Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Pisti,
A bal felső sarokban csak "2010" melette www.xinnaicn.com, de itt nem találtam semmilyen infót. Alul, "F00663" szerintem ez lesz a kódja. Elkeztem a visszafejtést. Üdv:Mike
Tisztelt Inverteres Szakemberek! Szomorú esmény történt: a Varin 1400 /CLEMONT S1601/ hegesztő
végfokozatában lévő IRG4P40W fetek zárlatosak ill. szakadtak lettek. Ezeket kiforrasztva az ellenellásokból álló osztón a 30V-os zénerre csak 8V jut. A vezérlés tápellátó 7815 stb. Ic-n is csak ennyi mérhető, segédtápról megtáplálva, a stabil 15V megvan, az SG3525A, LM 339N LM324N Ic-ken a táp renben, az SG 3525A kimenetein 11, 14, lábakon tökéletes négyszög. A stabilizátor nem melegszik, kéz elállja. azonban a végfokozatmeghajtó egyik, csak az egyik, BD138 emitterén, a teljesítményfettek 10 Ohm-os ellenállásain, az egyik oldalon a négyszögre szinusz van szuperponálódva! Nem tudom miért, de valószínű ezokból ment tönkre! Ezért nagyobb a segédtáp áramfelvétele???? Remélem sikerül az oszcillogramot feltennem, várom segítségeteket: bárány!
Ismét én: a másik oldal:
Ez gerjedés. A PWM IC-től kiindulva mérd végig szkóppal a jel útját, és ennél nagyobb felbontást használj, lehetőleg olyant, hogy 1-2 impulzusnyi jel legyen a szkóp ernyőjén. Úgy sokkal több információ lesz látható. Lehet hogy meghajtó trafót is kell cserélned.
Tisztelt Mpisti! Köszönöm a gyors választ, de a bajok egyre szaporodnak, a mérőfej koaxkábele megadta magát, két képet, amik elég rosszak, sikerült csinálni, de minek. A bénázás közben kinyírtam a PWM IC-t. Kérdezném, hogy foglalatba tehető-e, vagy a gerjedési hajlam miatt be kell forrasztani. Egyenlóre míg nem vásárolok két mérőfejet jegelnem kell a témát. Sajnos csak egy volt.Üdvözlettel: bárány!
A 3151-es képen levő jelalak teljesen korrekt. A másikon szépen látszik a gerjedés. Amint már írtam: PWM IC-től kiindulva mérni a jel útját , De a szkópot is, és a hegesztőgépet is hálózattól független tápról kell működtetni. Akkor nem kell attól tartani hogy egy véletlen tapizás megrázó élményt okoz. és annak is kisebb az esélye hogy alkatrésztemető lesz résztvevőből.
Mpisti köszönöm a választ, természetesen segédtápról járattam, a mérővezeték az utóbbi időben mozgatásra a szondátől kb 2Cm-re érzékeny volt, most már nem, mert szakadt, igaz régi volt és elfáradt a sok hajlítástől. az inverterben a szóbanforgó trafót mivel lehet helyettesíteni, ill. lehet-e? Az IC-ket foglalatba lehet-e tenni?
Előre is köszönöm a választ! Üdv: bárány! Most meg a net is szakadozik! el sem tudom küldeni......jön a baj rendesen!
A trafót ugyanolyan trafóval lehet helyettesíteni. Az IC-ket akkor szokták foglalatba rakni, ha gyakori a meghibásodása az adott IC-nek, vagy sokat gyakorlatoznak az áramkör beállításával, egyébként nem szerencsés,- itt különösen nem.
Köszönöm a választ, nállam a meghibásodás gyakorinak nevezhető, mert hibásan kaptam, akkor hálózati egyenirányító utáni egyik kondi volt felrobbanva, lágyindító ellenállás elégve, természetesen az IRG4PC40W-k szakadtak. Akkoriban egy Fórumtárs szaksegítségével sikerült életre kelteni,/ezuton is köszönöm!/ de csak a minapig tartott az öröm. Pár szál rutilos 2-es pálcát használtam el, 3-4 alkalommal, nem is egyfolytában, az adatlap alapján folyamatosan vinni kellene neki. Lehet, hogy a gerjedés miatt halt meg? Nekem csak itthonra kellene, már nem bírom az 50Kg-os orosz trafót arrább tenni sem. A kis trafót hol és mennyiért lehet beszerezni?
Üdvözlettel: bárány!
Üdvözöllek benneteket!
Én csak a saját tapasztalatom írom le! Javítottunk egy inverteres hegesztőt (ő vállalta én javítottam) Xenta100 névre hallgatott, de doksit cemont85a éven lehet hozzá találni! A SG3525A is elszállt benne, és mivel teljesen körülkondizták, és kétoldalas furat galvános volt a nyák eszembe sem volt az új IC-t beforrasztani! Preciziós IC foglalatba került, és minden probléma nélkül üzemelt (üzemel)! A szkópábrák megfeleltek az sm-ben közöltekkel! Valamelyik topikban meg is van a téma, mert jól átdobott, mert volt a trafón impulzus, csak épp a megfelelő töredéke, mert az IC direktbe hajtotta! Mint kiderült a meghajtó tranyó szállt el! De ez már nem tartozik a témához! Leiszt Jani
Tisztelt Ihanzi! Valóban eléggé be van sürítve a 3525A környéke, ezért gondoltam foglalatra, a rosszat majd kiszadizom a lábait egyenként. Mpistinek nagyon igaza van abban, hogy a gerjedés
a probléma, lehetne-e hidegíteni a meghajtótranyóknál, mert a 3525A -11 és 14-es lábán tiszta, tullövés mentes szabályos négszögjel volt. A kis trafónál is lenne hely egy RC tagnak? A kistrafó müanyagban beöntött stabilnak látszó alkatrész, ha nem szakadt, nem /menet/zárlatos mi baja lehet, nagy segítség lenne ha Valaki megmérné a primer, szekunder induktivitását. Üdvözlettel: bárány!
Nem tudom hogy éppen milyen kapcsolásról van szó, de az SG-ből ítélve ellenütemű, és a gate trafót valószínűleg tranyók hajtják. Ezek környékét alaposan nézd át, illetve kell ott lenni diódáknak is (SMD, vagy 4148, vagy valami hasonló), ezekkel lehet gond. Az IC tápja elvileg le van a trafóról és a tranyók tápjáról egy RC taggal választva (vagyis pluszban szűrve), ebből is az sejlik, hogy a meghajtó tranyók környékén van a gond.
A gate trafó nem szokott csak úgy tönkremenni, ahhoz valami nagy csodának kellene történni.
Üdv Mindenkinek,
Pisti, hát a visszarajzolásba belebonyolódtam, mint macska a gombolyagba. I nkább összehasonlításnak nevezném a ARC-160 -as rajzzal. A lényeg, hogy színte teljesen megegíezik, néhol még a pozíció, illetve a csati számozás is. A CA 3140 1 és 5 offset lába össze van kötve egy 10k-s potival a közepe 15kOhm-mal a földre megy. Az R9-et elhagyták. /33K/ A thiristor és a 3525 körül szintén. Az első képen ott van az opto a 2 zener /zd101,102/ a diódák elleállások kondik, pont mint az ARC 160-2 lapon. A 2db FR107, BYV26 is leolvashatóan megegyezik. A 4 db IRFx24 szintén látszik ami 2 vastag vezetéken megy az utolsó képen lévő kispanelra. Ezen szintén be lehet azonosítani a ARC rajzán lévő alkatrészeket. Kérdésem, tehát az lenne, hol van az Anti-sticking kör ? Mert azeredeti hiba az volt, hogy 90-100 A -ig működött rendesen afelett az ív felvételekor bebillent, s úgy is maradt, piros lámpa kiséretében. Pillanatnyilag még a hiányzó alkatrészeket várom. Köszi, s Üdv: Mike
Ge Lee köszönöm válaszod, 2db. BD 138 -as hajtja, az egyiken volt a fentebb csatolt gerjedéses
négyszög, Az SG3525A-t én nyirtam ki miközben fotóztam, a tranyókat BD140-re széndékozom cserélni. Hidegen semmi prolémát nem észlelek, holnap kiforasztom a bd138-akat is, veszek IC-ket, meg foglalatot. üdv:bárány!
Udv mindenkinek!
Segitseget szeretnek kerni egy Telwin Technology 175 HD ,hegeszto inverter javitasahoz,a hiba oka hogy a tulaj bele ejtett a tetejen egy csavart ami zarlatba hozta a ket huttoi bordat a negativ es a pozitiv reszt ,vagyis amin 2 es 2 drb fet van rarakva ,mind a 4 fet ki is purcant sajnos. Eloszor is megkernek szepen valakit hogy kuldjon nekem egy hozza valo rajzot,es esetleg ha van valakinek valami tipje hogy meg hol keressem a hibat,kicsereltem a 4 drb G30N60HS fet et es a melletuk levo 2 drb FES16JT diodakat is mer azok is zarlatosak voltak ,de egyeb hibas alkatreszt nem talaltam benne,van egy kis transzformator gondolom azon keresztul kapjak meg a fetek a vezerlest,de rajz nelkul sajnos nem tudom hogy mit merjek,ha bekapcsolom a zold es a sarga lampa folgyul az egyik rele be is kattan a fet ek meg is kapjak a 300 v ot a sarga led villog de annal egyeb nem tortenik,ha valaki segittene azt nagyonn megkoszonnem.
Hali,
Kb én is ott járok.. Ahogy összenéztem a rajzodat, ami az enyémben van, a 3525 kimenetén levő 15-18v -os zenereken van párhuzamosan egy 100nf kondi, kipróbálhatod, szerintem nem fog ártani...
A hiba a tirisztor gate körében levő zener dióda nyitó feszültség értékének a következménye. Ezekben a gépekben a primerköri árammérésnek nincs köze a szabályozáshoz, az összehasonlító jelet a sönt küldi, a primer oldali árammérés csak áramkorlátozást csinál, elvileg a gép maximális áramának megfelelő értéken. A hiba akkor keletkezik, amikor a primer áram akkora értéket produkál,hogy a zener kinyit, és a tirisztort bekapcsolja. Ekkor gyullad ki a piros lámpa és amíg ki nem kapcsolod, úgy is marad. A magas primer áram elsődleges oka a túl nagy kitöltési tényező lehet, de előfordult már olyan is, hogy 12 vagy 15V-os zener helyett 4,7V-os volt a kártyán. nyilván a 4,7V-os ki fogja kapcsolni a gépet már fél vagy negyed terhelésnél is.
A sárga led azért villog mert nincs kimeneti feszültség. A G30N60HS nem FET hanem IGBT. Rajzot leginkább az orosz oldalakon keress, pl. Bővebben: Link Egyébként a Telwin esetében ha mentek az IGBT-k, akkor a komplett meghajtókör alkatrészeit is cseréld, egészen a meghajtó trafóig. Ha szerencséd van, akkor a trafó megúszta a malőrt.
Köszönöm Chipmunk a hozzászólásodat! Az utángyártó nagyvonalúan elhagyot néhány kondit, mérőpontot, a helye megvan. A vezérlőtrafó szekunderén lévő BD138-asok köre meg még a rajzon sincs hidegítve. Én amikor még működött 52Khz-t mértem, nemtudom mennyi lehet ezeknek az üzemi frekije?
Üdvözlrttel: bárány!
Szia Pisti,
Köszi a segítséget. Megjöttek az alkatrészek, visszapakoltam mindent, s maradt az eredeti állapot. A Pin11-en alapállapotban 0v-van. A ZD1 C8V2-n ha felhúztam a +12v ra 7,7V-ot mértem, / gondolom a rajzon 8,2V a panelen 7,7V zener, nem nagy külömbség/ a gaten az 1K-n 0,08V. Viszont, ha a Pin11-re menő ellenállás lábát felvettem, vagyis megszakítottam a kört, akkor szépen hegesztett még 200A-is, míg le nem oldott a kismegszakító. Így most pont úgy működik, mint újkorában. viszont nincs benne a túláramvédelem.... Az a T4 1:300 kistaróról kapja a feszt egyenirányítás, meg egy osztó után. A rajzon a ZD4-en 22,5 a +táp fele, ill 7,6 tehát ott is jó a 15V érték. Ja igen a Pin13 hiba esetén leesik 22,5v-ról 0-ra. Most akkor végképp nem tudom, hol lehet a bibi... (whew) Üdv: Mike
Hali tavako,
Sikerölt valamire jutnod, vagy mérni valamilyen értékeket? Üdv:Mike
A 7,7 V - ot hány A hegesztőáram mellett mérted? Nem az a hegesztőáram a lényeg,amit a beépített műszer mutat,hanem a valóságos, amit pl. egy DC lakatfogóval mérsz.
Ugyanis a műszer a poti állásának megfelelő értéket mutat, néhány A eltéréssel, és nem a valós értéket.
Segédtápról, +12 ra felhúzva a Pin11 pár Kohm-on keresztül.
A pin11.-es láb az áramhatárolás. Az arra a lábra menő feszültség értéke ha eléri a zener nyitási küszöbét + a tirisztor gate küszöbfeszültségét, akkor a 3525 8.-as lábát testre húzza. Ezzel kikapcsolja a PWM IC-t. Egyidejűleg a piros led kigyullad. Tehát ha ezt a lábat lekötöd a hozzá csatlakozó áramköri elemekről, a géped áramhatárolását lebénítod. A probléma csak az ezzel a fajta áramhatárolással,hogy túl gyors. Ez önmagában nem lenne probléma, - ha a hegesztő áramforrások dinamikus viselkedését figyelembe véve működne. De pl. ha hegesztés közben a potin egy gyorsat tekersz, akkor ez az áramkör olyan feszültségcsúcsot(valójában primer áramcsúcsról van szó) produkál, ami a tirisztort kinyitja,és a PWM kört leállítja. És mivel a védelem céljára tirisztort használtak, nem pedig tranzisztort, a PWM IC nem tud visszaindulni az áramcsúcs megszűnése után, mert a tirisztor bekapcsolva marad. Csak akkor kapcsol ki,amikor az anódján levő feszültség ismét nulla lesz, ez pedig csak akkor lesz nulla ha kikapcsolod a gépet, és a táp leáll. Ez valójában egy fordított hot-start,ha szabad ezt a kifejezést alkalmazni erre az áramkörre. Csak a hot-start egy egy kondival beállított időtartamig biztosítja a beállítotthoz képest megemelt áramot, ez a megoldás viszont lekapcsolja a gépet, és nem kapcsol vissza a túláram megszűnése után. Lehetne megoldást találni erre a problémára, de ez a fórum nem biztos hogy a legalkalmasabb hely a kitárgyalására. Mégpedig azért nem, mert a felelőtlen, következményekkel nem számoló kísérletezés egy csomó gép halálát okozná, azt viszont nem venném a lelkemre hogy bárki is engem szidjon emiatt.
Szia Pisti,
Köszönöm, részletes válaszodat. Valahogy én is így gondoltam, hogy az s.s. bemeneten a Q2,3 és C8 egy lágy indítsát kezdeményeznek a 3525 kimenetén, hogy ne legyen olyan nagy áramlökés az IGBT-ken. Ha a kimeneten lévő shönt elleálláson feszt mérek, azt összetudom hasonlítani a kijelzőn látottal, s meg tudom állapítani, hogy milyen értéknél szabályoz le. Nyílván egy ilyen fajta védelemnek akkor van értelme, ha a gépből nagyobb áramot akarunk kivenni mint amire képes. Az R201-203 ellenállás osztóval be tudom állítani max értéknek mondjuk a tényleges 200-205A-t. Ráadásul nagyon lassan kapcsol ki, 20-30sec. gondolom a puffereken nincsen kisütő ellenállás. Ha az Anti-sticking kör nem műküdne, ilyen áram melett egy 2-es pálcánal fel kellene izzani pár másodperc alatt, gondolom én.
Bocsi, de ezeket az alkatrész számozásokat melyik rajz alapján adtad meg? Mert nem találok olyan rajzot ahol be tudnám azonosítani.
Az ARC-160, itt találtam a 4. oldalon, az hasonlít rá leginkább.
"Ráadásul nagyon lassan kapcsol ki, 20-30sec." Ez a pufferkondik kisülési ideje, nem pedig a gép kikapcsolási ideje. A gép kikapcsolása az áramhatárolás megszólalásakor azonnal megtörténik , a baj az, hogy az esemény megszűnése után nem indul újra. Ebből következik, hogy az antisticking áramköre is teljesen hatástalan,-már ha alakítottak ki ilyent, bár a rajz alapján ez szinte kizárható. Szerintem az áramhatárolást végző áramkörnek kellene ezt a funkciót ellátni, de mint ahogy korábban is írtam, ez a tirisztor üzemmódja miatt nem működik.
Azt kellene valahogy megoldani, hogy a tirisztor ne kapcsolja ki a PWM kört, hanem a a primer áramot korlátozza egy jól kezelhető értékre,pl. akkora kitöltést beállítva,hogy a szekunder áram 10A környékére korlátozódjon.
Igen, de addig van segédtáp, s ki kell várni, hogy lezárjon a thiristor. Akkor kattan valamelyik relé az alsó panelon, s akkor kikapcs s elalszanak a "fények. A max. áramfelvételnek 32A-t ad meg a gépkönyv. gondolom max kimenő áram melett. Itt minden dugóban biztosíték van, / nagyon félnek az áramtól / a 13 A max a normál fali dugónál. Persze lehoztam egy vastag szálat az átfolyós vízmelegítőtől, amin 40A-es bizti van. 4-4,5/8-9 Kw. Itt mindenhol 65A a bejövő, nem spórolnak mint otthon, s 20€ cent kb Kw-ja.
Na de ,most nem is ez a lényeg... |
Bejelentkezés
Hirdetés |