Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1584 / 2208
(#) granpa válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Ez így már jobb. Varázsszemhez találsz a téma képei közt nagyon egyszerű, jó kapcsolás(kiegészítő)okat.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) mofesa válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Lehet, de külön kell fűtened. Másrészt, ha nem szimmetrikus a szekunder, akkor kell 2db dióda ( pl.: 1N4007) is. A hálózati trafóról többet kellene tudni. Azt sem árt tudni, hogy a puffer kondi 50µF -nél nem lehet nagyobb.
(#) szikorapéter válasza mofesa hozzászólására (») Dec 13, 2013
Sajnos a transzformátor eredete még most is ismeretlen,barátomtól kaptam,ő azt ígérte megnézi nekem milyen típusú a rádió,és akkor én már találok hozzá kapcsolást. A transzformátoron a 6,3V-os fűtőfeszültséget megtaláltam,meg a tetején ágaskodik az EZ80-as is így ott gondolom ott a 250V-os kivezetése is. Esetleg ha felismerik akkor már ide feltöltöttem róla képet is hogy hogyan is fest a transzformátor.
Akkor ez szimmetrikus szekunderrel rendelkezik, külön fűtéssel az egyencsőnek. A rajzod sem helyes így, módosítani kéne. Lehet, hogy kicsit "erős" lesz a PCL82 -nek.
Ha egyébként ép a trafó, akkor ez így 'gyári', nem kell mellé semmi hókusz-pókusz. Magad is le tudod mérni rajt a feszültségeket, valószínű van külön fűtőtekercs.
(#) szikorapéter válasza mofesa hozzászólására (») Dec 13, 2013
Az a baj hogy a transzformátor semeik kivezetését nem ismerem a 6,3V-oson kívül. Így nem tudom megmondani hogy mekkora volt a kijövő feszültsége.
(#) szikorapéter válasza granpa hozzászólására (») Dec 13, 2013
És így hogy csak a transzformátor és az egyenirányítócső van hogyan tudnám megmondani,hogy hol mekkora feszültség jön ki/megy be?
Nézd meg az EZ80 bekötését, abból kiderül. Itt az adatlapja.
Mi az, hogy nem ismered? Adsz ~6Vot az ismert fűtőtekercsre, és végigméred a végeket (csövet kiveszed).
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Úgy nézem, ez egy bolgár rádió(nem Budapest) trafója. Ezen van 2db fűtőtekercs. Így megcsinálhatod a csöves egyenirányítást is. Viszont a hálózati trafót ellenőrizd le! Legyenek meg a feszültségek, állítsd át a primert 240V-ra. Ilyen korú trafónál illik a szigetelést ellenőrizni. Ezt úgy, hogy keresel egy 230V/10W-os izzót. Foglalatba teszed. A foglalatból húzol egy vezetéket, azt ráteszed egy érintésvédelmi pontra. A másik vezetéket a szekunder oldal valamennyi pontjára csatlakoztatod, de nem egyszerre. Ekkor bekapcsolod a trafót. Az izzónak nem szabad világítania. Ha valahol világít, akkor rossz a szigetelés, kell egy másik trafó. Nálam ez bevált szigetelésmérő híján. Ha van rá lehetőséged, vizsgáltasd be a trafót. Egyébként lehet az izzóval sorba kötni egy ampermérőt, olyat, ami egészen kicsi áramot is mér.
(#) szikorapéter válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 13, 2013
Akkor még majd a méricskélés maradt hátra. Azt sajnos csak később tudom elvégezni,így egyenlőre annyit tudok mondani később még jelentkezek.
(#) mohinger válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Videoton R646U készülékemben pont ilyen trafó van.

Bővebben: Link
(#) szikorapéter válasza mohinger hozzászólására (») Dec 13, 2013
Tényleg ugyan olyannak tünik a trafó. Esetleg valahonnét egy kapcsolási rajzot le lehet hozzá tölteni?
(#) Zenner válasza mohinger hozzászólására (») Dec 13, 2013
Nekem is van egy ugyan ilyen rádióm, a gond csak az, hogy jelentősen felmelegszik és füstöl a hálózati trafó kb 5 perc után. Maga a rádió pedig működik, szóval kár lenne szét szedni.

Valakinek van ötlete, mitől füstölhet úgy, hogy közbe működik?
(#) szili83 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Varázsszemekről ne mondj le. Az adatlapjukon ott van a bekötés.
És itt találsz pár rajzot, amik jók!
(#) kristikoma válasza Zenner hozzászólására (») Dec 13, 2013
Egyszerű: vagy a primer, vagy az anódtekercs menetzárlatos. Esetleg mindkettő. Mérj feszültségeket, még a primer oldalon is.
(#) Zenner válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 13, 2013
Értem, és mit kell mérnem? De ezek szerint mindenképp cserélnem kell.
(#) szikorapéter válasza szili83 hozzászólására (») Dec 13, 2013
És az EM80 jó az EM84 áramkörébe? És annak a bemenetét hova kell kötnöm majd a kész erősítő áramkörében?
(#) kristikoma válasza Zenner hozzászólására (») Dec 13, 2013
Érthetőbben: a trafó primer és szekunder oldali váltófeszültségeket. A képek alapján a primernek van egy közös pontja, 110, 127, 150, 220, 240V-ról működhet. A szekunderen 2db 6.3V-os fűtés, meg az EZ 80 miatt 2*250V körüli váltófesz. Valószínűleg csere, de ha be tudod határolni, akkor a hibás részt újra kell tekerni. Egyébként bármilyen hasonló teljesítményű és feszültségű trafó megfelel.
(#) Zenner válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 13, 2013
Ilyen trafóból van itthon jó pár darab, szóval a csere nem fog problémát okozni, csupán kíváncsi voltam arra, miért van az, hogy működik, de mégse működik?
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 13, 2013
Az EM 80 és 84 a bekötésben biztosan eltér. Viszont ugyanaz a felépítésük. Legegyszerűbb a hangszóróval párhuzamosan kötni. Ha földeled a kimenő tr. szekunderét, akkor oda menjen a varázsszem katódja. A másik kivezetés meg a diódára, amit a cső rácsa követ.
Ez lessz az én transzformátorom ugyan ezek a rajta lévő kondenzátorok,minden ugyan az. És akkor az ebből kijövő 215V már megfelel az erősítő építéséhez?
Igen.
Akkor megnyugodtan,már csak pár alkatrész beszerzése hiányzik meg még egy jól kinéző fém vagy fa ház. Még megkeresem a kivezetéseket a transzformátoron és már neki is álhatok az építésnek. Köszönöm a kitartó válaszadást és a sok türelmet hozzám.
(#) Szammer hozzászólása Dec 13, 2013
Sziasztok!
Évekig foglalkoztam csöves technikával (sereg-lokátor üzemeltetés). Az alapok (munkapont, STB. megvannak), de a HF erősítős rész technikai-tervezési része kimaradt.
Mint volt zenész használtam csöves technikát, de csak max. javítottam, nem építettem.
Esetleg tervezem egy viszonylag kis költségvetésű monóblokk építését, ha lehet meglévő anyagokból.
Kérdezném a profi kollégáktól, hogy 2*EL34 végfok építésekor 26*40mm vaskeresztmetszetű hipersil kimenőnél mekkora max. teljesítményre számolhatok. A vas típusa ismeretlen (CCCP akkutöltő trafója volt, a végcső választás meg azért, mert van pár db belőle).
Üdv:
Zsolt
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Dec 13, 2013
Bocs, ha nem értelmezhetően fogalmaztam, a fenti trafóból tekerném a kimenőt.
(#) djhans válasza Szammer hozzászólására (») Dec 13, 2013
Szia!

Ez gondolom magtrafó 2 csévével. Ha saccolni kéne akkor 20W-ot mondanék.
(#) Gafly válasza Szammer hozzászólására (») Dec 13, 2013
Idézet:
„26*40mm vaskeresztmetszetű hipersil kimenőnél”

Jó lenne hozzá a tekercselési tér (ablak keresztmetszet) mérete is (még jobb lenne egy skiccel, nehogy felreértés legyen a dologból).
(#) gkari válasza Zenner hozzászólására (») Dec 13, 2013
Nekem van egy gyanúm, hogy az a rádió R646N(nem U), a túlzott melegedést okozhatja az anódtekercseken lévő zárlatos kondi (10nF-ok), ha terhelés (és eme kondik) nélkül (kihúzott eir.cső) is melegszik, akkor biztosan menetzárlatos.
Következő: »»   1584 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem