Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem is a hálózatodban keresd, valahol a nulla és védőföld összeér.( esetleg lelkesen leföldeltek valamit a nullához a FI után)
FI utáni szándékos nulla földelés kizárva, inkább vétlen
Szerintem még annál is kisebb valószínűség. 0,01%, akkor minden 1000. rossz
De egyébként nincs kizárva. Lehet, hogy kötök egy direkt konnektort ÉV-re, az csak 2 madzag Más ötlet?
Hello! Az 50Hz-ben igazad lehet! De ebben nem egészen értek egyet veled. Mert általában a jó kérdés, már a tudás jó szintjét is jelenti. De ha rosszul kérdez valaki, akkor nem eltérítő válaszokat kell adni szerintem, hanem ráterelni a helyes útra. Vagy is visszakérdezni.. De ne offoljunk,mert az a sehova vezető út. üdv!
A lehetőségek:
- nem folyik hibaáram, mégis lekapcsol a relé (ennek rettenő kicsi az esélye, én életemben nem láttam még ilyet), - folyik hibaáram, mert valahol a nulla és a védőföld összeér a hálózatodban, - folyik hibaáram, mert a tesztelt fogyasztó nem kóser érintésvédelmileg. A két utolsó szakaszolással ellenőrizhető, az első verzió meg végső esetben másik relével.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni! EPH hálózattal kapcsolatban felmerült bennem pár kérdés és szerintem itt a legjobb ezt megkérdeznem! Ezen az oldalon jól le van írva minden : LINK Amit szeretnék kérdezni ami számomra nem tiszta hogy lényegében az EPH hálózat nem más mint folyamatos földelés a csaptelepek,lefolyok,kazán stb. fémfelületeknek?! Másik amit szeretnék kérdezni evvel kapcsolatban hogy az EPH összeköttetésben van a védőföldeléssel a hálózati elosztóbán, ha a lakásban egy készülék elromlik akkor a védőföldelésen keresztül földel? ezáltal az EPH pontokon nem tud megrázni az áram? vagy ilyen esetben a nullán keresztül leold a kismegszakító és erre nem tud sor kerülni? Ezekkel kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kérni!
Az egyen potenciálra hozás (EPH) lényege éppen abban rejlik, hogyha minden fémtárgyat összekötünk a földeléssel (és a nullával), akkor nem alakulhat ki veszélyes érintési feszültség a föld és a fémtárgyak között.
A szénkefés motorok, már amelyek a lakásban találhatók nálunk, szerintem egyenáramúak (na jó ez vitatható) . A magyarázat pedig roppant egyszerű, egy törött vezeték, ami a dugvilla nyakánál van. Ha egyik irányba dugom be működik, ha a másikba, akkor a vezeték súlya lehúzza és nem érintkezik.
A szénkefés motorod, nem "egyenáramú", hanem "univerzális motor". De ilyen mókás dolgokat nem szabad írni, mert még konkrétumnak veszik. Aztán más meg azt mondja, hogy "ilyen h.. vannak a He-n"..
Helló meno10!
Idézet: „Másik amit szeretnék kérdezni evvel kapcsolatban hogy az EPH összeköttetésben van a védőföldeléssel a hálózati elosztóbán, ha a lakásban egy készülék elromlik akkor a védőföldelésen keresztül földel? ezáltal az EPH pontokon nem tud megrázni az áram?” Amikor a fázis a készülék hibája miatt a földelt készülék házra kerül, akkor gyakorlatilag zárlat keletkezik, mert nagy áram kezd folyni a fázis felől a készüléken át a föld fele (hibaáram). A földelőhálózatnak van egy előírás szerű maximális ellenállása, aminek a megengedett mértékét a túláram védelem névleges értéke alapján határoznak meg. A földelés megengedett ellenállása úgy van meghatározva, hogy zárlat esetén a zárlatvédelem leoldási árama mellett a védőhálózaton ne alakulhasson ki veszélyes feszültség és azon az ellenálláson átfolyó áram leoldja a védelmet.
Hát, nem is tudom. Az igaz, hogy egy perióduson belül kétszer van nulla átmenet, de polaritást szerintem is csak egyszer vált. Tehát 50 Hz -es váltakozó áram, másodpercenként csak 50 szer vált polaritást.
Minden nulla átmenetnél megfordul a polaritás. Ez egy hullámon nem igazán látványos, rajzolj le egy darab papírra mondjuk 10-et. Egyből nyilvánvaló lesz, bár ekkor is csak nyolcat látni egyértelműen.
Bocs, igazad lehet. HA cos függvényt nézzük, ott valóban kétszer vált, így a színusznak is így kell lennie.
Graetz után is 100 hz van, annak pedig 100 szor van alja.(ami a nullátmenet volt egyébként.)
Sziasztok, megint kiderült, hogy a gépek ismerik a fizikát...
A bejövő védőföld kikötése után is zárlatot mértem a föld és nulla között... Sorba kikötögettem a védőföldeket, és a háló kikötése után megszűnt zárlatnak lenni. Körbenéztem a kötéseket, jók voltak. Körbenéztem a dobozokat, azokban sem érintkeztek a vezetékek. Néhány óra tanácstalan keresgélés után felnéztem a fejem fölé, ahol egy pár mm-es darabka drót a levegőben egyensúlyozott a csillár nulla és föld vezetéke között Szóval nem rossz az ÉV, nem kötöttem e,l egy pöcköléssel megoldható volt a feladat. Kár hogy mindent ki kellett kötnöm, hogy megtaláljam. Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Helló Szpidi!
Idézet: „Kár hogy mindent ki kellett kötnöm, hogy megtaláljam.” Sajnos ez ilyen... Képzelj el ehhez hasonlóan egy jól irányzott zárlatot egy közepes ipari gépsor vezérlésében. Ahol több száz kábel megy több száz fele.
Akkor csak összeért az a fránya derót
Én egyszer úgy jártam, hogy a mennyezetre (ami gipszkartonból volt ) lámpatesteket szereltem fel. Nem védőcső volt, hanem MBCU kábellel volt minden megcsinálva. Persze a facsavar a kábel szélét felsértette, de úgy hogy a PE, meg a Nulla között a csavar volt az összekötő. Azt is fincsi volt megtalálni....
Sziasztok!
Egy kismegszakító működését befolyásolja, a bekötés iránya? Tehát számít e neki, hogy lentről jön a fázis, amit bont, vagy fentről?
Igen, nem.
Ettől függetlenül mindent úgy szoktunk(tam) bekötni, hogy a bejövő (tipikusan fázis) az a "kicsi és alul lévő "izén" legyen, a "nagy mozgó felül levő "izé" meg már a kapcsolt oldalon legyen... Szoktak ebből nagy hitviták lenni. Például én mindíg úgy teszek fel egy billenő kapcsolót, hogy ha felül megnyomom (vagy régebben a "pecke felfelé áll", akkor ég "villany"). Mások meg azt mondját, hogy tök mindegy. Ha "nem ég", akkor kapcsolok. Azért hívják "kapcsolónak". És akkor utána meg ég...
DC-s kismegszakítónál gond ez inkább, az ívoltókamra kialakítása miatt
A következő kérdéssel fordulnék Hozzátok :
Anyósnál a klíma "táplálását" kellene szépen megoldanom. Az ismerős villanyász( Ő kötötte a házat anno) szerint a szobában bármelyik konnektor használható. A klíma farkincája 70 cm. Melyik a "szebb" megoldás ? 1, a gép farkincáját megtoldani ? 2, ha hozzáférhető, kicserélni hosszabbra ? 3, egy hosszabbítót "feltenni" a falra ? (dugalj a klíma mellett, kábel csatornában, dugvilla a konnektornál) (1,2 esetben is csatornában hoznám le a kábelt a konnektorig) Köszi M. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Az én értékrendem szerint:
- 3 (de úgy, hogy teszel fel egy fix csatlakozó aljzatot), - 2 igen, sokkal jobb mint megtoldani, - 1. Azt szokták mondani, hogy a villanyszerelőre hülyeség költeni, ha van egy konnektor a házban amiben van áram és a Tescóban kapcsolós hosszabbító és állólámpa (nem értek vele egyet)....
Szervizelhetőnek és áramtalaníthatónak kell lennie. Gyárilag ezért a dugvilla. Fixre ne kösd semmiképpen. A többit a szabványból ki lehet válogatni. 2m fölé ne tégy dugaljat - kezelhető magasságban kell lennie. Ha szépre akarod megcsinálni, akkor az is megoldás lehet, ha megfelelő megszakítóképességű kétáramkörös kapcsolót használsz (6kA), de mindenképpen gyorsan elérhető legyen és egyértelmű, hogy a klímáé. A fixrekötést még kismegszakítóval sem ajánlanám, mert ha netán mégis áramütést szenvedne valaki klímajavítás közben és nem lehet gyorsan áramtalanítani - az emberéletbe kerülhet.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Helló kameleon2!
Idézet: „"megoldás lehet, ha megfelelő megszakítóképességű kétáramkörös kapcsolót használsz (6kA)"” Tudsz mutatni egy ilyet? Nem keverted te ide véletlenül a túláramvédelmi eszközök zárlati megszakító képességét?
Kérném, hogy ne harcoljatok egymással, mert amellett hogy bizonyos fokig tanulságos dolgok is elhangzanak a kommentekben, mint az előzőekben is, gyorsan személyeskedésbe fajul a dolog, ami több bajt okoz így mint hasznot.
Köszönjük.
Egy újabb vitaindítós kérdés merült fel bennem :
Miben különbözik (elekromos szempontból) a klímaberendezés a lakás egyéb telepített villamos berendezéseitől ? Pl.: - a fürdőszobai elszívó mellett nincs konnektor, hogy gyorsan áramtalaníthassam ... - a konyhában a tűzhely mellett(felett) 2 m magasan van egy konnektor ... A klíma tápolását meg majd az ismerős villanyász fogja elkövetni A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Miért merült fel benned ez a kérdés? Van valamilyen előírás a klímára?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |