Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Jó ötlet rendben! Ezt megfogadom.
Összerakom amit eddig kigondoltam, aztán majd teszek fel róla képet. Remélem nem füst lesz a vége! Ciki lenne.
A szűrő kondik mekkorák legyenek?
Néhány 100nF kerámia (a foglalat mindkét oldalán, ...) és 1 db 4u7 .. 10µF a táp csatlakozónál.
Elkészült.
Bedugtam sehol semmi füst. De a program hibát ír. Felismeri szépen, hogy pickit 2 (a windows kiírja alul) Build all lefut, majd ezt kapom: kép. Mi lehet a gond? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
A "value read 0x0" szinte mindig azt jelenti, hogy nem tud kommunikálni az IC-vel a Pickit. Ennek több oka is lehet:
- nincs csatlakozás (valamelyik vezetékkel probléma van, vagy rossz helyre kapcsolódik) - nincs táp (akinek tápot kéne adnia, az nem ad, vagy nem megfelelő feszültséget) - valami akadályozza a kommunikációt (pl. PGC/PGD lábakon zavaró terhelés) - valami akadályozza a programozási módba lépést (pl. MCLR lábon zavaró terhelés, Vpp nem megfelelő szintje, stb.)
Tápot gondolom nem egyszerű mérni rajta, mert csak akkor adja ki az égető a panelnak, ha arra okot adok.
És mivel nem tudok neki okot adni így érdekes megoldás lesz gondolom. De javíts ki ha tévedek. mit ajánlasz, mivel kezdjem a keresgélést, hogy fogjak hozzá? Azt jó jelnek tekintem, hogy magát az égetőt felismeri és pickit2 ready feliratot ad. Nem tudom ettől még az égető lehet-e rossz, vagy sem.
Le kell venni róla az áramkört/PIC-et, és van valami "Test" vagy "Check" menüpontja, ami végigméri a kimeneteit (nincs Pickit2-m, szóval nem tudom, hogy hol van és hogy hívják ezt a menüpontot), ill. a Vpp szabályozó áramkört. Ezzel érdemes indítani.
Na ilyen menüről még sosem hallottam.
Ezzel megvárok valakit, aki el tudja magyarázni mit hogyan és hol. Megmértem az égető kimeneti feszültségeit. A tápot nem adja ki, teljesen nulla. De pl egyes és hatos tű között mérhető feszültségek vannak. Nem tudom ez normális-e. Esetleg aki tudja, hogy mely tűkhöz képest milyen feszültségeket lehet/kell mérni működő égető esetében, az írja meg legyen szíves!
Szia! Tölsd le a pk2 saját programját, abban találsz ilyen menüpontot. A részeletes élesztési leírás t megtalálod a két alábbi linken:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/pickit2_klon_epitese.html?pg=4 http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/furatszerelt_pickit2_klon.html?pg=4
Letöltöttem, megnyitottam felgyullad mind a 3 led(nem villog csak ég) majd ezt írja: kép
Idézet: „Ha minden rendben van, akkor a program a "PICkit 2 found and connected" üzenettel kell elindulnia.” Ehhez képest nekem connected, de not found. Az égetőmben 18f2550-es van, elméletileg a szoftver rá van égetve, ami kell a sokszorosításhoz. Asszem* ezen túllépek. Csinálom ovább egyelőre ott tartok, hogy troubleshootingnál passos vpp-ig...eddig. Passzos lett, elvileg az égetőm jó. Akkor a másik panelon kell legyen a hiba ha jól sejtem. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
Egyébként csatolom, milyen nyákot készítettem az express pcb-nek (kép)
Ettől annyiban tér el, hogy egy db 100nF-s kerámia lett betéve az ic foglalat alá, középre (mert csak egy volt itthon épp) illetve a 10µF-os nem ott fent van a tűknél, hanem némileg lentebb kb 3cm-el, vagy 4-el. Ezen a terven a VDD és VSS nincs bekötve de a panelomon átkötéssel be van vezetve mindkettő. Érintkeznek, leteszteltem sípolóval. Beledugtam fejjel lefelé is a panelt, hátha segít valamit, de semmi. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
Miért nem vezeted ki a többi lábat tüskealj sorra? Bármit ki tudsz vele utána próbálni(LCD, PWM, stb...).
Mostanában nem néztem, de lehet, hogy az újabb verziókban az üzenet szövege megváltozott, de az értelme nem...
Szia!
Próbáld ki egy olyan kontrollerrel, amit a másik programozó is kezel! Ha azzal múködik a klón, próbáld meg a RB3 -at földre húzva egy 10k -s ellenállással. Az is lehet, hogy a 16F887 meghibásodott már...
Holnap kitudom próbálni egy gyári szettel,hátha! Nem tartom valószínűnek,hogy egy ipari kontroller tönkremegy ennyitől.Szerintem a fordított bedugás sem ártott neki,mert a gyárit is belehet dugni fordítva. Erre csak figyeltek volna. Láttam egy égetőt aminek az 5és6os kimenete rövidzár volt.Így ne próbálkozzak vele?
Most újabban ezt a hibát kapom.
Esetleg erre valami ötletetek? (tegnap óta más napszelek fújnak úgy látom.) Egyébként már kezdem érezni, hogy kifogtam valami hihetetlenül gyenge rézzel szerelt próbapanelt és a forrszemek játszanak velem. Vajon ha földhöz vágom fel is programozza majd magát? Update: Most meg a pickit 2 szoftvere nem látja az égetőt, amit tegnap kalibrálni is engedett volna. Amikor elindítom: Idézet: „Pickit 2 connected ID= OIHoss” Majd amikor családot választok: Idézet: „no device detected” A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
ÁHÁ! Az égető kimenetén a VPP tesztnél 3Voltot mértem az egyes és hármas tűk között.
Mivel a program 12-t ír, gondolom ez rossz. Mi lehet a gond? Up to date: A T5-ös FEt lábain mértem (beültetve) kikapcsolt pickittel: A FET D-S lábai között 1.998-at mért a dióda mérő, míg minden más helyzetben meg sem moccant. Lehet hibás ez a FETem? A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
Hevenyészetten összeszámoltam a DIP foglalatok kiosztási variációit. Az egyszerűség kedvéért a Vcap, PGM és DISVREG jelek kezelésével előálló verziókat nem vettem figyelembe: 2 féle DIP40, 7 féle DIP28, 3 féle DIP20, 3 féle DIP18, egy DIP14, 2 féle DIP8 kiosztást találtam. Kihagytam valamit?
Főleg a Vcap és a DISVREG kivezetések miatt meg kell nézni a leírásokat.
A 32MX1xx/2xxB-t kihagytad, az mondjuk a felrajzoltak kombinációjából kihozható (ugyanaz, mint a dsPIC33F, csak máshol vannak a PGC/PGD lábak).
Ja, és aki esetleg programozót vagy programozóadaptert készít: érdemes felkészülni arra, hogy azok a lábak, amik nem szerepelnek a programozási leírásban, azok sem köthetőek szabadon bárhová programozás közben, mert azokon is véletlenszerű dolgok lehetnek. Pl. a 32MX2xx szérián programozás közben a JTAG lábakon (TCK/TDI/TDO/TMS) "történés" zajlik, amit nyilván nem volna jó egy GND-re kötött lábbal megakadályozni. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Idézet: „A 32MX1xx/2xxB-t kihagytad” Ott van az a bal alsó sarokban... Az MpLab és a PICKit2/3 azzal kezdi, hogy törlés után egyből (még a törlés funkció befejezése előtt) letiltja a JTAG -ot. Ezért nem üres (blank) a frissen vásárolt PIC... A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Idézet: „...azok a lábak, amik nem szerepelnek a programozási leírásban, azok sem köthetőek szabadon bárhová programozás közben...” Tehát akkor az ICSP nem is annyira ICSP?
Értsd másképp! Nem lehet univerzális adaptert csinálni, mert elkerülhetetlen, hogy egyes lábak rossz helyre kerüljenek...
Az a vicc, hogy én még nem láttam ezt dokumentálva, "csak" a szkóppal konstatáltam. Hp41C sokat bújta a programozási leírásokat a Microchipnél, talán ő olvasta valahol, majd felvilágosít minket.
A tapasztalat az, hogy a JTAG számára használatos lábakon akkor is vannak jelek programozás közben, ha amúgy nem azt használjuk a programozáshoz, hanem "sima" ICSP-t (a Pickit3 nem is tudna mást), és a JTAGEN CONFIG bit le is van (és az összes előző programozásnál is le volt) tiltva. Megmagyarázni én is meg tudom a jelenséget: a 32MX családnál belül a JTAG az igazi programozási felülete a core-nak (hiszen nem Microchip core van benne, hanem MIPS), és az ICSP felület úgy "készül", hogy egy előtét logikával lehet beszélgetni az ICSP lábakon keresztül, az pedig vezérli a core JTAG felületét.
Igen, igazából ez lett volna a mondanivalóm egyik lényege.
Ha olyan adapterben gondolkodik valaki, ahol a különféle chipeknek bekötendő lábak uniója van bekötve (majd mindegyik chip kiválogatja, hogy neki mely vezetékek kellenek), akkor az lehet gond. Nyilván ez a koncepció amúgy is csak azon családokra működne, ahol nem kerülnek ellentmondásba a bekötések. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Igen, így világos. Nekem az tűnt fel, hogy programozásnál a nem programozólábakra kötött ledek fel szoktak villanni (nem JTAG-es PIC-en).
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Nem véletlen, hogy a MCLR jel vezérlését nem vezették ki LED -ekre. Készítettem egy klónt, amin ki van vezetve egy kétszínű LED -re a MCLR vonalat Vpp és a Vss -re kapcsoló vezérlőbit, villog rendesen a programozás alatt. A PICKit2 többször ki - be lépked a programozási módból / módba. Ha olyan a program (ICSP módon programozva még a külső órajel is mindig megvan), elindulhat és rögtön kimenetnek állíthat portbiteket. Aztán megint belép a programozási módba, a port bitek kimeneti meghajtói lekapcsolódnak. Az ilyen tranziensek kivédésre szolgán a Power On Timer, de egy kis (náhány ms) várakozás a program elején is megszüntetheti a jelenséget.
Egy törölt kontrollerben a JTAG és a LVP engedélyezett, a Power On Timer tiltott. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Jó estét!
Mitől lehet az hogy csak 0,576 V-ot mérek az usb csatlakozón?
Ehhez mit szóltok?
Köszönöm... Próbáltad? Kb 1 órába telt megcsinálni, így könnyebb megtalálni, melyik típus, melyik családban van. Egyébként a felvetésemre, hogy mi hiányzik a programból, nem jött válasz csak a decimális bevitel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |