Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és írjátok, hogy az áramerősség a lényegesebb. Esetleg megoldásnak jó lehet egy autóakku? Igaz, hogy csak 12 Volt, de 35-45 Ah-s aksi talán fel tud melegíteni egy méteres huzalt? Vélemény?
Hello. Keresek *
* Nagyon sajnáljuk de eltévedtél, mi egy fórum vagyunk, nem szolgáltatók .
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni a jedicut beállításánál? Beállítottam mindent, kb 20cm vágási területet szeretnék vágni, a MAXCOM_XP.dll-t állítottam be a kommunikációnál... Hiba: Az lpt portra rákötöttem egy kis kártyát, amin a port bitjei ledekre vannak kötve( bc547 tranzisztorral). Amikor rákattintok a vágásra, majd ok, akor minden led felvillan, kis szünet, majd újra felvillannak, utána pár pillanat és lemegy a progressbar a vágásnál a programban, azomban minden led fekete... Gyakorlatilag nem jut ki az lpt-re semmilyen használható jel... Mi lehet ezzel a hiba? Egyébként egy "HOMEMADE" habvágóhoz kellene, amihez majd saját megem építem az elektronikát(mechanika már kész), de sajnos itt elakadtam a jedikcuttal... Valaki tudna segíteni? Előre is köszönet! Zoltán
Fel. Annyira hogy izzószál lesz belőle. Egyébként valami ehhez hasonlót érdemes csinálni, ezen gondolkodom most.
Üdv!
Most a jövőhéten fogjuk a házat szigetelni... kb 240m2. Régóta olvasgatok az interneten ilyen hungarocell vágóval kapcsolatos fórumokat. Szeretnék én is csinálni egy ilyet! Ahogy olvastam jó lenne hogyha trafóval menne ez a vágó.. Szerencsére van itthon egy ilyen trafónk. Beraktam pár képet róla. Tulajdonságai: 1fázis 50hz, Védelem gkm10/3 A, Gyártási éve 1986 , Teljesítmény 630VA, kaposvári villamossági gyár tip: T 630. Szerintem egy ilyen trafó elég lenne egy 1m-es szál melegítéséhez... Összetudom rakni.. csak azt az egyet nem értem hogy a szekunder tekercsre egyből rákötöm az izzószálat, vagy előtte valami védő áramkört is teszek rá.. Ja és ha kicsi lenne a trafó léccives segítsetek benne. Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv!
Szeretnék készíteni egy habvágó készüléket. Van egy ilyen: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=588415 "forrasztó állomásom". Meg oldható lenne ezzel fűteni pl egy ellenálláshuzalt?
Kevés hozzá. Kisebb feszültség kellene és nagyobb teljesítmény. Legfeljebb 5-6 V a szekunderen és 120-250 VA.
Ez 48 VA, szerintem 24 V-on.
Sziasztok
Aszt szeretném kérdezni tőletek hogy egy habvágó,vagy nikecel vágót hogyan kell csinálni legalábbis a táp részét mert az ami magas.A maximum ami a legvastagabb nikecel lenne az 10cm létszives ha valaki tud segitsen vagy egy rajzót küldene róla aszt meg köszönöm előre is köszi nektek
Én annak idején egy csehszlovák pisztolypákát alakítottam át erre a célra. Ha jól emlékszem, akkor 12-13 cm 0,35-ös konstantán huzallal volt a legoptimálisabb (vastagabb huzallal jobban fűtött, de a trafó is melegedett - a vékonyabb huzal pedig nagyon hamar elégett).
Egy asztalba volt beépítve (közpén egy furaton átfűzve), úgy hogy 100x100 cm-es táblákkal kényelmesen lehetett vele dolgozni. Előrajzolva pedig egészen bonyolult dolgokat (grafikát, betűt) is szépen lehetett vágni vele. Fotót sajnos nem tudok betenni róla, 3 éve költözködésnél eladtam helyhiány miatt.
Köszönöm pittti
Értem akkor pákábol is meglehet csinálni. Állitólagegy 12v os 1A os trafó is jó.Csak anyi a dolog vele hogy a keretre épitett cekászra rá kell kötni egy kapcsolóval ami csak akkor vák mikor a kapcs nyomod, de nem tudom mi igaz ebből ha szerintem be is válna a trafó hamar le égne mivel zárlatot csinál a trafóba szerintetek.
Az ellenállás huzal- mint a neve is sugallja- fogyasztóként fog üzemelni és nem rövidzárként. Ha jól eltalálod a hosszát (ellenállását), akkor tényleg csak ennyi kell.
Idézet: „...Állitólag egy 12v os 1A os trafó is jó” Nem jó. Ez csak 12 VoltAmper, azaz 12 Watt (mínusz a veszteségek). Ezzel még egy 1 centiméteres lemezt sem lehetne tisztességesen elvágni. A pisztolypákák olyan 100W körüli teljesítményűek és mivel közel rövidzár körüli teljesítményleadásra vannak méretezve, nagyon jól terhelhetők. Valahol talán még megvan a táblázat ami alapján kiszámoltam, de olyan sokat számolni sem kell. Egy 2 cm-es ellenálláshuzal ellenállása nagyobb, mint a rézcsúcsé amivel a páka üzemel (bár így mint a neve is mutatja, csak pillanatüzemben használható). Az általam készített összeállítással 65-70W volt a leadott teljesítmény, ezt tartósan tudta - jellemzően 3-5 cm-es polisztirol lemezeket vágtam vele, de a 10 cm-es is aláfért. Fél óra üzemidő után kezdett csak melegedni a trafó, ilyenkor pihentettem kicsit. A legtöbb esetben ez az idő bőven elég volt arra, hogy befejezzem amit csináltam.
Köszönöm nektek
vicsys,pitti akkor pitty az általad készitett összeálitásodat meg csinálom amint beszereztem a hozzá valókat mert az tökéletes nekem az a fél óra köszönöm nektek szép napot
Sziasztok! Én is pont most adtam a fejem egy hasonlóra, bár kontár vagyok elektronika terén, de a dobozolás tovább tartott, mint az elektronika felépítése
Egy kínai fényfüzér tápjából csináltam, ami 12V-20VA, tettem be egy kapcsolót, meg egy potit, a fűtőszál meg nem más, mint egy sima E1 gitárhúr (ami a legvékonyabb) kb30 cm-es darabja egy golyóstollból való rugóval megfeszítve. Ha a potit teljesen feltekerem, akkor túlságosan is izzik, de mivel nem tudtam, mennyire fogja bírni a szál, későbbiekben más szálhoz is jó lehet. Első próbára egy 6-7 cm vastag nikecell darabbal simán ment, kb 10 percet használtam, semmi melegedés, de a feszítést tökéletesíteni kell, a húr kicsit megnyúlt...
Sziasztok én is már csináltam már habvágót, mint egy fűrész keret lécből az "U" betü tetején két csoki egyikbe a sima vége a huzalnak, a másikba egy rugóval előfeszítve kicsit mert a hőtől nyúlik az ellenállás huzal a rugó ilyenkor is feszesen tartja. A trafó 24V-os, 120cm-es szálon 5 amper folyik és nem piros a szál csak forró jól viszi a habot.
Nos, a következő a kérdésem (elektronikai szakbarbárként):
kicsit kísérletezgettem a feszültség/amper arányokkal, és a következőt nem igazán értem: a már említett 12V 20VA-es táppal elvileg megy a dolog, csak kiváncsiságképp próbálgattam a még fellelhető dolgokat... Kezem ügyébe került egy régebbi laptop töltő, aminek a kimenete 19V, 3,52A, na, gondoltam, ez bivaly, de ugyanazt a szerkezetet még csak fel sem langyosítja, csak épphogy! Van ezekben valami rövidzár elleni védelem??? Vagy mi lehet ennek az oka???
Rátapintottál a lényegre. Van bizony.
És megkerülhető valahogy?
Érdekel a dolog, elvileg abból ki lehetne csikarni valamivel jobbat
Természetesen megkerülhető, ami a tápegység azonnali tönkremeneteléhez fog vezetni.
Egy gyári habvágó (kapcsolóüzemű) tápjának adatai: 12V-8A.
Amint már említettem, én kontár vagyok elektronika terén, viszont legalább érdekel a dolog
A tapasztalataim viszont azt mutatják, hogy 12V 8A az elég sok ehhez azzal kisebb túlzással már fát is lehet vágni!
0,1-es ellenálláshuzallal, 1 A-rel is lehet habot vágni. Igaz, nem méter hosszban és türelem is kell hozzá.
Szerintem higgy annak, aki ezt tanulta! Amint tapasztalom, sikeresen vizsgázott is belőle.
Szerintem az a 0,1-es huzal nagyon hamar elég.
Ha pedig egy kicsit is jobban nekinyomja az anyagot, akkor szakad. Írtam, nálam a 0,35-ös huzal vált be. Jól fűtött (pedig nem volt vörös), a rugós feszítés hatására sem nyúlt meg, aránylag gyorsan és szépen lehetett vele dolgozni - nem göbösödött, szép síma volt a vágás. (reklámbetűknél ez alapkövetelmény) A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
Negatív példaként említettem. Ott a végén a "". No meg a kísérőszöveg.
Szerintem megpróbálom egy pc táppal, azzal kb bármilyen 0,1 és 0,6 közti "drótot" kellóképpen fel fogok tudni hevíteni, így nem kell azon sakkozni a jövőben, ha elszakadt a szál, milyen "drót" legyen a következő, egy potival be lehet lőni hozzá
Közben fejlesztgettem a dolgot, de tönkrement a poti, viszont egy pc táp egy 12v izzóval tökéletesen megfelelő, legalábbis eddig ))
Nagyteljesítményű huzalpotenciométert kellene használni (hiszen a teljes fűtőáram áthalad rajta), de lehet hogy nem tudod a szükséges teljesítményűt beszerezni - akkor pedig nem lesz hosszúéletű. Egyszerűbb lenne váltóáramú trafóról üzemeltetni, akkor egy fázishasításos, triakos vezérléssel könnyebben megoldható lenne a szabályzás. De szerintem ezzel csak túlbonyolítod.
Ha jól ki van számolva, egyszer be van lőve akkor semmi szükség potméterre, a megfelelő huzalból pedig bespejzolod a kellő mennyiséget. Nekem napi szintű használat mellett hónapokig kitartott egy fűtőszál, évente talán ha háromszor kellett cserélni. A beszerzett 10 méter huzalnak több mint a felét továbbadtam a géppel együtt - az új tulajnak remélhetőleg még hosszú évekig kitart. Hidd el, nem egy bonyolult dolog elkészíteni - az enyémet rövidebb idő alatt megcsináltam, mint amióta itt tépjük a szájunkat. Pedig fa és vasmunka is volt vele rendesen - asztalba beépíteni, zártszelvényből keresztáthidalót készíteni, fúrni, bekábelezni, összeszerelni, lefesteni - mégis meglett alig egy hét alatt. És még nagyon pofásan is nézett ki, dolgozni pedig öröm volt vele.
Fentebb már írtam, hogy több éve eladtam a gépet költözködéskor. Akkor nem csináltam róla fényképet (nem kellett), most meg már nem tudok.
De könnyen el lehet képzelni - 200 x 120 cm-es asztallap, a közepén egy 20 mm-es furat (ez alatt volt a fűtőszál alsó rögzítése), a furat felett volt a 200 cm-es áthidaló 15 cm-el az asztallap felett. Ez is át volt fúrva a közepén (ugyanis ebben futott a felső hozzávezetés), és itt volt a felső tartó a feszítőrugóval. Az asztallap alsó részén volt egy kis tartókonzol, itt volt az elektronika és a hálózati bekötés. A fűtőszálhoz a hozzávezetések 4 mm keresztmetszetű rézvezetékkel voltak megoldva, a trafó egy csehszlovák pisztolypákából lett átalakítva (6,3V, 100W). Örökéletű darab volt, hiszen magamnak készítettem és nem számoltam vele hogy valamikor majd eladom.
Üdv urak!
Kis segítség kéne. Kandhal /ellenállás/ huzallal szeretnék heveder anyagot darabolni. Ilyet: Bővebben: Link Milyen vastag huzal kéne ehhez? Milyen , mekkora táppal kéne üzemeltetni? Ilyen jó lenne? http://elektrob.superwebaruhaz.hu/item/76008 Előre is köszi a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |