Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   23 / 370
(#) ventura hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Egy régi AT-s számítógép tápban milyen paraméterű trafó lehet? 230V-ról megy? Mennyit ad ki? Hány VA-es?
(#) szabi83 válasza ventura hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
nagyfrekis trafó, simán 230-ra nem lehet/szabad kötni, baleset veszély!

de lehet hogy csak folytó trafó, azt szét lehet szedni és pár VA-s trafónak meg lehet tekerni.

kép jó lenne.

üdv
(#) ventura válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Nekem egy min. 0.3VA-s kellene ami hálózati feszről üzemel és 6-10 voltot ad le. Egyébként tényleg csak 85V-ról megy a trafó és többféle kisfeszt ad le.
(#) miklosch hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítség kellene, mert eléggé megkeveredtem!
Ha van egy 2x12V 2x4,16A-es trafo(100VA), és van egy 1x24Vos 4,16A (szintén 100VA), akkor ha a a 2x12V-ost sorbakötöm, akkor 1x24V és 8,32A-t kapok, vagy ugyan úgy 1x24V és 4,16A?
(#) szabi83 válasza miklosch hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
2*12 vagy 1*24, de a teljesítmény mind a két esetben 100VA marad :yes:
(#) miklosch válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
akkor miért írják rá, hogy pl 2x4,16A?! Amikor 2x12V esetén ez tekercsenként csak 2,08A, nem?
(#) mex válasza miklosch hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Szevasz miklosch. Szóval a trafónak van 2db szekunder tekercse,teljesen egyformák és külön-külön ki vannak vezetve a tekercskezdetek és a végek. Az egyes tekercsek 12V névleges feszültségűek és 4.16A terhelhetőségűek. Ha a két tekercset fázishelyesen (kezdet a kezdettel,vég a véggel) összekapcsolod akkor kapsz egy olyan beállitást ahol a fesz marad12V de az áramterhelhetőség a duplája:8.32A. Ha viszont a két tekercset sorosan kötöd be (az egyik véget a másik kezdetével) akkor a feszültség megnövekszik a duplájára,tehát 24V-lesz,de az áramterhelhetőség marad a 4.16A. Ellentmondás nincs mert ha a feszültséghez tartozó áramot összeszorzod mindkét esetben ugyanannyi teljesitményt kapsz.
(#) Pafi válasza miklosch hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Ez a "2x" nem matematikai művelet, hanem egyszerűen csak annyit jelent, hogy két tekercse van a trafónak.

Mondjuk én nem is szoktam ilyet írni trafóra, tényleg értelmetlen. "2*12 V, 4 A", ennyi!
(#) Tetye hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
hali!
nem tud valaki nekem olcson szerezni egy 2x31-32 voltos 800VA es trafot?
(#) Skip hozzászólása Okt 31, 2007 /
 
Sziasztok!
olyan kérdésem lenne, hogy egy trafónak hogy lehet meghatározni melyik lábán van kivezetve a primer és a secunder tekercs?! próbálkoztam OHM mérővel és egyiket megtaláltam az 2.8k körül van (22Volt körülre transzformál le) és a másik felén lévő terekcs lehet a primer... mivel 3 lábra is van kivezetve nagyonvékony drót. ebből arra sejtetek hogy még 110Vos kivezetése is van...:Sde ott OHm mérővel nem sokra jöttem rá...
szal lehet 2.8k a secunder kör ellenállása? vagy van valami jobb módszer a lábak kiderítésére!?
köszi: Skip

DSCF8030.JPG
    
(#) Medve válasza Skip hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Hello, az Ohm-mérés jó módszer. Általában a nagyobb ellenállású a primer. Ez a közepes teljesítményű trafóknál 100 Ohm-1k között van. Ha nagyobb teljesítményű a trafó, akkor a primer Ohmos nagyságrandbe is eshet. A primer tekercs, általában (!) vékonyabb huzalból van. Ha próbálod, akkor először csak egy pillanatra tedd rá a 230-at, belülről melegszik, s ügyelj az érintésvédelemre.
(#) Skip válasza Medve hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
ezeket sikerült mérnem... akkor kiderült hogy a primer az 2,9 k... de akkor mér mérek én ott a túl oladalon ilyen ellenállás értékeket?! két kivezetése is van a trafónak?! két különböző feszültséget is állít elő?! azt meglehet csinálni hogy primerre 12V ot kötök és akkor monyuk 1-2 Vot mérek secunderen?!

DSCF80302.JPG
    
(#) szabi83 válasza Skip hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
2k9 az lesz a primer.

ez olyan 2-10VA-s trafó max
(#) Medve válasza Skip hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Igen a trafót kipróbálhatod egy biztonságosan alacsony váltófesszel is. A felvázolt helyzet nekem nem tiszta, le tudnád rajzolni a trafót a mért ellenállás értékekkel együtt?
(#) Skip válasza Medve hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
rájöttem közben.... tudok vele csinálni +- 30DC-t és sima 50-60VDC-t is.... nem piskóta... igaz a teljesítménye hagy kivánni valót azért maga után:S köszi a segítséget mindenkinek!
Skip
(#) m.joco hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
Hello
Azt szeretném kérdezni, hogy ha van nekem pl. egy 12V szekunderű, max 2A-es trafóm (tehát a trafó a nagysága, geometriája miatt csak 2A-t tud adni), és olyan fogyasztóval terhelem, hogy normálesetben a fogyasztón 12V fesz mellett 3A az áram, akkor az én trafómmal mi fog történni??? Úgyértem csak 2A fog folyni a 12 V mellett, vagy leesik a fesz egy olyan szintre, amelynél a fogyasztó felveszi a trafó maximális teljesítményét???
Üdv.
(#) Peti_85 válasza m.joco hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Küszködve, de valahogy ellátja azt a fogyasztót... Persze a küszködés során melegedni fog rendesen :yes:
(#) szabi83 válasza Peti_85 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
és a fesz leesik :yes:
(#) Gergő90 hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
Sziasztok!

Nekem van egy trafóm ami 50W-os és lead 6-12-24V-ot és az lenne a kérdésem hogy mindenhol 50W a teljesétménye vagy ez megoszlik?
(#) APN 4 válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Szerintem nezd meg a vezetekek vastagsagat hogy egyenloek e?De szerinem nem mindenhol 50w a teljesitmeny
(#) Gergő90 válasza APN 4 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
4 vezeték jön ki belőle. a két szélső a vékonyabb a 2 belső a vastagabb, a két szélén adja le a 24Vot
(#) Medve válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Hello, az a legtisztább, ha leméred. Terhelést neki, azzal jó közelítéssel meg lehet saccolni, hogy hol ad le 50W-ot.

Nekem az tűnik logikusnak, hogy bármelyik kimenetén le tudja adni az 50W-ot. Nyilván nem egyszerre. Azért gondolom ezt, mert "egy trafónak egy a teljesítménye", nem határozzák meg külön külön, minden szekunder tekercsre, a levehető teljesítményt. Pedig, ha valamelyik tekercset vékonyabb vezetékből tekercselik, abból már kevesebb áram vehető le. Legalább is melegedés nélkül. Bár az is teljesítmény, csak épp nem villamos! De azért tekerik vékonyabból, hogy több menet férjen rá, vagyis hogy nagyobb feszültséget kapjanak, igy a képlet szerint megint megkaptuk az azonos teljesítményt. Eltekintve a réz-veszteségtől...Hmm?
(#) Pafi válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Az összteljesítményt szokták megadni! (Sőt ami azt illeti a primer teljesítményt, ami kicsit nagyobb a szekunder teljesítmények összegénél.) Viszont ha csak 1 tekercset terhelsz, akkor - mivel a többi nem fűt - arról az egyről egy kicsit többet kivehetsz, mint amennyi arányosan rá jutna.

De az is lehetséges (bár jelen esetben nem valószínű), hogy az egyik tekercs sokkal kisebb terhelhetőségű a másiknál.

Mondjuk tisztességes adattáblán az összes szekundert specifikálni kellene!

Le kellene mérni a tekercsek ellenállásait (4 vezetékes ohmmérés!), és abból számítani áramot, azonos relatív feszültségeséseket feltételezve (kb. 5 %). (Na ezt most biztos nem értették egy páran.)
(#) Carter hozzászólása Nov 24, 2007 /
 
Sziasztok!
Van egy 18w 230/11 V kis trafom. A szekunder áram max 1A. Én csak 0.3 A-ral terhelem. Normális hogy üzem közben a vasmag 60 fokos?
(#) aflmor válasza Carter hozzászólására (») Nov 24, 2007 /
 
60 fok, még nem gáz. (kicsit "túlgerjesztették")
(#) hapro hozzászólása Nov 26, 2007 /
 
Sziasztok!

Norberto javaslatára megnyitottam ezt a témát, amire időközben egy hozzászólás már érkezett is egy másik topicban ahol kezdtem az érdeklődét, így most ide bemásolok mindent amiről ott folyt a beszélgetés.
Gondolom a cím valamennyire beszédes, de alább kifejtem.

Sziasztok!

Igazából érdeklődni szeretnék, egy szerkezetet szeretnék építeni, ami arra szolgál, hogy trafókat próbálgassak rajta, amiknek nem lehet tudni hogy melyik a 230V-os része, meg semmi sem lehet tudni róla, hogy zárlatos-e vagy sem...Szóval nem akarom a lakás biztijét kivagdosni állandóan, így egy olyan konnektor aljzat megépítésén gondolkodom, aminek van saját biztosítéka, de semmiképpen nem olvadó, mert nincs kedvem mindig cserélni benne azt.
Szóval az elképzelésem, hogy valami max pár amperes biztosítékot teszek a konnektor aljzatra azt ha zárlatos a trafó azt vágja ki, ne a lakásét. Majd egyszerűen csak visszakapcsolom és újból működőképes.
A kérdésem az, hogy milyen biztit ajánlotok erre a célra, hol nézzek utánna vagy ha bárkinek van ettől egy jobb és egyszerűbb ötlete akkor azt szívesen meghallgatom.

köszönöm a válaszokat.

üdv.:

Zoli



abraboro válasza volt:

Van egy olyan lehetőség amit te írtál, hogy egy pár amperes kismegszakítót ("autómata biztosíték" így mondják a köznapi emberek) raksz az aljzatodra. Az a lényeg, hogy "gyors" kioldású legyen! A villanyszerelő boltokban lehet kapni sokfajtát.
A lényeg:
- Kissebb amperes legyen mint a bejövő biztosítékod.
- Ha nem szeretnéd, hogy leverje az egész szoba áramkörét akkor annál is kissebb legyen. Ez a biztosíték amiről most esett szó a lakáson/ házon belül van az elosztótáblán.
- Gyorsabb oldású legyen mindkettőnél amit az előbb említettem, de legalább a bejövőnél. Ezt úgy tudod elérni, hogy a leggyorsabb oldásút veszed meg amit lehet kapni.

Álltalában a bejövő biztosíték "lomhább" mint az elosztótáblán lévők (persze ha csak nem olvadóbetétes, mert akkor az amperrel mahinálnak, hogy melyik oldjon előbb). És a bejövő biztosítód biztosan nem a leggyorsabb oldású, mert nem olyannal szerelik.

A trafók méretétől függően kell választanod kismegszakítót. Egy 6 amperes 1380W ot enged át. Ha ennél kissebb trafókat próbálsz akkor kissebb biztosíték is elég, ha kapsz.
(#) neomur válasza hapro hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
én is azt tudom ajánlani, amit már irtak válasznak.
nekem is voltak ilyen problémáim múltkor trafókkal, és nekem is ezt javasolták.
én még 2 megoldás között kondolkozok.
az egyik az, hogy bemész valami villamossági boltba, olyanba ahol árulnak biztosítékokat meg ilyesmiket (szóval akik a 230as dolgokkal foglalkoznak) és ott árulnak olyan berendezést, amiben van 2db 230as dugasz aljzat, és egy 380as, + van benne 3 kismegszakító a 3 dugaljzathoz (van többféle is, de amit én láttam abban 6amperos B-s kismegszakítók voltak). ez azért jó mert esztétikus is a kinézete, hogyha szobába akarod rakni.

a másik megoldás hogy veszel egy B-s vagy C-s kismegszakítót mondjuk 4-5 amperosat, és ezt kötöd be egy dug.aljzatba, vagy esetleg egy elosztóba

én ezt tudom javasolni.
de persze egyik sem garantálja azt hogy nem fogja levágni a lakás biztosítékát, mert így is előfordulhat hogy az előbb old le, főleg ha sokszor vagdosod le ezt a szobait
(#) huba válasza hapro hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Nekem van egy 350W-os ízzóm betéve elég méretes fém dobozba, oldalán konektror. Ehez tartozik egy drót, egyik felén villásdugó, másik felén jól szigetelt méröpálcák. Igy ha zárlat van kigyul az égö és nem kell kapcsolgatni biztit. Ha megvan a primer lehet dugni direktbe és jöhet a terhelés-próba FIGYELEM AZ ÉRINTÉSVÉDELEMRE. HALÁLOS ÁRAMÜTÉST IS LEHET KAPNI!

Bármi idegen, gyanus dólgot ide dugok be először mert egyszer egy rosszul bekötött at-táp bekapcsológombal levertem a biztit az éjszaka kellős közepén.

PB260050.JPG
    
(#) dbase hozzászólása Nov 26, 2007 /
 
Vagy izzó helyett jó a nagyteljesítményü fogyasztó, pl vasaló fütés, meg mérni a kimenő feszt ami a trafóra jut, a lényeg nagyteljesítményü fogasztó sorba, és ah nincs baj nem esik sok fesz rajta.
Autómatát nem ajánlom annyira, mert a nagy trafók indulési árama levereheti, ha kicsi, mint nekem is az asztalomon ami van leszokta.
(#) hapro válasza huba hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Szia!

Ez az izzó dolog tetszik, főleg azért mert pont ma szereztem be egy 2kW-os izzót. Pontosan nem tudom miféle, de jó bivaj, van foglalata is, meg a lényeg, hogy 230V-os. Szóval valószínüleg ezt fogom meg csinálni.
De ha találok valami olcsó kis méretű kismegszakítót, akkor abból is készítek egyet.

köszi.

üdv.:

Zoli

Következő: »»   23 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem