Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Háom kérdésem lenne.Van egy kis Astro 16W-os strobim,aminek ugye a hátulján lehet egy potival állítani a villogási sebességet.Namost az fordult meg a fejemben,hogy ne kelljen mindig a hátulján csavargatni,hogy a potit kioperálom belőle,és egy vezetéken keresztül egy kis dobozkát csinálok neki,és ha magasra van felrakva a strobi,akkor onnan tudom,majd szabályozni.Ez megvalósítható?Mert feleslegesen nem szeretném tönkretenni a cuccost. A másik kérdésem,meg ha azt szeretném,hogy akkor villanjon fel amikor megnyomok egy nyomógombot,azt úgy lehet megvalósítani,hogy a betáp kábelre valahol egy nyomógombot beteszek? A harmadik és egyben utolsó,hogy ha majd lesz egy kis energiám,akkor megakarom csinálni számítógépes vezérlésűre az LPT port segítségével.Ez ezzel a kis szerkezettel lehetséges? Köszönöm a segítséget!
Hello!
Meg lehet valósítani a dolgot, de lehet nem úgy célszerű, ahogy tervezed. Mert a potit ugyan ki lehet vezetni, a nyomógombot is hozzá lehet vélhetően illeszteni. De ha később LPT portról szeretnéd hajtani, akkor célszerűbb először átalakítani úgy hogy optocsatoló gyújtsa be a villogást. Valahogy így. Ez után, már lehet hozzá ütemadót-nyomógombot-portot illeszteni, és nem lesz életveszélyes sem a dolog. A számgép részére, úgy is el kell választani galvanikusan a vezérlést, mert a strobi vélhetően kapcsolatban van a hálózati feszültséggel, és akkor már érdemesebb egyből ebbe az irányba indulni. Amúgy nem ismerem a Srobidat, de egy kapcsolási rajz nem ártana hozzá, mielőt bármibe belefogsz. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
Az LPT-s még a jövő zenéje.Csak lesz egy kis buli,és megakarom könnyebbíteni a strobi vezérlést.Egyenlőre a poti kivezetése,ill. a nyomógombos megoldás érdekelt volna leginkább.
A kis Astrot óvatosan piszkáld, minden alkatrészének kivezetése a dobozból életveszélyes (lehet). A számítógépeddel direktben össze ne kösd véletlenül se. Vannak vezérelhetők, vagy ha érted a mikéntjét építhetsz saját magad.
Idézet: „minden alkatrészének kivezetése a dobozból életveszélyes (lehet)” Ha hozzáér a testhez,nem?
Sziasztok. Van egy ilyen elektronikám. Ez eredetileg fényképezőből való villanócsőhöz van. A kérdésem az lenne hogy a rajzban szereplő alkatrészekkel mi az a cső teljesítmény vagy miben méretezik ezeket amít elbír? szakaszos üzemeltetésre kellene. A másik gondom az, hogy ugye ott van apoti. Ha feltekerem teljesen akkor néha kihagy a villanás.
Ez mennyire működő képes így? Láttam egy másik változatát ahol nem graetz hanem csak egy dióda van. Melyik lehet jó nekem? Egy kisebb buli stroboszkópot akarok csinálni mert a vakus kevésnek bizonyul.
Hello!
A kondiban tárolt energia, (C*U^2)/2. 47µF-os kondinál, és 325V feszültségnél, ez 2,5Ws. Ha a freki 15Hz, akkor ennek a tizenötszöröse a csőre jutó teljesítmény másodpercenként. Vagy is 37,5Ws. Ha a cső ennél kevesebbet tud, szétég. (Mert ugye fogalmam sincs, mi volt a gépedben) Ha feltekered a potit maximumra, akkor a frekvencia közel 16Hz. Vagy is másodpercenként 16-szor villanna. Ez két villanás között T=1/f=1/16=62,5ms Ez alatt kell a kondinak feltöltődnie. A kondi töltési idejét, 67%-ra vagy is 325V*0,67=217V-ra a Tau adja. Tau=R*C. 47µF és 470ohm esetén, ez 22ms lenne. De mivel nem egyenfeszültségről töltődik, hanem félhullámú egyenirányítóról, ez az idő sokkal hosszabb lesz. A szimulációban látszik, hogy a kondi, a 63ms alatt, mintegy 170V-ra tud csak feltöltődni. Ha a cső 300V-os, akkor ez kevés a gyújtáshoz, és nem gyújt be. Másik gond lehet, a 68k/100nF töltődése, mert ez is a 47µF-ról töltődik fel. Ha nem tud, kimarad a gyújtás. üdv! proli007
Áhá. A cső fényképezőből való. Pár bulit megért már vele.
Más. Egyel lejjebb linkeltem egy alap kapcsolást. Ahogy olvasgattam itt a topikban már többen is megépítették és működik. Egy 120Ws csövet tudnék hozzá szerezni. Az jó lehet hozzá? Bővebben: Link
Hello!
Arra a kérdésre azért nem válaszoltam, mert nem rám tartozik hanem arra, akik ezzel foglalkoznak/építenek. Én csak próbáltalak felvilágítani a dolog mikéntjéről. Mert részemről ez a lényeg, nem a buli, meg az építés.. üdv! proli007
Sziasztok.Megépítettem ezt a kapcsolást a cikk alapján. Én se kaptam 4,7M ohmot így én is plusszba 2x1M ohm ellenállást kötöttem. 5W-os ellenállást nem kaptam így a próba erejéig egy itthon talált 4W-osat raktam be 1,5K. Ráadoma 220at a grimm elkezd parázslani és ennyi... Egy fényképező cső van rajta de nem csinál semmit. A kondi egy 10 µF motorindító. Amin 299V van jelen azalatt amikor a hálózatra van csatlakoztatva, így a cső két szélén is 300V van. Mi lehet a gond? Kevés a 300V neki?
Hello!
Attól, hogy a cső nem gyújtana be, még a Glimm-nek villognia kellene. Mert az úgy működik, hogy a P1-R2-őn keresztül feltöltődik a C1 kondi, és egy feszültségnél, amikor a Glimm begyújt, begyújtja a tirisztort, ami kisüti a C1 kondit. A folyamat kezdődik elölről. Tehát valahol itt kell keresni a hibát. Tippjeim.. - Nem töltődik a C1, mert a trafón keresztül nem kap testet, így csak ég a Glimm. - Érzéketlen a tirisztor, nem gyújt be a Glimm áramára. - A Glimm-ben soros ellenállás van, így nem tudja gyújtani a Tirirsztort.. Vagy is mérni kell. Amíg ez nem működik, a többi alkatrésznek nincs szerepe. (A Grimm, a meseíró a parázslámpa v. gáztöltésű cső, az Glimm) üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Na szóval a glimm. Kerestem egy másikat kicseréltem szépen villog a poti tekerésére váltoik a villogása. A C kondin 300V van. Villogás közben 280 körül. A trafócska jó mert kimértem a primerje éppen hogy csak a szekunder majd 70 ohm. Próbáltam a trafó primer bekötésének cseréjével de semmi. A glimm villog és ennyi... A csőre rámegy a kondi feszültsége.
Hello!
Ekkor már "csak" két baj lehet. Nincs a csőnek megfelelő feszültségű gyújtása, vagy a cső 500V-os, és 280-ról nem gyújt be. A gyújtást talán ellenőrizheted, egy megfelelő méretű szikraközzel. (Két drót csúcsa, egymással szemben. A levegő átütési szilárdsága, kb. 17kV/cm) Gondolom, 3..5kV kell a gyújtáshoz. (Nem mértem, és nem próbáltam.) üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Egy motornak a gyertyája nem jó a szikra próbához? Az van kéznél A cső amivel próbálnám fényképezóból való, és a trafó is azé.
A glimm villog, de atrafóre menő 33n kondi trafó felöli lábán a tetshez képest nincs semmi fesz. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
A tirisztor gate lábáról minden leforrasztva . A gate és a katód között diódavizsgáló sípol és 83at mutat. Meghalt a tirisztor?
Milyen tirisztor van benne? A C1-es kondi tirisztorra csatlakozó lábán tudsz feszültséget mérni?
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Szia. TIC126. Ha a c1 33n kondi tirisztorra menő lába és a test között mérek kialszik a glimm...
Elmentem vettem BT151et de még nem rakom be megvárom a válaszokat. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
Kicsit méregettem. A kondin a fesz megvan. A tirisztor gate lábára a graetz minusz lába és a G között 0,26VDC van és 0,44 AC állásban. Nem csak 1V felett gyújt a tirisztor? Mi lehet a baj? Sok a 10K ellenállás? Sajnos nem tudom hogy a glimmben van-e mert ilyen foglalatos mint a bringák 6V-os izzója.
Hello!
- Impulzusokat nem tudsz megmérni, tisztesen csak szkóppal. Ha az nincs (gondolom) akkor más módszereket kell választani. - A tirisztort ki lehet próbálni, egy 12V-os izzóval, táppal, és egy ellenállással. (Számtalan próba kapcsolást találsz itt a fórumon is) - A Glimm-et is ki lehet próbálni. Egy soros 100koh-al rákötöd a strobi 300V-jára. HA ez után 60..110V feszültséget mérsz rajta, akkor nincs benne ellenállás. Ha több, van benne. - De a tirisztor Gate-t is megmérheted. ha tápról egy ellenálláson keresztül adsz rá 10mA áramot, akkor ott kell lenni a kb. 1V feszültségnek. Ha begyújt, még több is lesz. stb.. üdv! proli007
Szia. Próbálkoztam sok mindennel. Raktam bele bojlerből bontott glimmet amin tuti nincs ellenállás. Azzal se volt jó. Aztán ajánlották hogy kössek le midnent a gate-ről majd adjak rá egy diódán át elemről 1,5V-ot. (1,26V volt az elemben) akkor se csinált semmit. Aztán ajánlották hogy ha feltöltött a kondi zárja rövidre a A és K lábát a tirisztornak. Ezt úgy csináltam, hogy bedugtam, kondi feltölt, majd kihúztam és egy csavarhúzóval összezártam. Ekkor villant egy picit a cső, de gondolom mivel nem volt a hálózatra kötve így a kondi pikk-pakk kimerült ezért olt gyenge.
eddig próbapanelon volt a dolog, de már annyi össze vissza kötés, volt ,hogy készítek hozzá nyákot és akkor sokkal átláthatóbb és talán könnyebb a segítség is. Épp most ázik a vaskloridban a panel. Aztán újból összerakom és meglátjuk. Ha akkor se jó akkor jelentkezek...
Hello!
Ezek a próbálkozások jók, csak vannak bibik. - Egy elemről korlátozó ellenállás nélkül soha nem szabad Gate-et, bázist, diódát vagy bármely PN átmenetet meghajtani. Ezeknek a diódáknak a karakterisztikájuk négyzetes, az elem ha kicsi a belső ellenállása tönkre teszik a diódát. (Hát még ha az 1,26V mondjuk aksi volt.) - Amikor rövidre zártad a tirisztort, rendesen kellene villannia. Mert az ehhez szükséges energia a kondiban van tárolva. Ha nincs hálózaton, akkor legfeljebb nem töltődik újra. Persze ha meg volt benne a megfelelő villany és kapacitású kondi. - Ha a tirisztort a Gate-ben vezérelted, akkor ugyan így villannia kell. Ekkor a Glim-et ki kell kötni, hogy ne süsse ki a 33..47nF-os kondit. üdv! proli007
Jaa akkor azért villant picit mert a glim nem volt kikötve. Kész a nyák még 1-2 alkatrész van utána teszek be képet hátha látható valami hiba
Összeraktam nem működik. Ám: az normális, hogy a trafó szekunder és a cső + között a kondi feszültség van? 300V. Bár lehet mivel a szekunder tekercsen át a testre megy... Nemtudom. A glimm villog a poti tekerésére máshogy de a cső nem villan. Rossz lenne a trafó?
Bővebben: Urbán 250W stroboszkóp
Ennek nincs meg valakinek a nyákrajza? Amiket találtam, azok mind másmilyenek, az 555-ös keresztben van elhelyezve ehhez képest! Már nem is emlékszem, anno honnan vettem a nyákrajzot, úgy emlékeztem, hogy rádiótechnika, de abba minden találatnál a másikféle rajz van!
Azt lehet hallani, hogy pattog a gyújtótrafó, ha áthúz a tekercs, a szakadást meg megméred.
kÖSZI a segítséget. Azt a kapcsolást félretettem... Átalakítottam a régi 555 vezérlésű stroboszkópom, hogy bírja a nagyobb csövet és az működik. Most reggel olvasgattam itt az oldalon, hogy volt más is ezzel a kapcsolással bajban és azt javasolták végül, hogy a glimmet cserélje diac-ra. Ezt ki fogom próbálni.
A trafó jó volt mert mosta másik kapcsolásban az szolgál. Áttervezem a nyákot hogy használható legyen mert a méretekkel egy kicsit szívtam aztán megosztom veletek. Egy pici kis panel de a célnak tökéletes.
Sziasztok. Csatolom az előbb leírt rajzot. A régi stroboszkópom vezérlése van benne. Én a motorindítónak 10µF-et használtam. A diódahíd ebben a kivitelben 1,5A-es. 120Ws csővel a 1,5K alig melegszik. Frekit nem tudok mondani mert nincs műszerem a mérésre ,de bőven van annyi ami kell az effekthez. A 555 tápellátását meg lehet oldani zenerrel is de nekem adott volt egy kis 12V trafó a ventillátor miatt így a stabkockás megoldást választottam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |