Fórum témák
» Több friss téma |
A fázisceruza csíp? Mert ezzel egy fázisceruzát építesz bele. Amúgy egy zöld LED is lehet a glimm helyett. Egy kétszínű LED-del meg még dizájnosabb/praktikusabb.
1. zöld, ha jó. 2. piros, ha rossz 3. "fekete", ha nincs földelés. Földeletlenbe meg amúgy sem dugjuk. Egy hátránya van a rendszernek. Ha van Fi-relé, akkor a sok ilyen készülék együttes használata leoldhatja. Erre a megoldás egy nyomógomb, amivel csak egy pillanatra megnézhetjük. Rajzoljak az ilyen extra verzióra? Ja, és nem teheti tönkre. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Igazad van, nem csíp a fázisceruza. Tetszik az ötleted, hogy ha nem jó akkor piros, ha helyes akkor zöld, és fekete (nem világít), ha nincs földelés. Gondolom úgy kellene bekötni, hogy a LED zöld anódja menjen a fázisra, a piros anódja menjen a nullára és a katód menjen a védőföldre. Természetesen egy jó nagy ellenállás közbeiktatásával. Viszont nem tudom, hogy mekkora ellenállat kellene, hogy világítson is a LED, és csak pici áram folyjon. A fázisceruzámban 750kOhmos van, ha egy ilyet betennék ide akkor kb. 0,5mA folyna nem? Remélm ez elég lesz a LED-nek, hogy világítson.
Némi szépséghiba ,a fordított diódákat a ledekkel párhuzamosan kihagytad. A másik ha így megépíted ,és nincs földelés akkor is világít legalább egy led.Esetleg a ledekkel soros dióda jó lehet . A másik szépség hiba , ha a dugaljban nincs földelés a ledekhez szükséges áram már komolyabb áramütést is okozhat.
Mindenféle dióda elhagyható. 30 éve bizonyított már sok LED. Ha a fázisceruzán átfolyó 5mA nem ráz/csíp, akkor a LED-en átfolyó (ugyanakkora) 5mA miért okozna komolyabb áramütést? De valóban 5mA megy át a fázisceruzán?
Engem a fázisceruza még sohasem csikizett, viszont 0,08mA már bizsergetett.
Megmértem, csak 0,15 mA áram megy át a fázisceruzán úgy, hogy fázis ---> fázisceruza ---> árammérő ---> védőföld.
Úgy mennyit mérsz, ha magadat is közbeiktatod?
Magyarán, 150 uA? Akkor, ha 100%-osan biztonságosan akarjuk, akkor a két LED kicserélendő 1-1 glimmlámpára. Ebben az esetben a 3. pont úgy módosul, hogy mindkettő világít, de "fél" fénnyel.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Nem mértem, de szerintem felesleges, mert ennél csak kisebb lehet. Az emberi test ellenállása eléggé változó lehet pár száz ohmtól pár kiloohmig, ezek általában elhanyagolhatók a glimmlámpával sorbakötött ellenálláshoz képest. Egyébként azt mértem meg, mekkora lehet a fázisceruzán átfolyó legnagyobb áram. Az emberi testen keresztül folyó ennél jóval kisebb is lehet. Jártam már úgy, hogy szigetelt cipő, padló esetén a fázisceruza fényét nem is lehetett látni. A mostani mérésnél erőteljesen világított a glimm.
Én is jártam így, de annyira nem volt fénye, hogy meg kellett fognom a falat, hogy világítson.
Gyorsan matekoztam egyet és a fázisceruzában 1,5 MOhmos ellenállás van. Ha hozzásorolom az én ellenállásomat (jobb, bal kéz között 0,5 MOhm), akkor 0,115 mA az átfolyó áram.
Húú srácok ez nem is olyan egyszerű. LED-ekkel nem valószínű hogy meg lehet oldani igaz? Sokkal nagyobb áram kell egy LED-nek, mint egy glimmlámpának. Azt nem értem, hogy az AVA hálózati szűrőjében hogy volt mégis megoldva LED-del. Szigetelt dobozba lenne a hálózati szűrő? AVA hálózati szűrő Erről a készülékről lenne szó, ha jól kinagyítjátok a képet, akkor láthatjátok a Phase felirat mellett a fázisjelző LED-et.
Nem, ott volt egy külön áramkör még a LED meghajtására (vagy nem). De miért nem jó a glimm?
Megtetszett az ötleted a kétszínű LED-del, de ha nem lehet megoldani vele akkor természetesen jó a glimm is.
Én támogatnám Action2K ötletét a nyomógombbal kapcsolatban. A veszély az időtartammal arányos.
A régi magyar szabvány szerint max 1 mA lehetett az áram, de természetesen nem a használati feszültség névlegesén, hanem valamennyivel (nem tudom, mennyivel) növelt értéken. Valamint odafigyelősebb helyeken ilyen érintős szerkezményeknél az ellenállást például kettőből rakják össze sorban, hogy ha átütne, akkor a fele üssön át.
Elnézést kérek előre is ha van már ilyen topic,figyelmetlen voltam.
Tulajdonomba került egy Schlumberger típusú vevőkészülék,alábbi kódok láthatóak rajta AIT 8500 és 85TO1K04. Google-ben sem találtam kielégítő választ. A vevőn 8 darab csatlakozási pont van. 1-es 2-es 6-os és 7-es kapcsain vannak kábelek de nem tudom ,h melyik a fázis és melyik a nulla illetve a kimenetek (szakszerűen volt kötve). Ebben kérném segítségeteket,képet mellékelek.
Sziasztok! Rázott az erősítőm elkezdtem hibát keresni.kapcsolós elosztóba fázis föld közt 100V körülit mértem sőtt0 és föld közt is mértem. Hozzáteszem másik Új kapcsolós elosztóba is ugyanennyit mértem kicseréltem másik elosztóra amit én csináltam és így nem ráz. Lehetséges a világítós kapcsoló miatt? Vagy miért lehet ez?
Szia!
Rossz (szakadt) a védővezető-hálózat a lakásban. Hívj villanyszerelőt!
Én csináltam az egész házba a villanyt Mellesleg villanyszerelő/Automatika szerelő vagyok a fali dugaljba rendesen megvan amit abba beledugok elosztó abba nem jó valami. csak nem értem miért mérek ilyet?
Ebben az esetben kizárásos alapon a hosszabbítóban van megszakadva a védővezető és a kapacitív csatolásokon keresztül méred ezeket a feszültségeket.
Én is megfogadom ezt a nyomógombos ötletet, mert nem volna jó, ha feszültség alá kerülne a készülék háza. Aztán valaki megsérül és kész van a baj. Csak megnyomom a gombot, látom hogy jó és rendben is van a dolog.
Vagy ha nagyon gagyi kínai a hosszabbító, lehet, hogy soha nem is volt benne védővezető. Láttam olyan hosszabbítót, amelyiknek egyik végén ráöntött földelt dugó, a másik végén földelt aljzatok voltak, a vezetékre rá volt írva, hogy 3 x 0,75 mm2, de a vezetékben csak két ér volt!
Hali! Ilyen nekem is van! Olyan is, amiben minden meg van, csak bekötve nincs.
Azért a Glimmlámpa nem led, más a nyitófesz...
A föld és a 0 között nem nagyon illik ellenálást (vagy feszültséget) mérni. Meg kell nézni, hogy a nullád hol van leföldelve (gyaníthatólag ott a baj).
Na én már olyanba is belefutottam, ahol a kapcsoló nem "hosszában" hanem "keresztben" volt bekötve.
Szerencsére rögtön elment az áram mindenhonnan, nem csak a szervertől, hanem a nyomtatótól és hasonlók... Mérnök kollégát azóta is ezzel ugratom, pedig nem is ő tehet róla
Esetleg próbálj meg beszerezni olyan dugót (és dugaljat is persze), amit nem lehet fordítva bedugni (pl ipari kivitelek között akad ilyen).
Hát nagyon gagyi hosszabbító, amit én csináltam azzal nem jelentkezik a hiba. De erre nem is gondoltam holnap kicsengetem hátha tényleg nincs benne bekötve a föld
Hello!
Elnézést, ha nem éppen villanyszerelési témának ítélitek! Készítettem egy kapcsolást Led-re. Természetesen nem oly egyszerű, mint egy Glimm lámpa. Viszont a 10Mohm-ok miatt, legfeljebb 30uA az áram. De hogy szakadt védőföld esetén mit fog jelezni az kétséges. Mert nem az áramkörtől fog függni, hanem, hogy miképpen alakulnak a szórt kapacitások a megtáplált készüléken belül, a GND-hez képest. (Már amennyiben az erősáramú védőföld és a készülék ház össze van kötve.) (Ez a hálózati pontokhoz képest vizsgálja a PGND potenciálját. Készítettem egy fordított verziót is IC-vel, ami lehet egyszerűbb is ennél, de ahhoz tápfeszültség kell. Az a PGND-hez képest vizsgálja a hálózati pontokat, hogy melyik a fázis.) Nos, vagy Lesz kedved hozzá megépíteni, vagy nem. De a lehetőség így legalább adott. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |