Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   99 / 296
(#) tipegő válasza kalcika hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Megér egy próbát. MPV 38 jó lehet, nincs mozgó alkatrész benne: tirisztoros v. termisztoros nálam mind1.
Mielőtt cserélsz mérd ki nem e testzárlatos. Esetleg elektromos keretfűtés, v. leolvasztó is lehet zárlatos ha van benne. Régen tettek bele.
Régebbi öreg kompok kimérési gyakorlata a következő volt nálam, oldaláról mindet leszedtem...
tekercsei úgy állnak, hogy nagy

V betűt képzelj.... a komp oldalán a kötés pontok (szembe veled)

(ha fordítva áll akkor fordítva úgy adja magát)

A V alsó csücske a közös tekercs pont,
bal szára a főfázis, kb.25-28 ohm
jobb szára segéd fázis kb. 50-56 ohm
ha ettől nagyban eltér: bibis zárlatos szemétbe ment
(#) illesoszkar válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Hali,és szerinted lenne aki elválalná és kb mennyiből lehet megoldani? nekem37-38 c fokra kellene és kivül lehet,gondolom kell is ventilátor
(#) una038 hozzászólása Márc 12, 2013 /

Sziasztok!

Borhűtővel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Már régóta küzdök vele, de csak röhög rajtam a szemét.
A készülék egy Metro-ban vásárolt kínai 12 palackos, termoelektromos kivitel, a vezérlését egy "Foshan Hanyi Computer Co." által készített FX-102 típusú panel látja el. Egy szép napon a hűtő elcsendesedett, kiment a biztosítéka. Kicseréltem, de azonnal kilőtte a másik biztit is. Műkedvelőként bár, de elkezdtem nézegetni, mi mehetett ki ennyire. A 4 Graetz-dióda közül kettő volt zárlatos, kicseréltem az összeset, de feszültség alá helyezve azonnal elszálltak megint, persze a biztosítékkal együtt. Aztán kicseréltem a két tranzisztort, meg tipp alapján a közvetlenül előttük lévő 2 ohmos ellenállásokat, valamint a nagyobb kondikat (120 uF, 200V) is. Bedugva nem pukkant el azonnal, hanem először nem csinált semmit, majd hallottam, hogy feszültség alá helyezve halkan ciccen a panelon valami. Két-három ki-be dugdosás, és durrant megint a bizti, gondolom vitt megint mindent.
Tudom, hogy ez alapján nehéz, de ha valakinek van ötlete, hogy a mellékelt kép alapján (a pirossal jelölt alkatrészeket cseréltem ki eddig) hová érdemes mérni, merre keresgéljek, esetleg mivel lehetne a panel tápját kiváltani, nagyon megköszönném. De akár azt is, hogy nem érdemes küzdeni vele, és ki kell az egész miskulanciát hajítani.
(#) zolika60 válasza una038 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

sajnos nem látom át hogyan is működik ez a készülék. Pertiel elemekkel hűt? Mi a szerepe az elektronikának? A trafók közül valamelyik nem zárlatos?
(#) Tomi111 válasza una038 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Üdv!

Ez hasonlít a PC-tápokhoz. 12V-ot ad? Nem egy peltier elemet táplál? Nézd át a kis kondikat is, meg a primer részen a C16-ot. Meg a diódákat, nem zárlatosak-e(a szekunder oldalon is)!
Ha a bizti kimegy,akkor tranyó, dióda zárlat újra van sajnos. Terheletlenül ne próbáld, ki tudja hogyan szabályoz. Ha 12V-os, autó izzóval próbáld( pl 21W-os vagy nagyobb) .
Hogyan próbáltad? A helyén? Az ntc-t dugd rá, anélkül lehet nem indul, viszont terhelésnek egy izzót. Ha így jó, mérd meg a ventiket, meg amit még táplál(peltier?), hátha zárlat van!
Kiváltani sajnos bonyolult, mert ez szabályoz a hőmérséklet függvényében(ntc). De nem olyan bonyolult tápok ezek. Javíthatók.
(#) una038 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Igen, elvben Peltier-elemek vannak benne. A ventiket, meg a peltiert néztem, azok nem tűnnek zárlatosnak, meg úgy a szekunder oldalon semmi. Trafókat nem mértem még. Milyen értékeket kellene kapjak?
Furcsálltam, hogy valami amcsi fórumon talált tippre néztem csak meg a 2 ohmos ellenállatokat is, és noha a világon semmi külsérelmi nyom nem látszott, az ellenállat mégis szakadt volt. Gondolom, végig kell mérjek mindent. Sajnálok 40 K-t kiadni egy újra, az sem lesz jobb semmivel.
(#) zolika60 válasza una038 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

A peltierek működését egy külön táppal ellenőrizheted. A trafókon sajnos csak ellenállást mérhetsz, de csak tippelem, hogy néhány tíz ohm kell legyen. Kipróbálni kiforrasztva tudnád őket egy másik trafóról. Ezek szerint ez a hőfokot és a pertielek áramát szabályozza? Szerintem egy számítógép táppal és egy hőkapcsolóval kiválthatod, ha nem sikerül javítani.
(#) tibibalogh520 válasza una038 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szia!
A táprészt nyugodtan kiválthatod akár trafós táppal is.
Jellemzően 12V-ról mennek a peltierek, és gondolom a venti is 12V-os.
Egy ideiglenes tápról megtáplálva a peltiert, és a ventit, -árammérővel le tudod mérni az áram szükségletét, és ez alapján készíthetsz hozzá végleges tápot...örök élettel.
A szabályozó áramkört is nyugodtan táplálhatod erről a trafós tápról egy stab IC-n keresztül. A peltier mehet nyugodtan az egyenirányított feszről, még pufferelni sem szükséges.
A szabályozó "kimenetét" megkeresve, és egy erősebb relével kiegészítve kapcsolhatod a peltierre, és ventilátorra a táplálást. Mert úgy látom, az eredeti panelen nincs relé.
De ha az áramkör kialakítása engedi, nyugodtan használhatod -relé helyett-, az eredeti kapcsoló tranzisztort.
(#) una038 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Talán még egyszer nekifutnék az eredeti panel helyreállításának, mielőtt kiváltom. Igen ám, csak pl. nyáktrafót - legalábbis amilyenek a panelen vannak - nem hoz nekem a google, csak pl. Kínából. Kapok vajon ettől függetlenül megfelelőt itthon is? (Bocs a kezdő kérdésért). Illetve még annyi, hogy kb. mekkora teljesítményű tápban kell gondolkodjak? Egy AT táp esetleg?
(#) tibibalogh520 válasza una038 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Idézet:
„kb. mekkora teljesítményű tápban kell gondolkodjak?”

Ezért írtam, hogy egy ideiglenes tápról (pl.:akkutöltő) tápláld meg a peltiert, és ventilátort. Ekkor egy alkalmas műszerrel megtudod mérni, hogy hány ampert vesz fel 12Volton. Természetesen ehhez a feszültséget is mérned kell, hogy jelentősen ne haladja meg a 12V-ot.

Az AT táp akár kényelmesen el is bírhatja, de erről csak a mérés után bizonyosodhatsz meg.
Egyébként nincs a hűtőn valami adattábla? Azon esetleg szerepelhet a teljesítményfelvétele.

a PC táp esetén egy gépkocsifényszóró izzóval történő terheléssel győződj meg a táp viselkedéséről, mert többnyire az 5V-os ágat stabilizálja. Ennek terheletlensége esetén, nehogy felboruljon a lelkivilága.

Ha a gyári kapcsolótáp mellett döntesz, nos akkor sok sikert, és kitartást kívánok.
(#) mrmoho válasza una038 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Hello laptoptápot tegyél bele. Sima italhütö szabályzóval ,szakitsd meg a 220 .at
(#) una038 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Mellékeltem a nyák képét is, a jelölt pontokon kapja a delejt a szabályozó rész a két nyáktrafón keresztül. És sajnos fogalmam sincs, hogy melyik lábon mekkora feszültségnek kellene lennie. Így azt sem tudom, hová tudnám kötni akár a laptop-tápot (pedig van egy jó kis univerzális FSP-m), akár az AT-t. Esetleg valaki meg tudja mondani, vagy hogy merre induljak?

Vagy ha az egész panelt elfelejtem úgy, ahogy van, akkor mit tegyek a szabályozó helyére? Egy ilyet pl?

http://heilmann.hu/spd/1-9/Italhuto_szabalyozo_200cm_1107
(#) mrmoho válasza una038 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Pontosan.
(#) una038 válasza mrmoho hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Hát, akkor megrendeltem a szabályozót, pár nap múlva nyilván meg is érkezik. De azért, ha valakinek van ötlete az eredeti táp kiváltására a meglévő szabályzó felhasználásával, legyen oly jó, és ossza meg azt velem Azért mégiscsak igényesebb volna egy fokkal...
(#) mrmoho válasza una038 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Én egy laptoptápot használtam ,12v. simán rákötöttem a két ventillátort és a pertilt. A betáp kábel egyik vezetékét megszakítod és közé teszed a szabályzót . belefursz a hütőtérbe bedugod az érzékelőt. Mükődni fog.
(#) proli007 válasza una038 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Hello! Azon kell legondolkodni, hogy az "igényességhez" az üzembiztonság is hozzá tartozik, vagy sem.. üdv!
(#) T-Adee hozzászólása Márc 15, 2013 /

Üdv Urak!
Az alany egy Zanussi ZRC 21JB hűtő.
Nem hűt,bekapcsoláskor csak halkan-tompán búg.
Tegnap folyamatos áramkimaradások voltak egész este,nem tom.
ez összefügghet-e vele.(előtte még tökéletesen ment).
Akinek van ötlete megköszönném!
(#) kamaro hozzászólása Márc 16, 2013 /

Sziasztok! Elkezdte az produkálni a hűtőnk hogy beindul, megy egy pár másodpercig majd leáll. Gondolom ezt valamilyen védelem okozhatja. Előfordulhat hogy a kompresszor hibásodott meg?
(#) mugab válasza T-Adee hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Összefügghet, húzd ki és hagy egy fél óráig nyugodtan. Ha visszadugva jó akkor szerencséd van, ha nem akkor elsőre klixon csere.
(#) mugab válasza kamaro hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Igen. De ha szerencséd van akkor csak a vezérlője.
(#) kamaro válasza mugab hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Hogy tudnám megállapítani?
(#) kamaro válasza kamaro hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ránéztem és van egy vezeték ami a hűtő tetejéből jön kompresszorba. Azon alapból nincs áram. Ha bekapcsolom a hűtőt megjelnik rajta a 220, de az akkor is megmarad ha a hűtő lekapcsolt (magától) és valami kattanást is hallok a kompresszortól. Esetleg valami ötlet?
(#) klimás56 válasza kamaro hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Szia! Ha védelem lekapcsol , egy pattanó-kattanó hang jön a kompresszor felől, első körben az indítórelét vedd le és fogsz látni 3 db tüskét. Ezeken ellenállást kell/ene tudni mérni, két különböző értéket két-két láb között. Ha ez meg van, akkor talán az indítóegység ellfáradt, cserélni kellene. De sajnos az is benne van a pakliban hogy a kompresszor megszorult és ez sajnos cserével orvosolható.
(#) kamaro válasza klimás56 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Igen, ez a hang megvan. A kompresszor oldalán van egy fekete doboz, azt kinyitottam és így látszik egy fehér szintén műanyag dobozka ami mintha tüskéken lenne a kompresszor oldalára rögzítve. Ez az a bizonyos indítórelé?
(#) T-Adee válasza mugab hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Üdv! Köszi. Kb. egy napot pihent kihúzva,semmi változás..
Merre keresgéljek?
(#) klimás56 válasza kamaro hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Igen, az lesz az.
(#) jope hozzászólása Márc 18, 2013 /

Üdv!

Érdeklödni szeretnék egy Electrolux hütógép hibájáról a jelenség gondol egyet és a digitális kijelző
kék színről pirosra vált felkiáltójellel és sipolni kezd és a hőmérséklet leesik a fagyasztónál a legkisebb beállítható érték alá. Mi lehet gond?

Köszönöm!
(#) StMiklos válasza jope hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szevasz!
Ez azt jelzi, hogy nincs határon belül a megkívánt hőmérséklet, valami meghibásodott.
Nincs (nem indul, nem jár a kompresszor), vagy nem elegendő a hűtés (gázhiány, dugulás), meghibásodott a vezérlés (nem teljesen, mert a hibajelzést azért adja). És még lehet más is...
Erkélyen van, vagy a garázsba stb.stb....
Üdv: StMiklos
(#) gabor83 hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, van egy viszonylag régi Zanussi hűtőm.
A probléma vele, hogy hajlamos jéggé fagyasztani a benne levő dolgokat (jégpáncél nincs bent, a szigetelése jó), arra gyanakszom, hogy a termosztáttal lehet probléma.
Jó irányban tapogatózom?

Sajnos, konkrét típusmegjelölést sehol nem látok rajta, valaki esetleg felismeri?

http://kepfeltoltes.hu/130318/f_nyk_p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Üdv:Gábor
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) kaqkk válasza gabor83 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Csinálj egy képet a belsejéről is , akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz.
Következő: »»   99 / 296
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem