Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hanglokátor (szonár) építés
Témaindító: mikrofarad, idő: Feb 27, 2013
Témakörök:
Üdv!
Nincs valakinek egy működő 2-3 m hatótávolságú szonár kapcsolási rajza? Valahol azt olvastam hogy egy erős erősítővel is lehet építeni és a zavar miatt fog jelezni. Ez lehetséges? Előre is köszi!
Vegyel egy ultrahangos tavolsagmerot. Az ebay-en nehany dollarert mar lehet kapni. Ennel olcsobban ugysem tudod megepiteni.
SRF-04
Parancsolj: Link Majd írd meg, hogy működik.
Ha most lenne egy pl. 555 IC-ből egy 44kHz oszcillátorom hangszóróval, meg mellette egy mikrofon, akkor a mikrofon jelerősségét 44kHz-en ki lehetne mérni. És ha még forgatni is tudom, meg van szinkronjele vagy valami precíz fordulatszámmérő, akkor van egy ultrahangos radarom? A térkép felrajzolása már csak szoftver kérdése.
Ha a rendszer átviszi a 44kHz-et és megfelelően tudod irányítani a hangot, akkor igen. Bár a fordulatszámmérőt nem értem, radarhoz inkább időt kellene mérni.
A szonár az általában forog és, hogy be tudjuk azonosítani a pozícióját valamiféleképpen mérni kellene a szögelfordulást.
Enkóderrel próbálnám...még indexjel is van rajta
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
Ez az! Megtaláltam a könyvet. Ezeket a szovjet típusokat mivel tudom helyettesíteni? Van ennek egy
Idézet: is. Ha kell bemásolom. „nagytestvére”
Azokkal, amiket a gépjárműriasztókban használnak? Meglehet, hogy a kvarcórák piezói is használhatóak.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
Nem értem miről beszélsz. Én a tranzisztorokra és a diódákra gondoltam.
Ja...már továbbgondolkodtam.. Semmi különleges igény nincs, általános felhasználású típusokat használhatsz
Például BC 212?
Egyébként a -9V a +9V-ot jelöli? Vagy minden fordítva van?
Honnan kössek rá -9 voltot?
9V-os elemet fordítva és kész.
Vagyis a föld meg a +9V ?
Pluszt a földre, minuszt a minusz 9V-ra, ahogyan a C6 elkó mutatja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
Sziasztok
engem egy olyan szonár építése dokumentációja érdekelne amit hajón lehetne mélységmérésre használni ... Ha 20 méterig tud mérni akkor jó . Tulajdonképpen arra szolgálna hogy ha túl sekély a víz akkor tudjuk nem kell tovább menni . Akár 5 méter is elég ha addig tud mérni .
Vegyél egy ultrahangos távolságmérőt, és applikáld bele a hajódba.
Vegyél egy halradart, az mutatja a mélységet, a mederfenék alakját és még a halakat is látod!
Szerintem egy ilyen szonár építése nem házi barkács móka... A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
Köszi a javaslatokat
Igazából a hajó nem az enyém a barátomé ő kért meg hogy fussak pár kört a témában .Ez a gép elméletileg rendelkezik egy gyárival ami nem működik valamiért sajnos nem fiatal darab a hajó és átesett némi átalakításon motorilag .Kapott egy dízelt a két benzines helyett . A fejegység be van építve a hajótestbe ami nem is látható csak következtetni tudunk hogy hol lehet a kábelből ami arrafelé megy de arról nem tudjuk hogy hány ohmos de az meghatározható . A vevőegységbe ha sikerül életet lehelni ha az rossz akkor talán fog működni de az is lehet hogy az adó rossz .Majd meglátjuk egy biztos nem szívesen furkálnánk a hajótestet ha nem muszáj .
Régi zsebrádiókból bármelyik germánium tranzisztor jó, vagy pl. a Tungsram OC1070-es család bármelyike jó.
A mai Si-tranyókkal meg se próbáld!, mert a Ge más munkapontot igényel, mint a Si. Ez azt jelenti, hogy a bázisosztókat is át kellene tervezni, szóval kellene egy új kapcsolás. Diódának 1n4007-es berakhatsz. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Köszi!
Lehet, hogy majd megpróbálom megépíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |