Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor mindjárt kiszedem a K176NE4A IC-t.
Szia! Mellékeltem az ábrát, így kéne bekötni az IC-t. Csak azokhoz a lábakhoz írtam oda,hogy mik, amik használva voltak, ill. lesznek. Szerintem a DIP16 foglalatba tedd be a 4026-ot, (a DIP14-re inkább nincs is szükség) És értelemszerűen a 4026 lábait akár alkatrészlábbal, vagy szigetelt vezetékdarabokkal forraszd a K176IE4 helyére. Figyelj arra, hogy eredetileg melyik irányba állt az orosz IC. A múltkor elvágott vezetősávot összeforraszthatod. Jó munkát!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Még nálam a régi IC 1-es lába is be volt kötve, arra nem kell semmit kötni?
A régi IC 1-ese nem tudom minek volt bekötve, az vezérelné a "g" szegmenst, ha kijelző lenne rákötve. De nincs. Az új IC-vel mit produkál most?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Reset hatására minden történik először 00: P5 most 00:00 de léptetés hol megy hol nem, restet ha benyomom akkor 2 szegmens (abból az egyikről tudjuk hogy hibás) kintragad. Most azt csinálja hogy nem léptet se órát se percet. 1-es IC láb tuti hogy nem elhanyagolható, mert a K176NE3A nevű IC-hez megy. IC nélkül számol mint a penge olyan 100x gyorsabban.
Ezt a szegmens kintragadást resetkor nekem is csinálja alkalom adtán. A szegmens, amelyik kintragad, olyankor balról a második cső jobb oldali legfelső. Ha ez az (+ amelyik alapban rossz) akkor az normális. Pár kérdés:
- Resetre nagyon gyakori, hogy nem 00:00 lesz? - Léptetés ha jól értem, hol megy, hol nem? - Az új IC-vel még egy darabot sem léptetett? - Az elvágott fóliát összeforrasztottad-e? Amit megpróbálhatsz, hogy az új IC 3-as lábát föld helyett a tápfeszre teszed. (Összekötöd a 16-ossal.) Ez a láb elvileg annyit csinál, hogy tápfeszre engedélyezné a kijelzést ezen az IC-n, földre téve tiltja. Utóbbi esetben elvileg mennie kéne a számláló részének, de nem volt az adatlapban túlzottan világossá téve. Hátha így. Ha ígysem megy, azért lesz még ötletem.
Mostmár 00:00 a resetre, de léptetés nem megy. Ami kiragadt pluszba az az első cső jobbfelső szegmens, meg a hibás második cső balfelső szegmens. Az új IC-vel először léptetett most nem de akkor balról a harmadik csővel szórakozott. Igen persze ki van vezetékelve, ami a másik oldalon van vezetés azt is leellenőriztem csak az 1-es láb maradt ki, az még régen be volt kötve.
Így se léptet ha a 3-as lábat a tápfeszre teszem, így nem számol. Amúgy se számol.
Oké, akkor meg kell nézzem szétszedve az enyémet, mert az 1-es lába a régi IC-nél a kapcsrajzban nem is szerepel. Az IC nélküli gyors számolás azzal ne foglalkozz, az normális. Pörög mint egy stopper kb. nem?
Igen úgy pörög csak kiváncsi voltam hogy IC nélkül még működik-e
Biztos, hogy jó irányban nézed a régi IC-t? Nekem az 1-es lába sehová nem megy... Az 1-es láb, a trafó felőli és kapcsolók felőli lába.
1-es láb az pont a kapcsolók felőli.
Igen, én is ezt mondom, de az előbb még nem ezt írtad ide...
A 3-as lábat szerintem kösd vissza földre.
Most tudok léptetni a vc+-t kötöttem el, de reset nem megy neki, nem áll 00-ra. számolni már tud 3-as láb földön van.
Kicsit bővvebben írd, mit csinál mit nem...
Amit küldtem ábrát, ahhoz képest most még egyszer ellenőrizd, le, hogy minden jó helyen van-e, és mindent bekötöttél-e! Jól értem, hogy most már magától megy normálisan, és állítani is lehet, csak reset nincs?
Igen úgy ahogy mondod. Minden rendben kivéve a reset nem megy. De az nem is olyan fontos...még van a 2. csőnél balfelső szegmenshiba.
Most vártam vele kicsit úgy reseteltem, most az első két csö resetelődött, a másik kettő (percmutató) nem.
Akkor ott még valami gubanc van. Majd próbáld még ki, hogy ha leforrasztod a régi IC szerinti 5. lábat, akkor lesz-e reset? Az előbb V+ hová volt elkötve?
Megnézem melyik tranzisztort kéne kiszedni...
A V+ hátulra volt kötve a felette lévő K176IE3 ic 1. lábára. Reset akkor sincs ha az 5. lábat kiszedem akkor se.
Üdv.
Bővebben: Link Rajz 2. cső bal felsőhöz T19. de ellenőrizd le szakadásvizsgálóval a lábait, hogy tényleg zárlatos-e.
Addig ha veled szemben van, balról az 5. tranzisztort szedd ki.
Én a 7. re tippelnék a 5. az első csőhöz megy
Egészen biztos, hogy az 5. A középső lába megy a második cső 10-es lábára, az a kérdéses szegmens.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |