Fórum témák
» Több friss téma |
Ha az A és a(b) =42mm, akkor M42, vagy EI42. Tudod, miből származik?
Sajnos nem. Sok alaktrészem van rádiókból, TV-kből. Előfordulhat, hogy ez is valami ilyesmiből származik?
Előfordulhat.
Sajnos így bármi lehet. Lehet hálózati, kimenő, fázisfordító, feszültségátalakító, akármi. Ez elég kis teljesítményű, ha lemezekből készült a vasmag. A vezetékek keresztmetszete, és a tekercsek ellenállása még segíthet.
Kicsi az esélye, hogy csöves készüléké volt, ezért írtam ezt.
Itt vannak az ellenállás értékek, elég sok variáció van.
A vezeték keresztmetszete 1mm körül van (szigetelés nélkül).
Hűha! gondosan, precízen megmérted, érthetően ábrázoltad!
Sajnos ezekkel az adatokkal nehezen képzelhető el egy általánosan használható transzformátor. Ilyen kis méretben, ha hálózati trafó, a primer tekercsnek sokkal nagyobb ellenállásúnak kellene lennie. Passzolom a megoldást, szerintem ez nem egy általánosan felhasználható transzformátor. Annyit lehet tenni, hogy egy másik, 12-24V trafóra kötöd a legnagyobb ellenállású tekercset, és feszültségméréssel meghatározod az áttételeket.
Vagy sorba köt vele egy 230V-os izzót, és úgy próbálja meg a legnagyobbakat hálózatra kötni és legfeljebb az izzó világít.
Az se rossz. A leválasztott áramkör azért biztonságosabb.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
Szerintem a barna-kék kombináció lesz a primer. Valószínű, hogy egy univerzális trafó, ami átkapcsolható volt többféle hálózati feszültséghez is. Bár hogy miért kell ennyi lehetőség, azt nem tudom. Max egy 230/115V-os átkapcsolás szokott lenni rajta. De mint a többiek írják ki lehet próbálni egy sorba kötött 60W-os izzóval.
Az 1mm a vastagabbakra vonatkozik gondolom, mert ilyen kis méreteknél nem jönne ki 1000 Ohmos ellenállás. Elképzelhető: 0-110,-127,-150, 220V-os is (nem volt ritkaság, azt' mindjárt öt vége van). Soros izzó, árammérés. Ettől persze bármi lehet (nem hálózati).
Mindre vonatkozik, mind 1mm vastag.
Közbe kipróbáltam a trafót, működik Minden variációt átpróbáltam, minél nagyobb ellenállású bemenetet választottam, a kimeneten annál kisebb volt a feszültség. 300mA-nél nagyobb áramot nem tudtam kihúzni belőle Fordítva is működne a trafó? Vagyis hogy a bemenetet felcserélem a kimenettel. Így elvileg nem lefele, hanem felfelé kellene transzformálnia. Ez megoldható lenne?
Akkor jó erős kivezetéseket csináltak, nem úgy mint mostanság. A trafónak mindegy melyik a transzformálási irány (a veszteség kiegyenlítés miatt van némi eltérés, lényegtelen). Az üresjárási(terheletlen szekunder) áram a lényeg; ekkora vasnál néhány mA lehet (a nagyobb ellenállású oldalon), akkor használható akár hálózatiként is. Hogy értendő a 300mA, akkor már melegedet, vagy hirtelen esett a feszültség a szekunderen, vagy nőtt az áram a be oldalon?
Szerintem a kivezető vezetékek átmérője az 1mm. Ha abból lenne tekerve is, akkor nagyobb lenne maga a trafó is.
Igen. A tekert vezeték átmérője nem tudom mekkora lehet (nem látok bele).
A narancs és a fehér bemenetre rákötöttem 12 Voltot, így a kimeneten 10 Volt, és 5 Volt volt.
Úgy mértem 300mA-t, hogy fogtam egy 6 Voltos, 4W-os izzót és rákötöttem az 5 Voltos kimenetre. Az izzóval sorba volt kötve az árammérő. Nem néztem, hogy melegedett-e a trafó, vagy hogy esett-e a feszültség, kb. 5 mp-ig volt rajta, addig stabilan tartotta az áramot.
Ezzel így nem sokra mész... Tételezzük fel, hogy egy középleágazásos (szekunder) tekercs van több leágazásos (primer) tekerccsel. A többleágazású oldalról tételezzük fel, hogy primer lehetett, mert a két szélső láb 1180ohmot mutat. Erre a tekercsre kapcsold a 230V-ot - a biztonság kedvéért egy 100W-os izzón keresztül - és mérd az áramfelvételt. Aztán a feszt a 2 piros kiv. közt. És végigmérheted a 230-as oldalon is, hogy az egyik végponthoz képest mik jönnek a középső 3 lábon.
Az biztos, hogy nem csöves motyó trafója, mert abban az időben ilyen burkolattal/lemez-összefogással nem nagyon lehetett találkozni, ezenkívül csak egy nagy ellenállású tekercs van, tehát anódfesz biztosan nem jöhetett róla.
Hali, lenne egy To220as tokozás alkatrész, amire 3101BF02 ez van írva.
Autó műszerfalában van. Háttérvilágítás meghibásodása után lett szétszedve a műszerfal, és állítólag ez ment tönkre benne. (Ennyi infót kaptam.)
Ez nem típusszám, hanem gyártói kód (Manufacturer code). Azért használják, hogy a 100Ft-os alkatrészt sokszoros áron adhassák el, mert nem azonosítható. Ha valóban csak háttérvilágítást kapcsolt, akkor feltételezhetően tranzisztor (BJT vagy FET) volt. a bekötési pontokon mért feszültségek alapján azonosítható a struktúra (p vagy N), a kollektor-emitter közé árammérőt iktatva a háttérnek világítania kell, a leolvasott érték alapján könnyen találni helyettesítő típust a feladatra.
sziasztok . a kezembe akadt egy panel amin találtam egy ic-t. segitsetek , valami adattal, mert nem találtam semmit rola. az ic-n ezt irja 65al541. talán sn csoportba tartozik.
Légy szíves, és figyelj a helyesírásra! (Mondatkezdő nagybetűk, szóközök, stb.)
Sziasztok!
Van nekem egy kínai motorom melynek a fordulatszámmérője nem jó. Ennek az elektronikájában van egy IC aminek a száma BAK 225 (RB2L). Az 5 ös lába megy a mutatós műszerhez. a műszer másik lába megy egy E13003 tranyón keresztül a negatívra. Azért írtam ide, mert az IC adatait nem találtam meg a neten, tud e valaki ennek helyettesítőjét?
Gyakori a tápfesz probléma, ellenőrizd, hogy megkapja-e az IC a feszültségeket.
Szia!
Megkapja rendesen, az a probléma, hogy a mutató kimozdul teljesen a végére. És a tranyó felforrósodik. A tranyó az jó.
Volt régen egy ilyen, talán annak a klónja lehet.
Szia Sebi.
Köszi, valami ilyesmi lesz, talán annyi hogy a rajz amit küldtél nincs benne a tranyó a pozitív tápfesznél. Majd, ha lesz egy kis időm elkészítem a kapcsolási rajzát az én fordulatszámmérőmnek, s akkor kitalálunk valamit.
Helló!
Egy 8 lábú IC , amelyen csak annyit ír 7358, milyen indexel keresem , LM -el nem talál semmit a google. Esetleg ha valaki tudja?
Szia én olyat találtam, hogy HA7358 bár elég kevés infó van róla.
A googly talál de ,ahova küld ott nincs semmi .
Próbáld meg más előtagokkal: MC, U, UCY,UL, UN, SN, stb. Gyanús, hogy csak egy mezei 358-as, valami noname gyártól.
Így sem találtam semmit , de nem hiszem 358-as, a lábkiosztás nem olyan. Egy Cd-s , kazetas , zenegép , rádiós panelján van , és meg füstösödve.
Passzolom javítását Köszönöm segítségeteket . |
Bejelentkezés
Hirdetés |