Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
És ez miért gond? Emeld el a testtől a GND lábát egy ellenállással, és 7812 lesz belőle
sziasztok.
aziránt érdeklödnék hogy egy 2x20 as lcd vezérléséhez milyen pic-et érdemes választani vagy ha ugy tetszik milyet vegyek?mert gondolom pl a pic12f675 nem jo hozzá. bocs a hülye kérdésért üdv Sergei
Ez csakis attól függ, hogy milyen rendszerű az a bizonyos LCD. Ha 4 bites vezérlés kell neki, akkor elég pl. egy 16F628 is akár, ha viszont 8 bites szervezésű, akkor nyilván annyi lábú PIC-et érdemes választani, hogy kényelmesen hozzá lehessen kötni az LCD-t.
Szerintem a dolgot az dönti el mit szeretnél csinálni az LCD vel tulajdonképpen, és ahogy az előttem szóló írta milyen az a bizonyos LCD. A 12F675 szerintem sem jó hozzá még akkor sem ha 4 biten küldesz az LCD nek adatot. Kevés az I/O lába. Kell 4 adatláb + a vezérlőlábak 3 db, és akkor még nem használtad a PIC ben valamelyik perifériát (komparátor / A/D modul) Ha csak gyakorolsz akkor én a helyedben inkább egy 16F628 al próbálkoznék, annak több I/O lába van. A 12F675 nek csak 6db I/O lába van amiből a GP3 csak bemenet lehet, tehát már csak 5...kevés lesz. A 2X20 as LCD hez sem kell több vezérlő és adatláb mint egy egysoros 8 karakteresnek. Egy kaptafa csak máshogyan kell vezérelni. De gondolom majd az okosabbak is mondanak erre valamit, én csak műkedvelő vagyok nem szeretnélek félre informálni. (Főleg LCD vezérlésben nem tudok segíteni mint azt már tudjuk... )
Bár ha jól emlékszem olvastam valahol egy BASIC es irodalomban hogy lehet 2 vezetéken is LCD t vezérelni...
Ezek szerint még mindig nem megy az LCD-d?
az lcd kijelzö rcm 2029 tipusu és thosiba vezérlö van rajta és HD44780 kompatibilis.most adatlapot keresek hozzá de nem sok sikerrel gondolom az adat lapba levan irva hogy mennyi lábat kell bekötni a müködéséhez :yes:
karaktereket szeretnék mejeleniteni rajta.betüket számokat.találtam sok leirást arrol hogy hogyan kell a karaktereket kodolni vagy megcimezni? pontos kifejezést nem tudom rá.de gyakorlásnak szerintem böven elég
Próbáltad beírni a google-ba, hogy hd44780u ?
az már megtörtént de semmi. viszont a megoldást az lcd lábkiosztására megtaláltam itt a hobbielektronikán DB0-tol DB7-ig kellene a pic-re kötni ha minden igaz
Üdv!
Építettem egy ICD2-t sima soros portosat. Az MPLAB felismeri villognak néha a ledek amikor próbálok valamit csinálni , de amikor próbálom letölteni az oprendszert a következőt írja ki: Downloading Operating System // kis gondolkodás ICD0152: Failed to read all of requested bytes (0x0 of 0x8) ...Download Operating System Failed ICD0152: Failed to read all of requested bytes (0x0 of 0x2) ICD0082: Failed MPLAB ICD 2 operation ICD0082: Failed MPLAB ICD 2 operation ICD0082: Failed MPLAB ICD 2 operation ICD0082: Failed MPLAB ICD 2 operation MPLAB ICD 2 Ready Van valakinek ötlete hogy mi a hiba. Az MPLAB helpet a témáról már olvastam de semmi... Köszönöm!
Elég a 4 felső adatvezetéket bekötni ,meg 3 vezérlöt.
Persze hogy 4 vagy 8 bites módban hajtod a programtól függ. Tehát minimum 7 vezetéket kell bekötnöd ennél a tipusnál.. Létezik soros LCD is annak elég 3 vezeték is.
R/W-t lehet kötni GND-re, így elég 2 vezérlő, az RS és az E.
És ha R/W -t GND-re kötöd hogy vizsgálod meg hogy mehet-e az adat az LCD-re ?
Mondjuk ha jó sok várakozási időket használsz lehet hogy igy is mükszik.
Így van, jól érzékeled, időzítéssel meg lehet oldani, de ez nem valami korrekt megoldás!
Én inkább a visszaolvasásos megoldást javaslom, az a biztos! Nem egy vezetéken múlik, mert, ha igen, akkor az régen rossz!
ti legalább értitek hogy mit beszéltek ez nekem kinai
Azt írtad a 44780 doksiját megtaláltad. Ebben le van írva, hogy milyen módokon lehet bekötni az IC-t.
A konkrét lábkiosztást valóban a kérdéses LCD adatlapjából kéne kinézni, de ha lefényképezed, lehet hogy meg tudom mondani, melyik láb mire való, ha hasonlít a kiosztás és a forma egy ismert példányhoz.
lefényképeztem remélem türhetöek lettek a képek.szerintem sima normál lcd kijelzö.
Sajnos nem erre számítottam. Ilyen kiosztást még nem láttam.
Talán a többiek..! A neten még körülnézek, hátha..
Nekem van egy ehhez hasonló aminek ugyanilyen a kiosztása, én a számozás szerint kötöttem be és jó volt. A cikcakkos sorrend ne zavarjon.
A 3-5 láb miért van összekötve? (kontraszt - R/W)
hát még énis guberálok tovább a neten hátha rábukkanok valamire
ezt megfogadom hogy a számozás szerint kössem be.igaz az még odébb van,még meg kellene venni hozzá a megfelelö pic-et ami nemegyszerü választás.bár a neten amit láttam kapcsolásokat azokhoz pic16f84-et használtak.lehet ez lesz az áldozat
Az adatlapban benne vannak a maximális idők, amit egy-egy parancs végrehajtásával eltölt a modul. Ha ezeket kivárod, akkor nem kell a foglaltság visszaolvasása. Én így használom az LCD modulokat, minden gond nélkül.
Idézet: „És ha R/W -t GND-re kötöd hogy vizsgálod meg hogy mehet-e az adat az LCD-re ?” Sehogy. Idézet: „Mondjuk ha jó sok várakozási időket használsz lehet hogy igy is mükszik.” Nem lehet, hanem biztos, és 60 us kipróbáltan biztos elég. Többszöröse a szükséges időnek és elég korrekt megoldást ad.
Rossz példát adtok! 60uS! Ennyire ráértek!? Egy várakozás elveszi az időt mástól. Persze olyan programban ahol nem történik semmi, nem gáz. De ezt azért figyelembe kell venni, mert aztán e miatt nem fog működni egy két dolog, amit a kezdő programozó elképzelt! Biztosan szórakozásból tették rá azt a lábat, ha semmi haszna!
sziasztok.
srácok megakadtam de rendesen.után épitettem egy höméröt nokia 3310 kijelzövel.a kontraszton szeretnék állitani d szoftveresen lehet.a szerzö leirta hogy mit és hol kell átirni,csakhogy ez a programozási nyelv nem akarodzik menni nekem. belinkelek egy képet amin látszik a forrás kod illetve a szöveg az átirásrol.ha valaki lenne olyan rendes és megmondaná hogy mit irjak a bekarikázott területre annak hálás lennék és szépen megköszönném :yes: ITT A KÉP a moderátoroktol meg elnézést hogy ide irtam.nem tudtam eldönteni hogy a két topic közül melyiket válasszam.de szerintem ide illik a kérdés. köszi üdv Sergei
Betöltöd a hex-et egy égetőprogramba. Ott a program memória ablakban megkeresed a képen látható címen a jelzett bájtot. átszerkeszted 80h tól FFh-ig(min->max kontraszt), amitől a kontraszt meg fog változni, miután kiírtad a PIC-be a változtatást. Az erdeti hex-ben ettől nem fog megváltozni az érték.
Ha nem jó a kontraszt, akkor egy újabb értékkel próbálkozol.
sejtettem hogy igy kell csinálni. a képen a bekarikázott helyre pontosan mit is kellene irni? a 80h és az ffh között milyen értékek vannak? vagy simán irjam be az ffh-t? bocs a hülye kérdésekért de kezdö pic-es vagyok
Ennyire kezdő nem lehetsz.
80h éf FFh között ezek vannak. 80-89,8A-8F,90-99,9A-9F,A0-A9,AA-AF,B0-B9,BA-BF.....F0-F9,FA-FF remélem nem maradt ki semmi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |