Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
A képekről el is feledkeztem!
Telefonos képek...
Hát ezt szeretném elérni, csak nem tudom hogyan. Műveleti erősítő, nem csak a különbséget/változást erősíti fel, hanem az egész jelet. Legalábbis nem tudom, hogyan lehetne csak a különbséget erősteni.
Találtam két rövidzárlatot is, amik kijavítása után már mutat valamit a kijelző. Méri a hőmérsékletet, de amikor a gombot lenyomom, akkor minden féle számokat dobál ki. Elsőre ilyen random számoknak tűntek, de már rájöttem, hogy a 900mV amit be kellett állítani, azt írja ki.(persze van kisebb nagyobb eltérés 879;913... stb) Amikor a potit tekergetem akkor is ilyen random számokat dobál ki. ( ez viszont tényleg véletlenszerűnek tűnik)
A páka forrósodik, a LED világít, csak éppen ez a beállított érték kijelzése problémás. Valakinek valami tipp? Az ICL7107 tartójának a lábait eléggé meg kelett hajligatnom, mert sajna valmiért nem lett méretarányos a nyák. Így lehet, hogy forrasztási hiba. Úgy gondoltam, hogy azt a panelt újra megcsinálom, csak már méretarányosan. 2,5mm el kisebb a nyák a kelleténél.
Hello!
- Pucold meg a nyákot, főleg a 7107 környezetében. Elég gyatra forrasztásokat látok néhol. Az asztalon lévő cinpacnik sem biztatóak. Nekem egy év alatt sem jönne össze ennyi felesleg. - Mérj rá kézi-műszerrel, hogy amikor ugrál a kijelző, a bemenetén is ugrál a jel, vagy csak a 7107 méri úgy. - Tápfesz a stabik előtt megvan? Nem szűretlen a táp? üdv!
Úgy próbáltam, hogy rátettem egy kis papírdobozra, szóval az nem okozhaz problémát. Hetente szoktam takarítani, de bevallom, most tényleg nagy a kupi. A tápban kisebb kondikat használtam, mert nem fértek be a kapcsolásban szereplő kondik. (elektrolit) A forrasztás tényleg elég gyatra, mert most nincs normális forrasztóm.
Azt a kijelző panelt újragyártom, csak már jó méretben. Ha akkor is fogja csinálni, amit nem kéne akkor majd cserélem a ICL7107-et. Majd holnap megmondom, hogy mi volt a jelmérés eredménye.
Nem a kupi zavar engemet, hanem ha ennyi cint kellet "lecsapkodni" a pákáról, akkor a forrasztásokkal is gond van.. Egyébként a lábak köze tele van gyantával, úgy látom, ami nem egészséges, a nagy impedanciás IC-nél. Ha kisebb méretű kondinak kisebb a kapacitása is akkor ne csodálkozz, lehet brummos a táp..
A 100nF es kondik mérete megmaradt. Viszont a 220µF helyett 100µF lett és a 2200µF helyett 1000uF. Nem gondolom, hogy ez problémát okozna. A többi kondi megmaradt az eredeti méretben. Annyit viszotn változtatnom kelett még, hogy a két trimer nem 3,3K hanem 5K-mivel nem kaptam 3,3K-t.
A kondira tudsz ideiglenesen hátulról pótlást tenni és kipróbálni jobb lesz-e. A trimer nem gond, R16-ot kicseréled 2,2kohm-ra és "visszaáll a rend."
Arra is gondoltam, hogy a kijelző elé tennék előtét ellenállást, mert túl nagy a fénye és zavarja a szemet.
Diódát tehetsz sorba párat, ellenállást nem, mert kijelzéstől függően változik majd a fényerő.
A helyzet a következő lenne:
Ha úgy csinálom meg ahogy korábban rajzoltam, akkor a PIC kap egy feszültésget 4,6 és 5 V között, ami reprezentálja a hőfokot 0 és 450 között (kb). Az szeretném, hogy jobban szét legyen húzva ez a tartomány, hogy érzékenyebb legyen. Mondjuk levágni az alsó 4,5V-ot (NA EZ NEM TUDOM HOGY KELLENE CSINÁLNI), és maradék 0,1-1V-ot lehetne 5szörösére erősíteni. Ezt a levágás dolgot nem tudom elkézelni, megoldani...
Hello!
Na, vágjuk a répát! De felénk 4,5V..5V között, csak 0,5V van. De azt sem tudom, a 4,6V hogy jött ki, mert 50ohm-on az majd 100mA-t jelent.. üdv!
Hello!
Bocs, csak belejavítottam és utána nem javítottam át végig a szöveget. Az elenállás ha jól emlékszem 50ohm - 300 ohmig megy (talán. megvan a táblázat, csak még nem tartok ott, ezért kb értékeket írtam, bocs) Köszönöm a rajzot, erre gondoltam én is, hogy a fesz osztót megfordítom és nem 4-5 között kapom az értéket, hanem 0-1V között és azt már lehet erősíteni. Csak az a baj, hogy a Páka érzékelőjén nem mehet át, csak 1 mA, ha jól emlékszem. Ezen a rajzon (ha jól értem) a pákán több fog átmenni. Nem? Vagy az a R2 - 10K korlátozza le az áramerősséget? Ha igen, akkor meg is van oldva a kérdés, és köszönöm!
Ha jó az ellenállás érték amit írtál, akkor köss vele sorba egy 4,7k ellenállást.
A test felé legyen a páka hőérzékelője. Ekkor hidegen 53mV jön ki a feszültség osztón, 450°C-on pedig 300mV. Ezt erősítsd 10x-es értékre és akkor kb. 0,53V és 3V közötti értéket kell az ADC-vel vizsgálni. Ekkor 10 bites ADC-vel hidegen 108, 450°C-on 614 értéket kapsz. Ezzel már lényegében fokonként tudod mérni a hőmérsékletet.
Hello!
Miért menne több áram át az érzékelőn? Ott van az 5,1kohm az határozza meg az áramot. (Ha ezt sem látod, akkor hogy érted a rajzot?) Egyébként ha 300ohm-ig megy, csak az R6-ot kell 51ohm-ra növelni és már kész is vagy. üdv!
Köszönöm. Bevallom (proli007-nek is), hoyg eddig azt gondoltam, hogy a feszültségosztó kapcsolás kivezetésén átfolyó áram erősségét nem a két osztó ellenállás eredője (sorosnál összeg) határozza meg, hanem csak az egyik. De akkor ezek szerint rosszul gondoltam....
Köszönöm, sztem így boldogulni fogok.
Hello! Cseppet a villamosságtan alapjait illik átnézni, ha már ezzel szeretnél foglalkozni.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Hello!
Újraépítettem a kijelzőpanelt a forrasztóállomásomon, de most az a helyzet vele, hogy bekapcsolom villan egyet a kijelző (véletlenszerű számok) majd elalszik és nem jelez ki semmit. A gomb lenyomásával világít a pont, szóval arra reagál. A hőelem rövidre zárásával pedig világít a diódám. Hol ellenőrizzem le a forrasztást?
Hello!
Inkább méregessél feszültségeket, az célravezetőbb szokott lenni, mint vakon megmondani hol van rossz forrasztás.. üdv!
Mond hol és én megteszem mestör! Most egyáltalán nem tudom, hogy hol a hiba, abban viszont biztos vagyok, hogy a kijelzőpanelen valahol.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Hello!
Megméred a kijelző tápfeszültségeit, GND-t is nem-e szakadt. Majd a referencia feszültséget, és a bejövő feszültséget. Lehet, hogy az órajel nem működik. Bár akkor valami 1666-ot ír ki vagy mit. De ott a 7107-es topik, abban körülnézel, szerintem ki van már tárgyalva minden lehetőség. üdv!
Egy kicsit átforrasztgattam a dolgot, és most 666 jelenik meg a kijelzőn. Szóval az órajellel vannak gondok... Ezek szerint vehetek egy új ILC7107 -et?
Ahh! Figyelmetlen voltam és sikerült összeforrasztanom két kivezetést... Kijavítva a malőrt az előző hibát produkálta (nem működő kijelző)
7107-es topik alatt melyiket kell érteni, mert van több is
Hello!
Kezd haladni a forrasztó állomás, ha lassan is. Most az a gondom, hogy megjött a táp, ami hozzá szántam, de nem tudom mi vele. Nem ismeri valaki? Power supply Mikor bekapcsolom akkor kattog és ki-be kapcsol, kb másodpercenként, inkább 2ig ki, fél másodpercig bekapcsol. Néha meg fogja magát és elkezd működni, következő alkalommal megint ki-be kapcsolgat. Hasonló eszközöknél azt írják ellenőrizzem le, hogy 110 vagy 220V van e beállítva, de ezen ugyan nem találok sehol sem kapcsolót, ahol lehetne állítani. Szóval van valakinek ötlete, tanácsa?
Próbáltad terheléssel is? Vannak olyan tápok amelyek csak terhelve indulnak el.Köss rá egy 10w os szoffita izzót
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
A pákát már rákötöttem, és akkor is csinálta.. de volt hogy nem csinálta... 80%ban kapcsolgat ki-be. Nem tudom. Próbáltam bekötni a földelést és nem bekötni, próbáltam a két vezetéket felcserélni (az egyik konnektor miatt pl a Fí relé lecsapkodta az áramot, meg kellett fordítani a két vezetéket).
Arra gondoltam,. hogy 110Vra van állítva, és azért kapcsol ki. De nem találok sehol kapcsolót rajta....
Lehet, hogy a fázis és a nulla nem jó? Sajna fázis ceruzám nincs. Megtudom másképp is állapítani melyik melyik? Úgy tudom a barna a fázis (L), nulla a kék (N) és zöld-sárga a föld (ez az egy biztos, ezt ellenőriztem, hogy a konnektor-dugón).
Máshogy lehet ellenőrizni?
Szerintem csak kifogtál egy selejtes darabot.
Én is vettem ugyanilyen tápot ettől az eladótól, nekem tökéletesen működött. Nem kellet semmilyen terhelést rákötnöm.
Most azt csinálja, hogy szépen világít addig, amíg rá nem dogom a pákát. Akkor elkezd villogni, kattogni. Olyan mintha valami védő kapcsolná ki, és 1-1,5 sec múlva be, de csak egy pillanatra.
A matrica szerint is 2,5A-t kellene elbírnia. A páka meg csak kettőt vesz fel. Egy akksi töltőre már rákötöttem a pákát, szépen melegítette is, az szerintem rendben van. Jó lenne valami másik 24V-os fogyasztóval is kipróbálni. Vagy csináljak egy videót róla és reklamáljak az eladónál? |
Bejelentkezés
Hirdetés |