Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   109 / 139
(#) icserny válasza bedoweb hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Idézet:
„Hogy érem el, hogy a végtelen ciklus csak a PUSH2 megnyomására induljon?”

A setup() függvény végére írd oda ezt a két sort:
  1. pinMode(PUSH2, INPUT_PULLUP);
  2. while(digitalRead(PUSH2));
(#) bedoweb válasza icserny hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Köszi szépen. Ezzel próbálkoztam, csak nema setup-ba hanem a kettő közé tettem, mint c-ben...
(#) szitko hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok.

Próbálgatom az Energia IDE-t.
Adott egy String, pl.:
String szoveg;
szoveg = String("Hello World" ) ;

Hogy tudom én ezt a szöveget, karakterenként kiküldeni a soros portra?
Tehát nem egyben, az működik.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

A String objektum. A length() metódus megmondja a hosszát, a szokásos [] indexeléssel pedig elérheted karakterenként. Kiírásra pedig használhatod a Serial.write()-ot.

Tehát elvileg:
  1. darab = szoveg.length();
  2. for(i=0; i<n; i++) {
  3.     Serial.write(szoveg[i]);
  4. }

Az Energia Referencia oldala itt található: http://energia.nu/Reference_Index.html
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Köszönöm.
Ezt a referencia oldalt nem találtam. Így már egyszerűbb lesz.
(#) rmis hozzászólása Júl 12, 2013 /

Sziasztok!

A tényleg nincs királyi út (milyen igaz...) c. cikkben van egy kis említés a processing programról, illetve van egy kód is mellékelve. Ha ezt a kódot a processingbe beillesztem, akkor a következő hiba miatt nem indul el: expecting RPAREN, found 'mouseY'
Másnál ez nem jelentkezett?

A kód részlete:

1. if (mouseX >= x && mouseX
  2.       mouseY >= y && mouseY
  3.     return true;

Remélem eléggé részletesen körülírtam a problémámat.

Más, de még mindig ehhez a témához: a cikkben említés van arról, hogy mellékelve van (valahol) pár program, csak ezt sehol sem találtam ötlet?

Idézet:
„A cikk szoftver-mellékletében azonban lefordított bináris programot is mellékeltünk, tehát az egyszerű futtatáshoz nincs szükség a Processing fejlesztői környezet telepítésére,”

Erre a szoftver-mellékletre gondoltam, csak nem találom...

(elnézést, ha csak Én néztem be valamit...)
(#) icserny válasza rmis hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Nincs kizárva, hogy én felejtettem el belinkelni a programot. Amíg pótolni tudom, addig is nézd meg ezt a beírásomat, s a dht22.zip csomagban található forráskódot próbált meg lefordítani a Processing-gel!
(#) rmis válasza icserny hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Köszönm, megnézem.
(#) rmis hozzászólása Júl 12, 2013 /

Azaz köszönöm, megnézem...
(#) szitko hozzászólása Júl 13, 2013 /

Energia IDE.
A FraunchPad-nél, hogy kell frekvenciát állítani? Illetve a Clock System kulcsot/jelszót megadja a fordító automatikusan?
A LaunchPad mintaalkalmazásai kompatibilisek a FraunchPad-val? Úgy értem, hogy Ha átváltom a "Board"-nál FraunchPad-re, akkor az Energia tudni fogja, hogy pl. a servo mintaprogramban milyen Timer-t kell használnia?
A LaunchPad freki beállításait sem találom. Csak az alap 1 vagy 16MHz van?

Már átguberáltam majdnem az összes header fájlt, de nem lettem okosabb. Lehet, hogy rossz helyen keresem!?
(#) VaZso8 válasza szitko hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Ha jól értem a kérdésed, a Launchpad (G2553) esetén 1, 8, 12 és 16 MHz DCO-hoz vannak gyárilag kalibrált értékek, de beállíthatsz ettől eltérő frekvenciát is.

pl.
  1. BCSCTL1 = CALBC1_12MHZ;
  2. DCOCTL = CALDCO_12MHZ;

Szerk.: Bocs - most látom, Energia IDE...
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Idézet:
„A LaunchPad freki beállításait sem találom. Csak az alap 1 vagy 16MHz van?”
A energia-0101E0009\hardware\msp430\cores\msp430\wiring.c-ben keresd!
Alapértelmezetten a 16, 12, 8, és 1 MHz-es gyári kalibrációk közül a legmagasabbat állítja be, ami az adott mikrovezérlő esetében definiálva van.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Lehet, hogy már kiégett az agyam.....

Ezek szerint, ha jól értem, akkor a "void setup"-ban ezt a sort kéne berakjam, hogy pl. 8MHz legyen a DCO:
F_CPU >= 8000000L;

Végül is lefordította, de hogy jó-e, azt nem tudom...
(#) szitko válasza VaZso8 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Igen.
Nálam, már nincs "Energia". Az Energia, minden energiám kivette.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Nem tudom, hogy az Energia hogy működik, azt sem találtam meg, hogy az F_CPU hol kap értéket, de a "normális" projekt build során a többi fordítási egységre (*.c állomány) az nem lesz hatással, ha te a főprogramban (át)definiálsz valamit.

Lehet, hogy én tévedek, és az Energia rendelkezik valami mechanizmussal, ami a főprogramban (az *.ino fájlban) definiált F_CPU értéket átadja a többi fordítási egységnek, de ez csak akkor derül ki, ha kipróbálod.

Az energia-0101E0009\hardware\msp430\boards.txt állományban is vannak fontos paraméterek, meg lehet próbálni, hogy az itt átírt frekvencia érték átadódik-e az F_CPU-nak, vagy sem. Sajnos, nekem most nincs időm kipróbálni.
(#) bedoweb hozzászólása Júl 14, 2013 /

Sziasztok! Én is újabb Energiás problémával jelentkeznék
- Szóval megszakítást szeretnék használni és meg is találtam a referenciák között, ám a mintaprogram alapján használva nem éppen megbízható a rendszer... felprogramozás után jó ha egyszer működik, többet nem és ha igen, akkor is a megszakításba utáni művelet végtelen ciklusban megy. Én ez alapján csináltam: http://energia.nu/AttachInterrupt.html vagy nem is így kell, azt amit én szeretnék?
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Nálam majdnem működik a linken (megszakítás referencia) szereplő példaprogram.
Csak a soros portra nem ír ki semmit, de ezt már megszoktam. (Mármint, hogy a soros port vacakol)
(#) bedoweb válasza szitko hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Soros portnál nekem is van, hogy nem jön adat, de én akkor hagytam kicsit menni a programot és újra bekapcsolgattam a Serial Monitort és végül mindig sikerült elcsípni
(#) icserny válasza bedoweb hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Az energia-0101E0009\hardware\msp430\cores\msp430\ mappában található WInterrupts.c állomány tartalmazza az interrupt kiszolgálását és beállítását. Össze lehet vetni a Launchpad cikksorozat p1_3_interupt.c mintapéldájával.
(#) szitko hozzászólása Júl 15, 2013 /

Még egy Energia kérdés.
Adott egy "sketch" amihez becsatolok egy külső C állományt. Ebből a C állományból szeretnék meghívni egy szintén becsatolt C++ állományban szereplő függvényt (pl: servo). A "main"-ben nem használom a becsatolt C++ állomány egyik függvényét sem, csak a C állományban szeretném használni. Természetesen rögtön hibaüzenetet kapok. (error unknown .... 'class'...)
Meg lehet ezt oldani valahogy?
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Itt is közzétettem ugyanazt a Processing programot, s ebben a csomagban a dht22 mappában benne van az általam lefordított alkalmazás is. Win 32-bites, azaz Windows 32-bites Java futtatókörnyezethez való. (A firmware ebben a csomagban nem MSP430 Launchpad kártyához, hanem a Renesas RX63N MCU-val ellátott Sakura kártyához való, de a Processing-et ez nem érdekli...).
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Kiegészítés: A nem alapértelmezett órajelfrekvencia beállításoknál az a követendő eljárás, hogy:
1. A korábbi hozzászólásomban említett boards.txt állományban a kívánt értékre módosítjuk az f_cpu értékét. (Ettől lesz jó az időzítés, de ettől nem áll be a kívánt órajel).
2. A setup() függvény legelején beállítjuk a DCO regisztereit (DCOCTL, BCSCTL1).

Innen vettem ezt a nagy okosságot.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Most, hogy egy kicsit foglalkozom az Energia-val, észrevettem, hogy nem is olyan egyszerű ez a program/fordító. Azért, elég sok minden "hiányzik" belőle, legalábbis az Arduino-hoz képest (hozzáteszem, az Arduino-t sem ismerem rendesen.)
Pl. PxSELx funkciót, kb fél órát kerestem, és a végén kiderült, hogy a "normál/megszokott" módon kell megadni. Pedig az ember azt gondolná, hogy ezt is el lehet érni egyszerűbben.
Pl:
pinMode(P1_4, OUTPUT); // P1.4 kimenet
pinMode(P1_4, SEL); // ilyen sajnos nincs!
(#) szitko hozzászólása Júl 17, 2013 /

Sziasztok!

Icserny fórumtársunk kiváló cikke alapján elkezdtem megismerkedni az Energia IDE programmal. Az ismerkedésnek több oka is volt, de ezeket most nem részletezném.

Ami megtetszett ebben a programban, hogy különböző hardver perifériákat "könnyen", egyszerűen, gyorsan le lehet tesztelni. Az elkészített program, viszonylag könnyen átírható más mikrovezérlős platformokra.

Ezt tettem én is, csak egy kicsit másképp, és ezt szeretném megosztani veletek.

Az Energia megismerése kapcsán, kerestem magamnak egy feladatot. Egy olyan feladat kellett, amivel megismerhetem az Energia belső lelki világát is. Az előre elkészített könyvtárakból hiányoltam az Ethernet (ENC28j60) könyvtárat. Bár nem használja mindenki, de ha már az Arduino-hoz is elég sokat írtak, miért ne legyen az MSP- hez is.

Nekifogtam... Úgy gondoltam, hogy egy saját készítésű ENC28j60-as vezérlő elkészítése elég nagy, és hosszadalmas feladat lenne, ezért kerestem egy mintakönyvtárat. Mint fentebb említettem az Arduino platformhoz rengeteg "kész" ENC28j60 könyvtár fellelhető a neten, ezért kézenfekvő volt, hogy mintának egy ilyen könyvtárat keressek, és tanulmányozzak.

Első ránézésre nem tűnt túl nagy feladatnak, hogy átírjam az Energia MSP43g2553-as környezetbe, de a buktatók, gondok, csak gyűltek-gyűltek. Elég sok hibát ki tudtam javítani, de az átírás közben eljutottam egy olyan pontra, ami számomra teljesen ismeretlen. Na ezen a ponton gondoltam úgy, hogy elég az Energiából. Egy időre félrerakom az ENC28j60 könyvtár projektet...( Az egész projekt, a "legalsó fiók, hátsó sarkában landolt".)

A dolog viszont nem hagyott nyugodni, ezért ismét elővettem, és az Energia félretolásával, az IAR-ban elkezdtem nézegetni, tanulmányozni, az Arduino-s ENC programot.
Itt jegyezném meg, hogy az ENC28j60 vezérlésével kapcsolatban, rengeteg segítséget kaptam Icserny fórumtársunktól, és sokat tanultam Duncan Frost honlapjából. Köszönöm!

Igaz, hogy nem Energia környezetben, de sikerült egy stabil, működő, MSP430 Lauchpad g2553 + ENC28j60 Mini Webservet készítenem, IAR for MSP430 fordítóval.
Persze azt hozzá kell tegyem, hogy ez a program csak egy Arduino-s kész ENC könyvtár átirata, és csak kis része a saját szellemi termékem!
Az Arduino-s ENC28j60 Ethernet könyvtárat, innen töltöttem le, és ezt a könyvtárat sikerült teljes egészében átírnom MSP430g2553-ra, IAR-ban.

Az Energia ENC könyvtár készítése, a hardveres SPI hibás működése miatt fulladt kudarcba, de mivel van már egy működű ENC + MSP430 projektem, remélem sikerül "hamar" ezen problémákon felülkerekednem, és sikerül elkészíteni a LaunchPad-os Energia ENC könyvtárat.

A projekthez egy saját készítésű innen-onnan összeszedett alkatrészekből álló ENC panelt használtam. Aki nem akar az elkészítéssel bajlódni: ENC28j60 modul.
Pár kép a működésről hardverről, és a teljes IAR könyvtár:

(Bocsi a regényért, de a cikkíráshoz tök hülye vagyok...)
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
(#) e-chipmunk hozzászólása Júl 23, 2013 /

Üdv,
cc2530-at szeretnék programozni de sehol nem találok hozzá egy programot, amivel tudnék rá írni programot. IAR EW for 8051-et szerettem volna, de ahhoz nem tudok licencet szerezni. Nem tudna valaki véletlenül adni tanácsot, hogy a mit használjak programírásra? Hála és köszönet a segítőnek!
(#) DecebaL hozzászólása Júl 23, 2013 /

Nekem CCS-ből van fent 4, 5.2.1, és 5.3. Egy kicsit jobban megnéztem és az 5.2.1 teljes verziós. Ki is próbáltam és simán ír 16 Kb fölött. Semmilyen okosítást nem csináltam vele nem értem mitől lett full verziós. Más is tapasztalta?
(#) szitko válasza DecebaL hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Nálam csak az 5.2.000x9, és az 5.3 van fenn. Az 5.2 "license type" sor üres, de a státuszhoz "licensed" van írva. Még nem próbáltam 16Kb fölött írni vele.
(#) johny999 hozzászólása Júl 25, 2013 /

Üdv,

csak jó helyre írom. Rendeltem még a hónap elején a TI-tol azt a 9,99$-os launchpad kittet. Paypallal fizettem, de azóta se vonták le az összeget, Pending payment. Ilyenkor mit kéne csinálni? Nektek milyen gyorsan küldték el?
(#) szitko válasza johny999 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Ha van nekik raktáron, az esetek 99%-ban 2-3 nap a szállítás/kézbesítés.
(#) johny999 válasza szitko hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Availability: In Stock
Ships in 48 to 72 hours

////////////
Order Date: 7/9/2013 10:50 AM
Order Total: $9.99
Status: Order Placed, Payment Authorized
Unprocessed Payments: $9.99
Status: Waiting to Ship

Érdekes.. Azt hiszem kell nekik írnom hogy mi a helyzet...
Következő: »»   109 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem