Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AT-s tápegység átalakítása
Lapozás: OK   4 / 6
(#) Tom025 válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
A komparátorról: Igen, az LM339-et kell kiszedni, illetve a hozzá tartozó ellenállásokat, alkatrészeket is. Ha meg tudod határozni, melyik az ami hozzá tartozott. Azonban nem elég csak kiszedni, mert nem működne akkor a táp. Mielőtt kiszeded, mérj feszeket a TL494-en, jegyezd meg melyik lábán milyen fesz volt, és azt kell továbbra is fenntartani. 1 átkötést be kell forrasztani, azután megy csak a táp. Megnéztem neked, nálam a 4-es lábát kellett a földre húzni.
(#) Krisz03 válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Húha, ez ilyen bonyolúlt?
Lehet, jobb volna egy teljesen új tápot létrehozni, és azzal talán nem lenne ennyi gond. Én is szívesen fogadnám, ha csinálnál egy cikket a saját készítésű kapcsitápodról.

Köszi, hogy megnézed! Esetleg olyat nem lehetne elkövetni, hogy valamilyen módon meg lenne emelve az a határ, ahol letilt? Úgy érzem, hogy ez sem olyan egyszerű, mint ahogy én elképzelem...
(#) petemazi válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
na valaki.. így csináljam?

igy.JPG
    
(#) Krisz03 válasza petemazi hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Valószínűleg átugrottál felette:
Idézet:
„Szerintem Te is jobban járnál, ha a visszacsatolással szabályoznád a tápot, mert ha ezt a teljesítménytranyós stabIC-s kapcsolást használod, akkor arra marha nagy borda kellene, mert rettentően fűtene. Ráadásul ha a 12V-os ágra kötöd, akkor csak kb 10V-ig tudod majd emelni a feszt, a többi leesik a stabilizátoron.
Szóval ehhez már piszkálni kellene a visszacsatolást, de ha már ezt teszed, akkor minek még egy kapcsolás, ami csak fűtene?!”
(#) petemazi válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
ez sajnos nekem kínai
(#) uli válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
szia!
az a baj, hogy kezd túlbonyolódni az egész :/ a pufferkondikat vagy miket, azt még csak csak kicserélem, meg a többit is megcsinálom, de ezekkel az ellenállásokkal bajban vagyok. Részben azért mert nem tudom melyikek, részben azért mert semmitsem tudok róluk
Nem lehet valahogy az alkatrészeit felhasználva építeni egy labortápot? mert lehet azzal nem gondokodnék ennyit, ha van egy kapcsrajz, aztánonnantól egyenes út vezet az elkészítésig. de én ezt nagyon nehéznek találom átépíteni.
mert ahogy néztem van benne egy transzformátor, vagyis kettő. azt ha már kiforrasztom, meg a nagy pufferkondikat, és építek hozzá egy feszültségstabilizáló icvel eláátott szabályozható áramkört az lehet egyszerűbb lenne nem?
a gépben lévő trafóról mit lehet tudni? ha rákapcsoloma 230-at akkor a "másik oldalon mi jön ki ?
üdv: uli
(#) Krisz03 válasza petemazi hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Ha megelégszel azzal a max 10V-tal, és a melegedő szabályzóval, akkor végülis hasznát tudod venni annak a kapcsolásnak.
(#) Tom025 válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hát.. Megelőztek, hamarosan lesz kapcsitáp cikk, de nem tőlem :S.. Persze ami késik nem múlik, tőlem is lesz, mert az enyém más felépítésű, (szerintem) egyszerűbb, és nagyobb teljesítményű, talán még jobb hatásfokú is..
(#) uli válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
max 10 v? az hogy lehet? valamit ngayon nem érthetek
(#) Krisz03 válasza uli hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Pedig ezek után már egyáltalán nem bonyolúlt megkeresni az adott tápfesz (+12, -12, +5, -5, +3.3) és test közötti ellenállást, és kicserélni 2-3-szor akkora értékűre. Ezek is ott vannak a kondik mellett. Még valamivel nagyobbak is, mint a mellettük lévők, mert ezek valamivel nagyobb teljesítményűek.

Azonban, ha úgy akarod, akkor új tápot is építhetsz. Tom025 csinált is egy ilyet, közzé is tette a rajzot a "PC táp +-40V" topicban. Tőle kérj segítséget.

Idézet:
„építek hozzá egy feszültségstabilizáló icvel eláátott szabályozható áramkört”

Ezzel csak az a baj, hogy melegszik...

Idézet:
„gépben lévő trafóról mit lehet tudni? ha rákapcsoloma 230-at akkor a "másik oldalon mi jön ki ?”

Füst!
(#) Krisz03 válasza uli hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Ha a 12V-os kimenetre rakod, akkor az a 2V leesik a szabályzón.
(#) Krisz03 válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
El fogom olvasni.
A Tiéd tényleg csábítóbb: egyszerűbb, és nagyobb teljesítmény, jobb hatásfok.
(#) Pulyka válasza petemazi hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Szia

Nekem van egy 1,2-26V-ig szabályozható tápom MAX 3A-en,de mondjuk ennek 30V DC kell
Egy LM350-es tápIC-vel müszik,és ennek is kell hütőborda,meg hütőventilátor is,de csak 1-2 amper fele

Érdekel?Csak azért,mert akkor feldobok egy kapcs rajzot is

Tomi
(#) Tom025 válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Azért ne igyunk előre...
A szimmetriával még vannak gondjaim, mondjuk eleinte nem szimmetrikusra szerettem volna a tápot...
(#) petemazi válasza Pulyka hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
hát érdekelhet ha megy 12vról is..
(#) luigi tdi hozzászólása Okt 26, 2007 /
 
Sziasztok !szükségem lenne egy atx-es kapcsolási rajzra de 300w-os kivitelre(PC-táp)
Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) Krisz03 hozzászólása Okt 29, 2007 /
 
Hali!
Eddig egy AT-s tápegységgel (LM339 komparátoros) próbálkoztam, hogy miként bírja a ráakasztott izzós terhelést. Ennek át van kötve a visszacsatolása a 12V-ra. Ez mindig leállt a 12V-60/55W-os izzótól.
Most egy ATX-eset teszteltem (tranisztorokkal van megoldva a védelme), de először úgy, hogy meghagytam az 5V-on a visszacsatolást, ellenállásos terhelést raktam az 5V-os ágra (0.4A), majd izzós próba. Nem állt le a táp. Ezután átraktam a visszacsatolást a 12V-ra, az 5V-ról leszedtem a terhelést, újból próba, és leáll a táp.
Most már akkor tényleg nem értem ezeket a tápokat. Hogy is van ez? Miért áll le, miért nem áll le?
(#) vermelho hozzászólása Dec 10, 2007 /
 
Helo

Nekem van (asszem) egy At-s tapom amit egy régi p2-esből szedtem ki és még nem sikerült bekapcsolni... Fehéret + kékkel és fekete+barna ok; de nekem nincs barna...(a táp teljesen jó, működőképes)
van másik mód hogy elindítsam?
(#) Kovidivi válasza vermelho hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
hello!
Ha a tápod AT-s és nem ATX-es, akkor nem kell neki semmi különös, csak bedugod a konnektroba, és bekapcsolod a bekapcsoló gombját. ezek után indulnia kell.
(#) Medve válasza vermelho hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
Ez bizony ATX-es táp, a 230 után a kisfeszültségű csatiról indítandó! (PS-On-t a Gnd-re)
(#) Tom025 válasza vermelho hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
Ha tényleg AT-s a táp akkor csak a 230-as oldalon kell bekapcsolni. Ha ezt a bekötést amit írtál a tetején olvastad, akkor bizonyára jön ki a tápból egy vastag fekete 4 eres kábel is, ott kell keresni a kék/fehér/fekete/barna kábelt! A kimenetén viszont ne kötögess.
Ha viszont ATX-es a táp, akkor van egy zöld vezeték a kimenetén, azt kell egy feketéhez kötni, de semmi mást ne köss rajta össze!
Egy jobban sikerült kép a táp egészéről sokat segítene.
Üdv!

(#) Benzol válasza vermelho hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
Ha jól tudom az AT és ATX tápegységek között a különbség:
AT régebbi szabvány , nincs benne segédtápegység , a kacsolótranzisztorok kollektor-bázisa között van egy 300Kohmos ellenálás aminek a hatására 20khzkörül oszcillál amíg nem kap feszültséget a 494ic. Ha feszültséget kap 100 khzen zümmög és az ic vezérli a kitöltési tényezőt (teljesítményt) Ebben 1 nagy trafó van és egy kisebb a vezérlésnek

ATX a mai napig ezt használjuk (drágábban beszerezhető)
Szemmel látható különbség hogy van benne egy segédtápegység :eek2: ! Vagyis két kistrafó és egy nagy , szóval három. A segéd tápegység mindíg üzemel és adja a feszültséget az icnek, valamint kis teljesítményű késznléti (5voltos) tápegység a számítógépnek 5vsb=stanby.
A zöld zsinórral kell bekapcsolni és nem kell terhelni eggyiket se
(#) vermelho válasza Benzol hozzászólására (») Dec 12, 2007 /
 
Hat bocsi hogy ide írtam a kérdésemet, de ez ATX-es tap. Nem értek a tápokhoz
Sikerült beindítani fekete+szürke vezetékkel, de leáll. 3-at kattog...majd újrapróbálkozik magától(még akkor is ha már kihúztam a 220ból) Ez egy régi Dell táp.
Most kéne rátenni valami terhelést?

Köszönök miden segítséget...

Üdv.

Vermelho
(#) Benzol válasza vermelho hozzászólására (») Dec 12, 2007 /
 
A zöldet kell a feketéhez
(#) Benzol hozzászólása Dec 12, 2007 /
 
Az ATX csatlakozó

atx[1].jpg
    
(#) Krisz03 hozzászólása Jan 27, 2008 /
 
Hali!

Ha egy AT tápot átalakítok (visszacsatolás 12V-ra, mellyel egyben a kimenet feszültségét is szabályzom), akkor az eredeti műterhelésekkel kell valamit kezdeni, ugyanis nagyon melegednek? Ideiglenesen minden tápág műterhelését nagyobb teljesítményű ellenállásra cseréltem, de ez nem megoldás, mert nem férek el tőlük (egy 7107-es panelmérőt építenék be még a dobozba egy külön kis trafóval, de nem fér).

Krisz
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Csak, hogy legyen itt egy válasz is:
Először kiszedtem mindegyik műterhelést, és úgy indítottam el a tápot. Gond nélkül beindult, viszont az 5V-ra kötött venti nem pörgött fel. A 12V-ra átkötött visszacsatolás, mely potival van megoldva, hogy szabályozható legyen a kimenet, pont 12V-ra volt állítva, de az 5V-os ágon csak 4V-ot mértem. Ezért nem indult a venti (5V-tal már indulna). Ezután egyenként raktam az egyes tápágakra műterhelést, de mivel a 12V-os ág van figyelve, ezért csak az oda rakott terheléssel állt be az 5V-os ágon a normális fesz. Tehát ha másik ág nincs használva, akkor elég ha a 12V-oson van műterhelés (470 Ohm, 5W-ot raktam).

Lecseréltem még a 12V dupla Schottky diódáit is egy 15A-es típusra. Nem tudom, miként bírta el a gyári 3A-es a néhanapján rákötött 60/55W 12V-os izzókat, vagy a Dacia hűtőventillátort?! Így már jobban bírja a táp a nagyobb áramfelvételeket, ami pl egy izzó rákapcsolásakor kialakul. Vagy amikor a túláram-védelmet kiiktatom, akkor nem ciripel olyan sokáig, amikor ugyanígy nagy terhelés éri.

Krisz
(#) gringos hozzászólása Jan 29, 2008 /
 
Sziasztok.

Az igazat megvallva lövésem sincs hogy milyen tápot találtam egy régi szám.gépben,de a minap kiműtöttem,és asszem még sokmindenre jó lenne.Pl.:autósmagnó javításnál(titi )!!!!Olvasgattam az írásokat,és most nem tom eldönteni hogy AT vagy ATX.A lényeg hogy csak akkor akar működni ha leterhelem az 5voltos ágat.Tökéletes 12voltot produkál ilyenkor.Amit írtatok,hogy zöldet a feketével,stb.stb.,namost ezen még véletlen sincs zöld kábel.Ami megy az alaplapra,két külön dugó,piros,piros,piros,fehér,fekete,fekete a másikon,narancs,piros,citrom,kék,fekete,fekete.Mit is kell csinálni vele hogy menjen normálisan?Mindenféle égő,meg motor bekötése nélkül?
(#) sprofan hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
Hali
segítségre lenne szükségem, van egy 200W-os ICI AT-s tápom, a mai nam pont szükségem lett volna rá. Gondoltam bekapcsolom, semmi, jó oké, bár az AT -nek meg az ATX -nek is indulnia kéne terhelés nélkül de mondom kötök rá egy 20mb-os vinyót, csak lassan pörög benne a lemez. Kmértem az 5V rendben megvan, a 12V hejett viszont csak 9V van, eddig minden mérhetőt megmértem, 3x átnéztem mind a 2 oldalt de semmit sem találtam. Ha valakinek esetleg tudna adni jalami tippet, vagy tanácsot hogy hol keressem a hibát, azt nagyon megköszönném. Eddig (kb 1 hónapja) semmi baja sem volt, tudom 200ft -ért utánam vágják, de ha meglehet, szeretném megcsinálni, meg most a mini cnc projektem teljesen lehúz. köszi
(#) sprofan válasza sprofan hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Bocsánat ezért:
Idézet:
„Ha valakinek esetleg tudna adni jalami tippet”

Meg az ehhez hasonkókért.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem