Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC AT táp +-40V?
Lapozás: OK   4 / 15
(#) szilva válasza ensium hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Persze, nagyon sok lehetőség rejlik még ezekben a PC-s tápokban.

Én pl. most egy ilyet építettem:

PIC-kel hőfokszabályozott páka
(#) ensium válasza szilva hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Nem semmi! A megoldásod nagyon tetszik, hogy beleépítetted a tápba, és még meg is emelted Gratula
(#) EcoPityu válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Kovidivi barátom...
A zizegés lehet az, hogy a potid összeszed némi brummot, a környezetből, és az is modulálja a visszacsatolásodon át a tápodat... egy kicsit. Ha árnyékolt kábellel vezeted ki a potit, és-vagy raksz egy kisebb nx100nF-os kondit a csuszkájára és a test közé, akkor a szabályzófeszed stabilabb lesz, és ráadásul a hirtelen változástól is megvéded a tápot, és nem hülyül meg!
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Kovidivi!
Kérdeztél az autóerősítőben történő felhasználásáról is a PC-táp trafónak..
Röviden annyi, hogy szét kell választani az összes vezetéket a kivezetéseken. Ha jól emlékszem 3 szállal van tekerve az 5v, és ahoz van sorban hozzátekerve még egy szállal a 12v, namármost :meghagyunk 2 szál 5v-osat primernek, a maradék egy szál 5v-osat ugyanúgy sorbakötjük a 12v-ossal. a két szálnyi primert a pluszra felkötve a közös végükkel 494-el vezérelt IRFZ 44-ekkel rángatjuk, az ujdonsült szekunderünk közös szálát letesteljük és szimmetrikusan egyenirányítjuk. Így nekem 2x 36v jött ki a kis trafóból, majd lefényképezem. És persze 4db Fet-es 70w-os végfokot kötöttem rá.
Végülis szólt.
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Van 6db működőképes CODEGEN tápom, mindnek, csak annyi volt a baja, hogy a 3,3v-ja hulla, de a többi jó!
az egyiket meg akartam spékelni, mert rámjött, hogy a kis hangfalamból házimozi rendszert csinálok, és megszivatott!
Az 1-es lábat már csak az ág húzta, és akkor is csak 13,8v jött ki, há' mondom nemigaz, aztán elővettem a 494 adatlapját... Itt a tutti, ha maxigázon akarjátok tekerni a tápot:A 4-es láb a fezültség bemenete a kitöltési tényező szabályzásnak, ez akkor max, ha ez min/tehát ezt fogtam és lekötöttem 100ohm-al testre, és így negatív ági FEEDBACK sem kellet, merthát állandóan megy a táp!
Erősebb - ági diódák, 2x25v 350w és mit kötöttem rá?
3 db TDA 2052 /60wmusic power4ohm/ Az 5v helyett 10v jön/erről megy majd a surround, meg a center 2db TDA 2030-al, elég az nekik!
Lefotóztam, mindjárt kész, majd felteszem.
(#) ensium válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Igaz így este meg a hatalmas tudásommal, nem igazán fogtam fel pontoasn mit csináltál, de váro ma képeket, kíváncsi vagyok
(#) Kovidivi válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Köszönöm a válaszokat!
Kicserélem a kábelt, meg teszek a potira kondit.
Nagyon kíváncsi vagyok a képekre!

Remélem Tomi20 leírja majd nekem, hogy hogyan kell a fojtót beletenni a tápba, mert akkor sztem javulni fog sokminden (pontosan mi, azt nem tudom.)

Üdv!
(#) Kovidivi válasza szilva hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Szép munka!

más: szerintetek hogyan mérjem meg, hogy hány ampert tud leadni a tápom? (szimmetrikus - mindkét ágat mérjem egyszerre, vagy elég csak az egyik.)
Köszi!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Ne haragudj Tom025! Neked akartam írni a második bekezdést!
Bocsánat!
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Hú, a fojtó..
Nagyon örülök hogy előjött a dolog, mert ez okozta a problémát a tápomban. Köszönöm, főleg Szilvának hogy bár tudtán kívül, de nekem sokat segített.

Kovidivi: Vedd az eredeti fojtót, szedj le róla mindent. Ha van tekercselődrótod, 1mm-esből tekerj a magra 2x20 menetet. Az egyik tekercs a pozitív, a másik a negatív ágba, rögtön a kettősdiódák után. De az áramirányra figyelj, ez volt az én nagy bajom. Ha egyirányba folyik az áram mindkét ágban, telítődhet a mag, ami jóval kisebb kimeneti feszt, és főként üzembizonytalanságot okoz a tápodnak. (tapasztalat) Ha nincs miből tekerned, akkor csinálhatod azt, hogy megtartod az eredeti 12V-os rész drótját, ami 1mm-es, és általában pirosas lakkozású, kettévágod, a két szálat össszefogod, és annyit rátekersz a magra amennyire elég a drót. 12-15 menet kijön abból is. A végén szétválasztod a végeket. Azt javaslom úgy kösd be, az egyik oldali kivezetések menjenek a kettősdiódák után, a másik oldaliak a pufferekhez. Mert ugye ha tekercseled, az egyik oldalról vezeted be a drótot a magba, és a másikon fog kijönni, és végződni a tekercs..

Üdv!
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Oké! Köszi! Amint lesz időm, megcsinálom!
Csatolok egy képet, ezek vannak itthon. A legkisebb toroid mag volt eredetileg a tápban. Melyiket ajánlod, melyik drótból?
Köszönöm!

he1.jpg

Magok közül tökéletesen mindegy. Mondjuk én ösztönösen a nagyobbat választam. Már csak azért is, mert jobban elfér rajta a drót. Drót: Ha mind 1 milis, akkor csak a szigetelés épsége számíthat, úgy ránézésre tudod csak megállapíteni. Ha van több drótod is, akkor inkább ne egyet használj félbevágva, hanem kettőt, úgy biztos kijön a 2x20 menet!

Értem! köszi!

Hello!

Megtekertem a fojtót. 2*18menet sikerült. A legvastagabb drótot választottam (sztem eredetileg az 5voltos ágé lehetett). Lesz benne egy toldás - Ez bezavarhat a fojtó működésébe? (lásd: he_tekercs1.jpg)
Egybefogtam a két drótot, és úgy tekertem a meneteket (lásd: he_tekercs2.jpg).
Szeretnék kérni egy ellenőrzést! Jól csináltam?

Milyen izzóval mérjem le a táp terhelhetőségét?
Köszönöm!

Hát mitnemondjak, ez nagyon durva lett. Az elméleti rajzod jó, de a kész cucc.. Felül mi az a két kivezetés? Vagy az a toldás, csak visszafelé indul meg az új szál? Ezesetben nagyon nem jó. De amúgy is: igényesebben nem tudad volna megcsinálni? Nagyon nem illik amúgy ilyen helyen toldást használni. Főleg hogy volt valagnyi drótod. Saját tapasztalatom szerint a legvastagabb drót teljességgel alkalmatlan tekercselésre, mert nem lehet jól hajlítani. Én a helyedben újat csinálnék, a 12V drótjából, GÁNYOLÁSMENTESEN... De te tudod..

Teszteléshez én 12V autóizzókat használtam, oldalanként kettőt, vagy hármat sorbakötve. Helyzetjelzővel indítottam, majd index, majd reflektor. Mindeközben feszt és áramerősséget mértem a kimeneten. Az első teszthez sorbakötöttem a táp primer részével egy 250W-os izzót, esetleges hiba esetén védje a tápot. 21W-os izzókkal terhelve, már felizzott kicsit és csökkent emiatt a kimeneti feszültség, ekkor kivettem...

Vastag a drót, nem nagyon lehet hajlítani. akkor megtekerem szépen, gányolásmentesen () újra a piros, vékonyabb dróttal (csak nehogy kevés legyen, vagy melegedjen...). majd rakok fel képet!
köszi!

Na látható valami javulás? így jó lesz? pont 2*20menet lett.

Jó bizony, mérd azért ki, nem-e zárlatos egymással a 2 tekercs, mert az nagy füstfelhőt eredményezne..

bocsi, csak szerkesztettem. 2*20menet lett. nem lesz vékony a drót? melegedést lehet tapasztalni majd menet közben rajta? A dolga egyébként az, hogy a nagy feszültségcsúcsokat levágja?
Köszi a segítséget!

Én is szerkesztettem emiatt.. Szerintem nem lesz vékony, ugyanis nekem is pont 1mm, csak sodratból.. Kicsit melegszik az normális.. Feladata a tÜskék levágása is, de szűrés, és normálisabbá teszi a szabályzást is, ahogy Szilva mondta..

megesik néha köszi!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Helo!
Némi fejlemény, ha netán valakit érdekelne:
sikerült kipróbálnom az egyoldali terhelését az átalakított AT tápomnak. egyik ág 8volt (15v helyett), másik ág: 69volt!!!. Ezt úgy sikerült elérnem, hogy a hűtő venti bezárlatosodott... miután lekapcsoltam a ventit, kipróbáltam újra a tápot: ledek nem pislognak ,tökéletesen csendes (csak egy nagyon halk cicegés, ami belefér bőven(árnyékolt kábel, 100nF a potin)).
A fojtó tekerccsel még nincs jó tapasztalatom (lehet, hogy a venti miatt (remélem)), mert mikor bekötöttem, 2voltnál nagyobb feszültség nem jött ki (fojtó nélkül 22kohomon adott le 15voltot a táp, fojtóval 4.7kohmmal, tehát az eredeti ellenállással 2volt, 800ohmmal úgyszintén 2volt).

Kicsit később: beraktam a fojtást, de nem valami szimmetrikus. pozitív ágban 6.5v a másikban pedig 4.3v...(visszacsatolás 5.5kohm)
kisebb visszacsatolással (2kohm) pozitív oldal: 5,7v neg.oldal: kevesebb
még kisebb visszacsatolással (1kohm) poz. oldal: 5,4v neg. oldal: még kevesebb

Hát kb. ennyi. ki fogom venni a visszacsatolást, mert bezavar (ellenben viszont ha nagyobb terhelést kap, nem lesz rá nagyon jó hatással, ha a "feszültség tüskék" töltik a kondikat)
így néz ki a fojtó (hátha tud valaki segíteni, rájön ,hogy valamit elrontottam): sárga kis toroid magra 2 drót összfogva (egymás mellett, nem összesodorva) és egymás mellé 20menet feltekerve. egyik tekercs (eleje-vége): dióda-kondi közé pozitív ágba, másik dióda-kondi, csak negatív ágba (eleje-vége). Esetleg, ha az "eleje-vége" szálakat megcserélem, működhet a táp? (nem akarom megölni a táp félvezetőit)

fojtás nélkül szimmetrikus a táp ránézésre. terhelhetőséget még nem vizsgáltam (kb. egy hétig nem is fogom).

Tényleg sok múlik szimmetria ügyben a jó fojtón. Bár egész jól nézett ki messziről ez a 2. verzió. Viszont tuti hogy nem az fogja le 2V-ra a feszt, hacsaknem valami nagy gáz van vele. Visszacsatolás nélkül maximum feszt fogsz kapni, szerintem nem fogsz neki örülni. Megfordíthatod az egyik tekercs bekötését (Csak az egyikét, mert ha mindkettőét megfordítod, akkor mintha semmit sem csináltál volna), ilyen kis terhelésnél nem fog telítődni a mag. Azt meg nem hiszem hogy elszállnának a félvezetők. PC táp ilyen szempontból nagyon jól védve van.
Többet nem tudok mondani, jó kísérletezést!

Üdv!

kísérletezés majd hétvégen lesz! remélem sikerül összehozni a tápot... a feszültség szabályozás már megvan, a szimmetrizálás is. Lehet, hogy majd kipróbálom két külön fojtóval áganként (úgyis van toroid bőven ), vagy kisebb menetszámmal próbálom még ki... ebből tényleg kísérletezés lesz!

Szeretném megköszönni a segítséged mégegyszer!
Természetesen, ha tudok, nyugodtan kérj tőlem segítséget (ha nem is elektronika tudásban (merthogy oda nem kellek), de máshol szívesen segítek )!
Jóéjt!
(#) Tomi20 hozzászólása Okt 24, 2007 /

elkészült a +-40V-os kapcsoló üzemű tápegységem. Részletek a Ki mit épített topicban.
(#) Árpy válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /

Szép munka a tápod, gratulálok hozzá. Én is kiváncsi lennék egy leírásra a tápról. A teljesítmény csak a felhasznált vasmagtól és fetektől függ ennél a kapcsolásnál, vagy más is befolyásolja? A rövidzárvédelem hogyan van megvalósítva?
(#) szilva válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /

Tényleg jól néz ki, gratula!

Egy kicsit részletesebb leírást, az építés közben megszenvedett tapasztalatokat ha összeszednéd, az sokunknak hasznára válhatna.
(#) GTI válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /

Ez igencsak szép lett.

Már csak egy jó-kisnagy cikk kellene belőle, és végülis válaszoltál is a topic kérdésére.
(#) laciee hozzászólása Okt 28, 2007 /

Sziasztok találtam egy jó linket a témához, el lehet merülni benne:
http://www.smps.us/computer-power-supply.html

Az eredeti trafó nem bírta a tekercselést.
Ilyen lett:
(#) Petroimro hozzászólása Okt 28, 2007 /

Mi a véleményetek erről?
Ezt a TR2 kicserélésével át lehet alakítani +-40V-osra ugye? Kapcsitáp
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem