +hangszí szabályozó, +bemenetkiválasztó... és ez jó pár éve megy probléma nélkül, a kapcsolótranzisztorok gond nélkül bírják ventillátor nélkül is... a többi no comment, helo
(#) Hurka válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Igen Pityu, de sztem kevesebb az ideje feltölteni is!

Üdv.: Hurka
(#) szilva válasza Hurka hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Az igaz, hogy kevesebb ideje van a töltésre is, viszont a kisebb kapacitás miatt kisebb töltést kell a kevesebb idő alatt belepumpálni.

Summa summárum a kimeneti "brumm" ugyanakkora kimeneti áramnál ugyanakkora lesz, ha a frekvencia növekedésének arányában a kimeneti kondit csökkentjük. Azaz ha 50Hz helyett 50kHz az üzemi frekvencia, akkor egy kimenti 1F-os kondit 1000µF-ossal helyettesíthetünk.
(#) Hurka válasza szilva hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Igazad van
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 15, 2007 /
 
Sziasztok!
Ez a téma nagyon jó!
Ha jól belegondolok, akkor egy AT tápot át lehet alakítani simán +-25voltra. Ezzel ha meghajtok egy hidalt TDA7293-at, akkor 100watt feletti teljesítményt tudok kihajtani a tápból meg az IC-ből, és ez az egész meg van max. 3Eft-ból... És nincs súlya az erősítőnek, viszont teljesítményben odaver. De mindez túl szép, hogy igaz legyen! Légyszi mondjátok el a hátrányokat is (Az én AT tápom 12voltra 8Ampert tud leadni, ami ha jól számolok, 96W - ez +-25 volton is 96W marad? Mondjuk ha így nézzük, még így is elég durva a kimenő teljesítmény/ár aránya... :eek2: )
Köszi!
(#) naiva hozzászólása Okt 15, 2007 /
 
Segítséget kérnék.
Nem vagyok szakember, de kénytelen vagyok némi risztóügyekkel foglalkozni. Van egy nagyobb 12V-os szirénám, amit a riasztó központ már nem szívesen lát el, kell neki vagy 4 A. Van egy régebbi kiselejtezett PC-m, aminek a tápegységére ( HPA-200 T) az van írva, hogy tud 12V/7.3A-t. Ez gondoltam, elég lenne. Kiszereltem,de a tápegység kimenetein nem találok 12V-t. Igazándiból 5V-t se, látok 4V-t, 2V-t meg talán 1.5V-t. A ventillátor se indul el. Lehet, hogy csak akkor indul el valójában, ha rá van kötve a PC alaplap?
(Igazándiból egy 220-as mozgásérzékelöre akarnám rákötni a tápot.)
Kerestem infót a neten, de nem találtam meg.
Egy "szakinak" ez a kérdés biztos nem gond.
Köszönöm elöre.
(#) szilva válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Az AT (ATX) tápokra is azt írnak, amit akarnak Meg kell nézni, mi van benne egyenirányítónak. ATX300W-osakban nagy divat 2db, egyenként 3A-es ultrafast diódát használni a +12V-os ágon, a matricára szemrebbenés nélkül kerülnek rá a +12V-os ágra 13-15A terhelhetőséget tanúsító adatok.

Aztán csak néz a delikvens, ha az egyik dióda bezárlatol, emiatt a szabályozás "megtolja" a tápot és esetleg elvisz mást is a gépben a megszaladó feszültség.

Szóval szét kell nézni a tápban, milyen egyenirányító van a +12V-on, elviseli-e a megemelt feszültséget, aztán a negatív ágat is átalakítani olyanra, mint a pozitív ág (persze ellentétes polaritású alkatrészirányokkal).

És akkor még mindig ott lehet a bibi, hogy vajon az eredeti tápban mennyi tartalék lehetett. Ha a 12V helyett 25-öt állítasz elő vele, lehet, hogy egy izmosabb terhelésnél nem fog már tudni eleget "rápumpálni", hogy kiadja a megfelelő feszültséget. Azt is bele kell kalkulálni a dologba, hogy minimum 10%-os hálózati feszültségesést azért illene elviselnie a tápegységnek.

Egy másik probléma lehet, hogy ezeknél a tápoknál a + ágak a szabályozottak, a negatívak csak "mellékesen" állnak elő. Ez azt jelentheti a gyakorlatban, hogy csak a + ágat megterhelve a szabályozás rápumpál, hogy tartsa a kimeneti feszültséget, ennek hatására a - feszültség elmegy jól a negatívba. Persze egy végerősítőnél, helyes működés esetén a terhelés nagyjából szimmetrikus, de azért erről is jó tudni.

A sokadik "ellenérv" pedig az, hogy általában nem szeretik a "nagyok", ha egy végfok stabilizált tápról jár. (Pont ezért tervezem, hogy egy kapcsolóüzemű, de nem szabályozott, valamilyen fix kitöltési tényezővel dolgozó tápegységet fogok megtesztelni egyszer ilyen célra, ha sikerül időt szakítani rá.)
(#) szilva válasza naiva hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Ha az egy AT tápegység (nem ATX), akkor valszeg csak akkor fog normálisan elindulni, ha megterheled a +5V és a +12V kimenetét is, legalább 1-2A-rel.

ATX tápnál a PSON lábat (általában zöld vezeték) kell valamelyik nulla vezetékhez (általában feketék) hozzákötni, hogy elinduljon a tápegység, ATX tápegységeknél terhelés nélkül azért már legalább nagyjából jó feszültségeket kellene látnod, de igazából az is csak a +5 és a +12V-os ágak terhelése esetén működik üzemszerűen.
(#) Árpy válasza szilva hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Az miért nem jó, ha stabilizált a táp? Ha pl egy nagyobb erősítő van rajta, és ha valami nagyobb energiájú mélyhang szólal meg, akkor a tápfesz nem csökken, és nem kezd el torzítani az erősítő.
(#) Kovidivi válasza szilva hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Nézd meg a képen vannak (2poros ami be van forrasztva a tápba, a másik 4 pedig másik tápból kivett dióda.) Ezek mekkorák lehetnek?
Ha beforrasztom a negatív ág diódáit, akkor az nem fog bezavarni esetleg az eredeti -12voltos ág miatt a táp működésébe (nem használnám az eredeti -12 voltot)?
A feszültség kétszerező kapcsolásról mi a véleményetek AT tápban?
Erősítőt hajtanék róla, így sztem elhagyom a negatív ág szabályozását.
Én is hallottam arról, hogy kapcsolóüzemű táppal nem jó hajtani végfokot, de az az érv győzött meg, hogy rengeteg nagyobb erősítőben is kapcs. üzemű táp van, melyet neves cégek gyártanak (ha már ők használják ezt a technikát, rossz nem lehet... bár lehetne vitatkozni.)
Köszi a választ (melyben én nem sok ellenérvet találtam szerencsére )!

he2.gif
    
(#) szilva válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Ha jól látom, ezek a szokásos PR302 vagy FR302 jelölésűek, ahol a 3 utal a maximális áramerősségre. Esetleg lehet 502-es típus is, akkor elvileg 5A-es, de olyat nagyon ritkán láttam ilyen tápokban.

A stabilizált tápról történő erősítőjáratás meg egy régi hitvita, én sem értem a miértjét, de igenis létezik a dolog, és az igazán "audiofil"-ek mindig ellenkeztek az ilyesmi ellen. Biztos van okuk rá. Józan ésszel én sem gondolnám, hogy baj, de hát ez van

Ja, az eredeti -12V-ot én kiszedtem az átalakított tápomból és a helyére tettem be a "megerősített"-et. Így a -12V is átmegy a nagy közös ferritgyűrűn, ami állítólag fontos (bár nem értem a pontos működési mechanizmusát).

Ha csak a +12V és -12V-os ágat fogod terhelni, akkor viszont a +5V-tal valamit kell kezdeni, mert a legtöbb táp szabályozásába ez is (vagy leginkább ez) beleszól. Én kihajigáltam mindent az eredeti +5V ágból és a +12V-ból állítottam elő 47 és 33 ohmos ellenállásokkal felépített osztóval a +5V kimenet helyére. Így minden maradt a szabályozásban a régiben, és csak a 12V-ot terhelve is stabilan tartotta azt.
(#) Kovidivi válasza szilva hozzászólására (») Okt 15, 2007 /
 
Hát ezek csak fr302-esek... nem baj... +-25 volton 6Amper azért nem semmi... Annyi úgysem kell Már ha le tudja adni a táp
Az "audiofil"-ek pedig mondhatnak bármit, én ki fogom próbálni kapcs. üzemű táppal, és ha csúnyán szól, majd veszek hozzá trafót.
Esetleg ha tudtok még mondani ellenérveket, ne tartsátok magatokban! Köszi!
(#) naiva válasza szilva hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
kösz a segítséget, de:
-honnan tudom megállapítani, hogy AT vagy ATX? (HPA-200 T van ráírva.) Egy 486-os gépet hajtott.
- zöld vezeték nincs. Van - sorrendben az alaplapon-
1 db narancssárga (PG felirat)
1 db kék ( -12 felirat)
1 db fehér ( -5 felirat)
1+1 fekete+piros ami a 12Voltos ventillátorhoz megy
8 db piros
majd mellette
12 db fekete
majd mellette
5 db citromsárga
Valahol olvastam, hogy a zöld néha fehér. De itt a fehér mellé -5 és nem +5 van írva.

A feketék mellett még látok egy G betüt. ( Grund?)
Mond ez valamit, vagy dobjam ki?

De lenne még egy kérdésem. Létezik olyan jeladó, amit belül az ajtókilincsre lehet kötni, s jelez, ha kívül megfogják? Riasztósok nem tudtak róla. Olyasmire gondolok, mint a liftek kondenzátoros? hívókapcsolói pl.
(#) szilva válasza naiva hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
Ez bizonyára egy még nem ATX-es táp lesz. A -12 és -5 feliratok jelzik a -12V és -5V ágakat, a sok fekete a G jelöléssel a GND, vagyis a tápfeszültségek közös ága. A pirosaknak kellene a +5V és a sárgáknak a +12V kimeneteknek lenniük.

Valószínűleg csak úgy fog normálisan elindulni a tápegység, ha a +5V és a +12V ágakat megterheled. A +5V-ra mondjuk egy 5-10 ohm /5W ellenállás kellene, a +12V-ra meg egy 10-20 ohm /15W. Ellenállásos terheléssel bekapcsolva kellene megmérni a feszültségértékeket. Ha azok nagyjából jók, akkor használható a tápegység, ha ezekkel terhelve is olyan félrebillent értékeket kapsz, akkor valami nem jó a tápban.

(#) Árpy válasza naiva hozzászólására (») Okt 16, 2007 /
 
Helló!
Így van ahogy szilva írta. Ez egy AT táp, régebbi gépeknél még ilyet használtak. Ezeknél a 230voltot szakították meg a kapcsolóval a táp előtt, nem úgy, mint az ATX-eknél, ahol van már stand by tápfesz is. Úgyhogy az a lényeg, hogy 230voltot adsz a tápnak a kapcsolóval és terheled a pozitív ágakat, és ezután leméred a feszt.


Másik kérdésedre válaszként szerintem nézd meg ezt a topicot, ami érintéskapcsolással foglalkozik. Ezután már csak annyi a lényeg, hogy a bemenetére a fém kilincset kell kötni. Link
(#) EcoPityu válasza szilva hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Szilva!, jók az idézeteid...
Látom mindenki beindult az olcsó, könnyű, stabil, zavarmentes, és alacsonyfrekvenciás-zajmentes, tápok hallatán!
Végre majd nem kidobják őket, hanem újrahasznosítják.
Én legelőször autóerősítőbe csináltam tápot kisebb átkötésekkel a PC-táp trafójából, de az már nrm biznisz. Viszont így , hogy a komplett PC-táp átalakítható, a kisebb korlátok között(4ohm híd-200w)akár nagy erősítőt is elláthat.
Szilva, én is azért járatom majdnem maxigázon a tápot, hogy ne nagyon tudjon már szabályozgatni, ez a stabilizált tápról történő végerősítő működtetés tényleg érdekes dilemma, de én csak annyit mondok, hogy egy colorstar trafóval 2db 27000ufd szűréssel 2db Quad-405 sem hinném, hogy nagyon ingadozó tápfeszről ment volna..
És nagyon sok ilyet láttam én hajdanában-danában..
Már az is dilemma lehetne, hogy én benne vagyok nagy szószólóként a csöves erősítő építés topicban is és akkor mi közöm a digitális végfokhoz és a kapcs üzemű táphoz? Bocs...
Utolsó szó jogán: Foggalmam sincs arról, hogy miben jobb egy ingadozó tápfeszültség egy végerősítőnek, mint egy stabil? Biztos "harmónikusabb" a hangja.
Bár az is tutti, hogy a csöves erősítőmbe, csak a súlycsökkentés érdekében(NAGY FOGYÁS), biztos nem raknék kapcs. üzemű tápot.!
Egy visszamenő kérdésre válaszolva. A PC-tápból bármelyik ágon csak a max átvihető teljesítmény, és a tekercs árambírása a mérvadó!
Ha az 5v-ot nem használjuk egy 200w-os tápnál, akkor azt a plusz100w-ot/5vx20A/ nyugodtan igényelhetjük a 12v-os, jobbanmondva tuning25v-os ágon, így annak az árambírása, ha van 4A, akkor már ki is használtuk a tápunkat.
(#) Kovidivi válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Kedves EcoPityu!

Tudnál erről: "Én legelőször autóerősítőbe csináltam tápot kisebb átkötésekkel a PC-táp trafójából, de az már nrm biznisz." írni néhány sort? Vagy nekem az is elég lenne, ha megmutatnád, hogy hol vannak ledokumentálva a lépések, amit végre kell hajtani. Köszi.

Számításaid szerint áttekercselés nélkül mennyit lehet kivenni egy max. 200wattos AT tápból, ha nem használom az 5 Voltot? (12V-valós 8A, 5V - 20A )
-Első esetben : tápfesz emeléssel (12V helyett 25V, és az is kétszer, a diódák 8-8Amperesek mindkét ágban)
-Második esetben: feszültség kétszerezzéssel két darab diódával és két darab kondival (diódák: 8Ampert bírnak)

Természetesen más véleményére is kíváncsi vagyok, ha csak egy kérdésre szeretne válszolni, az is jó!

Köszönöm Szépen!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hello!
Megépítettem az előző oldalon belinkelt kapcsolást (AT PC táp átalakítása.pdf). Működik tökéletesen, csak az a gondom, hogy a szimmetrikus 12volt ágaira raktam 1-1 piros ledet (tökéletesen világítanak), meg 560ohm-os ellenállást. Azt hiszem normál fél wattosak, vagy egynegyed wattosak, és kb. egy perc után elkezdtek füstölni... 750µF + 1µF a puffer áganként, meg 2db 10kohmos kisütő ellenállás. Miért füstölhetnek?
Köszi szépen!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Egy kis méregetés után rájöttem, hogy 62,5V jön le 2X (Még jó, hogy nem 25voltos kondit raktam rá...). hát nem csoda, hogy elfüstölt a két 560ohmos ellenállás. Mostmár csak arra kell rájönnöm, hogy mit kezdjek ekkora feszültséggel? Hogyan tudnám csökkenteni? Vagy mi az oka, hogy ilyen nagy lett? Az eredeti 12V és 5V maradt a régi, nem mászott el sehova. Talán az a baj, hogy nincsen terhelés egyik ágon sem (kivéve a 2X10kohmot a szimemtrikus ágban)?
(#) ensium válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Ha egyre gondolunk, akkor írta a srác, hogy típustól függően x feszültséget kaphatsz. Az oka ez lesz. Viszont, lehet hogy baromságot mondok, de stabilizátor ICvel ha csökkented?
(#) Kovidivi válasza ensium hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
62,5voltra nincs stabilizátor IC. én még nem hallottam róla. lm317nek kb. 37volt a maximuma (fejből, nem néztem utána)
(#) ensium válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Oké, oké azért mondtam hogy lehet hogy baromság, mert nem tudtam (ezt se). Akkor nekem nicns ötletem... Maximum a tekercselés ?lehet?.
Következő: »»   2 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem