Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 V-ból 230 V

Témaindító: scooby_, idő: Okt 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) scooby_ hozzászólása Okt 3, 2007 /

Hellósztok!

Én 12v-ból szeretnék 220v-ot eszkábálni már reduktorral próbáltam majd lemértem és csak 75v-ot mért ami még egy mikróhullám sütő izzóját is csak egy picit táplálta.

ezen kívül van ez a reduktór , van egy 16v-os 2,5A 35 wattos trafóm, van egy12v-os nem tom hány amperos 65 vattos trafóm,még van egy 4.5v-os 300mA os 4 wattós trafóm,egy HP 30v-os 400mA es tápom és végül egy váltóáramot leadó 9v-os trafóm.
Amiket idáig kipróbáltam csak váltóáramról ment ez baj?

Ha valaki tud valamit bátran írjon a: scooby_@freemail.hu ra vagy ide a fórumba

(#) alex.taylor válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Már van 1 ilyen fórum Méghozzá itt!!!
Szerintem a modok nem örülnek még 1 ilyen fórumnak
(#) Istike88 válasza alex.taylor hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

szerintem ez jobb lenne neki: Bővebben: Link
de tényleg nem fognak örülni neki a moderátorok!
(#) atiotezer válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Szia! Itt is van két db
12VDC-ből 220V AC 100és160 Watt teljesítmény mellett+nyákterv és beültetési rajz
(#) valve válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Szia,..

Na itt vagy ket megoldas a problemadra,.. Az egyik 100w os inverter 12v rol 220v ra,.. Leiras kapcsrajz, minden egyeb szamittasi adatok, (atalakithato tobb`szaz wattra),.. A masik egy 500w os inverter, ezt en is megepitettem es otthon van, muxik is, aztszem meg kep is van rolla itt a hobbielektronika ki mit epit,..
(#) scooby_ hozzászólása Okt 4, 2007 /

Köcce mindenkinek! De sajna pdf-et nem tok indítani és valve ez a kép már megvan es ki is van nyomtatva!

De viszont amint láttam hogy ha tekercsel akarom készíteni akkór kellene 220v 2A-es trafót kellene beszereznem és azzal elvileg meg tom oldani
(#) atiotezer válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Szia! Akkor itt vannak képekben.
A nyákokat lehet hogy tükrözni kell.
(#) Moderátor hozzászólása scooby_ hozzászólására (») Okt 4, 2007

Annyira nem értem ezt a passzív hozzállást...
A KERESŐT nem is próbáltad??
KATT IDE (légyszi)

email címet ne írj be, lehet, hogy mást is érdekelne a megoldás és illene itt megosztani...

Ja és még azt nem lehetne megoldani hogy ezt a 75v-ot növelni valamivel 220v-ra ?

Tegnap még megpróbáltam azt hogy,a reduktórt meg a 12v 65watt-os tápot összekötöttem majd így helyztem áram alá így is csk egy picivel táplálta jobban az izzót de viszont ha 3-at kötöttem össze újra vissza esett csak a reduktór áram forrásába ami nekem lópatkó mert egy CD-s magnót nem hajtótt meg pedig annak aztán alig kellene valamennyi

Atiotezer küldött egy egész jónak tűnőt de a 100w-os nál nem tom meg mi hova keröl, de a 160 as az bővebb úgyhogy akinek kell vigye részemről én megpróbálom de amint láttátok lehet hogy a nyákot tükrözni kell és sajna ez igaz mert a 100 as az fordítva van!

De amúgy jó
(#) m.joco hozzászólása Nov 1, 2007 /

Szerintetek ez az inverter működőképes?
Itt a HE-n lévő 555-ös segégprogival kipróbáltam, és elég érdekes frekvencia jött ki.
Üdv.
(#) m.joco hozzászólása Nov 1, 2007 /

A kép lemaradt
(#) mex válasza m.joco hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Csak elvileg. Gyakorlatban az1N4148 elszáll az első bekapcsolásnál,és az időzitőt sem ártana külön tápról járatni.
(#) m.joco válasza mex hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Na de mondjuk ha a dióda helyett izmosabbat használnék, akkor jó lenne? És biztos jók az ellenállásértékek, mert szerintem ez nem 50Hz-es lenne?
(#) scooby_ hozzászólása Nov 7, 2007 /

Az a gond hogy még nem csináltam meg amúgy atiotezret kérdezd mert a cucc nem az enyém amúgy a fájl rar és benne van egy nyák a beültetési rajz és az ertékek a doc. ban!
(#) m.joco hozzászólása Nov 9, 2007 /

És szerintetek ez a kapcsolás működhet? Ki lehetne esetleg cserélni a tranyókat BD318-ra és BD317-re? Az előtétellenállás maradhat vagy változtatni kell rajta?

És még valami. 12v-230v-os trafó megfelel, nem inkább 9v-230v -os trafó kell? Mivel ha kapcsolgatva van a 12V a primerre, akkor ott az effektív fesz már nem 12V lesz, hanem kb. 8,5V.

És nem fog nagyobb fesz indukálódni a szekunderen, mivel a négyszögjelnél nagyon gyors az áramerősségváltozás? És amikor már fesz indukálódott, akkor az nem fog rögtön lecsökkenni, mivel amikor már beállt a H szint (vagy mi?) az 555 kimenetén, akkor állandó marad az áram, szóval nincs áramerősségváltozás...Hogy van ez akkor pontosan???
Üdv.
(#) m.joco hozzászólása Nov 9, 2007 /

a kép lemaradt
(#) Pafi válasza m.joco hozzászólására (») Nov 9, 2007 /

Működhet, de ne várj tőle sokat!

A primer itt 12 V tápfeszültség mellett kb. 5 V-os négyszögjelet kap, ennek megfelelően négyszögjel lesz a szekunderen is, aminek a csúcsértéke és az effektív értéke ugyanannyi, így ha a csúcsértéket belövöd 320 V-ra, akkor azok a fogyasztók, amiknek az effektív érték számít, túl lesznek terhelve, míg ha az effektív értéket állítod 230 V-ra, akkor a csúcsértékre kényes fogyasztók kapnak túl keveset, szóval ilyen egyszerű kapcsolásokkal már az elvből adódóan is problémák vannak.

A jelenlegi alkatrészekkel talán 3 W kijön belőle, BD318/317-tel is csak akkor tud kicsit többet (talán 10 W-ig elmehet), ha R3-at kihajítod belőle.

Idézet:
„És nem fog nagyobb fesz indukálódni a szekunderen, mivel a négyszögjelnél nagyon gyors az áramerősségváltozás?”

Nem. Alapvetően a trafó nem változtatja meg a jelalakot (persze egy trafó sem ideális, ezért kicsit mégis). A fluxus egy trafóban négyszög primer fesz mellett háromszög alakú. A szekunderben indukálódó feszültség pedig a fluxusváltozás sebességétől függ, márpedig a háromszög alakú fluxus meredeksége egy ideig pozitív konstans, aztán negatív konstans, tehát a szekunderben indukálódó feszültség is négyszög.

"Kvázi-szinusz" a minimum, amit jelalakként érdemes létrehozni. Ennek a csúcsértéke 1,41-szer nagyobb mint az effektív értéke, ahogy a rendes szinusznak.
(#) m.joco válasza Pafi hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

És akkor ha pl. egy trafó primerére nem 50Hz-es sinushullámot kötünk, hanem nagyobb frekis sinus-t, akkor a szekunderen nem fog nagyobb fesz indukálódni, mint az 50Hz-es primernél(a nagyobb fluxusváltozás miatt)???

És az előbbi kapcsolásban a primernél lévő kondi és 1uH-s tekercs nem teszi majd egy kicsit sinuszosabbá a szekunderen indukálódó feszt?

És az a 3W, amit írtál az azt jelenti, hogy akkora volna a teljesítmény a primeren és a szekunderen is? Az 555-nek a kimenetén a fesz akkora, mint amekkora tápot kötünk rá?
(#) Pafi válasza m.joco hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Idézet:
„a szekunderen nem fog nagyobb fesz indukálódni, mint az 50Hz-es primernél(a nagyobb fluxusváltozás miatt)???”

Nem, mert akkor kisebb fluxus alakul ki! Akkora fluxus alakul ki, hogy hatására a primerben indukálódó feszültség megegyezzen a rákapcsolt feszültséggel. Mivel nagy fekin gyorsabb a változás, ezért kisebb fluxus elég ehhez.

Lenz törvény: a kialakuló hatás olyan, hogy akadályozza az őt létrehozó hatást. Konkrétan: a trafóra kapcsolt feszültség áramot keltene a drótban, de ez olyan mágneses teret kelt, ami olyan feszültséget indukál, hogy akadályozza az áram létrejöttét. Mivel a vasmag már kis mágneses gerjesztés (kis áramerősség*menetszám) hatására nagy fluxust hoz létre, így a primer tekercsben csak kis áram tud megindulni, vagyis az indukált feszültség kb. egyensúlyban van a kívülről rákapcsolt feszültséggel.

Altalános iskolás fizika: a trafó egyetlen áttáteli aránnyal jellemezhető, ennek arányában transzformálja a feszültséget és fordítva az áramot. Nincs frekifüggés, sem jelalakfüggés!

Idézet:
„És az előbbi kapcsolásban a primernél lévő kondi és 1uH-s tekercs nem teszi majd egy kicsit sinuszosabbá a szekunderen indukálódó feszt?”

Nem, a kondi csak az egyenáramot választja le (11 és 1 V között indagozó négyszögből +5 és -5 V között ingadozót csinál), az 1 uH-s tekercs meg kevesebbet ér, mint halottnak a csók. Valójában a trafónak sokkal nagyobb a szórási induktivitása (ez olyan, mintha sorba kapcsolódna a trafóval), de még az sem ér semmit.

Idézet:
„És az a 3W, amit írtál az azt jelenti, hogy akkora volna a teljesítmény a primeren és a szekunderen is?”

A szekunderen csak akkor, ha a trafó elég jó.

Idézet:
„Az 555-nek a kimenetén a fesz akkora, mint amekkora tápot kötünk rá?”

Kicsit kisebb. Nem tudom, hogy pontosan mennyivel, minimum 0,6 V.
(#) m.joco válasza Pafi hozzászólására (») Nov 11, 2007 /

Bocs hogy ennyit kérdezgetek, de hogy csinál a kondi +5 és -5 V között ingadozó feszt?
És miért csak ilyen kevés a teljesítmény, ha egyszer több amper is folyhat a primeren?
(#) Pafi válasza m.joco hozzászólására (») Nov 11, 2007 /

Úgy, hogy egy kondi az egyenáramot nem engedi át, csak a változást.

Az eredeti kapcsolásban nem folyhat több A, mert a tranyók áramerősítése is lecsökken, és a 100 ohmos ellenállás is erősen korlátozza a bázisáramot.
(#) m.joco válasza Pafi hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Azt szeretném még megkérdezni, hogy nem lehetne azt az inverteres kapcsolást úgy átalakítani, hogy kiszedni a kondit meg az induktivitást, és úgy megcsinálni, ahogy a képen van? így nem volna nagyobb a teljesítmény? A kondis változatban ugyanakkora áram folyik a primeren a kondi töltődése közben, mint akkor, amikor a pnp tranyón keresztül kisül a kondi???
Üdv.

névtelen.JPG

(#) Pafi válasza m.joco hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

T2,T3-ból kijönne az őket működtető füst. Ha bekötnél 1-1 ellenállást közvetlenül a bázisokkal sorban, úgy jobb lenne, de úgy is maradna pár probléma.

Próbáld megépíteni ezt! (Lomexből minden olcsón beszerezhető hozzá.)

Kapcs.GIF

(#) Inhouse válasza Pafi hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

Szia Pafi!

Idézet:
„Úgy, hogy egy kondi az egyenáramot nem engedi át, csak a változást.”

A kondi itt nem integrál és differenciál? Tehát elvileg szinoszosít, nem?

Üdv
Inhouse
(#) Pafi válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

Nem. Bizonyos értelemben differenciál, de ez nem ideális differenciáló (szerencsére, különben még csúnyább jelalakot csinálna), hanem csak nagyon kis frekvencián (kb. 10 Hz alatt) viselkedik differenciálóként, így kizárólag a DC komponensre hat, a konstans deriváltja pedig 0, tehát egyszerűen nem engedi át a DC-t, de az 50 Hz-et, és öszes felharmonikusát igen. Mivel az összes felharmonikust átengedi, semmivel sem lesz szinuszosabb a feszültség.
(#) m.joco válasza Pafi hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

És milyen problémák maradnának, ha mindegyik tranyó bázisára külön ellenállást tennék? És így miért füstölne el?
Üdv.
(#) Pafi válasza m.joco hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

Idézet:
„milyen problémák maradnának”

Hosszú lenne leírni.

Idézet:
„így miért füstölne el?”

Szerinted mekkora feszültség esik egy tranyó bázisa és emittere között?
(#) frici91 hozzászólása Dec 18, 2007 /

Valaki tud e eggy konnyu kapcsolasi rajzot a szivargyujtobol kijovo 12 v arambol kene 220 v aramot csinajak
(#) TomKranich hozzászólása Dec 25, 2007 /

sziasztok! Nekem az lenne a kerdesem, hogy adott egy szunetmentes tap.Ennek ha az akksi helyere rakotom a szivargyujtot akkor is kene mukodnie ugy hogy 220Vat ad ki, nem? en kiprobaltam es valamiert mindig kb fel perc utan lekapcsol. Amikor belerakok egy belevalo 12Vos akksit akkor tokeletesen mukodik.Mi lehet a gond? lehet hogy a szivargyujtobol kijovo 12V nem is 12 hanem a toltes miatt pld 14V? es ezt mar nem szereti a szunetmentes? Mi lehet ra a megoldas?

Koszi: Gabor
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem