Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Jobbat mondok.
Az a 6.3-as jack nincs kiszigetelve a sasszitól! Nagy egy baj ám...
Szia! Gratulálok az erősítődhöz. PCL86PP-hez 100-120VA-es trafót ajánlok. Anódfesz 210-220V váltóban ha félvezetős egyenirányítás lesz. Fleta fórumtárs szokott tekerni toroidot.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
Az is igaz.
![]() Van ott mit átnézni....
Köszönöm Neked is!
Sokat segített ennek a fórumnak az olvasása is. Még csak a 600. oldalnál járok az 1675-ből, de tanulságos volt a tapasztalataitokat olvasni és ráébredni, hogy hol és mit kell javítani még. Elnézegettem a galériátokat és nagyon sok szép készüléket építettetek, öröm némelyiket nézni. Hallgatni meg főleg, gondolom ![]() Ha jól emlékszem, volt, aki a Budapest rádió kimenőből csinált PP végfokot. Végül milyen lett? Nekem is van itthon kettő, no meg egy jó 8-10db PCL86 még TV szerelő koromból, így azért gondoltam, hogy az lenne a következő. Nyugodtan beszéljetek le, ha felejtős a a trafó.
Szerintem itt sokan csináltak Budapest kimenőből erősítőt. Nekem is megy egy, hangra lehetne jobb is, de kellene a nagyobb vaskeresztmetszet. Kellene a komplett erősítőt tesztelnem átvitelre, akkor többet tudnék.
Az nem kevés akkora teljesítmény átvitelére?
![]()
6W-ot tud 10% torzítással az eredeti leírás szerint(ha jól emlékszem). Igazad lehet, mert valóban kevés benne a mély. Az eredeti trafót használtam, nem tekertem át. Egy EAG kimenő már jobb lenne, de olyanom nincs sajnos.
![]()
Hát a 6W az kevés, akkor a kivehető teljesítmény felét ha tudja. És ha nincs mély, az úgy nem az igazi. Érdemesebb kimenőket csinálni, vagy csináltatni akkor.
![]()
Szörnyedjetek el, nekem az egyik 10-15W-osomba M102a, 100VA trafóból lesz a kimenő, 12 cm2 a vas és nem akármilyen...
Szerintem ez a trafó kísérletezésre, meg pótlásnak megfelel, meg arra is, hogy tudjam, működik a kapcsolás. Fényévekkel jobb egy erre a célra épített trafó. Régen tudtak nagyon jókat, tudták az öreg szakik, hogy kell igazán jót, lásd EAG, későbbi BEAG kimenők.
nekem a kis 3W-os SE-ben EI86-os mag van.... Szóval atied az nem szörnyű.
![]()
Nem kő a szegényeket ingerelni, mert hirtelen szétosztok közöttük ~50kg trafóvasat, oszt az övék lesz a nagyobb.
![]() ![]() ![]()
Azt nem tudom, hogy olyan hol kapható, mert 'normál' trafóvas beszerzésével is gondok vannak, ahogy olvasom itt. A nem 'legspécibb' vasminőség némileg tuningolható a tekercsek elrendezésével, gondos kivitelezésével.Némely régi készülékekben (nagyfeszültségű, nagyfrekvenciás)található kiváló vasanyag, érdemes a bontottat is megbecsülni (ha akad). Amúgy meg nagyon kevesen hallják meg a különbséget.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
És normált? Mert eddig sehol sem láttam semmit sem. És persze cséve is kellene hozzá.
Toroid magot azért lehet kapni, ha valaki abból épít csöves hangkimenőt.
A toroid(vas) jó a PP-khez, abból van jó minőség (jó árban!). Azok otthoni tekercselése; több, mint macerás. Csévét 10-ből 9x én csináltam, mert a bontott cséve többnyire nem felel meg a követelményeknek (vagy eleve romos, vagy agyon impregnált).Amíg nem szigorítottak be a MÉH telepeknek, kiváló beszerző források voltak. Próbálkozni most is lehet, van ahol megengedik (a 'csókosoknak').
Szerintem nem véletlenül. Viszont gitárerősítőhöz még igen csak jó lehetne, hisz oda nem kell szélesebb a 100Hz - 15kHz közötti frekvenciatartománynál. Persze a basszusgitár már más tészta, oda több vas kell.
Sziasztok!
Van két kimenőtrafóm NDK Weimar rádióból EL84SE-hez. Ezeken gyárilag van úgynevezett búgáskompenzáló tekercs, aminek az lenne a szerepe(ha jól tudom), hogy a többi fokozat anódáramát fordított irányban átvezetvén rajta, kissé csökkentsék a vas felmágneseződését. Ezekben vajon nincs légrés? Mert akkor nem építenék vele végfokot. Szétbarmolni meg nem akarom. Valaki használt már ilyen kimenőt? Nem túl izmos a vasmag, de az átlag Vidi, stb. kimenőknél másfélszer nagyobb. szerk: a Budapest kimenő gyári adatai szerint 7.5W-ot tud 10% THD mellett. Lehet, hogy egy próbát megér, aztán meglátom/hallom ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Bővebben: Link Nézd csak ezt ...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Biztos, hogy légréses. A kimenő leágazása - szerintem - a hangszínszabályzáshoz visszacsatolást képez. A zavarvédettséget a végcső anódvezetékének árnyékolása (összekötve a kimenővassal) biztosítja.
Szia mindenki.
Szeretnék kérdezni egy olyan dolgot ,hogy 6SL7 6L6G csöveket mire lehet használni . Köszönöm a segítséget.
Nagyon jó kis erősítőt lehet belőlük építeni!
![]()
Üdv, van nekem 2 db ECH 86 típusú csövem , azt mondták ebből lehet csinálni vagy fejhallgató erősítőt vagy elő erősítőt. Szeretnék segítséget kérni hogy mit lehet belőle akkor építeni , és melyik a legjobb kapcsolási rajz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |