Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lehet igazad van . Gondolom piros led adatlapjat irtad le. En nem ertek enyire a ledekhez . De had meseljek valamit, nagyon reg ota led bolondja vagyok , ongyujtokbol ,lampakbol, auto lampaibol , minden honan kiszedem a ledeket. Egyszer talatam egy 2.7v-os aksit 2000mA, arra kotozgetem ra a ledeket, (elotet nelkul) majd kerult egy 3.5v-os kis tolto. megkezdodott a kiserletezes, eszre vetem ,hogy ahogy lasacskan merul le az aksi egyenkent alszanak ki a ledek. Igy alkotam meg az en kis elyeli vilagitasomat napsugar formaban, sorba teve a ledeket ugy ahogy egyenkent el alszanak.Mikor be teszem tolteni mindegyik vilagit , ha rendesen fel van telve az aku (ami 3.3v , az en kis kinai meromuszeremel) akor eg mindegyik led (ha nincs feltelve akor csak par darab). De 2db AAA akura epitetem mar fenyofat zold es sarga ledekbol(gyertya) , csilagot piros ledekbol stb. Edig mindegyik birta a gyurodest
Azért jársz ide, hogy tanulj. Ha elektronikával foglalkozol, (akár hobbi szinten) fontos szempontnak kell lennie annak, hogy egy alkatrész a lehető legkevesebb energi felhasználásával, a legtovább működjön.
A LED egy olyan jószág, ami átfolyó áram hatására fényt bocsájt ki. Ezt az áramot korlátozni kell, mert megvadul és öngyilkos tempóban kezd rohanni a végzete felé, egyre jobban melegszik, növeli a rajta átfolyó áramot - tönkremegy. Ha elemről, akkumulátorról használod, akkor az áramot korlátozza annak belső ellenállása is, így a folyamat lelassul. De a végeredmény biztos, tönkre fog menni.
Köszi, okosabb lettem!
Szia! Koszi. Abban az esetben is meghal a led ha a feszultseg nem eri el a led felso feszultseg hatarat? Persze vetem ledeket es az adatlapjan valami olyasmi volt hogy 2.7v-on xxmA es 3.2v-on xxmA , de ugy emlekszem hogy 3.2volton is valami kicsi volt az aramfelvetale 20 talan 25mA. Ennyi is kicsinalja, 3.3v?
UI; azt hozza teszem hogy azokra az olcso kinai szirszar ledekre gondoltam, az mar tiszta szamomra is hogy a teljesitmeny ledeknel kotelezo az aramgenerator, meg sem probalnam anelkul, udv A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
A ledeknek van egy nyitó feszültsége, ha ez megvan akkor világít ha nincs nem.
Mivel nem tudnak teljesen egyforma ledeket gyártani, így az adatlapon az szerepel hogy pl.: nagy fényerejű fehér lednél legyen 3,5 V +- 3V. Így a minimum 3,2 V, normál esetben 3,5V de maximum 3,7V. ha mondjuk elemről hajtod meg a ledet, legyen 3db 1,5 V-os elem, akkor itt 4,5 V amiről megy. 4,5V- a led nyitófeszültsége (3,5V) marad 1V. Megnézed adatlapon mennyi áramot visel max el a leded mielött tönkre menne. Legyen mondjuk 25mA. mivel nem akarod kinyírni azt mondod 10-15mA bőven elég neki. Ebből ki tudod számolni hogy mekkora előtét ellenállás kell neki. ebben az esetben 66 Ohm jönne ki, de mivel ilyen ellenállás nincs a legközelebbi szabvány 68 Ohm. Ha a ledre több áram jut mint a maximum, akkor azzal megölöd a ledet. A maximum környékén üzemeltetni sem érdemes, mert lerövidülhet az élettartalma. Ha belövöd a maximális áramerősség felét, az nagyjából jó.
Szia! Koszonom a valaszod. Tisztaban voltam aval a tenyel ha nagyobb a feszultseg mind amit a led elbir akor szukseges elotet ellenalas (lazsd ITT) Azt boncolgasuk hogy szuksegese abban az esetben elotet ha ledet/ket 3voltos ellemrol vagy akurol hatjuk(LAZSD). Ha en teszek elotet ellenalast a NAPSUGARAMHOZ akor siman a 2 elso ledet kidobhatom mivel azok igy is csak teljes toltesnel vilagitanak.
Minden esetben kell előtét ellenállás a ledekhez, kivéve ha korlátozva van az áram, de ez ritka eset.
Egy ledet nem tudsz ugyanakkora feszültségre kötni mint amekkora a nyitó feszültsége, legalább egy kicsit több kell. Az oldalon van ledekhez előtét ellenállás számoló program, itt megtalálod. Megadod hogy mekkora a feszültség amiről táplálni szeretnéd, ledek száma sorba kötve, nyitófeszültsége (ledeké), mekkora áram folyjon (érdemes a max megengedett felével számolni.) Ha nincs kedved fejben számolni, hasznos. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Persze nekem pont ez a dilemam, ilyen szamolozsdit talatam tobbet is a neten, de ha beteszem hogy 3volt (elem) vagy 2.7 (aku) akkor csak figyelmeztet a feszultseg elegtelensegere , persze minden esetben a 3.2voltot teszem be mind led feszultsege, es a 20mA aramnak (feher ledrol beszelgetek, peldaul ami gyjujtobol szarmazik es 3db elemre van gyarilag kotve). Ujra hangsulyozom hogy a talalt vagy a 7ft szir-szar ledek eseteben. Ezekbol kiindulva alitotam azt hogy a led elbirja siman a 3voltot, amit bizonyit az a teny is ,hogy mar nagyon regota uzemel a napsugaram.
Mar talakoztam olyan ledel is amely csak 3.7v-on kezdett el vilagitani, a LM317-esel megcsinalt tapomra kotve , 5voltig hajtotam meg adig erosodott a fenye 5.1volton szint valtott. Tehat , ezek tukreben teljesen ossze vagyok zavarva, szerencsemre epen most vannak kialudva a ledek a napsugarban es ramertem a feszultsegre ,2.6v. Bedugtam a toltot de a fesz csak 3.3 ugrott fel es normalisan (nem tulhajtva vilagitanak a ledek. Mind gyujtobol szarmaznak mert rovidebb az egyik labuk. Akor most hogyis van????
A gyári megoldások olyan elemmel számolnak, amik nem tudnak egy bizonyos áramnál többet leadni, illetve a feszültségük pár mA áramnál már jelentősen leesik, így a LED élettartama nem jelentős mértékben.
Sziasztok. Van egy 220as ventillátor. Ma kaptam, hogy meg kéne javítani. Na most az elektronikája rosszalkodhat, mert a bekapcs gombra megindul a motor, de nem pörög fel, ha elengedem megáll, ha folyamatosan nyomom olyan mintha ki/be kapcsolgatna.
Ezen szerkezet javításához kérnék topik javaslatot, a keresőben csak olyat találtam ami pára tartalomra szabályoz, meg pc ventillátor stbstb. Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a vezérlőbe csak eprom égetővel lehet beégetni a programkódot? Nem létezik olcsóbb megoldás?
Sziasztok!
Egy másik topikból irányítottak át ide (jogosan) és lenne még egy kérdésem, amit már ott körüljártunk. Ott már leírtam, hogy "Bocs a debil kérdésekért, az áram nem a barátom." Szóval van egy ilyenem. (78S12) Autó csomagtartójában kb 1m LED szalagnak szeretnék ezen keresztül áramot adni, kapcsoló nem lesz rajta, hűtést teszek az IC-re, egyéb dolgokat megoldom, a lényeg: Melyik lábára mit kössek? A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Hogy magamat idézzem: Jobb (Out) lábra a LED szalag. Középső(GND) láb a test (karosszéria). Bal (In) láb a tápfeszültség.
Ez egy atereszto stabilizator, tehat 12V eseten kiad kb 10-et, magyarul csak jaro motor mellett mukodik majd megfeleloen (feltetelezzuk, hogy 12V-rol megy a ledszalag es az aramvedelme is megoldott). Feltetelezem, hogy to220-as tokozasu.
Szemben van veled a fekete kocka, felirat jol latszik, labak lefele allnak. A bal oldali a bemenet, a kocsi 14.4V-jat ide kosd. A kozepso lab a fold, vagy minusz, az auto femreszet kosd ide. A jobb szelso a 12V kimenet.
Olvastam, ezt írtad: "Egy fémfelület, ami nem a karosszéria külső része, (tehát hidegebb) megteszi"
Én ott a környéken csak olyan lehetőséget láttam, amivel a karosszéria külső részéhez rögzíthetem. Ezért kérdeztem: "Ha a középső lábát sehova nem teszem, az szülhet bármi gondot?" Viszont hűtőbordám van hozzá, elég nagy méretű.
Szerintem értelmetlen dolog tápkockát kötni. Akkor inkább vagy négy darab diódát sorba, és hűteni se kell, mert önmagába elég nagy felülete van ahhoz, hogy ne melegedjen, árba se több. Négy diódán kb 2,4 Volt fog esni.
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy a képen látható kapcsolás(kondenzátor , zener dióda párhuzamosan)tényleg fűrészjelet állít elő?Az elektronika tanárom rajzolta fel órán , de ez valóban így van?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a vezérlőbe csak eprom égetővel lehet beégetni a programkódot? Nem létezik olcsóbb megoldás?
Valószínűleg azért nem kaptál választ, mert kérdésre nem lehet válaszolni a rendelkezésre álló adatok alapján, a látnokok most éppen nyaralnak. Legközelebb pontosabban kérdezz!
Milyen vezérlőre gondolsz?
Nem hinném. Ha a telep feszültsége nagyobb a Z dioda feszültségénél akkor szénné ég.
A mérés zavaros és a NYÁK is feladta. Marad az újraépítés. Ezúton abban kérnék segítséget, hogy a 3 kondit hova, és hogyan kössem be.
Köszi a segítséget!
Hello! Oszcillátor csak akkor lenne belőle, ha a zénernek negatív belső-ellenállású szakasza lenne, mint pld. az alagút diódának, vagy Diac-nek. Vagy is nem lesz fűrészjel. Kivétel, ha pld a "zéner" egy TL431. De az nem zéner, hanem egy integrált áramkör. A rajz amúgy hibás, mert tápfeszültségre közvetlen nem kötünk zénert áramkorlátozó ellenállás kell a zéner és a táp közé. üdv!
ATTiny2313-20S. Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de még nem értettem meg az egészet teljesen...
Rendben köszönöm!Sejtettem , hogy itt nem kerek valami
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy lehetséges- e olyan felüláteresztő szűrőt csinálni ami 75Hz-től nyit lineárisan és nem meredeken vág? Tehát 75Hz nél nem elvágja a hangot. Válaszaitokat előre is köszönöm! U.I.: Ha lehetséges ilyet alkotni, akkor kérlek linkeljetek be egy rajzot hozzá! A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Szia!
A törésponti frekvencia legyen 75 Hz, úgy, mint itt?
Inkább úgy módosítanám a kérdést, hogy:
Hová kössem a középső lábát, ha nem tudom az autó test felületére sehova? k_h Nincsenek ilyen diódáim itthon ("az áram nem a barátom", őszinte leszek, azt se tudom, hogy azok mire jók), boltba meg már voltam 2x ezért a csoda IC-ért, elég volt már ennyit mászkálni ilyen kis pöcörők után.
Szia!
Röviden: a középső lábat oda kösd, ahova a led szalag mínusz pontját kötötted volna.
Ne alkudozz! A középső lábat a karosszériához kell kötni. Muszáj, anélkül nem működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |