Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Mi a felhasználás fő célja? A multiméter tudása semmit sem mond. Ha mV vagy mA tartományban fontos, hogy pontos legyen akkor drágább műszer. Ha 10A felett is szeretnél áramot mérni akkor megint más műszer. A szokásos mondás: A cél szentesíti az eszközt!
Ha csak általánosan szerenél mérni (pontosabban meghatározni) törpe/kis feszültség tartományban akkor ez is jó lehet vagy bármi más. Érdemes megnézni pl. a UNI-T, Voltcraft, Extech műszereket ebben az árkategóriában. Bár így vagy úgy összefonódnak. A Maxwell már tudtommal nem is létezik és nem is márka hanem matricázott termék. Most valami Axiomet néven fut, ha jól emlékszem.
Általános mérési célokra kell. Kisfeszültségű körökben
Akkor válasz olyan műszert ami neked tetszik.
Van aki a Mercédeszt szidja, hogy nem jó. Egy a lényeg: Legyen egy analóg multid is.
Szia!
Ha már Maxwell,akkor válazd inkább ezt a típust.Viszonylag megbízható,és mér induktivitást is.
Nem ragaszkodom a maxwell-hez, és van egy régi analóg multim is még.
Én csak mondtam egy alternatívát,de dönteni neked kell.Egyébként nekem is van egy ilyenem,már lassan harmadik éve nyúzom,és eddig még nem volt rá panasz.
Meghalélt a műszerem. Maxwell 25 314. +++ Ez egy ilyen nap.
Sajnos sikerült tönkre vágni, pedig kedvenc műszerem volt. 3 db smd kis ic-nek lepattant a teteje. Valakit érdekel így? Vagy tud valaki megoldást a pótlására?
Az, hogy a mikro táptrafójából több, mint 1000 V jön ki. (kb. 2000) Midig tanul az ember. Eddig még szerencsére mikrót nem kellett szétszedni meghibásodás miatt. A csillámlemez cseréjéhez nem kellett szétszedni sose. Most a műszer csak "sípol", de azt egyfolytában.
Sziasztok! Szeretném meglepni magam egy lakatfogóval és az lenne a kérdésem, hogy milyen pontossággal lehet vele áramerősséget mérni (most a valós pontosságra gondolok), valamint hogyan kell vele mérni? Itt arra gondolok, hogy 1 fázis esetén csak a fázis fogható be vele, vagy a nulla is. 3 fázis esetén külön-külön minden fázis vagy egyben a három, illetve gondolom, a szigetelésen keresztül is képes a mérésre. Bocsi ha sok hülyeséget kérdeztem, de még nem láttam senkit sem ilyet használni.
Szia!
Kérdeztél néhány érdekeset Egyszerre csak egy vezetéket fogj be a lakatba, mert ha fázis-nullát egyszerre fogsz be, akkor kioltódnak a mágneses terek és nulla áramot fogsz mérni. Ez vonatkozik a három fázisú vezetékekre is. A PVC szigetelés nem árnyékolja le az elektromágneses mezőt. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Köszönöm szépen a gyors választ. Esetleg a pontosságukról tudsz valamit, igaz lehet +- 1,5% ?
Kérdéseből úgy gondolom neked még nincs szükséged lakatfogóra.
Milyen méréseket végeznél vele és milyen nagyságrendben? Amúgy mindig csak 1 vetéket fogsz be vele és azt méred. Előttem már leírta Istvánis.
Igazából egyetlen "feladata" lenne az áramfelvétel mérése különböző fogyasztóknál, mivel egyéb mérésekhez van egy Maxwell MX-25 119, de erre a feladatra alkalmatlan. Maximum 50 A-ig lenne használva.
Az áramfelvétel mérése "problémás" dolog. Két lehetőség van:
1. Megbontod az áramkört és a műszert sorba kötöd. Kis áramoknál max. 10A működik a dolog és jól használható. mA tartományban nincs is más megoldás főleg, ha fontos a pontosság. 2. Nem bontod meg az áramkört. Lakatfogót használsz. Előnye, hogy bontás nélül mérhetsz nagy áramokat. Én nem ritkán mérek 200-300A áramot. Eddig a max 870A volt. Itt ugye ez nagyon kényelmes. A lakatfogó hátránya, hogy 2% alatti pontossághoz már nagyon drága műszer kell. mA tartományban megint csak zsákutca. Szerintem gondold végig a dolgot. 50A nem 'háztartási' áram. Mit mérnél 50A körül? Nagyon érdekel! Szeretek mások tapasztalataiból tanulni. Ha cos(fi)=1 akkor ez fázisonként 11 kW teljesítmény. Ez egy háztartásnak brutál. És itt most váltakozó áramról beszélünk ahol szumma cos(fi) kis eséllyel 1. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Valójában tanulás folyamatában vagyok az elektronikát illetően, ez részben annak köszönhető, hogy olyan munkakőrebe kerültem, ahol villanymotor hegyek vannak ( gabonaszárítók és tárolósilók), itt vagyok szárítókezelő és illene alapszinten képben lenni a villanyszereléssel. Ezen felül hobbiszinten is érdekel azóta ez a szakma. Ezért szemezgetek egy olcsóbb lakatfogóval. A legnagyobb villanymotor áramfelvétele 68A a cégnél.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Ezt nyugodtan megveheted. De csak "nagy" áramokra használd.
Szépen látod majd vele, hogy mikor indul egy motor akkor egy pillanatra mekkora áramot vesz fel és ehhez képest üzem közben milyen kicsi az áramfelvétele.
Arra figyelj, hogy ez csak AC áramot mér!
Igaz az elmondásod szerint neked csak erre kellene. DC áram 10A felett már tényleg "vagány" dolog. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Szia! Indítási áramot csak akkor, ha maximális értéket tud jelezni. Alap AC lakatfogókra nem jellemző funkció...
Tudom.
Amit a kérdező mellékelt lakatfogót azon van MAX rögzítés.
Rendben, én nem láttam az adatlapját.
Sziasztok! Nyilván karácsonyra meglepem magam egy újabb múltival. Esetleg, valakinek van ilyen, vagy használt már ilyet ?? Véleményeket szeretnék hallani róla.
VOLTCRAFT VC870 digitális multiméter.
Nekem ez van: Bővebben: Link
Csak ajánlani tudom. Én nem csak a műhelyben használom hanem terepen is és jól bírja eddig a strapát.
Szia! Nagyon jó kis műszer az biztos, majd mérlegelem.
Sziasztok!
Páromnak vennék lakatfogó multimétert karácsonyra. Ha van már neki digitális multimétere ( ami nem lakatfogó) akkor mennyire hasznos és értelmes ajándék ez? Ha jó ötlet, mire figyeljek vásárláskor? Előre is köszönöm a segítséget
Szia! Elég nehéz kérdést tettél fel. A nélkül, hogy tudnánk, mivel foglalkozik a párod, és milyen szinten, nehéz volna korrekt módon válaszolni...
Villamosmérnöknek tanul, mikro/makroelektronikára szakosodna és elektrotechnikusként végzett régen OKJ-n. Semmiképpen sem kezdő.
Én a helyedben biztosan nem vennék neki szakmai cuccot - a vele való egyeztetés nélkül. De ez szigorúan szerintem...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |