Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1579 / 2208
(#) Orbán József hozzászólása Dec 1, 2013
Jobbat mondok.
Az a 6.3-as jack nincs kiszigetelve a sasszitól!
Nagy egy baj ám...
(#) tomiD válasza szili83 hozzászólására (») Dec 1, 2013
köszi.
(#) djhans válasza mohinger hozzászólására (») Dec 1, 2013
Szia! Gratulálok az erősítődhöz. PCL86PP-hez 100-120VA-es trafót ajánlok. Anódfesz 210-220V váltóban ha félvezetős egyenirányítás lesz. Fleta fórumtárs szokott tekerni toroidot.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) szili83 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 1, 2013
Az is igaz.
Van ott mit átnézni....
(#) mohinger válasza djhans hozzászólására (») Dec 1, 2013
Köszönöm Neked is!
Sokat segített ennek a fórumnak az olvasása is. Még csak a 600. oldalnál járok az 1675-ből, de tanulságos volt a tapasztalataitokat olvasni és ráébredni, hogy hol és mit kell javítani még. Elnézegettem a galériátokat és nagyon sok szép készüléket építettetek, öröm némelyiket nézni. Hallgatni meg főleg, gondolom
Ha jól emlékszem, volt, aki a Budapest rádió kimenőből csinált PP végfokot. Végül milyen lett? Nekem is van itthon kettő, no meg egy jó 8-10db PCL86 még TV szerelő koromból, így azért gondoltam, hogy az lenne a következő.
Nyugodtan beszéljetek le, ha felejtős a a trafó.
(#) kristikoma válasza mohinger hozzászólására (») Dec 1, 2013
Szerintem itt sokan csináltak Budapest kimenőből erősítőt. Nekem is megy egy, hangra lehetne jobb is, de kellene a nagyobb vaskeresztmetszet. Kellene a komplett erősítőt tesztelnem átvitelre, akkor többet tudnék.
(#) szili83 válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 1, 2013
Az nem kevés akkora teljesítmény átvitelére?
(#) kristikoma válasza szili83 hozzászólására (») Dec 1, 2013
6W-ot tud 10% torzítással az eredeti leírás szerint(ha jól emlékszem). Igazad lehet, mert valóban kevés benne a mély. Az eredeti trafót használtam, nem tekertem át. Egy EAG kimenő már jobb lenne, de olyanom nincs sajnos.
(#) szili83 válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 1, 2013
Hát a 6W az kevés, akkor a kivehető teljesítmény felét ha tudja. És ha nincs mély, az úgy nem az igazi. Érdemesebb kimenőket csinálni, vagy csináltatni akkor.
(#) Orbán József hozzászólása Dec 1, 2013
Szörnyedjetek el, nekem az egyik 10-15W-osomba M102a, 100VA trafóból lesz a kimenő, 12 cm2 a vas és nem akármilyen...
(#) kristikoma válasza szili83 hozzászólására (») Dec 1, 2013
Szerintem ez a trafó kísérletezésre, meg pótlásnak megfelel, meg arra is, hogy tudjam, működik a kapcsolás. Fényévekkel jobb egy erre a célra épített trafó. Régen tudtak nagyon jókat, tudták az öreg szakik, hogy kell igazán jót, lásd EAG, későbbi BEAG kimenők.
(#) szili83 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 1, 2013
nekem a kis 3W-os SE-ben EI86-os mag van.... Szóval atied az nem szörnyű.
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 1, 2013
Nem kő a szegényeket ingerelni, mert hirtelen szétosztok közöttük ~50kg trafóvasat, oszt az övék lesz a nagyobb.
(#) granpa válasza szili83 hozzászólására (») Dec 1, 2013
De ahogy írsz, az igen!
(#) szili83 válasza granpa hozzászólására (») Dec 1, 2013
És ha itt tartunk, akkor csöves hangkinenőnek hol lehet venni jó vasmagot? Újat, nem bontottat. Hátha egyszer tekerek én.
Azt nem tudom, hogy olyan hol kapható, mert 'normál' trafóvas beszerzésével is gondok vannak, ahogy olvasom itt. A nem 'legspécibb' vasminőség némileg tuningolható a tekercsek elrendezésével, gondos kivitelezésével.Némely régi készülékekben (nagyfeszültségű, nagyfrekvenciás)található kiváló vasanyag, érdemes a bontottat is megbecsülni (ha akad). Amúgy meg nagyon kevesen hallják meg a különbséget.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) szili83 válasza granpa hozzászólására (») Dec 1, 2013
És normált? Mert eddig sehol sem láttam semmit sem. És persze cséve is kellene hozzá.
Toroid magot azért lehet kapni, ha valaki abból épít csöves hangkimenőt.
A toroid(vas) jó a PP-khez, abból van jó minőség (jó árban!). Azok otthoni tekercselése; több, mint macerás. Csévét 10-ből 9x én csináltam, mert a bontott cséve többnyire nem felel meg a követelményeknek (vagy eleve romos, vagy agyon impregnált).Amíg nem szigorítottak be a MÉH telepeknek, kiváló beszerző források voltak. Próbálkozni most is lehet, van ahol megengedik (a 'csókosoknak').
(#) mofesa válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 1, 2013
Szerintem nem véletlenül. Viszont gitárerősítőhöz még igen csak jó lehetne, hisz oda nem kell szélesebb a 100Hz - 15kHz közötti frekvenciatartománynál. Persze a basszusgitár már más tészta, oda több vas kell.
(#) mohinger hozzászólása Dec 2, 2013
Sziasztok!

Van két kimenőtrafóm NDK Weimar rádióból EL84SE-hez. Ezeken gyárilag van úgynevezett búgáskompenzáló tekercs, aminek az lenne a szerepe(ha jól tudom), hogy a többi fokozat anódáramát fordított irányban átvezetvén rajta, kissé csökkentsék a vas felmágneseződését. Ezekben vajon nincs légrés? Mert akkor nem építenék vele végfokot. Szétbarmolni meg nem akarom. Valaki használt már ilyen kimenőt? Nem túl izmos a vasmag, de az átlag Vidi, stb. kimenőknél másfélszer nagyobb.

szerk: a Budapest kimenő gyári adatai szerint 7.5W-ot tud 10% THD mellett. Lehet, hogy egy próbát megér, aztán meglátom/hallom
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) CIROKL válasza mohinger hozzászólására (») Dec 2, 2013
Bővebben: Link Nézd csak ezt ...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) mohinger válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 2, 2013
Köszi!
(#) gkari válasza mohinger hozzászólására (») Dec 2, 2013
Biztos, hogy légréses. A kimenő leágazása - szerintem - a hangszínszabályzáshoz visszacsatolást képez. A zavarvédettséget a végcső anódvezetékének árnyékolása (összekötve a kimenővassal) biztosítja.
(#) spirik hozzászólása Dec 3, 2013
Szia mindenki.
Szeretnék kérdezni egy olyan dolgot ,hogy 6SL7 6L6G csöveket mire lehet használni .
Köszönöm a segítséget.
(#) mofesa válasza spirik hozzászólására (») Dec 3, 2013
Nagyon jó kis erősítőt lehet belőlük építeni!
(#) szili83 válasza spirik hozzászólására (») Dec 3, 2013
Első találat. Hogy mit tud, az passz:

Kapcsolási rajz
(#) spirik válasza szili83 hozzászólására (») Dec 3, 2013
Köszönöm szépen a segítséget ,
(#) spirik válasza mofesa hozzászólására (») Dec 3, 2013
Köszönöm szépen a segítséget ,
(#) boris92 hozzászólása Dec 5, 2013
Üdv, van nekem 2 db ECH 86 típusú csövem , azt mondták ebből lehet csinálni vagy fejhallgató erősítőt vagy elő erősítőt. Szeretnék segítséget kérni hogy mit lehet belőle akkor építeni , és melyik a legjobb kapcsolási rajz.
(#) boris92 válasza boris92 hozzászólására (») Dec 5, 2013
ECC83 , elírtam.
Következő: »»   1579 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem