Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fényorgona
[off]A Link nem igazán sikerült. Itt a jó Link!
( A RÁDIÓTECHNIKA ÉVKÖNYVE 1993. 28-oldal. A nyák kicsit hibás a 230V-nál. )
Köszönöm a segítséget
Eredetileg a gif kiterjesztésű volt az ötlet, csak a végén lévő LED meghajtó IC-t akartam átvariálni, hogy több LED-et is lehessen összepakolni egymás után mert kevésnek találtam az 5 darabot. Ha esetleg az eredeti módban raknám össze a kivezérlésjelzőt és előtte lévő LM324-el hajtanám meg az úgy jó lenne? Üdv McDeath
Hello!
Persze hogy jó. Akkor az utolsó tranyóra nincs szükség. De ha több Led-et szeretnél, miért nem alkalmazol LM3914-et. Az 10-et hajt és nem kell ennyit gubacsolni.. üdv! proli007
Az RT ből egy nagyon hasonló rajzot (kb. 72-73 ból) én is megépítettem 400V/ 10 A-es tirisztorokkal még 74 ben. Akkor optocsatolós megoldás nem volt , hanem egy kis leválasztó trafó "védte a bemenetet". PAR 38-as égőkkel egész jól üzemelt.
Én is PAR 38asokat használok, jó kis haza Tungsramot. Ha jól láttam már nem gyártanak ilyet, Omniluxoból látok csak, de az is 80wattos. Gondolom ez is valami EU szabály lehet, már csak fehérből látni 100w felettit.
Azért szeretném tranzisztorokkal felépíteni, mert ha bármelyik tranzisztor, ellenállás, kondi, vagy dióda meghal, csak kicserélem és megy tovább, de ha az IC meghal, akkor sokért cserélem azt, és az IC nem bővíthető sajnos. míg a tranzisztoros akár 50-100 LED-ig is bővíthető. Megjegyzem max 15-20 LED-ig bővíteném.
Tehát akkor melyik az utolsó tranzisztor? a potméter felől vagy az utolsó LED-nél? Üdv McDeath
Hello!
Ezek csak kezdők filozófiái. Ha valami jól van méretezve, és nem kötögetnek a kimenetére mindenféle dolgot/zárlatot, akkor nem halálozik el. A tranyónál ha a sort bővíteni akarod, nem teheted meg, mert a tápfeszültséget is jelentősen növelni kellene hozzá. Vagy is maximum egy-egy kollektorba köthetsz be 1-2-3 Led-et. De ettől még 10 kimenet lesz, nem 15..20. Ezt viszont az IC-nél is ugyan úgy megteheted. De tégy belátásod szerint.. üdv! proi007 A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
Hi Mesterek!
Elkészült az 1 csatornás fényorgona. Nekem a mély tartománya kellet mert strobi lesz vele hajtva. Votl egy kis mérnöki malőr mert a triac nem fért oda ahova terveztem hűtéssel azért áll olyan szerencsétlenül a panelon . Azóta javítottam a panel tervet A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Rendben, köszönöm. 30V-ig nem jelent gondot a tápfesz növelése. Így Továbbépíthető olyan 25-27 LED-ig. De az majd csak idővel lesz, mikor majd meglesznek a dolgok is hozzá. Januárban lesz megépítve, úgy hogy ezért érdeklődtem, hogy hogyan lenne érdemes megépíteni eme kombinációt. Csak, mert így én jobban átlátom, igaz nem gazdaságosabb, de számomra átláthatóbb és meg tudom benne találni a hibát, amit építéskor véletlen művelnék benne. De ez megint csak az én személyes problémám. Csak érdekelne, hogy akkor a műveleti erősítős szűrők után mehet egyből módosítás nélkül a fényorgona. Akkor ez így helytálló?
Helló urak segítségre lenne szükségem.Vettem egy urbán féle 3 sávos fényorgona egységcsomagot de nem akar működni.Minden ok a ledek rendeltetés szerűen villognak állítani is tudom a villogást a potikkal,de a 220v-os rész nem villogtatja meg az izzókat.Tudnátok segíteni.köszönöm előre is.
Hello!
"a műveleti erősítős szűrők után mehet egyből módosítás nélkül a fényorgona" Ez maga lesz a "fényorgona". Gondolom a tranyós kivezérlésjelzőre gondoltál.. Az mehet. üdv! proli007
Igen, igen arra gondoltam. Tehát a műveleti erősítőt megépítem a szűrőkkel, utána ahová a LED meghajtó IC kerülne, egyszerűen továbbviszem a jelet és a kivezérlésjelző bemenetére kötöm.
Köszönöm a segítségedet és Boldog új évet kívánok! Üdv McDeath
Egy link sokat segítene a kérdéses áramkör beazonosításában. Köszönöm. [off]( S megvan _Link_ )
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
Alaposan le kellene ellenőrizni a 230V-os áramköri részt. A MOC-optotriakos áramkört ha jól rakod össze akkor egyből működnie kell. Ellenőrizd le, hogy megfelelő pozícióban ültetted-e be a triakokat! ( A triakok M1 - M2 kivezetéseinek áthidalásával az izzók működőképessége is ellenőrizhető. De a GATE kivezetést kerüld el!!! Ha megsültek a triak gate bemenetei akkor csak a csere segít. )
Köszönöm a választ.Azt még megtudod mondani, hogyan ellenőrizhetném a triakokat hogy megsültek-e bár nem tudom az okát ha tönkre is mentek.Az izzók azok tuti jók mert le próbáltam.Egyébként azt nem értem hogy tudok mérni 220v-ot az izzó sorkapcsokon de ha rákötöm az izzókat totál 0v és nem történik semmi.Elöre is köszönöm a válaszod.
Nem könnyű tanácsot adni a tesztelésre mert mégis csak 230V-os ez az áramköri rész amit működésre kell bírni.
Kellene készíteni egy próba áramkört a triakos áramkörnek. ( Tényleg nem nehéz : Link. Akár levegőben is összeállítható ez a pár alkatrész. De csak óvatosan! ) Úgy könnyebb lenne tesztelni, s kiszűrni az esetleg hibás alkatrészeket. De előtte teszteld a triakokat ahogy proli007 javasolta.
Köszönöm a válaszokat urak meglátom mi lesz.Üdv.
Sziasztok!
Az a kérdésem lenne, hogy egy analóg hang jelből hogyan tudnék digitális TTL óra jelet csinálni, ami ütemre adna egy impulzust. Egy PIC-nek szeretnék vele órajelet adni. Légyi segítetek!
Bővebben: Link Proli007 tervezte, nagyon jó. Ha időben előre olvasol a linkelt hsz-tól, akkor tapasztalatot is olvashatsz, és azt hiszem, volt egy kis hiba, ami javításra is került, tehát fontos! Én ezt ajánlanám, ebből már csak TTL jelet kell készítened.
Analóg jel digitálissá formálására a schmittrigger: Link áramkörök a legalkalmasabbak.
A TTL illesztésre is van több példa. Lásd: Jelformálás a bemenetekre: Link
Köszi, ha lesz időm átbogarászom. Azért kellene, mert van ilyen RGB ledem és PIC-el csinálok neki olyan vezérlést, hogy ha kap órajelet, akkor mindig kapcsoljon más színre és ehhez szeretnék egy olyan óra jelet, ami a zene ütemére ad jelet.
A "zene üteme" nehéz probléma. Proli007 ír róla valahol. Nem könnyű azt eldönteni, a mély hangok ütemét jó e érzékelni, vagy esetleg a zene csúcsértékét függetlenül a frekvenciától. Proli áramköreinek egyikével Én is próbálkoztam, és egyik zenén jónakm egy másikon meg kevésbé jónak érzékeltem az eredményt. Ez a fajta érzékelés erősen szubjektív.
Szerintem a mély hangokra kellene kapcsolnia, jó igaz ebben nincs semmi gyakorlatom.
Nem tudom, nézted-e amit linkeltem kicsit feljebb. Én azt a kapcsolást találom a legjobb kapcsolásnak, ami külső beavatkozás nélkül képes a zene ütemére villogtatni egy LED-et, legyen a bemenő jel akár 40mV, akár 700mV. Mondjuk bpm-et nem lehetne vele számoltatni, mert van, mikor egy ütemre többet is villog. De látványhoz tökéletes. Egyébként egy direkt csak ütemre villanó LED érdekelne. Talán Proli007 kapcsolásának a kimenetét kellene egy kicsit átalakítani. Direkt nem rendbe hoznit írtam, mert nem hibás!
Proli007-is irta:
Idézet: Vagyis, hagyd el a kapcsolásból a 4017-et. „Ha csak egy ledet szeretnél villogtatni, ahogy írtad, akkor az áramkör felső részét építsed meg csak, és a D11 Led-et használd.”
Ha felteszed ( vagy belinkeled ) a PIC-es kapcsolást, akkor könnyebben összefésülhetjük a két áramkört. Proli007 áramköréhez szerintem könnyen adaptálható lesz a PIC-es történet. Szó szerint csak a 4017-est kell kiváltani a PIC-cel. Az "analóg"-TTL jel illesztését a Q1-es tranzisztor megoldja...
Én nem arra gondoltam, hogy körbe forgó LED-es részt kellene átalakítani, hanem arra, hogy ami LED jelzi az ütemet, az van, amikor egy ütemnél többször egymás után villog. Tuc-tuc-nál csak a tuc-ra, de ha már húzósabb, hosszabb mély is van a zenében, akkor annak is szépen kiértékeli az ütemeit. Ezt gondoltam kicsit átalakítani.
Hello!
Próbáld meg a C9-et növelni, és ha ez kevés, az R11-et csökkenteni. (Felvilágosítanátok hogy miért kell ezt a "BMP"? Valamint mi értelme van ennek számlálásának. Ki a kutyát érdekli, hogy hány "leütés" van egy zenében..) Egyébként amikor ezt készítettem, pont arra törekedtem, hogy minél dinamikusabb legyen. Ezért választottam ezt a komparátor megoldást, ami mindig "utána mászik a jelnek" hogy kihámozhassa a változást. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |