Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Atmos fűtési rendszer,puffertartályal és hőcserélős bojleral.
Témaindító: jenebala, idő: Szept 2, 2010
Szerintem nem halt meg, csak a téli időszak nem a fűtésátalakítás fő szezonja.
Itt fokozottan érvényes Murphy talán legfontosabb törvénye: ami működik NE PISZKÁLD!
Akkor én ellentmondok mind kettőnek,működik de alakítgatom még,valamint fűtésszezonban is piszkálom
![]()
ilyenkor jó megbeszélni a dolgokat mert most mindenki fűt és tudja mi jó mi nem! Ilyen rendszereket csinalok nap mint nap ha segitség kell írjatok!
Nagyon jó meglátás! Sőt ! Csak a hideg időben végzett "terheléses teszt" mutatja ki a rendszer hiányosságait.
Nálam van bőven. Vegyes kazánnal padlófűtést hajtok, puffer nélkül (összeállításkor nem volt rá zsé), kézi beállítású keverőszeleppel. Ugyan ez a kazán készíti egy indirekt bojlerbe a használati meleg vizet. Most tervezgetem a puffer beépítését, és a rendszer valamilyen szintű "automatizállását". A pufferre mindenképpen szükség lesz, csak azt nem tudom még, hogy a hőcserélős, vagy a "direkt" változat legyen. Szerinted?
Felesleges drága hőcserélős tartályt venni! ha később kell esetleg valamire mondjuk kollektorhoz jobb egy külső! A keverést mindenképpen automatikusra kell csinálni mert mindig más a kazán hőfoka!
Szia!
Meglepő, de a kazánhőfok meglepően állandó, már ha bé van gyújtva. A huzatszabályzó kb 5 fok pontossággal működik. A pufferre azért van szükségem, mert nincs hova rakni a felesleges meleget. Ha a padló átmelegedett a visszatérő víz is meleg. És a kazánba rendszerint még mindig van "kakaó". Ilyenkor lép be az indirekt bojler. Ha lenne, ha lesz pufferem akkor szerintem csak minden második nap kéne tüzelnem, és egyenletesebb hőmérsékletet tarthatnék a lakásban.
Sziasztok, elnézést ha valamilyen Témában ezt már kifejtettétek, vagy valamilyen módon beszéltetek róla, új vagyok, az az ötlet érdekelne engem megvalósítás ügyileg, hogy egy központi fűtéssel elérhető-e az,
a kályhával elkezdek fűteni, majd ha eléri az általam beállított értéket egy kapcsoló (nem tudom sajnos lehet e ilyet) akkor a bojler nem a hálózatot használja a fűtésre (így akkor lesz meleg vizem amikor a kályhával fűtök,( hogy érthető legyen, a meleg vizem , nem a bojler fogja fűteni hanem a kályhából kicirkulált x fokos víz)- (mondjuk a vizem 40 °os (de ha nem akarom a 40 °-ot hanem, nagyobbat, akkor kapcsoljon vissza a hálózatra (ergo én állítom be a hőfokot mikor kapcsoljon be/át) és ha az x fokos vizet nem éri el, akkor ne is kapcsoljon rá, ezt úgy képzeltem, akinek van központi fűtése az jobban át látja, egy cső bevezetése a bojlerbe, majd a megszokott helyen távozik... DE ugye ez nem tiszta víz, ami jobban érdekelne hogy hogy lehetne megoldani, hogy a bojlerben lévő vizet , a központi rendszerbe bejuttatni, majd lecserélni a meleg vizemre, szóval ugyan az mint ami most van, csak nem az áram fűtené a bojleremben a vizet hanem a kályhámon keresztül a "fa" és hogy minden szabály sértés nélkül lehet e ezt, vagyis ilyet, és elnézést ha zavaros, amit írtam, próbálok egy rajzot mutatni, és jobban kitudom fejteni ígérem ha rákérdeztek , mit hogyan gondoltam... és bocsi ha gagyi, ígérem törölhetitek... csak gondoltam ha már fűtök fával, akkor egy plusz " meleg mehet a bojlerba is. addig is nem használja az áramot" ez télire lenne jó, amikor is, muszáj jól befűteni, jobban fogy a meleg víz, üdv gábor, és köszönök minden építő és nem építő jellegű kritikát.
Ehhez nem kell más "csak" egy vízteres kandalló egy hőcserélő a bolylerba egy keringetőszivattyú és egy csőtermosztát .....
Ilyen már van úgy hívják , hogy hőcserélő.Kell a bojlerbe egy ilyen , ez a fűtés rendszerébe van egy az egybe bekötve.A bojler vizével nem keveredik , csak fűti , illetve melegíti.
és ezt a hőcserélőt pl ezt itt ? ki kell cserélni a benne lévővel már mint a bojler mostani fűtőtestével, vagy mellé kell beszerelni? és hogy kötik ezt hozzá a fűtőrendszerhez?
köszönöm ! http://www.argep.hu/popup.asp?pid=221160034&pnr=10001&foto=1 A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
Vagy veszel új bojlert amiben gyárilag benne van (napkollektorhoz gyártják) vagy veszel hőcserélőt a vaterán, 30 körül láttam nemrég, ha a linkben lenne kép valószínűleg többet tudnánk mondani róla ...
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
most láttam egyet , részletesen leírták, most értem már. a kérdés mi van akkor ha nem fűtök? nincs meleg vizem?
áá, érdekes volt kép, úgy néz ki nem tette be, még jó hogy informatikus vagyok
![]() http://www.vrec-co.hu/data/tmp/watermark-kepek---4619.jpg
Mindenképpen lesz vele munka , vagy így , vagy úgy csinálod.
Vagy csinálsz egy cső kígyót a bojler meglévő alapjára hegesztve , vagy toldattal , ez már részlet kérdés , és ezt a cső kígyót bekötöd a fűtés vízkörébe.Ha nem szeretnéd , hogy mindig fűtse , akkor kell három csap , kettő amivel kizárod a csőkígyót egy meg azért, hogy egy megkerülő ágat kinyiss vele. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
Ez a hőcserélő tökéletes a feladatra, ha nem fűtesz az elektromos fűtőbetét melegíti a vizet ,benne van a fűtőbetét és a hőkorlátozó illetve hőfokszabályzó beépítési helye .
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
Szia.
Onnan valóban nem lesz meleg vized ahonnan a fűtéstől volt.Akkor jön az eredeti elektromos fűtés benne.
Ebben a hőcserélőben benne van a villamos fűtőszál is, így ugyanúgy be lehet kötni, hogy villannyal is menjen. Plusz benne van a hőcserélő, amit a fűtésrendszerre kell kötni, így ha fűtesz, akkor a bojler hőcserélőjén átáramlik a fűtés meleg vize, ami melegíti a bojlerben lévő vizet.
köszi, szóval egy ilyet, kell hegeszteni?
szia, mi a baj a helyesírással?
A hőcserélős bojler csupán annyival több egy hagyományos villanybojlernél hogy van benne egy csőkígyó. Amiben meleg(fűtő)vizet keringetve felfűthető a használati melegvíz (fürdővíz). Ez a "fűtő"víz származhat bármilyen kazánból, vagy napkolleltorból is.
Ha nem fűtöd, mint hagyományos villanyos, felfűti villanyról. Neked csak az kell megakadályozni hogy nem vigyél be hidegebb "fűtő"vizet a bojlerba, ehhez nem biztos hogy elég a szivattyú leállítása lehet hogy mágnes vagy motoros szelepre is szükség lesz. A vezérlésnél tehát tudnod kell hogy milyen meleg a a bojlerben a víz, és milyen meleg a kazánból származó fűtőviz. Ha melegebb a fűtő akkor keringeted, ha nem, vagy elérted a kívánt melegvíz hőmérsékletet, akkor nem keringetsz tovább. Ehhez pedig nem jó egy csőtermosz..
tehát azt mondod, ha véletlenül 20 fokos lesz a vizem a központi résznél (tehát nem keringtet már) akkor a bojler elkezdi melegíteni azt?
Kompromisszumot kell kötni mikor melyiket , és hogy akarod használni.Természetesen nem kell , hogy fűtse a bojler a központi fűtést ezért kell kizárhatóra csinálni , na meg ha véletlenül kilyukadna a csőkígyó .Nyilván ha a fűtésről akarod melegíteni , akkor a bojlert villamosan ki kell iktatni vagyis automata le kapcs.Azt meg úgy sem tudod pontosan , hogy milyen meleg lehet a bojlerben a víz , de ha annyira automatára akarod csinálni , akkor veszel elektromágnes szelepeket , és a termosztát segítségével csinálsz egy kis vezérlést , hogy csak , akkor nyissanak a szelepek ha a fűtés , és a bojler vize egyforma , de szerintem ez nem annyira lényeges mivel a központi mindig megy ,így nem látom értelmét filózgatni a hőfokon.
értem, köszönöm, lényegében rátapintottál arra amire a legjobban kíváncsi voltam, de sajnos az számomra lehetetlen megcsinálni mert nem értek hozzá, és sajnos olyan ismerősöm sincs, de örülök hogy így elmagyaráztátok! a következő a kérdésem, ő belőle hány m kell? sajnos azt nem tudom mekkora a bojler L -ben. de ha letesszük a földre kb 150 cm biztosan van...
ez jó lesz?
Ha kap áramot, és a termosztátja 20 foknál melegebbre van állítva akkor fűteni fog áramról.
köszönöm, úgy érzem most már mindent értek ! jó volt ide regsiztrálni.
Akkor az olyan 120L körüli.Hát ezt tudod milyen kell , de van azért ott túlzó szöveg is.Na mindegy Az előbbi okfejtésből még az is kimaradt , hogy ugye ne csak azt nézzük , hogy a bojler fűtené a központit , hanem az is , hogy hűti is.Mivel a meleg víz fogyasztáskor a bojler utántöltése hideg vízzel történik úgy hogy , így vagy úgy lehet az a spórolás nem is lenne spórolás főleg aki sok vizet használ .Mert annál többet fog bekapcsolni mondjuk a gázkazán , vagy gyorsabban lehűl a fűtés vízrendszere. Igy mondjuk több fa kell tartani a hőfokot , vagy több lesz a gáz számla ezzel együtt a villanyszámla is a szivattyú miatt.Szóval ez van.
hát igen, erre már én is gondoltam, hogy ez fás dolognál annyira lehet mégsem jó ötlet... hát még gondolkozom rajta... köszönöm szépen még egyszer !
A melegviz bojler bekötésére ezt a kapcsolási rajzot ajánlanám.
A szakaszoló szerelvényeket nem tüntettem fel mert... A külső hőcserélőnek van egy nagy nagy előnye a belsővel szemben!! Az utólagos elvizkövesedés hatását ki lehet mutatni mert nem jön át olyan gyorsan a hő a rendszeren. Takaritása: Leválasztod, kisavazod, visszacsavarozod. A hőcserélő primer és szekunder oldalát mindenképp erősen ajánlott ellenirányu kötéssel bekötni. A kötés előnye hogy a HMV tartály bármi lehet/ Solar tartály, villany bojler, indirekt vagy direkt fűtésü HMV tartály, fatüzetlésü tároló, vashordó/ Kinek mi tetszik vagy van. ![]() Az egyirányu hőmérséklet kapcsoló lehet kereskedelmi termék vagy magad is összebarkácsolhatsz egyet természetesen megfelelő elekrtomos védelemmel ellátva. Erre találsz itt bőven kapcsolási rajzot (Komparátor jelszó alatt) |
Bejelentkezés
Hirdetés |
A használat feltételei
• Adatvédelem
• GY.I.K., Használati útmutató és szabályok
• Impresszum
• Elosztó
• Hiba jelentése
K�rlek v�rj...