Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   30 / 96
(#) Spyro1411 válasza kila hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A képekről el is feledkeztem!
Telefonos képek...
(#) djadji válasza vzoole hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Hát ezt szeretném elérni, csak nem tudom hogyan. Műveleti erősítő, nem csak a különbséget/változást erősíti fel, hanem az egész jelet. Legalábbis nem tudom, hogyan lehetne csak a különbséget erősteni.
(#) vzoole válasza djadji hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

És az miért baj?
(#) Spyro1411 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Találtam két rövidzárlatot is, amik kijavítása után már mutat valamit a kijelző. Méri a hőmérsékletet, de amikor a gombot lenyomom, akkor minden féle számokat dobál ki. Elsőre ilyen random számoknak tűntek, de már rájöttem, hogy a 900mV amit be kellett állítani, azt írja ki.(persze van kisebb nagyobb eltérés 879;913... stb) Amikor a potit tekergetem akkor is ilyen random számokat dobál ki. ( ez viszont tényleg véletlenszerűnek tűnik)
A páka forrósodik, a LED világít, csak éppen ez a beállított érték kijelzése problémás. Valakinek valami tipp?
Az ICL7107 tartójának a lábait eléggé meg kelett hajligatnom, mert sajna valmiért nem lett méretarányos a nyák. Így lehet, hogy forrasztási hiba. Úgy gondoltam, hogy azt a panelt újra megcsinálom, csak már méretarányosan. 2,5mm el kisebb a nyák a kelleténél.
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Hello!
- Pucold meg a nyákot, főleg a 7107 környezetében. Elég gyatra forrasztásokat látok néhol. Az asztalon lévő cinpacnik sem biztatóak. Nekem egy év alatt sem jönne össze ennyi felesleg.
- Mérj rá kézi-műszerrel, hogy amikor ugrál a kijelző, a bemenetén is ugrál a jel, vagy csak a 7107 méri úgy.
- Tápfesz a stabik előtt megvan? Nem szűretlen a táp?
üdv!
(#) Spyro1411 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Úgy próbáltam, hogy rátettem egy kis papírdobozra, szóval az nem okozhaz problémát. Hetente szoktam takarítani, de bevallom, most tényleg nagy a kupi. A tápban kisebb kondikat használtam, mert nem fértek be a kapcsolásban szereplő kondik. (elektrolit) A forrasztás tényleg elég gyatra, mert most nincs normális forrasztóm.
Azt a kijelző panelt újragyártom, csak már jó méretben. Ha akkor is fogja csinálni, amit nem kéne akkor majd cserélem a ICL7107-et.
Majd holnap megmondom, hogy mi volt a jelmérés eredménye.

Nem a kupi zavar engemet, hanem ha ennyi cint kellet "lecsapkodni" a pákáról, akkor a forrasztásokkal is gond van.. Egyébként a lábak köze tele van gyantával, úgy látom, ami nem egészséges, a nagy impedanciás IC-nél. Ha kisebb méretű kondinak kisebb a kapacitása is akkor ne csodálkozz, lehet brummos a táp..

A 100nF es kondik mérete megmaradt. Viszont a 220µF helyett 100µF lett és a 2200µF helyett 1000uF. Nem gondolom, hogy ez problémát okozna. A többi kondi megmaradt az eredeti méretben. Annyit viszotn változtatnom kelett még, hogy a két trimer nem 3,3K hanem 5K-mivel nem kaptam 3,3K-t.

A kondira tudsz ideiglenesen hátulról pótlást tenni és kipróbálni jobb lesz-e. A trimer nem gond, R16-ot kicseréled 2,2kohm-ra és "visszaáll a rend."

Arra is gondoltam, hogy a kijelző elé tennék előtét ellenállást, mert túl nagy a fénye és zavarja a szemet.

Diódát tehetsz sorba párat, ellenállást nem, mert kijelzéstől függően változik majd a fényerő.
(#) djadji válasza vzoole hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

A helyzet a következő lenne:
Ha úgy csinálom meg ahogy korábban rajzoltam, akkor a PIC kap egy feszültésget 4,6 és 5 V között, ami reprezentálja a hőfokot 0 és 450 között (kb).
Az szeretném, hogy jobban szét legyen húzva ez a tartomány, hogy érzékenyebb legyen.
Mondjuk levágni az alsó 4,5V-ot (NA EZ NEM TUDOM HOGY KELLENE CSINÁLNI), és maradék 0,1-1V-ot lehetne 5szörösére erősíteni.
Ezt a levágás dolgot nem tudom elkézelni, megoldani...
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Hello!
Na, vágjuk a répát! De felénk 4,5V..5V között, csak 0,5V van. De azt sem tudom, a 4,6V hogy jött ki, mert 50ohm-on az majd 100mA-t jelent..
üdv!
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Hello!
Bocs, csak belejavítottam és utána nem javítottam át végig a szöveget. Az elenállás ha jól emlékszem 50ohm - 300 ohmig megy (talán. megvan a táblázat, csak még nem tartok ott, ezért kb értékeket írtam, bocs)
Köszönöm a rajzot, erre gondoltam én is, hogy a fesz osztót megfordítom és nem 4-5 között kapom az értéket, hanem 0-1V között és azt már lehet erősíteni. Csak az a baj, hogy a Páka érzékelőjén nem mehet át, csak 1 mA, ha jól emlékszem. Ezen a rajzon (ha jól értem) a pákán több fog átmenni. Nem? Vagy az a R2 - 10K korlátozza le az áramerősséget? Ha igen, akkor meg is van oldva a kérdés, és köszönöm!
(#) vzoole válasza djadji hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Ha jó az ellenállás érték amit írtál, akkor köss vele sorba egy 4,7k ellenállást.

A test felé legyen a páka hőérzékelője.
Ekkor hidegen 53mV jön ki a feszültség osztón, 450°C-on pedig 300mV.
Ezt erősítsd 10x-es értékre és akkor kb. 0,53V és 3V közötti értéket kell az ADC-vel vizsgálni.

Ekkor 10 bites ADC-vel hidegen 108, 450°C-on 614 értéket kapsz.
Ezzel már lényegében fokonként tudod mérni a hőmérsékletet.
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Hello!
Miért menne több áram át az érzékelőn? Ott van az 5,1kohm az határozza meg az áramot. (Ha ezt sem látod, akkor hogy érted a rajzot?) Egyébként ha 300ohm-ig megy, csak az R6-ot kell 51ohm-ra növelni és már kész is vagy.
üdv!
(#) djadji válasza vzoole hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Köszönöm. Bevallom (proli007-nek is), hoyg eddig azt gondoltam, hogy a feszültségosztó kapcsolás kivezetésén átfolyó áram erősségét nem a két osztó ellenállás eredője (sorosnál összeg) határozza meg, hanem csak az egyik. De akkor ezek szerint rosszul gondoltam....
Köszönöm, sztem így boldogulni fogok.
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Hello! Cseppet a villamosságtan alapjait illik átnézni, ha már ezzel szeretnél foglalkozni.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) Spyro1411 hozzászólása Feb 15, 2013 /

Hello!
Újraépítettem a kijelzőpanelt a forrasztóállomásomon, de most az a helyzet vele, hogy bekapcsolom villan egyet a kijelző (véletlenszerű számok) majd elalszik és nem jelez ki semmit. A gomb lenyomásával világít a pont, szóval arra reagál. A hőelem rövidre zárásával pedig világít a diódám.
Hol ellenőrizzem le a forrasztást?
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Hello!
Inkább méregessél feszültségeket, az célravezetőbb szokott lenni, mint vakon megmondani hol van rossz forrasztás..
üdv!
(#) Spyro1411 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Mond hol és én megteszem mestör! Most egyáltalán nem tudom, hogy hol a hiba, abban viszont biztos vagyok, hogy a kijelzőpanelen valahol.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Hello!
Megméred a kijelző tápfeszültségeit, GND-t is nem-e szakadt. Majd a referencia feszültséget, és a bejövő feszültséget. Lehet, hogy az órajel nem működik. Bár akkor valami 1666-ot ír ki vagy mit. De ott a 7107-es topik, abban körülnézel, szerintem ki van már tárgyalva minden lehetőség.
üdv!
(#) Spyro1411 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Egy kicsit átforrasztgattam a dolgot, és most 666 jelenik meg a kijelzőn. Szóval az órajellel vannak gondok... Ezek szerint vehetek egy új ILC7107 -et?
(#) Spyro1411 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Ahh! Figyelmetlen voltam és sikerült összeforrasztanom két kivezetést... Kijavítva a malőrt az előző hibát produkálta (nem működő kijelző)

7107-es topik alatt melyiket kell érteni, mert van több is
(#) djadji hozzászólása Feb 17, 2013 /

Hello!
Kezd haladni a forrasztó állomás, ha lassan is. Most az a gondom, hogy megjött a táp, ami hozzá szántam, de nem tudom mi vele. Nem ismeri valaki? Power supply
Mikor bekapcsolom akkor kattog és ki-be kapcsol, kb másodpercenként, inkább 2ig ki, fél másodpercig bekapcsol. Néha meg fogja magát és elkezd működni, következő alkalommal megint ki-be kapcsolgat.
Hasonló eszközöknél azt írják ellenőrizzem le, hogy 110 vagy 220V van e beállítva, de ezen ugyan nem találok sehol sem kapcsolót, ahol lehetne állítani.
Szóval van valakinek ötlete, tanácsa?
(#) kaqkk válasza djadji hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Próbáltad terheléssel is? Vannak olyan tápok amelyek csak terhelve indulnak el.Köss rá egy 10w os szoffita izzót
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) djadji válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

A pákát már rákötöttem, és akkor is csinálta.. de volt hogy nem csinálta... 80%ban kapcsolgat ki-be. Nem tudom. Próbáltam bekötni a földelést és nem bekötni, próbáltam a két vezetéket felcserélni (az egyik konnektor miatt pl a Fí relé lecsapkodta az áramot, meg kellett fordítani a két vezetéket).
Arra gondoltam,. hogy 110Vra van állítva, és azért kapcsol ki. De nem találok sehol kapcsolót rajta....
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Lehet, hogy a fázis és a nulla nem jó? Sajna fázis ceruzám nincs. Megtudom másképp is állapítani melyik melyik? Úgy tudom a barna a fázis (L), nulla a kék (N) és zöld-sárga a föld (ez az egy biztos, ezt ellenőriztem, hogy a konnektor-dugón).
Máshogy lehet ellenőrizni?
(#) atiotezer válasza djadji hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szerintem csak kifogtál egy selejtes darabot.
Én is vettem ugyanilyen tápot ettől az eladótól, nekem tökéletesen működött.
Nem kellet semmilyen terhelést rákötnöm.
(#) djadji válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Most azt csinálja, hogy szépen világít addig, amíg rá nem dogom a pákát. Akkor elkezd villogni, kattogni. Olyan mintha valami védő kapcsolná ki, és 1-1,5 sec múlva be, de csak egy pillanatra.
A matrica szerint is 2,5A-t kellene elbírnia. A páka meg csak kettőt vesz fel.
Egy akksi töltőre már rákötöttem a pákát, szépen melegítette is, az szerintem rendben van.
Jó lenne valami másik 24V-os fogyasztóval is kipróbálni.
Vagy csináljak egy videót róla és reklamáljak az eladónál?
Következő: »»   30 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem