Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni abban, hogy a mellékelt ventilátor késleltető kapcsolásban a bejelölt ellenállás mekkora értékű illetve, hogy elegek-e 0,25W-os ellenállások? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Hallo!
A h-híddal Bővebben: Link kapcsolatban lenne problémán. Mint kiderült egy tranyó kinyiffant és ezért nem működött megfelelően. De most újabb gond van. Nincs áram :S Kipróbáltam egy 4.5 V telepről. A motor 250MA áramot vesz fel. De ha rákötöm a h-hídra akkor nincs csak 0.01A. Valami nagyon nem jó. :S Mindenhová 1k ellenállásokat tettem. Kipróbáltam egy 12V adapterrel ami 1A ig terhelhető de a motor meg se nyikkan. Léci segítsetek, mit csináljak???
Szia!
Honnan szerezted ezt a kapcsolást?
És ez a kapcsolás működőképes? Nem akarom elhinni.
Tessék: Bővebben: Link
Építs be oda egy 1Mohm-ot, aztán meglátod. Az ellenállások legalább fél wattosak legyenek, mert fő a békesség.
Rendben köszönöm! Amúgy elnézve a válaszokat lehet, hogy nincs minden rendben ezzel a kapcsolással?
Segítsetek pls. Szeretnék egy olyan kapcsolást, ahol 50 és 300 ohm között tudom állítani az ellenállást.
Jól gondolom, hogy ez az lesz? Ha a potit 0ra tekerem akkor 50 ohm alatt lesz valamivel, ha pedig feltekerem jó magasra (10K pl) akkor meg nagyjából 300 ohm fölött lesz egy picivel az eredő ellenállás. Ugye?
Az én véleményem:
Érintés védelmi szempontból talán a lehető legrosszabb megoldás. Nem tudod állítani az időt. Egy kondira van bízva minden. Motorzárlat esetén nem is tudom hogyan viselkedne ez a kapcsolás. Egy 4060 IC-vel sokkal jobbat alkothatnál. A többit majd talán a nálam okosabbak elmondják. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Szia!
300 ohm felett semmi esetre sem lehet nagyobb az eredő ellenállás.
Ha teljesen letekerd akkor kb. 43 ohm
Ha teljesen fel pl. 10k potik akkor: 300 x 10050 = 291 ohm. Párhuzamos kapcsolás esetén az eredő mindig kisebb lesz mint a legkisebb párhuzamos tag.
Szerintem a kapcsplás lényege az hogy a lámpa lekapcsolása után még megy a ventilátor, tehát a kapcsoló után téve értelmét veszti.
Motorzárlat vagy megszorulás esetére kellene egy bizti, mondjuk a fetet, hidat nem fogja megvédeni, legfeljebb kis százalékban Egy iylen célra való kapcsolást nem régen rakott fel Proli007, arra lehet fényérzékelőt is tenni, ha ég a lámpa akkor bekapcsol, nem kell vezetékezni annyit, persze ha van ablak akkor ez a része bukta.
Halli mindenkinek
szeretnek valami egyszerut es nagyszerut csinalni csak nincs ottletem!!! A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Igen.. azt akartam írni, hogy 300 alatt valamivel...
Köszönöm a megerősítést
Építs villogót, mindenki azzal kezdi manapság.
koszonom
de ebol a rajzbol nem ertek semmit!!!
Akkor meg kell tanulnod a rajz jeleket, mert anélkül nehéz lesz bármit építeni. Így néz ki képen. Bár amikor először építettem ilyet, NYÁK-ot sem csináltam, csak az alkatrészek lábát forrasztottam egymáshoz.
Igy mar ertem!!!
horvathzsolt13! Javaslom, hogy előbb tanulj meg helyesen írni magyarul. Amennyiben ez sikerült, kérdezz a "Kezdő kérdések" topicban, ott biztosan találsz magadnak valamit. Üdv. : Yoe
Hello!Folytasd egy egyszerű TDA2030a-s erősítővel!
Azzal kezdtem en is!Sokat lehet tanulni belőle! Segítek ha kell bármikor!
Köszönom szépen majd
proálgatom
Szerintem ha a rajzjelek gondot okoznak, elsőként érdemes pár diódával, leddel kezdeni. Az érdekes és látványos. Veszel egy CR2032-es 3V-os elemet és cellux-szal rögzíted rajta a LED-et. A 3V-os elemre pedig teszel egy kis mágnest és már meg is csináltad amit a táncos című filmben lehetett látni. Egy kis dobálható fényforrás, ami elég sokáig világít. Többféle színes leddel, sőt villogó leddel is megcsinálhatod. Utána majd jöhetnek a bonyolultabbak. Figyelj rá, hogy nem mindegy melyik lábát kötöd a lednek a plusszra. csak egyféleképpen fog világítani, hiszen dióda, azaz félvezető.
Köszönom szépen
más ötleteket is szivesen varok
Sziasztok
A "P6KE 27CA" nevű "feszültségvédő?" diódát mivel tudom helyettesíteni? Mert ilyet itthon nem hiszem, hogy árulnak, google nem dobta ki. Köszi!
Hello!
Talán célszerűbb lett volna egy 51ohm-os ellenállást, és egy 250ohm-os potit sorba kötni nem? A 10kohm-al a karakterisztika (szögelforduláshoz tartozó ellenállás változás) igen torz lesz.. üdv!
Például tanulmányozd ezt. Aztán nézz szét itt. szerintem találsz kedvedre valót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |