Fórum témák
» Több friss téma |
Tudnátok mondani egy kezdő programozó számára megfelelő PIC -et?
A legfőbb szempont hogy lehetőleg a programozólábak amennyire lehet külön erre fenntartott lábon legyen és hogy a PIC minél nagyobb felületű legyen hogy ha zárlatos lesz egy láb az ne vágja tönkre az egész mikrokontrollert, emellett a PicKit2, és a MicroCode Studio támogassa.
Ha tényleg kezdő vagy, inkább valami közepes változatot válassz, ami olcsó. Azt gyepálhatod. Ha túl vagy a LED villogtatáson az UART-on vagy LCD kezelésen, lehet valami nagyobbat venni, aminek a beépített perifériáit próbálhatod.
Tudsz mondni egy példát?
Most PIC16F676-ot használok és nem igazán tetszik. És még az is a probléma ,hogy hiába írtam egy jó programot és hiába hibátlan a microcode studió szerint nem igazán akar működik. :/ A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Sziasztok!
Van pár db műszerből kiszedett 16F84A amivel az a baj hogy nem látja a Pickit 2. Kipróbáltam egy boltban vásárolttal, azt látja. Működő készülékből vannak kiszedve esetleg le van védve azért nem látja?
Szia
Amennyire én tudom, csak a kódot lehet read protect-elni (ilyenkor egy csomó nullát látsz a kódsorban) de attól még fel kéne ismernie a PIC-et. Nem lehet, hogy hibásak? A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Attól mert C-s a PIC még fel kéne ismernie.
Itt nem jelenik meg.
Keress csak azon az oldalon, ott van az! Mármint a PIC16F84A ...
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Nálam a favorit a 12F675 (vagy ha nem kell az analóg bemenet akkor a 12F629) vagy a nagyobb 16F886. Ár/érték arányban nagyon jók és nagyon elégséges. A PK2 simán kezeli és eléggé kiforrottak.
A microcode-ról nem tudok nyilatkozni. Én az annyira utált/kedvelt CCS C-t használom, ha gyorsan kell írni valami egyszerű kis programot.
Szia !
Úgy gondolom ha a microcode szerint jó akkor az nagy valószínűséggel jó is csak legfeljebb nem azt csinálja amit te szeretnél de eleinte ez így szokott lenni, én rengeteget gyakoroltam 16f887-tel sok láb sok lehetőség a próbapanelen ami működik meghagyhatod későbbi elemzésre nem kell szétszedni mehet mellé a másik próbaáramkör van hely bőven szabad port is mindent ki tudsz próbálni ami a kezdéshez kell és viszonylag jó áron van később úgy is a célra legoptimálisabb picket fogod használni vagy ami éppen nincs kifogyva egy pár darab úgy is tönkre megy a próbák alatt a figyelmetlenség miatt de saját kárán tanul igazán az ember nem kell rajta sokat aggódni csak tanulni,tanulni,tanulni...mondotta egy ember akit ma már nem szeretünk annyira de tényleg sokat kell próbálgatni amíg kitisztulnak a dolgok az ember fejében és akkor sincs vége mert jönnek az újabb lehetőségek a lényeg, hogy ne álljon le az ember. Egyébként mit szeretnél próbálni ,mi az ami nem tetszik a 676-ban ? Üdv. Barkóca
Idézet: „... az is a probléma, hogy hiába írtam egy jó programot...” A PIC-ek tudják a fizikát és semmi mást nem csinálnak, csak a Te programodban lévő utasításokat hajtják végre. Ha az elgondolásod jó, de mégsem azt csinálja, amit kell, a programban lehet hiba.
Kedves Vicsys és Barkóca!
Köszönöm a segítségeteket! valószínűleg 16F887-et vagy 16F886-ot választom. A program Pic16F628-asban tökéletesen működik (persze kicsi módosítással) de Pic16F676-ban nem úgyhogy nem tudom mi van vele. Lentebb feltöltöttem a PBP fájlt, igaz hogy egy kezdetleges jelzőlámpát programoztam le de ez kiváló a tanuláshoz.
Sziasztok, neten belefutottam egy delay-es kódgenerátorba, de nem igazán látom át. Ebben kérnék segítséget. Pontosabban amit én értelmezek az nagyságrendekkel kevesebbre jön ki.
Íme a kód:
Szeretném átlátni hogyan működik ha jó, ha nem akkor meg azt tudni. Előre is köszönöm a segítséget!
Előző kérdésem tekintsétek semmisnek, közben rájöttem hogy hogyan működik.
Nem tudom érdekel e valakit, de hátha: Delay kód generátor
'96-os gyártmányú 16F84A típusok. Egyiket se látja. A nemrég vásárltat meg igen. Nincs ötletem. Lehet hogy az összes hibás akkor.
Mit értesz azon, hogy nem látja?
Állítsd be kézzel a típust, és töröld.
Ez már megvolt, azt irja ki: Device not found...
Jó lábakon van a kommunikácó? Bincs közbeiktattva valami?
Idézet: „'96-os gyártmányú 16F84A típusok.” A Wikipedia szerint a PIC16F84A típust csak 1998-ban vezették be.
Ha egy másik 16F84-et teszek bele a foglalatba azt látja. Tehát jól van kötve minden.
Szia!
Sajnos a 16C84, 16C83, 16F84 és a 16F83 nem rendelkezik típusazonosítóval. A PICKit2 nem tudja automatikusan felismerni. Továbbá a gyári eszközleírások nem tartalmazzák ezeket a típusokat. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
Úgy tudom, hogy ha az MPLAB IDE-ben ha egy új projektet hozok létre, akkor a következőket kell tenni:
project --> project wizard (aktív fordítóeszköz kiválasztása (active toolsite)) hozzáadhatjuk a forrásfájlt a projektünkhöz (INC fájlt) --> a pic nevével egy TMPO fájlt is hozzá kell adni Én úgy tudom, hogy így kell új projektet megcsinálni (javítsatok ki, ha tévedek) Na mármost nekem már meg van írva a forráskód amit a PIC-be kéne beégetni, de az még csak a nyers kód, az még nincsen ellátva olyan dolgokkal, amik az adott kontroller-re jellemzőek. (ezt a részletet az MPLAB megnának szúrja be a forráskód elejére). Kérdésem lenne: - a saját programomat (txt fájlban van) a projekt létrehozása után hogyan lehet bemásolni az MPLAB-ba - hogyan tudom lefordítani a programot (build) - Hogyan lehetne tesztelni MPLAB-ban a megírt programot, - illetve azt hogyan lehetne beégetni a PIC-be. A válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
- PICKit2 V2.61 program letöltése, telepítése, - a Pk2Devicefile.dat átnevezése, hogy megmaradjon, - Az általam belinkelt csomag letöltése, - A benne levő Pk2devocefile*.dat átmásolása a PICKit2 V2.61 telepítési könyvtárába Pk2Devicefile.dat néven, - A PICKit2 V2.61 elindítása, Programmer / Maual Device Select, - A Device menüpontban a Midrange választása, - Megkeresni a 16C84/16F84 -et, - Csatlakoztatni a PIC16F84 -et, - Törlés, program behozása, programozás. Figyelem: Kétszer is le kell ellenőrizni az ICSP vezetékeket még a kontroller csatlakoztatása előtt. Ha a 16C84 / 16F84 előbb kapja a Vpp feszültséget, mint a Vdd (esetleg ez utóbbit nem kapja meg), akkor azonnal tönkremegy.
Köszi. Most már látja. Tudtam törölni. Felprogramozni nem tudja, hibát ír ki. lehet azért mert a hex 16F84A-hoz való? Megoldható hogy 16F84-el is működjön?
Csak a konfiguráció szóban van eltérés a 16F84 és a 16F84A között.
Idézet: „Felprogramozni nem tudja, hibát ír ki.” Mit ír ki? Ezt csak Te látod, mi nem... Esetleg egy kép a programról, amint épen kiírta... A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Itt a kép. Ezzel a HEX-el programoztam fel régebben a 16F84A-t. Ez egy egycsöves nixie óra programja. Köszönöm hogy segítesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |