Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Igazad van, ellentmondásnak tűnik, de azért egy kicsi magyarázkodásba belefognék (mert azt hiszem ezeket Én írtam valahol).
A P2 minimum értéke alatt arra gondoltam, hogy oda kell tekerni, ahol a a legkisebb a nyugalmi áram. Sőt tovább megyek, még az is logikus számomra, ha a csúszkát minimumra húzom (arra az oldalra ahová ki van kötve), akkor ez éppen a legnagyobb ellenállást adó állapot. De bárhonnan is nézzük, félreérthető, ezért korrekcióra szorul. "A legnagyobb ellenállást eredményező végállás" az eddig olvasott legegyértelműbb leírás, ezért mostantól ezt fogom használni Én is. Ha már szóba került a félreérthetőség, nekem a mai napig gondot okoz a tranzisztorok esetében a " le van zárva" és a "nyitva van" kifejezés önmagában való használata. Ugyanis ha kapcsolóként tekintünk rá, akkor a "nyitva = NEM vezet", ha viszont csapként gondolunk rá, akkor a "nyitva = vezet"! Illenék csapként kezelni mindenkinek, de számtalan esetben találkoztam a fordított értelmezéssel is.
Az elektronikaban ha egy tranzisztor zart allapotban van akkor a kollektor - emitter kozott nem folyik aram! Szerintem ne keverjuk ide se a csapot, se a kapcsolot mert csak osszezavar mindenkit.
Szia,
köszönöm az útbaigazítást! Az erősítő nagyon szépen szól, igazán megérte a ráfordított időt. A végtranzisztorokkal párhuzamosan köthetek oldalanként még egy-egy darabot, hogy ne fűtsenek annyira? Az emitterek közé tennék egy 0,1Ohm-os és 5W-os ellenállást. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Megkértem a hivatkozott hely gazdáját, hogy javítsa a szöveget az egyértelmű megfogalmazású változatra. Ez meg is történt, nem lesz több félreértés. Itt is köszönöm neki.
Igen, ez a helyes megközelítés (a "csap" változat), de hidd el nekem, sokan fordítva használják.
Az apróban hirdess, itt tilos!
(Ne aggódj, ott is megtalálják!) --moderator A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Természetesen megoldható, de fölöslegesnek tartom. El kell bírnia a rajta folyó áramot, és fűteni nem fog kevesebbet. (Csak eloszlik 4 darabon.) Szerintem csak fölösleges bonyolítás. Megkockáztatom hogy mivel nincsenek egyforma félvezetők csak fölösleges torzítást vinnél be vele.
Sziasztok,
annyira felmelegedett a "baloldali" tranzisztor, hogy a lábán levő forrasztás is lejött. A hozzá tartozó 100Ohm is forró volt, a BD langyos. A túloldalt alig volt érezhető a melegség. Mitől van ez? A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
A kicsatoló előtti ponton, a tápfeszültség felét beállítottad?
2-5V között tudtam csak beállítani a táp feszt. Ez mitől lehet? Talán nem jó a potméter?
Olvastam valahol a fórumon, hogy valakinek hasonló problémája volt. Egy link is elegendő.
Szia! A bemenetnél lévő P1 poti csúszkáján 0V-tól tápfeszültségig kell változni a feszültségnek ha végigtekered. Ennek gátja lehet például a 100µF 63V fordított polaritású bekötése. Ha a bemeneti csatoló elkó, annak is ellenőrizd a helyes beültetését.
Sziasztok! Van egy ilyen pár hangládám, ezekhez megéri elkészíteni ezt az erősítőt? Ezek már bele tartoznak a hifi kategóriába?
Hát Davidd, ehhez a végfokhoz már jobb hangfalak kellenének, és ahogy ismerlek te nem volnál meg elégedve 20W-al. De te tudod
Az én DOZ erősítőm. Sokba került, de megérte.
40 voltos tápfeszültség és 1,7 amper nyugalmi áram, 20 voltos féltápfeszültség a munkaponton. 300VA-es trafó 2*28 volt váltó, lm1036 előerősítőt tettem bele, külön trafóról kajpa a tápot. 2*100000µF 50V-os kondenzátor "kupac" puffernek, 2.2 µF MKP kondi egy 10000µF elko-val párhuzamosan kicsatolónak. MJ15003-as tranzisztorok vannak benne. A hűtőborda 20*12*7,2 cm, darabja 1,85kg.
Köszönöm az építő kritikát, lm1036 helyet egy csöves előerősítő kap helyet, de anyag hiányában, addig ezt raktam be, meghallgattam, de ez elég egyértelmű, hogy nélküle jobban szól. Több mérnökkel is beszéltem a puffer mező kiépítéséről és nem volt ellenvetésük, sőt inkább javallották.
* Nem kívánt rész törölve. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Szia! DoZ-t még nem építettem, de JLH 10W-ost már kipróbáltam ilyen NE5532+LM1039 (Urbán-KIT) előerősítő/hangszínszabályzóval. Tudom, hogy szembe megy az élethű hangvisszaadás elveivel, csak azért szántam rá magam, mert nem volt kéznél hibátlan sztereó potim. Rám nagyon jó benyomást tett.
Köszönöm a HE forumosainak a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
Én nem éreztem szükségét semmilyen előfoknak a JLH elé.
Egy régi mondás alapján, ha a műsoranyag korrekciót kíván - hangszínszabályozó - azt lehetőleg ne hallgassuk. A CD-m túlvezérli/vezérelné, a bakelit RIAA-ja szintén bőven elég a meghajtáshoz. Minden egyéb eléakasztott félvezető, drótdarab csak ronthat az átvitelen - szerintem. Én hibás gyári készülékekből szoktam sztereo potikat bontani, jobban kijövök, mint a majd' 4ezer Ft-os márkás potméterrel, bár semmi averzióm nincs vele szemben - csak.
Üdvözlök mindenkit az oldalon! Egy jó ideje használom ezt az erősítőt. Sajnos bekapcsolva maradt pár napig, és mikor észre vettem már nem működött. A végtranzisztorok mentek tönkre. Gondoltam kicserélem, és újra jó lesz.Találtam is két nagy marok 2n3055-öt az alkatrész készletemben.Ezért szerettem volna párba válogatni, ha már annyi van belőle.Ekkor jött a meglepetés.A HFE értékek nagyon alacsonyak voltak.A 12 félvezetőből 12-20 közötti értékeket mértem.Egy darab volt ami 65 volt.Több fajta gyártótól is volt.A régi túlélő félvezetőim 160 HFE értékűek voltak.Nem tudom érdemes ezeket beszerelni??Lehet jobb minőségű 2N3055 beszerezni, vagy inkább térjek át más félvezetőkre??
Amennyiben tudsz szerezni békebeli 3055-öt akkor maradhatsz annál , de pl -ul MJ15003 is ok bele vagy bármi egyéb ...
Az is nagy gond, hogy az adott gyártók nem adják meg ezeket a paramétereket.Vagy is csak úgy adják meg, hogy 20-170ig. Na de nem mind egy ,hogy 20 vagy 170!! Viszont szerencsére legalább meg tudom mérni.
A 2N3773 16A 140V és 200 fölötti HFE értékűek.Lehet, hogy ezeket kellene kipróbálni?? Csak azt nem tudom, hogy ezek itt nekem milyen régi darabok.
Arra a bétára én is rácsodálkoztam...
De csak a szokásos.
Tényleg Na ezt jól benéztem.Ezek szerint nem korrekt a műszer.Én 214-et mértem az általam készített AVR-es félvezető teszterrel. Az eddig mért paraméterek valósnak tűntek. Szokásos 15-60-ig van csak. Pedig úgy megörültem neki!
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Sziasztok!
Megépítettem ezt a frankó kis erősítőt. A Trafóval nagy gondban vagyok Sajnos nincs itthon akkora feszültségű ami jó lenne külön a tápegysége nélkül. Viszont van egy olyanom amin egyenirányítva van +-52 v. Az lenne a kérdésem hogy rá -e tehetem ekkora feszre azért kértem mert énnekem voltak itthon bétára válogatot 2n1613-as tranyóim és azt tettem bele, hogy nem-e lenne probléma belőle? A válaszokta előre is köszönöm és sürgős lenne mert nincs itthon semmien erősítőm és szeretném végre már bekötni
Szia! Az ajánlott 40V-tól inkább kevesebbel mint többel tápláld, nem győzöd majd a hőt elvezetni. A +/-52V szóba sem jöhet.
Külön mono blokba kötném kettészedve a középleágazást így olyan lenne mintha külön trfaóm lenne csak egy primérrel.
Terheld meg az egyik szekundert 1,5-2A-rel (egyenirányítva, pufferelve). Összejöhet a 40V körüli tápfeszültség. Ráérsz utána bontani, ha az esetleg nagy munkával jár.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |