Fórum témák
» Több friss téma |
Megér egy próbát. MPV 38 jó lehet, nincs mozgó alkatrész benne: tirisztoros v. termisztoros nálam mind1.
Mielőtt cserélsz mérd ki nem e testzárlatos. Esetleg elektromos keretfűtés, v. leolvasztó is lehet zárlatos ha van benne. Régen tettek bele. Régebbi öreg kompok kimérési gyakorlata a következő volt nálam, oldaláról mindet leszedtem... tekercsei úgy állnak, hogy nagy V betűt képzelj.... a komp oldalán a kötés pontok (szembe veled) (ha fordítva áll akkor fordítva úgy adja magát) A V alsó csücske a közös tekercs pont, bal szára a főfázis, kb.25-28 ohm jobb szára segéd fázis kb. 50-56 ohm ha ettől nagyban eltér: bibis zárlatos szemétbe ment
Hali,és szerinted lenne aki elválalná és kb mennyiből lehet megoldani? nekem37-38 c fokra kellene és kivül lehet,gondolom kell is ventilátor
Sziasztok!
Borhűtővel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Már régóta küzdök vele, de csak röhög rajtam a szemét. A készülék egy Metro-ban vásárolt kínai 12 palackos, termoelektromos kivitel, a vezérlését egy "Foshan Hanyi Computer Co." által készített FX-102 típusú panel látja el. Egy szép napon a hűtő elcsendesedett, kiment a biztosítéka. Kicseréltem, de azonnal kilőtte a másik biztit is. Műkedvelőként bár, de elkezdtem nézegetni, mi mehetett ki ennyire. A 4 Graetz-dióda közül kettő volt zárlatos, kicseréltem az összeset, de feszültség alá helyezve azonnal elszálltak megint, persze a biztosítékkal együtt. Aztán kicseréltem a két tranzisztort, meg tipp alapján a közvetlenül előttük lévő 2 ohmos ellenállásokat, valamint a nagyobb kondikat (120 uF, 200V) is. Bedugva nem pukkant el azonnal, hanem először nem csinált semmit, majd hallottam, hogy feszültség alá helyezve halkan ciccen a panelon valami. Két-három ki-be dugdosás, és durrant megint a bizti, gondolom vitt megint mindent. Tudom, hogy ez alapján nehéz, de ha valakinek van ötlete, hogy a mellékelt kép alapján (a pirossal jelölt alkatrészeket cseréltem ki eddig) hová érdemes mérni, merre keresgéljek, esetleg mivel lehetne a panel tápját kiváltani, nagyon megköszönném. De akár azt is, hogy nem érdemes küzdeni vele, és ki kell az egész miskulanciát hajítani.
sajnos nem látom át hogyan is működik ez a készülék. Pertiel elemekkel hűt? Mi a szerepe az elektronikának? A trafók közül valamelyik nem zárlatos?
Üdv!
Ez hasonlít a PC-tápokhoz. 12V-ot ad? Nem egy peltier elemet táplál? Nézd át a kis kondikat is, meg a primer részen a C16-ot. Meg a diódákat, nem zárlatosak-e(a szekunder oldalon is)! Ha a bizti kimegy,akkor tranyó, dióda zárlat újra van sajnos. Terheletlenül ne próbáld, ki tudja hogyan szabályoz. Ha 12V-os, autó izzóval próbáld( pl 21W-os vagy nagyobb) . Hogyan próbáltad? A helyén? Az ntc-t dugd rá, anélkül lehet nem indul, viszont terhelésnek egy izzót. Ha így jó, mérd meg a ventiket, meg amit még táplál(peltier?), hátha zárlat van! Kiváltani sajnos bonyolult, mert ez szabályoz a hőmérséklet függvényében(ntc). De nem olyan bonyolult tápok ezek. Javíthatók.
Igen, elvben Peltier-elemek vannak benne. A ventiket, meg a peltiert néztem, azok nem tűnnek zárlatosnak, meg úgy a szekunder oldalon semmi. Trafókat nem mértem még. Milyen értékeket kellene kapjak?
Furcsálltam, hogy valami amcsi fórumon talált tippre néztem csak meg a 2 ohmos ellenállatokat is, és noha a világon semmi külsérelmi nyom nem látszott, az ellenállat mégis szakadt volt. Gondolom, végig kell mérjek mindent. Sajnálok 40 K-t kiadni egy újra, az sem lesz jobb semmivel.
A peltierek működését egy külön táppal ellenőrizheted. A trafókon sajnos csak ellenállást mérhetsz, de csak tippelem, hogy néhány tíz ohm kell legyen. Kipróbálni kiforrasztva tudnád őket egy másik trafóról. Ezek szerint ez a hőfokot és a pertielek áramát szabályozza? Szerintem egy számítógép táppal és egy hőkapcsolóval kiválthatod, ha nem sikerül javítani.
Szia!
A táprészt nyugodtan kiválthatod akár trafós táppal is. Jellemzően 12V-ról mennek a peltierek, és gondolom a venti is 12V-os. Egy ideiglenes tápról megtáplálva a peltiert, és a ventit, -árammérővel le tudod mérni az áram szükségletét, és ez alapján készíthetsz hozzá végleges tápot...örök élettel. A szabályozó áramkört is nyugodtan táplálhatod erről a trafós tápról egy stab IC-n keresztül. A peltier mehet nyugodtan az egyenirányított feszről, még pufferelni sem szükséges. A szabályozó "kimenetét" megkeresve, és egy erősebb relével kiegészítve kapcsolhatod a peltierre, és ventilátorra a táplálást. Mert úgy látom, az eredeti panelen nincs relé. De ha az áramkör kialakítása engedi, nyugodtan használhatod -relé helyett-, az eredeti kapcsoló tranzisztort.
Talán még egyszer nekifutnék az eredeti panel helyreállításának, mielőtt kiváltom. Igen ám, csak pl. nyáktrafót - legalábbis amilyenek a panelen vannak - nem hoz nekem a google, csak pl. Kínából. Kapok vajon ettől függetlenül megfelelőt itthon is? (Bocs a kezdő kérdésért). Illetve még annyi, hogy kb. mekkora teljesítményű tápban kell gondolkodjak? Egy AT táp esetleg?
Idézet: „kb. mekkora teljesítményű tápban kell gondolkodjak?” Ezért írtam, hogy egy ideiglenes tápról (pl.:akkutöltő) tápláld meg a peltiert, és ventilátort. Ekkor egy alkalmas műszerrel megtudod mérni, hogy hány ampert vesz fel 12Volton. Természetesen ehhez a feszültséget is mérned kell, hogy jelentősen ne haladja meg a 12V-ot. Az AT táp akár kényelmesen el is bírhatja, de erről csak a mérés után bizonyosodhatsz meg. Egyébként nincs a hűtőn valami adattábla? Azon esetleg szerepelhet a teljesítményfelvétele. a PC táp esetén egy gépkocsifényszóró izzóval történő terheléssel győződj meg a táp viselkedéséről, mert többnyire az 5V-os ágat stabilizálja. Ennek terheletlensége esetén, nehogy felboruljon a lelkivilága. Ha a gyári kapcsolótáp mellett döntesz, nos akkor sok sikert, és kitartást kívánok.
Hello laptoptápot tegyél bele. Sima italhütö szabályzóval ,szakitsd meg a 220 .at
Mellékeltem a nyák képét is, a jelölt pontokon kapja a delejt a szabályozó rész a két nyáktrafón keresztül. És sajnos fogalmam sincs, hogy melyik lábon mekkora feszültségnek kellene lennie. Így azt sem tudom, hová tudnám kötni akár a laptop-tápot (pedig van egy jó kis univerzális FSP-m), akár az AT-t. Esetleg valaki meg tudja mondani, vagy hogy merre induljak?
Vagy ha az egész panelt elfelejtem úgy, ahogy van, akkor mit tegyek a szabályozó helyére? Egy ilyet pl? http://heilmann.hu/spd/1-9/Italhuto_szabalyozo_200cm_1107
Hát, akkor megrendeltem a szabályozót, pár nap múlva nyilván meg is érkezik. De azért, ha valakinek van ötlete az eredeti táp kiváltására a meglévő szabályzó felhasználásával, legyen oly jó, és ossza meg azt velem Azért mégiscsak igényesebb volna egy fokkal...
Én egy laptoptápot használtam ,12v. simán rákötöttem a két ventillátort és a pertilt. A betáp kábel egyik vezetékét megszakítod és közé teszed a szabályzót . belefursz a hütőtérbe bedugod az érzékelőt. Mükődni fog.
Hello! Azon kell legondolkodni, hogy az "igényességhez" az üzembiztonság is hozzá tartozik, vagy sem.. üdv!
Üdv Urak!
Az alany egy Zanussi ZRC 21JB hűtő. Nem hűt,bekapcsoláskor csak halkan-tompán búg. Tegnap folyamatos áramkimaradások voltak egész este,nem tom. ez összefügghet-e vele.(előtte még tökéletesen ment). Akinek van ötlete megköszönném!
Sziasztok! Elkezdte az produkálni a hűtőnk hogy beindul, megy egy pár másodpercig majd leáll. Gondolom ezt valamilyen védelem okozhatja. Előfordulhat hogy a kompresszor hibásodott meg?
Összefügghet, húzd ki és hagy egy fél óráig nyugodtan. Ha visszadugva jó akkor szerencséd van, ha nem akkor elsőre klixon csere.
Igen. De ha szerencséd van akkor csak a vezérlője.
Ránéztem és van egy vezeték ami a hűtő tetejéből jön kompresszorba. Azon alapból nincs áram. Ha bekapcsolom a hűtőt megjelnik rajta a 220, de az akkor is megmarad ha a hűtő lekapcsolt (magától) és valami kattanást is hallok a kompresszortól. Esetleg valami ötlet?
Szia! Ha védelem lekapcsol , egy pattanó-kattanó hang jön a kompresszor felől, első körben az indítórelét vedd le és fogsz látni 3 db tüskét. Ezeken ellenállást kell/ene tudni mérni, két különböző értéket két-két láb között. Ha ez meg van, akkor talán az indítóegység ellfáradt, cserélni kellene. De sajnos az is benne van a pakliban hogy a kompresszor megszorult és ez sajnos cserével orvosolható.
Igen, ez a hang megvan. A kompresszor oldalán van egy fekete doboz, azt kinyitottam és így látszik egy fehér szintén műanyag dobozka ami mintha tüskéken lenne a kompresszor oldalára rögzítve. Ez az a bizonyos indítórelé?
Üdv! Köszi. Kb. egy napot pihent kihúzva,semmi változás..
Merre keresgéljek?
Üdv!
Érdeklödni szeretnék egy Electrolux hütógép hibájáról a jelenség gondol egyet és a digitális kijelző kék színről pirosra vált felkiáltójellel és sipolni kezd és a hőmérséklet leesik a fagyasztónál a legkisebb beállítható érték alá. Mi lehet gond? Köszönöm!
Szevasz!
Ez azt jelzi, hogy nincs határon belül a megkívánt hőmérséklet, valami meghibásodott. Nincs (nem indul, nem jár a kompresszor), vagy nem elegendő a hűtés (gázhiány, dugulás), meghibásodott a vezérlés (nem teljesen, mert a hibajelzést azért adja). És még lehet más is... Erkélyen van, vagy a garázsba stb.stb.... Üdv: StMiklos
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, van egy viszonylag régi Zanussi hűtőm. A probléma vele, hogy hajlamos jéggé fagyasztani a benne levő dolgokat (jégpáncél nincs bent, a szigetelése jó), arra gyanakszom, hogy a termosztáttal lehet probléma. Jó irányban tapogatózom? Sajnos, konkrét típusmegjelölést sehol nem látok rajta, valaki esetleg felismeri? http://kepfeltoltes.hu/130318/f_nyk_p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Üdv:Gábor A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |