Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Egyszer az araldit képviseletén mutattak nekem egy kiöntött darab mintát, pehely könnyű volt, de egy félcenti vékony kis lapot nem lehetett eltörni kézzel, hajlítani sem....vannak érdekes anyagok
Megszüntettem a nem kívánatos jelenségeket....
A fejre tekertem vagy 12 réteg szigszalagot és állítgattam a söntöt a gépen. Sikerült kiküszöbölni az érintéses problémát, sőt, még a talajra jelzés is megszűnt. Ha közvetlen ütést kap a tekercs, akkor se szólal meg, tehát jó masszív lett - de nem valami túl esztétikus. A húszforintost kb. 23-25 centiről jelzi, az egyforintost kb. húszról. Azt hiszem, sikerült megépíteni a gépet, de valószínűleg fabrikálok hozzá majd egy szabályos fejet. Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Ha elolvasod a linkelt anyagot, láthatod, hogy mi okozhat ilyen hibát, pl: a fej és a kábel kapacitása túl nagy, ezt alátámasztja ha a szigszalag meg a sönt állítgatásra javult, azonban ez nem a megoldás, csak a hiba "elszigszalagozása"
Ha a fej kapacitása túl nagy, azt gondolom más fajta huzallal való újratekercseléssel lehet megoldani, ami kissé bonyolultabb, mint az én "megoldásom". Újra tekercselni nem fogom, mert nincs mivel, meg majd úgy is csinálok hozzá egy másik, nagyobb fejet ha lesz rá időm. A kábel valószínűleg cserélve lesz, bár az érintéses jelenség nála is megszűnt.
Egy elég amatőr kérdés: az 5534 kimenetén a 0,2-0,5mV-ot multiméterrel mérjem, vagy addig tekerjem az offsetet, míg bele nem esik a szkóp null vonalába? Úgy vettem észre, ha az utóbbit csinálom, a jel kisimul, és a zaj eltűnik a hallgatóról, de a multi így kb. 1,3V-ot mutat. Ha a multival mérve állítom be a feszültséget, akkor cseppet zajosabb és érzéketlenebb lesz. (lakásban értem a zajt, a szabadban teljesen megszűnik.) Ja, a szkóp kezelésében is kezdő vagyok...
Sziasztok!
Már egy ideje olvasgatom ezt a fórumot, mert az unokaöcsém karácsonyra fémkeresőt szeretne. Tudnátok adni valami tippet, hogy melyiket építsem meg? "Egyszerű", de használható legyen (PIC-es is jó), pl. 10-20 centiről ha észrevesz egy szöget az már jó. Előre is köszönöm a segítséget! További szép napot. mhatalyak
Olvasd el a linkelt anyagot. Komolyan.
Szkóp, bár nem tom milyen van, rendszerint jobb szűrőkkel megy, mint a multi. A lakásban sok az elektromos zaj, de ennyire nem kéne beleszólnia.
Karácsonyra nehezen lesz kész, ha ez az első. Szuper gép az IGSL, Simán kereskedelmi kategória. Visszafelé megtalálod, de nem egyszerű építeni és a fej bonyolult. A Clone PI egy jó játék, kiírkál mindenfélét, van benne PIC, azt is találsz itt. Legkönnyebb a surf szerintem, de nagyon hálás. Azt azért tudni kell, egy PI géppel elég nyűgös keresgélni, mert minden vackot jelez és egy marék szemét, szög, dobozfül után a francba kívánja az ember. Viszont meg lehet csinálni egész kis méretben, be lehet vinni vízbe, tengerbe, édesbe....aztán ott szedni a sok szemetet Van egy csansz vagy valami hasonló nevű clone PI verzió, azt nem nagyon építgetik, pedig az állítólag szelektál, egyszer korábban becsatoltam a youtubról egy videót róla....valamikor a nyáron. Persze a szelektálás csak közelről meg annak is.
Utánanézek a PI nek, mindegy az ha hulladékot talál, nem érmekeresésre kell, csak hogy ha csipog neki, akkor hagy ásson a hátsó kertben kedvére, addig is lefoglalja magát és meglesz az öröme neki és és nekem is.
Köszönöm szépen a segítséget!
Szóval csak a kertet akarod felásatni a gyerekkel , akkor surf, ezt (majdnem) mindenki gond nélkül összerakja, nem sípol, csak ha talál valamit, ha vízhatlanra csinálod mehet vele strandra is, nem kell állítgatni, csak bekacsolni, könnyűszerrel lehet kisebb tekercset építeni hozzá.... vagy nagyobbat, ha elveszne a mosógép a kertben...
A linkelt anyag hasznos volt, a következő fejnél biztosan azt fogom alapul venni.
Közben a feszültségméréses dolog is megoldódott - bolond a multiméterem... Eddig kétszer üzemelt a gép a kertben, először egész jól működött, szedtem is a szemetet tisztességesen. Ma is kivittem, de nem volt hajlandó megszólalni. A lakásban előtte és utána is működött, tehát valószínűleg fázott a szerencsétlen a 0 fokban. Nézegettem az IC-k adatlapjait, az 555-ös, a 7660-as, a 358-as és az 5534-es nálam lévő egyedei 0-70C-ig vannak méretezve. Ezek esetleg cserélendőek a hidegebb környezetben (-40.....) is üzemelő megfelelőikre? Még melyik alkatrészek lehetnek érzékenyek a hidegre? Az 5534 kimenetén a képen látható dolgokat mutatja a szkóp. A műszer a zsebben elférő Mini DSO 201.
A multiméter a bekapcsolt PI gép közelében szeret bolond lenni, sokszor csak a jó régi analóg gépet tudom használni a működő gépmérésére.
A gépnek fagypont alatt is kell működnie, a 0-70C nem azt jelenti, hogy alatta, fölötte nem megy, hanem csak azt, hogy nem a specifikációknak megfelelően fog működni. Én eddig sok géppel voltam kint télen, és nem volt problémám. De ha a kommersz IC-ket igyekszel az "ipari", vagy a "military" felhasználásra szánt példányokból válogatni, az mindenképpen jó. Az oszcillogrammon láthatók alapján szerintem túl nagy a csillapító ellenállás, mert berezeg a fej, meg valami gerjedés, vagy más hiba is lehet.
Az alapjel hullámossága biztosan gerjedés, mert a lakás különböző pontjain más és más az alakja meg az amplitúdója. Azt a kis tüskét érted berezgés alatt? Mert ebben az állapotban a legjobb a gép.
Ahogy a söntöt változtatom: -Teljesen sima lecsengés: egyáltalán nem érzékel fémet. -Megjelenik ez az egy tüske: a legérzékenyebb, legstabilabb, a zaj megszűnik. Ennek a tüskének ez a maximális kitérése. -Az előbbi tüske fokozatosan eltűnik, megjelenik helyette másik három amik inkább fűrész alakúak. Amplitúdójuk kb. 5-6V, a gép valamennyire válaszol a fémre de nagyon zajos lesz és teljesen megőrül.
A képen zölddel próbáltam berajzolni a nagyjából helyes jelalakot fémmentes helyen. A piros azt mutatja, hogy kb milyen, amikor fém kerül a közelébe. A kék krikszkraksz azt jelenti, hogy kb hol kellene mintát venni a jelből.
Azt honnan tudom meg, mikor vesz mintát? Elég ahhoz az egy csatornás szkóp?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
A 4093-as 3-as lábán mérheted az elsődleges mintavételezés helyét. Annak kb ott kell lennie. A delay poti a felelős érte.
Egy csatornás is elég, ha ugyanott indítod a "sugarat", akkor elég. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Szóval csavarjam a söntöt a jó jelalakig, amit az 5534-en mérek, aztán tegyem át a mérőzsinórt a 4093 hármasára és tekerjem a delayt amíg a jó helyre nem kúszik a mintavétel?
Kb pontosan úgy.
De persze az én Gimpben rajzolt ábrám nem etalon, csak tájékoztató jellegű. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
A sönt állításra a zöld jelalakot biztosan elő tudom csalogatni, a pirosat meg kifigyelem. A kék tapasztalati úton.
Erről beszéltünk idáig, hogy amíg a menetszám, kábel, sönt nincs belőve, addig nem lehet a gépet beállítani, ami akkor következik be, ha megvan az a berezgés mentes lefutás, ami még fém közelítésre változik is. Mivel a változás kisimulás, arra kell törekedni, hogy azt a pontot találd meg, amikor a rezgések éppen eltűnnek. Ha ez meg vannak, akkor lehet nézni a többit. Azért jelzett érintésre valószínűleg, mert a berezgés felharmonikusainak van ilyen tulajdonsága. Türelmetlenek vagytok, a fémkereső építés nem egy gyors dolog.
Tudjátok azon gondolkodom, hogy lehet ennyit kínlódni egy ilyen egyszerű géppel mint a surf.
Ha van egy dokumentált leírás, ami tartalmazza az elektronika és tekercs pontos doksiját akkor.... mitől ennyire bonyolult a megépítése. Néhány éve terveztem egy "kis" gépet (ettől azért bonyolultabb), amit azóta vagy 15x építettem meg. Akkor készítettem hozzá egy tekercset, beállítottam amit kellett, és mind a gépet, mind a tekercset azóta is változatlan formában és paraméterekkel építem újra és újra. Nem kell tizedennyit sem kínlódnom, a gépek mindegyike hozza a papírformát. Olyannyira, hogy érzékelésben centiméternyi differencia sincs köztük. A surf olyan szinten dokumentált, hogy ezért nem értem ezt a szkópos-műszeres beállítással való szenvedést. A gyári gépeket sem egyesével egerészik össze, csinálnak egyet, azt kikísérletezik aztán a módosítások után azt "fossa" a futószalag.
Egy újszülöttnek minden vicc új. Amit egy tapasztaltabb építő rutinszerűen megold, ők ott megakadnak. Majd a fórum tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű életüket.
Szia!
Megmondom őszintén, én az elektronikáról csak a legalapvetőbb dolgokat tanultam, azt is elég felületesen tanították. Ez az első komoly áramkör, amit építek, emellett tanulgatom a méréseket is. Szerintem nem is csoda, hogy ennyit kell próbálkoznom vele. Egyébként karácsonyi ajándéknak készül a gép. Neked, tapasztalt építőnek valószínűleg semmi gondot nem jelentene ez a masina, de Te is elkezdted valahol, és talán nem is jött könnyen az első siker. Egyébként a gép hiába van jól dokumentálva, ha pl. nem tudok induktivitást mérni, vagy nem egyértelmű, hogy melyik jelet hol kell mérjem és az a jel miért olyan formájú, amilyen. Ezért fordultam Hozzátok, tapasztalt építőkhöz, esetleg szakemberekhez segítségért. Üdv.
Kevés gyakorlati tapasztalat, szerelési és nyák hibák tömkelegét, rossz forrasztásokat, elnézett alkatrészeket hoz. A gyár, vagy Te tudod, mik a kritikus alkatrészek, az utánaépítő meg beteszi ami akad. A kedvencem a saját iskolám példája: nézzük a rajzot, 10% tűrés belefér az értékekbe, mert ez minden alkatrészben benne lehet, válogassunk alkatrészt, persze 10% tűrés belefér mert ennyi ugye az alkatrészekben is benne lehet, most amit találunk....hát 10% tűrés lehet gyárilag is, ha megközelítőleg annyi,. akkor jó lesz oda. Mennyi % is ez így összesen? Főleg ha az alkatrészben is benne és mind ugyan abban az irányban 10%??? És mégis működött a legtöbb áramkör! Nem is értem. Aztán ilyen, mint egy nagy légmagos tekercs?! Hogy lenne ugyan olyan. Arról nem is beszélve, hogy a fémkeresőnél mindenkit elkap a hév, aztán akkor kezdi megérteni, hogy a tekercs nem jó, amikor a hangfokozatot már agyon tuningolta, mert az az érthetőbb, meg az a kézenfekvőbb, ha nem úgy szól, ahogy várta.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
Azt hiszem mindannyiótoknak igaza van, és kissé nagyképű volt amit írtam. Elnézést mindenkitől.
Alapvetően a sok-sok év alatt már megtanultam néhány dolgot, ezt megosztanám a kezdőkkel is. Építeni csak hibátlan, többször ellenőrzött, jó minőségű NYÁK-ra érdemes. Nem érdemes a fotolakkal kínlódni, jobb megvenni az előre lakkozott (fényérzékenyített) nyák alaplemezt. Különböző méretekben kapható, akkorát kell venni ami pont jó, vagy a kapható méretre kell tervezni az áramkört. Csak jó minőségű alkatrészeket használj. Ellenállásból 1%-ost, kondenzátorból ha lehet 5%-ost vagy jobbat, a poziciónak megfelelő dielektrikumút. Minden alkatrészt beépítés előtt műszerrel ellenőrizz. Mintavevő azonos alkatrészeit tökéletesen pontosra kell válogatni az 1%-os sorból de jobb a 0.1%-osból válogatni. Kondenzátorokat is válogatni kell azonos értékre. Persze ha azt építek be ami van, akkor nem is csodálkozok ha olyan a végeredmény amilyen.... Jó géphez minőségi alkatrészek kellenek. Hja és az induktivitásmérő az létfeltétel....
Sziasztok!
Elkészítettem a szabályos tekercset RG-58 fejkábellel a géphez, állítgattam ahogy tanácsoltátok, de még így is érzéketlen a javasolt jelalakkal. Bővebben: Link Akkor a legjobb, ha az a kis tüske éppen megjelenik. A jel laposodik fém közelítésére. A Delay poti működik, mert az egyik végállásban érzékeny, a másikban teljesen érzéketlen lesz tőle a gép, de a 4093-as 3. lábán nem látok változást. Ha ebben az éppen berezzenő állapotban használom a gépet, kárt fog tenni benne, vagy működhet így, szabálytalanul? Tudna valaki linkelni egy jó leírást a Surf építéséről, részletesen a beállításokról, stb.? Köszönöm!
Sziasztok!
Elkészítettem a szabályos tekercset RG-58 fejkábellel a géphez, állítgattam ahogy tanácsoltátok, de még így is érzéketlen a javasolt jelalakkal. Bővebben: Link Akkor a legjobb, ha az a kis tüske éppen megjelenik. A jel laposodik fém közelítésére. A Delay poti működik, mert az egyik végállásban érzékeny, a másikban teljesen érzéketlen lesz tőle a gép, de a 4093-as 3. lábán nem látok változást. Ha ebben az éppen berezzenő állapotban használom a gépet, kárt fog tenni benne, vagy működhet így, szabálytalanul? Tudna valaki linkelni egy jó leírást a Surf építéséről, részletesen a beállításokról, stb.? Köszönöm!
Jó lenne egy olyan szkóp, aminek a sugarát tudod indítani, vagy két sugaras. Azzal látható lenne, hogy mikor történik a mintavételezés. Szerintem a tiéd túl korán veszi a mintát, ezért kell a lefutó görbédet eltüntetni. Próbáld meg a delay potihoz tartozó kondenzátort duplájára növelni, mit szól hozzá. Persze ez csak gyenge tipp.
A delay potival nem az érzékenységét állítod a gépnek, hanem a szűrését, mégpedig tárgyméret szerint. "Föltekert" delay mellett az apróságot kevésbé érzékeli. A mosógépet továbbra is jól kell neki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |