Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ. Esetleg helyette mit ajánlasz? csak mert eddig BC140 volt bent. csak az nem bírta a dolgot és megadta magát.
Szerk!!! Sikerült elírnom a tranyót... BC141 van benne. Elnézést. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Hello!
Ha valami megadja magát, akkor annak oka van. Legfőképpen tervezés, használat, vagy hűtés. A BC140 1A-es, nem pusztulhatott volna meg. De tudni kell, a ki és bemeneti feszültségeket, terhelőáramokat. A T8 a T9-el darlington kapcsolást alakot. Vagy is elsőként a T8-nak kellene megadni magát, vagy mind kettőnek. A T9-nek sokkal kisebb a terhelés. Kivétel, ha a T8 kollektorát megszakítjuk, mert akkor mindent a T9 visz. Mivel annak gondolom kicsi a hűtése, vagy nincs is, elhalálozik.. Ebbe a kapcsolásban, cseppet hiányzik az áramkorlát. Ha nagy puffer kondit teszel a kimenetére, míg az feltöltődik a kondi, tulajdonképpen zárlat van. De egy kis BD140 vagy nagyobb, sokkal többet bír, mint a BC-k. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Esetleg BD241 vagy a BD242 nem tudom hirtelen melyik a megfelelő. Az esetleg elbírná? Mert abból is van egy-egy darab.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Hello!
Bármelyik jó lehet, de elsőként azokat kell tisztázni, amiket írtam.. (Mondjuk a 242 PNP az nem igazán jó.) üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Üdv!
Találtam egy rajzot. A hálózati részt lehagyva pont ilyet keresel.
Üdv mindenkinek!
Valaki tudna írni erről a fajta grétzről valamit?
Köszi a gyors választ.
Arra lennék még kíváncsi hogy a zéner számítása ugyanugy történik mint sima ellenállással, csak a kondi XC-jével kell számolni?
Sziasztok, korábban már írtam ide. Erősítő tápegységről volt szó. Konkrétan, hogy egy kb. 2x15V-os trafó egyenirányított feszültségét hogyan tudom visszaejteni 2x12V környékére.
Na most kicsit módosísult a helyzet, ugyanis ez a fesztültség egyenirányítva 2x24V lett. Hát így már pazarlás lenne a felesleges feszültséget hővé alakítani. NA most mivel az erősítő 2x12V-al megy, és eleve sztereóban gonodlkodtam, sokkal és szerűbb lenne, ha a 24V-os ágakat egyenként megfelezném, egy virtuális földpontot hozok létre ugye 12V potenciálon. Erre szeretnék nagyon egyszerű ötleteket. Ellenállásos feszültségosztó? Két soros kondenzátorból osztó? Egyszerű tranzisztos megoldás is szóba jöhet, max 5A. Mit javasoltok?
Szia!
Ha "B" osztályú a végfok, akkor úgyis beáll féltápra, ha jól be van állítva. Általában kondis osztó bőven elegendő szokott lenni. Gyakorlatilag, az, hogy +--os tápod van, vagy 0 és + az mindegy, csak a földpotenciálod fog lejjebb följebb vándorolni, illetve +- -os tápnál nem kell kicsatoló és bemenő kondenzátor. Ha a virtuális földet fogod földnek használni - akkor nem árt odafigyelni arra is, hogy oda is legyen húzva egy pár ohmos ellenállással - a Quad rajzokon meg tudod nézni.
Üdv. Van nekem egy "Hálózati tápegység" feliratú tápom , nem mai darab. Van rajta egy "Be " LED ami zöld és egy "zárlat" ami piros, és olyan gondom van hogy valami oknál fogva világít a "zárlat " LED. Így láthatatlanból szerintetek mi lehet a baja ? Amúgy 13.8 V ot ad le , " HT-3A" - ez van még ráírva szerintem azt jelentené hogy 3 A -es, még rajta áll hogy " CBRE GMK 1986 "
Hello!
" Így láthatatlanból szerintetek mi lehet a baja ?" Látatlanba? Rossz! De ha egy őskövület, akkor elég valószínű, hogy egy LM723 lapul benne, és nem túl bonyolult. Vagy is kirajzolod, és lehet tudni mi a baja. Mert látatlanban, hogy azt sem tudjuk mi van benne?.... üdv! proli007
Ja de amit linkeltem az SMD :S elnézést.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Hello!
Nincs itt lehurrugva semmi, s senki! Csak sem a távolbalátás, sem a jóslás még nem erősségünk. Ezért, rajz-fotó, valami támpont kell, ha nem akarod hogy valaki felelőtlenül mondjon bármit. üdv! proli007
Az a baj semmit nem tudok erről a tápról . Fényképet nem tudok csinálni róla , ahoz sötét van már.
Hello!
Szerintem várj vele holnapig, ha tudod legalább fotózd le. Mert a 723-ban van áramkorlátozás, de arról jelzés nem igazán. Vagy is valami kiegészítő áramkörnek kell lenni benne. valamint ha 13,8V-so, akkor csak van benne valami végfokozat is, mert az IC önmagában igen kevés áramot tudna szolgáltatni. Ha 13,8V-os, akkor ez vagy egy aksipótló valami adóhoz, de akkor ahhoz áram kell, vagy egy csepptöltő aksihoz. Akkor nem kell bele más, mert oda 50mA is elégséges. De ezt a trafó méretéről, vagy a hálózati biztik méretéről is el tudod dönteni. üdv! proli0007
Sziasztok!
Tudnátok egy kicsit segíteni? Számítógép tápegységéről akarok üzemeltetni egy 12V-os DC motort. Mikor bekapcsolom a tápot, az be is kapcsol, megy szépen... De mikor rá rakom a motort, a motor éppen egy kicsit megugrik, és lekapcsol az egész táp. Mi lehet a probléma? Volt aki itt fórumon azt mondta, hogy kicsi a táp és, hogy pl. egy 300W -os helyett próbáljam meg 500 W -ossal. Ebben az az érdekes, hogy amiről üzemeltetni akarom az egy 350 W -os táp, és kipróbáltam egy másik táppal, az csak 300 W -os de arról meg megy! De a 300W -osban van még pluszban valami nagy trafó... és jóval nehezebb is, mint a 350 W -os. Előre is nagyon szépen köszönöm. Üdv.
Ha nagyon nem értesz hozzá, akkor tegyél egy autó reflektor izzót (12V 50-60W) műterhelésként a +5V-os kimenetre. Egyébként át kell alakítani a feszültségfigyelést, hogy a 12V-ot akarja tartani, ne a +5V-ot.
Ha 3A-es, akkor van ott még egy tranyó - 2N3055 v. BD245,249 - ami hűtve van. A BC182 lesz a túláram-jelző oly parasztos módon, hogy a + és - bemenet közé van kötve az E-B. Amikor belép az áramkorlát, akkor előbb-utóbb a két bemenet közt ébred annyi fesz, hogy kinyitja a 182-t és világít a piros LED. Sajnos eléggé beleszól a működésbe, jobb, ha lemondasz a kijelzésről, vagy átalakítod komparátorosra. (Volt egy ilyen Hernádi MgTsz gyártású, amiben így volt)
És hogyan lehet úgy megcsinálni, hogy ne izzót tegyek rá?
Sziasztok! Olyat szeretnék, hogy van egy 12V-os autós porszívó és ezt szeretném használni 230V-ról. Milyen adapter lenne jó hozzá amivel működne is? Ez van ráírva : 12v 75W. Válaszokat előre is köszönöm!
Valószínűleg legegyszerűbb/legolcsóbb lenne egy PC tápegység.
PC táp esetleg?
Azzal működne? Mert van egy Pc tápom ami 350w-os.
Persze, simán. Esetleg az 5V-os kimenetére a tápnak kellhet némi terhelés, pl. egy autó fényszóróizzó, hogy legyen ott is némi terhelés.
Kipróbáltam működik! De esetleg lenne valami kisebb megoldás? Pl mint egy kis töltő?
Halogén világítótestekhez lehet kapni 12V-os kapcsolóüzemű trafót,az sokkal kisebb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |