Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem készítés
 
Témaindító: kissto, idő: Okt 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) xil67 válasza Zimm-3R-maN hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Hallottam egy Zimmermann nevezetű feltalálóról,
hát elkápesztő világraszóló találmányai voltak, csakhogy az elismerésről mindég lekésett. Úgyhogy e név hallatán nem árt az óvatosság, vagy megnézni, nincs-e áprílis elseje!
(#) ha6pc válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Bizooony!
A NASA kutatói pedig (akik mostanára érték el-nagykeservesen-hogy 50% körüli a napelemeik hatásfoka) mostanában már csak répát szednek,mert annak van szezonja
(#) feki00 válasza Topi hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Hoo, remek sugárzó mosollyal fogok írni a ki mit épített topikba a reaktoromról :vigyor3: :buck: :zavart2:
(#) tszaboo hozzászólása Okt 30, 2007 / 1
 
Na én végre hajlandó is leszek válaszolni a téma eredeti kérdésére. Csinálsz otthon 5-6 9-es tisztaságú szilíciumot, megolvasztod, építesz egy szerkezetet, amivel fel tudsz emelni 2-300 kg-ot nagyon lassan, változtatható sebességel. A megolvasztott szilíciumba beleraksz egy magot, ahol elkezdődhet a kristályosodás, elkezded kihúzni a szilíciumból, és egykristályt csinálsz (olvass utánna a pontos paramétereknek) Ezután ezt 0,5 mm-es szeletekre roncsolásmentessen felszeleteled, fogsz egy- lehetőleg minél kissebb gyémánt csiszolótárcsát, és addig csiszolod, amíg egynes nem lesz. Nagyon egyenes. Ezután már csak a pn rétegeket kell létrehoznod, de az már gyerekjáték. Ráforrasztasz 2 drótot a szilíciumhoz, az ismert pontnyomásos technológiával, ügyelve arra, hogy megfelelő legyen a nyomás nagysága, mert állítólag 10% eltérésnél elég hamar leszakad. És kész is a napelemed.

A másik verzió hogy 2 tranzisztorból és egy gombelemből építesz magadnak Psziho-reterdarikus gravitáció amtidúdómódosítós- parainduktív örökmozgót, amiből 1000KW-nyi energiát lehet kinyerni gombelemenként. Hálózatra dugni nem tanácsos, mert a 10^15%-os hatásfoka miatt azon nyomban egy fekete lyukat csinál a szerkezet helyére.
(#) alex077 válasza tszaboo hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Szerintem dobjunk össze házilag egy SonyPSP-t,ami egy házilag gyártott napelemről menne,de ha épp felhős az ég vagy este van játszhatnékunk akkor egy SMD atomerőműről adhatnánk neki a tápot. De ha ez amatőr feladat akkor gondolkozhatnánk a galaxisok közötti gyors tömegközlekedésen,mégpedig két irányítottan összekapcsolt feketelyukkal. A két feketelyuk között a test a fénysebességet is átlépheti.Ezt még nagyon rég láttam vmi dokumentumfilmben.
Hogy vmi értelme is legy a hozzászólásomnak: A napelemes dolog felejtős,de a napenergiát lehet házilag jó hatásfokkal használni: Fényhűtés
Nagyon érdemes elolvasni ezt a cikket,mert a srác részletesen leírta mit csinál és minden lépéshez rakott fel képet. Elég brutális (hő)energiát lehet vele nyerni. ( a fókuszban kb 600 fok van)
(#) Zimm-3R-maN válasza xil67 hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Folyékony áramot a TESCO-ban lehet kapni almalé álnév alatt, az a jó benne ,hogy a szilárddal összekeverve hipervizet kapsz ami nélkülözhetetlen egy mai háztartás életében !!

A folyékony áramot még régen álltalánosban ismertem meg, az eggyik kölök azt hitte hogy a kénsavból jön az áram ( hisz az elemekben is az van ) és a folyékony áramban akrta feltölteni a telefonját... még jó hogy ott voltunk ( kb 6.osok voltunk xD )
(#) Zimm-3R-maN hozzászólása Okt 31, 2007 /
 
Én már egyszer csináltam egy atomerőművet csak nem akartam magyarországon felépíteni így elmentem Csernobilba...

Atomerőmű 1

Atomerőmű 2
Jó kis off téma lett ez is..
(#) dcsabi válasza kissto hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Ha a nap energiájából elektromos áramot akarsz előállítani erre, nem csak a szilicium-kristály alkalmas.
Házilag meg lehet próbálkozni galenitot csinálni, ebben van kén is, 80-90 évvel ezelőtt ezeket használták félvezetőnek. A hatásfoka elég alcsony lesz, de olcsón elő lehet állítani.
(#) Moderátor hozzászólása Okt 31, 2007
 
Na, remélem mindenki kipoénkodta magát!
A következő viccelődő, offoló, warn-t kap ajándékba...
Inkább próbáljatok segíteni. Aztakutyafáját!
(#) huba válasza kissto hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Nem tudom menyire lenne megvalosítható, nameg mekkora hatásfokkal birna, de mi lenne ha építenél egy hőerőmüvet? Na nem ojat amibe gyurják a szenet, hanem amit a nap melegít. Zárt rendszer lenne, a nap felmelegítené a vizet, az meghajtaná a turbinát, ami elektromos áramot termel. A csörendszerbe elöbb cészrü légkörinél alacsonyabb nyomást létrehozni, ezáltal csökkenne a víz forráspontja.

Vagy fényhütéses rendszerbe turbinát beiktatni.
Persze mindez ha neked elektromos áram kell.
(#) Topi válasza (») Okt 31, 2007 /
 
Ezen a témán nincs mit előre lendíteni. Ez egy halott téma. SonyPSP házilag, Plazmavágó házilag, 15kW-os lézer házilag, és még oldalakon keresztül tudnám sorolni azokat a témákat, akit ugyan ebbe a kategóriába tartoznak.

Ezek mind komolytalan élénk fantáziás, nem gondolkodás eredményei.

Én a zárás mellett teszem le a voksom:
Maradjon : [ ]
Zárolva legyen: [ X ]
(#) lgyk válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Önmagában a "napelem készítés" topiknak szerintem van létjogosultsága, hiszen bárkit érdekelhet, hogyan gyártanak napelemeket.

Házilag eléggé nehéz működő napelemet készíteni, de nem lehetetlen (régebben láttam egy "festék-napelemet", ahol szerves színezék volt a fényt megkötő közeg, és jodidos-jódos rendszerrel alakították vissza az elhasználódott festékmennyiséget). Ez sem igazán sufni kategória, de aki nagyon lelkes, megoldhatja. Si napelemben nem érdemes gondolkodni, a gyártásához az analitikai tisztaságú vegyszer is kevés. Ja, és túl sok értelme nincsen a "festék-napelemnek", mert a festékanyag és a regeneráló közeg egy idő után elhasználódik. Gyakorlatilag egy olyan napelemet lehet házilag összedobni, ami az alacsony hatásfok mellé még megkapta a galvánelemek összes hátrányát is...

Aki BME-s és szeretne napelemet "gyártani", vegye fel a Napelemek nevezetű 3 kredites, vizsgás tárgyat. A laborgyakorlat során egy Si egykristály napelemet kell összerakni, bemérni. A folyamat teljesen hasonló egy ipari gyártáshoz (többlépcsős tisztítás, oxidnövesztés, bórszennyezés, oxidmarás, fotoreziszt, kontaktgőzölés, stb...).
(#) vicsys válasza Topi hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Sztem zárjuk le.
Különvélemény?
(#) lgyk hozzászólása Okt 31, 2007 /
 
Itt van minden hozzá. Vegyszert is lehet az oldalon rendelni, de nem olcsó móka...

Így jobban elnézve nem fogy el a regeneráló anyag sem, mert az áthaladó elektron visszaalakítja jodiddá. De azért messze nem olyan tartós, mint egy amorf Si napelem.
(#) tszaboo válasza lgyk hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Na ez engem érdekel. Mikor lehet fölvenni, mi az előtanulmányi rendje, és mit jelent a vizsga. Mert láttam már az ott gyártott napelemekből, épp egy kisvonat ment körbe körbe...
(#) dpeti válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
szerintem meg ne... (elvégre nincs a téma címében, hogy "Házilag", és így lehet témába vágó komolyabb dolgokról is beszélni... attól, hogy valaki nem ért hozzá, még nem kell egy topicot bezárni...)
---
6-8. szemeszterben lehet felvenni
keresd ki wikin, ott van róla bővebb info
(#) lgyk válasza tszaboo hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
A szabadon választhatók között megtalálod, elvileg bármikor felvehető (legalábbis a Neptunon így láttam...). Semmi előkövetelménye nincs (különben nem tudtam volna felvenni), de az elektro1 erősen ajánlott. Jó alaposan kiismerni a diódák (Si, Schottky és Zener főleg) szerkezetét és működését előtte.

Napelemek
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
(ettől függetlenül az OFF hozzászólásokat meg a fénykapus linkeket ki lehetne szedni :p )
(#) Zimm-3R-maN hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
A gyerek egy egyszerű megoldást keresett, nem pedig azt hogy egy sor reakcióegyenlet álltal elkészítse saját napelemét. Javasoltam neki a szélenergiát.

Ha nagyon napelemet akar valaki építeni de nincs kedve szilícium-ot előállítani, az mennyen el külömböző vásárokra bolhapiacra ( nem vicc !! ) , mert ott szerezhet be dolgokat amik
Idézet:
„nappal”
működnek. Kiszeded belőlle a szilíciumpanelt ( és már jók is vagyunk ) sorba kapcsolod őket ( ha lehet ilyet ) és energiád van !!!
Számológépekben (kicsi), kerti lámpákban (közepes) van ilyen. Ha a házadat akarnád ellátni energiával akkor nehezebb mócer jön. Vagy napkollektor generátorra kötve.

Sok dolgot elírhattam, vagy baromságot írtam, bocs..
(#) tszaboo válasza lgyk hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Köszi, megtaláltam. Kicsit böngésztem a tanulmányi rendet, és arra jöttem rá, hogy 4. félév előtt unatkozás lesz (persze van azért digit2 meg társai), és csak 6.-7. ben veszek fel olyan tárgyakat amilyeneket én akarok. Már ha nem szeretném a fél életemet bent tölteni. Na mind1, erre majd visszatérek később, most inkább az első év túlélése foglalkoztasson.
(#) Sarok Adrián válasza kissto hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Hello! Ha már minden áron napenergiából szeretnél áramot előállítani (szerintem is ebből érdemes), akkor ajánlom figyelmedbe a napkollektorokat, amivel meleg vizet tudsz készíteni filléres ráfordítással, amiből én úgy csinálnék áramot, hogy:
Egy 1m3-es hungarocellel hőszigetelt tartályban tárolnám a felmelegített vizet, majd egy Stirling motort hajtanék meg vele (ez a legjobb hatásfokú hőerőgép, ami hőkülönbségből közvetlenül forgómozgást állít elő), amire rákötnék egy egyszerű generátort. A nappal eltárolt hőenergiából estére is maradna (pl. világításra). A hideg oldalt egy kút vizével hűteném, ami egész évben kb.10C-fokos.
A napkollektorhoz csak néhány kiselejtezett ablaktábla és némi rézcső stb. szükséges... A stirling motor meg házilag kivitelezhető nagyobb vascsövekből, bicikli kerékből (lendkerék)stb. ha csak 10%-os hatásfokot érsz el, akkor is faljagosan jóval olcsóbb, mint egy napelem és nem csak akkor használható, amikor süt a nap. Nem kell akkumlátor az energia eltárolásához, mert az 1m3 melegvíz tárolja az energiát hő formájában.(4200J/C/liter; 1000 liter 70C-os víz, 10C-os kútvíz => 4200J*1000*(70-10)=252000000J=70kWh energia, 10%-os hatásfokkal 7kWh áram)
Éves napsugárzási átlag:3,17kWh/m2, ehhez kb.25m2 házi készítésű napkollektor kell.
Szerintem megéri
(#) Zimm-3R-maN válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Idézet:
„Stirling motort”

Hogy is van ez??
(#) balint1993 válasza Zimm-3R-maN hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Így
(#) balint1993 válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Csá!!
Ha van vmi jó infód a stirling motorokról felrakhatnád mert érdekel a dolog!
Köszi
(#) Yshteee válasza kissto hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Hy. Szerintem lehet, attól függ mire akarod használni. De itt van ez:

scy-toys.com
(#) EcoPityu válasza xil67 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Most ezt remélem csak viccesdiből kérdezted, vaagy méégseem???
Gyerekek, jól elpoénkodtátok a témát, bár eleve halott téma volt az is igaz! Mert amibe már Topi főszerkesztő úr is beleavatkozik, az vagy egy hiperérdekes téma, vagy egetverő baromság.
Egyébként ha van valakinek jó Kínai kapcsolata, azok gyártanak napelemet olcsón!
Vagy vegyetek sok-sok kerti solar lámpát, kiáruljátok belőle a Fehér ledet 200-ért, az akksit 400-ért, és már majdnem ingyen is van a 7x7cm-s fényelem cella!
(#) Zimm-3R-maN válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 16, 2007 /
 
Nem javasoltam ezt előtte....?!
(#) Mest válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Az otthon gyártott napelem készítéséhez való hozzáálláshoz szeretnék néhány érdekes dolgot megemlíteni: Az egyik a nukleáris atomreaktor létrejötte a természetben. Gambiában találtak, és feltártak természetes módon létrejött urán reaktorokat melyek év milliókon keresztül működtek természetes szabályozással! A másiknak jelenlevő tanuja voltam, 1980-82 tájékán jártam Solton, az adó antenna közelében, és a szántóföldön a káposztafejek zizegték a Kossuth rádiót. Nem hangosan, de azt zizegték! Kora reggel volt harmatos minden. Később a zizegés abbamaradt. Most jutott eszembe még egy dolog! Az igazi detektoros ősrádió teljes egészét el lehet készíteni otthon házilag a tanyán. Amit muszály megvásárolni, az a rézdrót a hallgatóhoz, a mágnesek. A demodulátor egy kisdarab szilicium közönséges varótűvel. (szilicium, az ország bármely vasöntödéjéből beszerezhető). Én biztos vagyok benne, hogy (valahogy) meg lehet csinálni a napfény gazdaságos hasznosítását házilag, elvégre a növények is ezt teszik mégpedig jól, és nano szinten.
Szerintem nembiztos, hogy abból kell kiindulni amit a jól felszerelt műhelyünk, vagy laborunk asztalán látunk. Állítólag aeromérnöki szempontból nézve a dongó önerejéből képtelen a repülésre, de a dongó ezt nemtudja és repül.
(#) Norberto válasza Mest hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Idézet:
„Állítólag aeromérnöki szempontból nézve a dongó önerejéből képtelen a repülésre, de a dongó ezt nemtudja és repül.”


Nahát, ez tényleg érdekes megközelítés :eek2: :eek2:

Ez most megfogott nagyon...
(#) kobold válasza Mest hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Véletlenül sem kötözködni akarok, csak megjegyeznék pár dolgot:

Idézet:
„Gambiában találtak, és feltártak természetes módon létrejött urán reaktorokat melyek év milliókon keresztül működtek természetes szabályozással”

Ha ez így menne, Paksról hazaküldenének mindenkit... Én inkább azt gyanítom, hogy kellően szegény volt a talaj hasadóanyagokat tekintve, de valamennyi mégis volt ott, és szép lassan lebomlott. Grafitrudakat biztos nem ástak ki a földből.

Idézet:
„szántóföldön a káposztafejek zizegték a Kossuth rádiót”

Nemrég voltunk pár napot a Kékesnél, külön vittem krumplit, szöget, rézdrótot. Nem zizegett, pedig vagy öt ismerősöm is esküszik erre, hiába próbáltam ki minden nap a torony tövében is. Rossz lehetett a krumpli...

Idézet:
„szilicium, az ország bármely vasöntödéjéből beszerezhető”

Az az, de melyik ország? Nálunk már szinte egy kézen számolják az öntödéket. Van valakinek ismerőse, aki tudna hozni egy jó kis tömböt? Bocs, de ezt már kétlem. Ha mégis, a tisztasága milyen alkalmazást tesz lehetővé?

Idézet:
„(valahogy) meg lehet csinálni a napfény gazdaságos hasznosítását házilag, elvégre a növények is ezt teszik mégpedig jól, és nano szinten”

Épp ez az, nanoszint. Nekünk még nem nagyon megy, atomi szintű folyamatokat meg vagy soha, vagy csak jó soká fogunk reprodukálni. Drótot tekerni könnyű, mert látom; mivel nézzem a gyenge kölcsönhatás változását?

Idézet:
„Állítólag aeromérnöki szempontból nézve a dongó önerejéből képtelen a repülésre, de a dongó ezt nemtudja és repül”

Ne mondd, hogy a dongó a hülye... Hiányzik még pár dolog a mérnöki tudományból, eszerint (is).

Tényleg nem rossz szándékból írom, csak az ilyen ötletek általában vihart szoktak kavarni. Örömmel használnék környezetbarát, magas hatásfokú eszközöket, gyógyíttatnám magam nanorobotokkal, de ezekhez már nem elég a tanya. Műszerek, mérések, és sok halálprecíz kontrollmérés nélkül sem igazolni, sem elhinni nem lehet, hogy a háttérben van valami használható effektus.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem