Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé

Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 30
(#) Csongi_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

De amugy igen, ide van kapcsolva a trafo primerje is.
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Akkor még egyszer: kapcsold rá arra a konnektorra a trafót meg azt a monitort, kapcsold ki a relét és ilyenkor mérj feszültséget.
(#) Csongi_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

A rele kikapcsolasa utan a feszultseg felmegy 36-37V-ig, kattan egyet a monitor, majd leesik a feszultseg, es ez igy ismetlodik.

Ilyenkor a trafó is fixen rá van kötve?
(#) Csongi_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Igen
(#) Sebi válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

A szilárdtest relé belső elektronikája a fogyasztóról "él" kikapcsolt állapotában. Feltehetőleg a monitor készenlétben és a trafó üresjárásban nem ad akkora terhelést, hogy "lehúzza" a feszültséget. Ahogy kadarist írja, tégy rá egy 60W-os izzót, hogy dönteni lehessen az SSR épségéről. (Ha így is produkálja a jelenséget, akkor hibás)
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013

Igen, sajnos az SSR "egyszerű" fogyasztók ellátására van tervezve és a kapcsolóüzemű tápegységeket nem biztos, hogy kellően tolerálják.
(#) Csongi_ válasza Sebi hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Csak 40W-os izzo van itthon, az jo?
Es kikapcsolt allapotba probaljam?
(#) Sebi válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Igen,igen.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Teljesen igy van. Sem a kapcsolo tápokat sem a modern alacsony fogyasztásu cuccokat nem szeretik. Sok modern készüléken igyekeznek a minimumra csökkenteni a stand-by fogyasztást, ezek viszont képtelenek ellátni az SSR meg hasonlo szerkezetek (pir kapcsolok timerek stb) alapáramellátását.
(#) Sebi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Igazából minden a megfelelő alkatrészek "párosításán" múlik... Ha egy 40A-es SSR-t akarunk használni (mondjuk a fiókból) pár W-os fogyasztóhoz, az viselkedhet így - különösen ha nullátmenet-kapcsoló is van benne. (Egy 100A-es tirisztort még zseblámpás módszerrel is találhatunk rossznak, nem hogy multiméterrel).
A kis fogyasztású eszközök kapcsolásához jobb, ha diszkrét elemekből építkezünk, ilyenkor a vezérlést megvalósító áramkör és annak tápegysége adja a meghajtást - nem a fogyasztón átfolyó áram.
(#) Massawa válasza Sebi hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Igazad van, én inkább még arra is gondoltam, hogy manapság sok, akár nagy fogyasztásu készülék is, pl. TV-k stb. stand-by (kikapcsolt) állapotban egy kis fogyasztová válnak ( néhány W), igy egy ilyen fogyaszto nem igen tudja müködésbe hozni az elötte levö SSR-t, viszont ha sikerül bekapcsolni, akkor hiretlen nagy fogyasztova válik. Ráadásul a 0 átmenet kapcsolás sem müködik mindig, mert a készülékben a hálozati feszültség kikapcsolt állapotban is egy diodahidon keresztül egy kondenzátort tölt ( most nagyon leegyszerüsitem a dolgot).
Szerintem az SSR a klasszikus formájában jobbára csak klasszikus fogyasztokhoz jo ( izzók, motorok stb.) , de a modern kapcsolt tápegységü készülékekhez, LED lámpákhoz stb. nem igen.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) proba válasza Sebi hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Lehet csak egy rc tag van benne, az már simán elég, hogy kisebb fogyasztókat ellásson.
(#) Sebi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Kétütemű egyenirányításnál működik a zerocross-detektor, együteműnél lehetnek gondok vele...Amúgy a kapcsolóüzemű (jobb és nagyobb) tápoknál a bekapcsolási áram (in-rush current) korlátozására soros 5...10 ohm használatos, amit triac zár rövidre a feléledés után (egy pár menet a trafón, meg egy dióda adja a nyitófeszt neki)
Proba is jól mondja: 10A-es típusnál pl:100n+470 ohm a snubber, erről még a 230V-os Finder kisrelék is meghúznak...
(#) Massawa válasza Sebi hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Ez mind rendben, de azt a snubbert hova teszed? Sem az SSR- be nem tudod, ha gyári beöntött , sem a kapcsolando készülékbe nem tudod rakni ( garancia) , azaz ott vagyunk, ahonnan indultunk. Gyakran az egyetlen megoldás párhuzamosan a kapcsolando fogyasztoval egy kis izzot kapcsolni ( pl 5-10W-s varrogép vagy hütöizzot). Ez rendszerint elég a megbizhato müködéshez. ( persze az RC tag is elég lenne, pl. egy elosztoba épitve.)
(#) Csongi_ válasza Sebi hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

40W-is izzoval is ugyanazt csinalja
(#) kiss1999 hozzászólása Júl 2, 2013 /

Sziasztok! házibulira szeretnék csinálni, egy "fényorgonát". vagyis csak plyasmi lenne. a lényeg, színes égőket ütemre villogtatni. ledekkel már megcsináltam bd679-el. netene nézelődtem és találtam egy kapcsolást ami a szilárdtest relé helyettesítésére jó, kiegészíitettem. szerintetek így jó lesz? esetleg ha nem akkor mit kell módosítani?

hangra.GIF

(#) elektrorudi válasza kiss1999 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Szerintem nem a legjobb választás, mivel ez csak nullátmenetnél kapcsol. Sok alkalmazásnál ez nagy előny, de itt nem. Jobb lenne egy MOC3020.
De próbának jó lesz, ez is fog működni.
(#) kiss1999 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Es ez utemrevillogas szenpontjabol min valtoztat?
(#) Sebi válasza kiss1999 hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Semmit... Egyik típussal sem lesz belőle "fényorgona", ami ugye a bejövő hangfrekvenciás jel nagyságától függő fényerőt produkál.
Mivel csak villogtatni akarsz, a nullátmenet-kapcsoló előny, mert kevesebb zavart generál, kíméli az izzót.
Amikor a jel eléri a tranzisztor nyitófeszültségét, az izzó bekapcsol. Ha csinálsz elé egy szűrőt, hogy csak a mély hangok jussanak rá, akkor elérhető a dob ütemére való villogás.
(#) kiss1999 válasza Sebi hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Hat ugy szeretnem hogy ne csak villogjon hanem a hangero fuggvenyeben vilagitson? Ezzel a kapcsolassal, mas alkatreszekkel menne?
(#) Sebi válasza kiss1999 hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Van ilyen témánk, olvasd át:Bővebben: Link
Ott folytathatjuk, ha merül fel kérdés.
(#) Tomi111 hozzászólása Okt 1, 2013 /

Sziasztok!
Érdeklődök, hogy egy ilyen szilárdtest relével kapcsolhatok-e mágneskapcsolót ill. mágnesszelepet( levegő és víz). A relét PIC vezérelné, 230V AC-t kapcsolnának. A teljesítmény kb. 10-20W. Kell-e valami zavarszűrés? Egy meglévő áramkört váltanák ki vele, ami hibásan működik. Ebben hagyományos relék kapcsolnak és néha kapcsoláskor újraindul a PIC programja. Ezt a problémát megoldaná a szilárdtestrelé? Üdv! Tomi
(#) szamóca válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Kapcsolhatsz. Ezek un. nullátmenetkapcsolók, (a 02 végződésűek) ezért nem kell zavarszűrés.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) _vl_ válasza szamóca hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Ez így nem teljesen igaz. Az S01 végűek csak kikapcsolni fognak mindenképpen nullátmenetnél, mivel fázishasításra vannak kitalálva. Az S02 végűek tudják azt, hogy bekapcsolni is csak nullátmenetnél fognak. Szóval ha valaki relé helyett akarja használni, akkor az S02 végűt kéne használni, ahhoz valóban nem kell semmi zavarszűrés.
(#) Tomi111 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Üdv! Köszi mindkettőtöknek! Természetesen nullátmenetest használnék, csak nem jót linkeltem be. Akkor megépítem a kapcsolást. Tomi
(#) proli007 válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Hello! Viszont az induktív terhelés miatt, várhatóan Snubber tag kell a kimenetére, mint ahogy a MOC adatlap 8. ábrája is mutatja. üdv!
(#) szamóca válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Szerinted a zárójelbe tett típusvégződést miért írtam oda?
(#) buruzstomi hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok

Először is elnézést szeretnék kérni, hogy ilyennel zavarom a topicot. Az lenne a kérdésem, hogy az SSR-rel csak kapcsolni tudok vagy lehet szabályozni is? Ha egy PID szabályozóval szeretném folyamatosan vezérelni, és nem relé kontaktusként használni, akkor milyen PID kimenetre és ehhez milyen SSR-re van szükségem? Lehetséges-e, hogy a PID egyetlen ilyen kimenetére 3 db SSR-t kössek párhuzamosan (3 fázis)? Köszönöm.
(#) Sebi válasza buruzstomi hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Idézet:
„egy PID szabályozóval szeretném folyamatosan vezérelni, és nem relé kontaktusként használni”

A szilárdtest-relé alapvetően relé, tehát ki és be kapcsolható: ha rajta van a vezérlőfeszültség,akkor bekapcsol, ha nincs, akkor (majdnem) szakadás. 3 fázis kapcsolásához 3db kell (vagy 3fázisú típus). Szinte bármennyit ráköthetsz egy kimenetre, mert mindössze 2...5mA az áramigénye.

Ha gyújtásszög vezérlésre gondoltál ("fázishasítás"), aara a legtöbb típus nem alkalmas, mert van bennük nullaátmenet-detektor a zavarmentes kapcsolás eléréséhez. Ilyen esetben célszerűbb (és olcsóbb) diszkrét elemekből építkezni (optotriac, triac, tirisztorpár).
Következő: »»   14 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem