Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   296 / 581
(#) madzagos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Nagyon szép lett!
(#) 954karpitos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

A rádiót közelről láttam és nagyon szép lett .A tulaj biztos örül neki.Gratula még egyszer.
(#) Vales válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Kedves Hatvanasjocó!

Nagyon Szép lett, Gratulálok!
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 31, 2013 /

Üdv mindenkinek. Ismét a kezemben van egy háború előtti 2+1-es. Ez egy Orion 122 típ. valaha a legolcsóbb volt a kapható Orionok között. Állapotra vonatkozóan nem nyilatkozom, többet mondanak a képek. Egy biztos, majd el sírtam magam, mikor megláttam. A dobozáról nincs is képem, mert azt haza sem hoztam, egyenesen ment az asztaloshoz, remélem tud valami szépet csinálni belőle. Az képet a rádiómúzeumból másoltam, így nézett ki eredetileg. Már neki is álltam a felújításnak, vagyis szétdobtam az egészet, mert gyakorlatilag nincs egy ép alkatrésze. Egyenlőre most festettem le, meg gyártom a kondikat, a régiek házában.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Elég siralmas állapotú. Viszont biztos vagyok benne, hogy rövidesen újszerű lesz.
(#) 954karpitos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Amennyiben nem tudnám hogy rádió biztosra venném hogy kukáztál.
Kíváncsian várom hogyan újul meg kivül -belül.Sok sikert és kitartást.
(#) zolika60 válasza 954karpitos hozzászólására (») Aug 31, 2013 2 /

Nézd végéig a topicot. Látni fogod, hogy Janó bácsinak nincs lehetetlen.
(#) Janó bácsi hozzászólása Szept 1, 2013 / 5

Üdv Folytatom a 122-es felújítást. A panel rozsdátlanítva, lefestve, lehet kezdeni az összeépítést, Nem sok cucc van rajta az egész készülék csövestől trafóstól apró alkatrészekkel együtt nem több mint 30 alkatrészből áll. De előtte minden alkatrészt hidegen leellenőrzök, a kondik házába újat teszek, a foglalatok érintkezőit lecsiszolom, a trafókat lefestem, stb. Sajnos 2 fontos alkatrész menthetetlen, a tekercsen átütött a rozsda teljes magasságában zárlatos, helyenként szakadt, ha hozzáérek dől szét az egész. Ezért újat kellett csinálni, persze a régi kivitelt nem tudom utánozni. Mindkét bakelit forgó kondi hibás volt, ezeket szétfúrtam, és a kettő még jó alkatrészeinek felhasználásával csináltam egy jót, a másikat pótolni kellett. Pár ellenállás is meg van nyúlva, ezeket majd cserélni kell.
Közben Anti barátomat megkértem, hogy a rozsdás skála helyett szerkesszen egy újat, mert én elég béna vagyok a számítógéphez. Szegénynek ráment egy délutánja, meg majd ki ugrott a szeme, míg azokat az apró ferde vonalakat kiszerkesztette, de nagyon szép lett, ezúton is köszönet érte.
Lassan majd kezdem összerakni a gépet, akkor írok újra.
(#) Atosbacsi hozzászólása Szept 4, 2013 /

Ismét szép munka! Megkérdezhetem, hogy a sasszit mivel festi le?
(#) Janó bácsi válasza Atosbacsi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Fújva van, általában akril festéket használok pl: "Keréktárcsa ezüst"-öt, de ezt most hőálló ezüsttel fújtam, mert nagyon rozsdás volt, és ez egy kicsit vastagabb festék, jobban takar.
Üdv.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2013 / 4

Folytatom a 122-est. Miután megszáradt a festés, az alkatrészeket egyenként visszaraktam. Nem nagy munka, kész voltam vele pár óra alatt. Úgy látszik elég gondosan bemértem hidegen mindent, mert áram alá helyezve azonnal beindult, csak a visszacsatoló tekercset kellett megfordítani, meg a rácstekercsből egy pár menetet letekerni, hogy helyén jöjjenek az állomások. Kapott új hál. zsinórt, meg lett húrozva, vissza lett rakva minden a helyére. A többi a képeken.
És itt egy videó hanggal a kész elektronikáról.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Szép lett ez is. Gratulálok.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Üdv megint. Közben meg jött a doboz is, itt van a videó hanggal a kész készülékről.
Még majd három eredeti gombot kell szereznem, de ez már részletkérdés.

A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Gyönyörű lett.
(#) kristikoma válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Gratulálok hozzá!
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Nagyon szép lett!
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Csak azt áruld el hol a csudában lehet ilyen "még a nagyapám se látta" régiségeket előtalálni? Pláne most a XXI. században, mikor még gyerekkoromban se láttam ilyet, sőt a nagyszülők régi fényképein sincs sehol ilyesmi? Pedig már közel járok a hatvanhoz, ha hiszitek, ha nem. Mondjuk, egy menekült, és egy árva fiának nem sok az esélye ilyenre.
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Falusi padlásokon kell körülnézni, mint régen a rokka meg a cserépköcsög miatt.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Hát keresni kell. Én rendszeresen végignézem a net kereskedelmi oldalait, több helyen árulnak öreg készülékeket. Néha 1-2 ezer forintért kincseket lehet találni. Itt van pl egy lehetőség:

Vagy ez:

Vagy ez:

Nekem ez a szakmám is, és tartok kapcsolatot különböző gyűjtőkkel, múzeumokkal, szintén a neten, gyakran cserélünk is, illetve régi ismerőseim, kollégáim is meg szoktak lepni ha találnak valamit. Legutóbb a kéményseprőnk állított be egy sasszival, hogy valamelyik padláson találta, és elhozta nekem. Csak annyi volt a kérése, ha kész lesz mutassam meg neki. Ezen kívül kinézem az országos vásárnaptárból, hogy hol van régiségvásár, és a közeli helyeket ilyenkor végig szoktam látogatni.
Ott is sok érdekességet lehet találni, múlt héten Pécsett vettem egy Orion 332-est egész jó állapotban 3000ft-ért. Üdv.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Ez jobb:

(#) 954karpitos válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Most szombaton vasárnap visznek a HATVANI piacra 50db rádiót,sajna egyben akarta eladni, nem tudtam megvenni,Ott egyesével akarja eladni.Remélem segítettem.
(#) Atosbacsi hozzászólása Szept 5, 2013 /

Megerősíthetem. Vásárokban már én is találtam "kincset". Ha van az embernek egy kis szerencséje és az eladó nem is tudja pontosan hogy mit árul.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
(#) CIROKL válasza 954karpitos hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Idézet:
„HATVANI piacra 50db rádiót”

Hu ott még több is szokott az emberkénél lenni meg TV készülékek is .
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Ez ahogy kinézett, nem biztos, hogy lecsapnék rá. A teljes bél csupán arra jó, hogy lássam, milyen alkatrészeket kell egyenként újra legyártani. Azok, amiket énhozzám hoztak, már jártak a kozmetikusnál, nekem csak, valami aprócska kontakthibát, recsegést, brummot, kellett bennük kijavítanom, megkeresnem, de nálam öregebb rádiót még soha nem láttam. Amit meg felújítottak, azt már egy vagyonért adják példa rá a 600 Ft-os Sokol rádió, ott ma már 20-30 ezret ér. Olyan meg végképp nem kellene. Van roncsom egy kazallal, apósé meg ott rohad a volt konyhájában. Ilyen háború előtti is csak azért érdekel, mert életemben nem láttam még ilyet. Majd meglátogatok egy múzeumot, hogy a kíváncsiságomat kielégítsem. Ezeknek ma már úgyis csak a külleme az érdekes. Csupán csak érdekességként jegyzem meg: Valamikor a 70-es években a japán televíziók a BNV-n micsoda gyönyörű szép díszített, intarziás fadobozokban voltak, de a mostani egyen, színtiszta műanyag készülékházak láttán a legszívesebben köpnék egyet. Lassan már azok is muzeálisok lesznek, kár, hogy Magyarországon azokból egyetlen darabot sem adtak el.
(#) 954karpitos válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Amennyiben egy rádió nem koszos pókhálós a vezeték nem egérrágta a furnérja nem hiányos
akkor az nem kihívás.
Sajnálom hogy nem találsz magadnak feladatot, csak morogsz.
Én nem vagyok rádiószerelő de mikor egy-egy rádióm elkészül örülök hogy valahol valakik majd láthatják és nem az interneten nézik meg és mondják ilyen is volt valamikor.
(#) Janó bácsi válasza 954karpitos hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Én a rádiók restaurálását, valahogy az oldtimer autók felújításához szoktam hasonlítani, persze más anyagi vonzatokkal. De ott is más az amikor mondjuk a közlekedési múzeumban lát az ember egy öreg autót, meg megint más ha az úton látom közlekedni. Kb ilyen különbsége van annak is, amikor egy rádió csak rendbe van téve, és áll a múzeum polcán, meg megint más, hogy otthon be lehet kapcsolni, esetenként híreket lehet rajta hallgatni, szóval napi használatba lehet venni, még ha kompromisszumokkal is. Nálam is szokott szólni a műhelyben egy 2+1es, még háború előtti kiadás, azon szoktam rendszeresen hallgatni a híreket például.
Pedig van elég komoly Hi-Fi is a lakásban. Üdv.
(#) 954karpitos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Én bútorokkal vagyok így olyan mint a rádió.Koszos büdös de amikor ujjra építem a fája kivan glancolva(politúrozva)új ruhát(szövetet)kap gyönyörű.
így vagyok a rádiókkal szeretem esténként hallgatni és jó ránézni is .Mivel a belsejéhez nem értek(nem adom fel) jó érzéssel tölt el amikor külső megjelenését(politúrozását)megcsinálom és készen leteszem.
mert hozzájárultam a munkámmal kitartásommal hogy egy régi rádió újra életre kelt.
Hab a tortán a sajátjaim és találtam hozzá segítőkész embereket amiért hálás köszönet.
(#) fecameca válasza 954karpitos hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Én meg a te szakmádat irigyelem, az enyém a mai eldobós kacatok korában már nem sokat ér.
(#) kristikoma hozzászólása Szept 9, 2013 /

Sziasztok!
Ma szereztem egy Orion 442G rádiót. Még alaposan át kell néznem, a dobozát is fel kell újítani. A lemezjátszó nem eredeti benne, a kar biztosan egy Tesláé volt. Pár darab acéltűt is találtam...
(#) frecsko hozzászólása Szept 11, 2013 / 1

Augusztus 25.-én a Puskás börzén vásároltam ezt a kis rádiót. Gondolom nem kell senkinek bemutatnom . Már több mint másfél éve (mióta elkezdtem gyűjteni a rádiókat) vágyódtam egy ilyen készülék iránt. Mindig figyeltem a kisebb-nagyobb eladói oldalakat, hátha találok egyet. Végre sikerült. Meg is ünnepeltem Na jó, nem így.
Mivel épp egy Orion AR602-est javítottam így inkább félre raktam, nem akartam addig belekezdeni a javításába míg le nem zártam az előző projektet. De hát nem bírtam ki. Nem is tudom miért.
Szétszereléskor már láttam, hogy valaki matatott már benne, rengeteg volt a kézzel összesodrott vezeték és mi sem bizonyítja jobban, hogy háztáji barkácsoló járt benne, mint az, hogy két szál vezetékkel a hangszóró rá volt kötve direktbe a betápra. Meg is sínylette, leégett.
A kapcsolás nagyon egyszerű, bár kicsit lassan haladt a munka a kondik újraöntése és a hangszóró tekercsének újratekerése miatt. Pár ellenállást is kellett cserélni mert szakadtak voltak. A 72-es képen a kész hangszóró a 73-ason a tesztelése látható. Szólt
Sajnos a csövek tesztelésekor kiderült, hogy a VY2 egyenirányító cső rossz. Így elő vettem a tartalékot.
Az első üzempróba csövek nélkül zajlott, feszültségek ellenőrzése végett. Mivel minden rendben volt így jöhetett az éles lövészet. Bedugtam a csöveket, szépen felfűtöttek és halk búgás volt hallható. Kis tekergetés után jött a fütty is. Finom kis hangolás után jött is rajta a "Dankó Pesta rádiója". Videót készítettem róla, de sajnos túl nagy és nem tudom ide feltölteni. Na majd a facebookra
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Következő: »»   296 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem