Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   41 / 840
(#) gtk válasza hátor hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Nincs forraskod, csak .HEX. Azt en meg nem tudom atirni.
Kerj kolcson egy masik tipusu kijelzot es probald ki azzal is.Nem minden HD44780 alapu kijelzo toggle_e idozitese egyforma.Ez lehet egyik oka annak hogy nem mukodik.
(#) hátor válasza gtk hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Probáltam 1*16 dem kijelzőval és 2*16 -al is de ugyan az .
(#) mik válasza Reggie hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Köszönöm a tippet.

Az előző hozzászólásommal meg mindössze azt akartam mondani, hogy fölöslegesnek érzem ezt a programozási alternatívát, mert nekem biztosan fogalmam sincs, hogy az utánépített programozóm plusz a valaki által megírt letöltőprogram mit tud. És szerintem ezzel így van az emberek nagy rész. Pl, hogy a ponyprog tudja-e.
Szóval minek egyazon dologra két alternatíva. Ja és ezt valószínüleg Atmelék is így gondolták, mert az újabb procikról eltűnt ez a dolog.

A 10k-s ellenállás meg nem pazarlás, hanem túlméretezés (nem volt időm szívni, biztosra akartam menni, sikerült)

A PEN láb használatát illetően, ami megkavart az ez a mondat volt(ATmega128 datasheet 300.old.): "After RESET is set low, the Programming Enable instruction needs to be executed first before program/erase operations can be executed."
Rájöttem itt nem a lábról beszél, hanem egy utasításról.
ja, angolul tudok, de azért benézek dolgokat... főleg 3 nap nem-alvás után...

(#) Reggie válasza mik hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Bocs, en a foloslegesseget ereztem igazan, de ez siman lehet az en hibam. A prg+ vassal kapcsolatban: a programozok 99.9%-a azt a megoldast hasznalja, hogy reset foldrehuz, sck foldrehuz, reset fel 2 ciklusig, reset foldrehuz. Ennek az az oka, hogy igy a futasban levo procit is at lehet vinni programozasi uzemmodba, neham kell bibelodni a PEN labbal(ha van), es nem kell bibelodni a garantalt sck 0-ban kezdo feltetel kialakitasaval. Szerintem ez eleg egyertelmuen kikovetkezheto a programozok viselkedesebol es a labhasznalatokbol.

10k-s rol. vegulis ebbol a szemponbol igaz. a zarojelessel egyetertek.

Mindenki benez dolgokat, azert segitunk itt egymasnak De a 3 nap nemalvas torzsvendeg itt is...
(#) hátor hozzászólása Nov 18, 2007 /

Sziasztok ! Az lenne a kérdésem ,hogy az AVR -es voltmérőt programját át lehetne - e rakni egy ATMega 16 -ba ,úgy hogy ugyanazon kimeneteit használom fel mint a ATMega 8 -nak . Azért gondoltam erre ,mert 16 - os ból van 3db -om .lehet hogy hülyesé ,de kezdő révén nem tudhatom :help: . Mik forumtársunk említette ,hogy nem szerencsés a csip reset lábát meghejtásra is használni ,de sajnos én nem tudok egy ilyen teljes bonyolult programot megírni ATMega 16-ra . Ha valakinek volna más hasonló projectja és ahhoz forráskódja azt megköszönném . A panelterv nem gond azt meg tudom csinálni a Protelal . Építettem már több szabályozható tápegységet ,de csak szegmenses kijelzővel . :nemtudom:
(#) gtk válasza hátor hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Szia !

Nem ertem mi ertelme mega16 -ra atrakni a programot, hogy ha ugyanazokat a labakat fogod hasznalni, mar pedig muszaly lesz mert .HEX filet nem sokan tudunk atjavitani, hogy mas labra keruljon az ami jelenleg a reseten van.
(#) hátor válasza gtk hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Hi ! ebből az ic -ből van itthol 3DB és ha kinyirtom az ic ,akkor van belölle. De sokértalmét én sem látom .

(#) vicsys hozzászólása Nov 18, 2007 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy Attiny45 progizásához.
Bővebben csak annyit, hogy szükségem lenne egy minimál hardverre (vhol belefutottam a neten, csak most nem lelelm) és egy szoftverre. Sajnos még nem volt a kezemben tiny és nem tudom merre induljak el. A beégetéssel és a vásárlással kapcsolatban, szivesen fogadnék jótanácsokat! Előre is köszönöm a segítséget! (lehet, hogy a kezdő kérdések topicban kellett volna kérdeznem? )
(#) Norberto válasza vicsys hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Vásárlás terén ajánlani tudom az MSC Bp. nevű céget. Bp, III. kerület, Bécsi út.
(#) TavIR-AVR válasza vicsys hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Programozás:
STK200-l a legegyszerűbb + Bascom programozó-felületével.

Rajz és leírás a Bascom AVR(TavIR-AVR) oldalon van.

De egyéb programozók is szóba jöhetnek, de azok bonyolultabbak: STK500, avr910, TavIRisp USB, stb.

T45 az csak SMDben begyűjthető, DIP-ben még nem sikerült (csak T13 illetve T25-t a 8 lábú családból)...
(#) vicsys válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Nagyon köszönöm! Ezt kerestem! (nagyon :lama: vagyok!)
Tom, hogy csak soic formában van, de gondolom ICSP-n keresztül azért menni fog...?

Vigyázz ICSP az a PIC esetén van!

Itt AVR-nél - ha jól emlékszem - ISP-nek hívják.In System Programming.
(#) hátor válasza IMi hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Helló ! Az volna a kérdésem , hogy a dip-tokos ic-nél mit keztél a ADC6 és a PB1 összekötéssel az AVR -es voltmérőnél ?
(#) IMi válasza hátor hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Hello!
Mivel a dip tokos mega8ban nincs adc6 ezért azt nem is használta. Az általam elkészített alkalmazásban a venti sincs használva így a pb1 láb sincs be kötve. Remélem segítettem

A szerző diptokos változata: itt elérhető
(#) hátor válasza IMi hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Köszi nagyon sokat segítettél ,mert inkább én is ezt építem meg . DIP tokos legalább cserélhető ha valami gáz van .
(#) hátor válasza hátor hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Az AVR hogyan programoztad fel ? A kész áramkörben ?
És látom hogy valamit ír az "S1 nyomógomb " használatáról.
(#) digimann hozzászólása Nov 20, 2007 /

Hello AVR mesterek!

A csatolmányban látható az a szerkezet, amivel én AVR programozására vetemedtem. A gondom az, hogy a ponyprog nevű szoftverrel próbáltam meg beállítani a fuse biteket... 2db ATtiny2313 bánja.

Nos azt szeretném kérdezni, hogy milyen szoftverrel, és milyen hardverrel lehet biztonságosan beállítani a fuse biteket???

ISP-re lenne szükségem, nem szeretem ide-oda rakodni a prockót, mert meglehetősen lelassítja a fejlesztéest.

Üdv: Zsolt

AVR ISP.gif

(#) Dudus válasza digimann hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Jó programmal csináltad csak alaposan végig kell gondolni és el kell olvasni a fuse bitek állításánál lévő figyelmeztetést, hogy mit jelent a pipa.

(szerintem)
(#) Paso hozzászólása Nov 20, 2007 /

Üdv Mindenkinek !

A kérdésem az lenne, hogy a DL2TM letöltőben a
4094 IC mivel helyettesíthető ami be is szerezhető
a RET Elektronikánál www.ret.hu

DL2TM

Köszönet ...

(#) TavIR-AVR válasza digimann hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Bascom.
Itt a "üres" programot választhatod beégetésre. Itt olvasod be a HEX ill. BIN álományt. És a 3. fül a FuseBitek.

Szövegesen van leírva, így nehéz mellényúlni.
(#) gtk válasza Paso hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Szia !

Ez egy egyszeru CMOS IC, nem szamithat ritkasagnak. Ha a belinkelt forgalmazonal nem is talalsz, erdemes mashol is szetnezni, biztosan talalsz.
(#) laaci válasza Paso hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Ezt a linket megnezve 14 talalatot kaptam DIP/SMD tokozasban Philips, Fairchild, Texas Instruments, STMicroelectronics gyartoktol.
(#) hátor válasza Paso hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Helló ! Én is a Ret-től rendelek legtöbször és az ic szerepel a katalogusba a cikszám :
32-00-73 dip tokos olommentes CD 4094 BE
43-00-53 dip tokozással HCF 4094 BEY
32-01-96 smd tokos 4094B/SMD ,MC 14094BDG/SMD
-remélem tudtam segíteni.
(#) hátor válasza hátor hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Bocsi ! 32-01-96 dip tokos HCF 4094BEY
43-00-53 smd tokos 4094 B /SMD
43-03-00 smd tokos HCF 4094 BM1
32-00-73 dip tokos CD 4094 BE
43-03-98 smd tokos MC 14094BDG
(#) Paso válasza hátor hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

Igen, Köszi én voltam az amatőr .....

43-03-98 MC 14094BDG/SMD

ezt rendeltem végül.
(#) gtaati hozzászólása Nov 22, 2007 /

Helló mindenki! Olyan problémával fordulok hozzátok, hogy a szakdolgozatomhoz kellene At89c2051-hez magyar dokumentáció illetve bármilyen magyar nyelvű leírás mert az angolnyelvű adatlappal nem jutottam sokra mivel nem nagy a nyelvtudásom és a szótárban sem találhatók meg a szakkifejezések!! Előre is köszönöm!!
Üdv: Mindenkinek!!
(#) digimann válasza Dudus hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Úgy csináltam, hogy először beolvastam a prockóból a fuse biteket, aztán átírtam néhányat (csak az órajel forrását állítottam át) és írás... majd megállt az avr-em, és azóta nem megy. Nem látja a ponyprog se, és a bascom se.

Üdv
(#) digimann válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Ha lesz még egy procim, megpróbálom bascommal.

Üdv.
(#) TavIR-AVR válasza digimann hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Ha az órajel van elrontva, akkor az XTAL2 vagy XTAL1re bármilyen külső forrásból >1MHz jelet adni. és innen újraéled a chip.

minta pl:Bővebben: Link
Következő: »»   41 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem