Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   530 / 1171
(#) nedudgi válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Ha az A és a(b) =42mm, akkor M42, vagy EI42. Tudod, miből származik?
(#) whitedrago válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Sajnos nem. Sok alaktrészem van rádiókból, TV-kből. Előfordulhat, hogy ez is valami ilyesmiből származik?

Előfordulhat.
Sajnos így bármi lehet. Lehet hálózati, kimenő, fázisfordító, feszültségátalakító, akármi. Ez elég kis teljesítményű, ha lemezekből készült a vasmag. A vezetékek keresztmetszete, és a tekercsek ellenállása még segíthet.
(#) kadarist válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Kicsi az esélye, hogy csöves készüléké volt, ezért írtam ezt.
(#) whitedrago válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Itt vannak az ellenállás értékek, elég sok variáció van.
A vezeték keresztmetszete 1mm körül van (szigetelés nélkül).

Hűha! gondosan, precízen megmérted, érthetően ábrázoltad!
Sajnos ezekkel az adatokkal nehezen képzelhető el egy általánosan használható transzformátor. Ilyen kis méretben, ha hálózati trafó, a primer tekercsnek sokkal nagyobb ellenállásúnak kellene lennie. Passzolom a megoldást, szerintem ez nem egy általánosan felhasználható transzformátor.
Annyit lehet tenni, hogy egy másik, 12-24V trafóra kötöd a legnagyobb ellenállású tekercset, és feszültségméréssel meghatározod az áttételeket.
(#) mikrokapcsolo válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Vagy sorba köt vele egy 230V-os izzót, és úgy próbálja meg a legnagyobbakat hálózatra kötni és legfeljebb az izzó világít.
(#) nedudgi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Az se rossz. A leválasztott áramkör azért biztonságosabb.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) Ricsi89 válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Szerintem a barna-kék kombináció lesz a primer. Valószínű, hogy egy univerzális trafó, ami átkapcsolható volt többféle hálózati feszültséghez is. Bár hogy miért kell ennyi lehetőség, azt nem tudom. Max egy 230/115V-os átkapcsolás szokott lenni rajta. De mint a többiek írják ki lehet próbálni egy sorba kötött 60W-os izzóval.
(#) granpa válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Az 1mm a vastagabbakra vonatkozik gondolom, mert ilyen kis méreteknél nem jönne ki 1000 Ohmos ellenállás. Elképzelhető: 0-110,-127,-150, 220V-os is (nem volt ritkaság, azt' mindjárt öt vége van). Soros izzó, árammérés. Ettől persze bármi lehet (nem hálózati).
(#) whitedrago válasza granpa hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Mindre vonatkozik, mind 1mm vastag.
Közbe kipróbáltam a trafót, működik
Minden variációt átpróbáltam, minél nagyobb ellenállású bemenetet választottam, a kimeneten annál kisebb volt a feszültség. 300mA-nél nagyobb áramot nem tudtam kihúzni belőle
Fordítva is működne a trafó? Vagyis hogy a bemenetet felcserélem a kimenettel. Így elvileg nem lefele, hanem felfelé kellene transzformálnia. Ez megoldható lenne?
(#) granpa válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Akkor jó erős kivezetéseket csináltak, nem úgy mint mostanság. A trafónak mindegy melyik a transzformálási irány (a veszteség kiegyenlítés miatt van némi eltérés, lényegtelen). Az üresjárási(terheletlen szekunder) áram a lényeg; ekkora vasnál néhány mA lehet (a nagyobb ellenállású oldalon), akkor használható akár hálózatiként is. Hogy értendő a 300mA, akkor már melegedet, vagy hirtelen esett a feszültség a szekunderen, vagy nőtt az áram a be oldalon?
(#) mikrokapcsolo válasza granpa hozzászólására (») Dec 5, 2013 / 1

Szerintem a kivezető vezetékek átmérője az 1mm. Ha abból lenne tekerve is, akkor nagyobb lenne maga a trafó is.
(#) whitedrago válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 5, 2013 1 /

Igen. A tekert vezeték átmérője nem tudom mekkora lehet (nem látok bele).
(#) whitedrago válasza granpa hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

A narancs és a fehér bemenetre rákötöttem 12 Voltot, így a kimeneten 10 Volt, és 5 Volt volt.
Úgy mértem 300mA-t, hogy fogtam egy 6 Voltos, 4W-os izzót és rákötöttem az 5 Voltos kimenetre. Az izzóval sorba volt kötve az árammérő. Nem néztem, hogy melegedett-e a trafó, vagy hogy esett-e a feszültség, kb. 5 mp-ig volt rajta, addig stabilan tartotta az áramot.
(#) Sebi válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Ezzel így nem sokra mész... Tételezzük fel, hogy egy középleágazásos (szekunder) tekercs van több leágazásos (primer) tekerccsel. A többleágazású oldalról tételezzük fel, hogy primer lehetett, mert a két szélső láb 1180ohmot mutat. Erre a tekercsre kapcsold a 230V-ot - a biztonság kedvéért egy 100W-os izzón keresztül - és mérd az áramfelvételt. Aztán a feszt a 2 piros kiv. közt. És végigmérheted a 230-as oldalon is, hogy az egyik végponthoz képest mik jönnek a középső 3 lábon.
Az biztos, hogy nem csöves motyó trafója, mert abban az időben ilyen burkolattal/lemez-összefogással nem nagyon lehetett találkozni, ezenkívül csak egy nagy ellenállású tekercs van, tehát anódfesz biztosan nem jöhetett róla.
(#) jdani hozzászólása Dec 5, 2013 /

Hali, lenne egy To220as tokozás alkatrész, amire 3101BF02 ez van írva.
Autó műszerfalában van. Háttérvilágítás meghibásodása után lett szétszedve a műszerfal, és állítólag ez ment tönkre benne. (Ennyi infót kaptam.)
(#) Sebi válasza jdani hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Ez nem típusszám, hanem gyártói kód (Manufacturer code). Azért használják, hogy a 100Ft-os alkatrészt sokszoros áron adhassák el, mert nem azonosítható. Ha valóban csak háttérvilágítást kapcsolt, akkor feltételezhetően tranzisztor (BJT vagy FET) volt. a bekötési pontokon mért feszültségek alapján azonosítható a struktúra (p vagy N), a kollektor-emitter közé árammérőt iktatva a háttérnek világítania kell, a leolvasott érték alapján könnyen találni helyettesítő típust a feladatra.
(#) stefikeke hozzászólása Dec 6, 2013 /

sziasztok . a kezembe akadt egy panel amin találtam egy ic-t. segitsetek , valami adattal, mert nem találtam semmit rola. az ic-n ezt irja 65al541. talán sn csoportba tartozik.
(#) Moderátor hozzászólása stefikeke hozzászólására (») Dec 6, 2013

Légy szíves, és figyelj a helyesírásra! (Mondatkezdő nagybetűk, szóközök, stb.)
(#) zenebolond hozzászólása Dec 6, 2013 /

Sziasztok!

Van nekem egy kínai motorom melynek a fordulatszámmérője nem jó.
Ennek az elektronikájában van egy IC aminek a száma BAK 225 (RB2L).
Az 5 ös lába megy a mutatós műszerhez. a műszer másik lába megy egy E13003 tranyón keresztül a negatívra.
Azért írtam ide, mert az IC adatait nem találtam meg a neten, tud e valaki ennek helyettesítőjét?
(#) Buvarruha válasza zenebolond hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Gyakori a tápfesz probléma, ellenőrizd, hogy megkapja-e az IC a feszültségeket.
(#) zenebolond válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Szia!

Megkapja rendesen, az a probléma, hogy a mutató kimozdul teljesen a végére. És a tranyó felforrósodik. A tranyó az jó.
(#) Sebi válasza zenebolond hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Volt régen egy ilyen, talán annak a klónja lehet.

SAK215.png

(#) zenebolond válasza Sebi hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Szia Sebi.
Köszi, valami ilyesmi lesz, talán annyi hogy a rajz amit küldtél nincs benne a tranyó a pozitív tápfesznél. Majd, ha lesz egy kis időm elkészítem a kapcsolási rajzát az én fordulatszámmérőmnek, s akkor kitalálunk valamit.
(#) laszlo raduj hozzászólása Dec 7, 2013 /

Helló!
Egy 8 lábú IC , amelyen csak annyit ír 7358, milyen indexel keresem , LM -el nem talál semmit a google. Esetleg ha valaki tudja?
(#) depi52 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Szia én olyat találtam, hogy HA7358 bár elég kevés infó van róla.
(#) laszlo raduj válasza depi52 hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

A googly talál de ,ahova küld ott nincs semmi .
(#) granpa válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Próbáld meg más előtagokkal: MC, U, UCY,UL, UN, SN, stb. Gyanús, hogy csak egy mezei 358-as, valami noname gyártól.
(#) laszlo raduj válasza granpa hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Így sem találtam semmit , de nem hiszem 358-as, a lábkiosztás nem olyan. Egy Cd-s , kazetas , zenegép , rádiós panelján van , és meg füstösödve.
Passzolom javítását

Köszönöm segítségeteket .
Következő: »»   530 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem