Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1593 / 2208
(#) fater0827 hozzászólása Jan 10, 2014
Üdv mindenki .
Keresgélek ECL 82 rajzot a netten és egy Perzsa oldalon 6.2 Watt-ot ír .
A tettes linkje : ECL 82 .
Üdv
(#) mikoszabolcs hozzászólása Jan 10, 2014
Ma kísérletképpen elkészítettem az EL84 alapkapcsolását. Osztottam, szoroztam, rengeteget mértem, ez után ismét osztottam, szoroztam, mértem... A vége az lett, hogy minden érték olyan volt amilyennek a papíron lennie kellett. Akkor jött a próba!! Hát mit mondjak? Felemelő érzés, egy ilyen kis "vacag üvegcső" mi szépet tud kihozni egy komolyzenei CD-ből néhány egyszerű villamos alkatrész felhasználásával. Nyilván lehet túlspirázni és komolyat is készíteni de most nem ez volt a cél. Csak megszólaltatni a kis csövet és ez sikerült, méghozzá maradéktalanul aminek nagyon örülök. A tápokat szabályozható kimenetű tranzisztoros tápkapcsolásokkal oldottam meg. Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást!!
(#) kristikoma válasza fater0827 hozzászólására (») Jan 10, 2014
Az a 6W az anódoldali teljesítmény, A osztályban a hatásfok 50%, illetve ez alatt. A hangszórónál ott van a csőből kijövő hasznos teljesítmény(3W).
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 10, 2014
EC 92 inkább URH meg TV erősítőnek való. Kicsi a teljesítménye, nem alkalmas erre. Inkább valami végcsövet(mondjuk PL 500-at) használj fel! Az OTL erősítők építése topikban van egy ilyen, szerintem jó lenne.A fejhallgató induktivitása 200 ohm??? Ugye nem komoly, gondolom impedanciát akartál írni.
(#) szikorapéter válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 10, 2014
De igen elnézést az impedanciája 200Ω. A mikrofonja is 200Ωx2 (stereo). Pedig azért gondoltam erre a csőre mert előerősítőként sok helyen látom kapcsolásokban,csak nemtudom miként tudom én alkalmazni abban a formában mint nekem kéne.
Előerősítőnek talán megfelel, de oda PCC 189-et tennék, vagy olyan csövet, ami 50-60V anódfeszültséggel beéri.
(#) szikorapéter válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 10, 2014
Sajnos csak ebből a csőből van itthon 2Db másikat nemtudom hogy tudnék-e egyhamar szerezni.
(#) mofesa válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 10, 2014
Idézet:
„oda PCC 189-et tennék”

Nem lesz túl "zajos" az a cső?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) bta válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 10, 2014
Idézet:
„2 db EC92 -es elektroncsövem,és olyan kérdésem lenne hogy ebből erősítőt készíteni egy BEAG fejhalgatóhoz?”

Az Ec92 feszültségerősítő fokozatba való cső, OTL-be (gondolom, nem kimenőtrafóval akarod...) egyébként is csak kis belső ellenállású csövek jók. Ha a 775mW-ot egyetlen csőből szeretnéd kiszedni, annak legalább 4-5 wattot kell tudnia folyamatos üzemben.
(#) fater0827 válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 10, 2014
Üdv Kristikoma.
Kissé figyelmetlen voltam , kaptam egy ECL 82 SE STEREO romhalmazt . A készlet 2 kimenőtranszformátor sajnos 1 db cső , Hiányzik a hálózati transzformátor , ezért keresek hasonló rajzot (fesz miatt ) 680 Ohm katód , 100 k Ohm+1 k Ohm g 1 . Valami gyári cucc .
Üdv
(#) szikorapéter válasza bta hozzászólására (») Jan 10, 2014
Akkor gondolom ezek a csövek erre a feladatra nem alkalmasak.
(#) bta válasza fater0827 hozzászólására (») Jan 10, 2014
Idézet:
„Keresgélek ECL 82 rajzot a netten és egy Perzsa oldalon 6.2 Watt-ot ír.”

A C3,R4,R5 x nvcs.tekercs katódköri komplexum csacsiság! Azt a tekercset egy az egyben érdemes katódkörbe kötni, habár ilyen kimenőtrafót rendesen megtervezni nem gyerekjáték. C1-et sem ártana nagyobbra venni...

A 6.2W nem tudom micsoda, nem tudok perzsául. P[out]=3W
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) l48 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 10, 2014
Ha jól néztem ez a cső egy fél ecc92. A helyedben megpróbálnám a mostanában nagyon népszerű "Bravo" hibridet megépíteni. Nyákot nem fogsz hozzá találni, azt tervezned kell.
Ebből a füles erősítőből már többet is csináltam. Egy db most is készült 99% állapotban van
(#) szikorapéter válasza l48 hozzászólására (») Jan 10, 2014
Esetleg kapcsolási rajz akad hozzá?
Egyébként valamelyik gyári rádió rajzát lekoppinthatod(Orion AR 311), az is megfelel, mert a munkapontok nem azonosak a jól ismert ECL 86-al. Egyébként ha megváltoztatod a fűtést, akkor PCL 82 is jó.
Írtam, hogy jobb lenne a PL 500. Ha kell, keresek két értelmes példányt, elküldöm. Az EC-k meg jók lesznek meghajtani.
(#) fater0827 válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 10, 2014
Üdv
Az említett Készülékroncs valami gyári készülék , lemezjátszó , magnó , erősítő egységei lehet eredeti kimenő(k) . Már lerajzoltam , a kimenő 3 és 2 kivezetés , holnap mérek fotózok , panelon szitázva van valami cég logó ( most 6 km a távolság tőle ) . Letöltöttem vagy 100 rajzot és .... .
Üdv
Régen is, meg sokszor ma is abból építünk erősítőt, ami van. Elképzelhető a Terta 422 rádió, mert az is tartalmazott lemezjátszót, ha jól tudom, magnót is, ráadásul ECL 82 a végcső...
(#) l48 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 10, 2014
http://www.head-fi.org/t/433156/which-sijosaes-hybrid-amp-is-better
Az elöbb rosszul irtam ECC 82 !!!
Ennek a kapcsolásnak több verziója is létezik. A 12 V-ost ne válaszd!
Át kell mennünk a fejhallgatós topicba szerintem.
(#) szikorapéter válasza l48 hozzászólására (») Jan 10, 2014
Olyan nagyon bonyolultra nem akartam csinálni,csak gondoltam rá hogy ezeket a csöveket felhasználva tudnék egy szép előerősítőt készíteni a fejhalgatómnak. Már beszerzéssel meg hasonlóval nincs kedvem bonyolítani,inkább akkor marad a műveleti erősítő+tranzisztor páros. Azért köszönök minden erőfeszítést.
(#) zek99 hozzászólása Jan 10, 2014
Üdv.

Kéne egy kis segítség, van egy Videoton ra 3101 és külön építettem az erősítő paneljét a rádiótól elméletileg mindent jól csináltam de valamiért olyan sistergős hangja van kéne erről a panelről kapcsolási rajz és egy pár ötlet mitől lehet ez ?
(#) FordPrefect hozzászólása Jan 11, 2014
Idézet:
„Készített már valaki Delon-hidas feszültség kétszerezővel anódfeszültség biztosítására kapcsolást? Szerintem ez teljesen járható út, noha nyilvánvalóan nem a klasszikus 300V körüli táptrafós megoldás. Elég egyszerűnek tűnik ez a megoldás demonstrációs célokra.”
Igen. Például a régi japán márkás MARANTZ csövesek közül jó páran ilyenek, vagy a volt NDK-s Vermonák. Keress ezekre rá a neten. És manapság is vannak, aki szerint jó megoldás, ha jól méretezik.
(#) to-ti hozzászólása Jan 11, 2014
Sziasztok!
Csöves erősítő építésben teljesen kezdő vagyok. Két éve böngészem az internetet. Rengeteg verzió közt bolyongtam. Míg végül úgy döntöttem, hogy megépítem a legendás Dynaco ST70 erősítőt. Nos, ez sikerült is. A trafókat a Triode Electronics-tól szereztem be. A meghajtó fokozat a Shannon Parks féle megoldás. A csövek jj-electronic gyártmányúak. A panelen helyet kapott két varázsszem cső is, amelyeket később giccsesnek találtam, emiatt nem is használom.
Az első kellemes meglepetés akkor ért, amikor bekapcsolás után minden probléma nélkül beindult az erősítő. A második kellemes meglepetés a hangja volt. Egyetlen eddigi erősítőm sem veheti fel vele a versenyt!
A doboz saját készítésű. Rögtön tíz darabot gyártottam belőle. Hamarosan megpróbálom értékesíteni, hogy az alkatrészek árából legalább valamennyi visszajöjjön.
A fém lapok rozsdamentes acélból készültek.
A kábelezést legközelebb majd nagyobb odafigyeléssel csinálom.
A hangládák is saját készítésűek. A sugárzók Monacor MRD-34PA + Selenium HM17-25 és Monacor SPP-250. A hangszórókhoz bemért keresztváltót és láda méreteket is adtak. Az árához képest nagyon jól szól. Mindenki, aki eddig hallgatta le volt nyűgözve.
Természetesen nem állok meg. Belekóstoltam. Jöhet a következő.
Szívesen meghallgatnám az erősítőt komolyabb ládákhoz kapcsolva. Akad itt valaki Esztergom környékéről 8 ohm-os ládákkal, aki hajlandó lenne rám időt szánni?
Szép napot Mindenkinek!
(#) sulaco hozzászólása Jan 11, 2014
Ez nagyon szép!!!!!
(#) CIROKL válasza to-ti hozzászólására (») Jan 11, 2014
Szép !
Az eredeti kapcsolás csupán 3 csövet mutat csatornánként , a te változatodban ettől több látható ez azt jelenti eltértél a tervtől ?
(#) to-ti hozzászólása Jan 11, 2014
Köszönöm a dicsérő szavakat.
Hamar rájöttem az internetet böngészve, hogy a Dynaco ST 70 egy legendás erősítő. Az is igaz, hogy óriási káosz lett bennem, mikor rádöbbentem, hogy létezik tucatnyi meghajtó fokozat. Állítólag az eredeti kapcsolás leggyengébb láncszeme a meghajtó fokozat volt, ezért többen is vállalkoztak arra, hogy jobbat terveznek. A Nyák lemez méretek kompatibilisek az eredetivel, tehát egy az egyben lecserélhető a régi. Nos, a rengeteg lehetséges meghajtó fokozat közül Shannon Parks (http://parksaudiollc.com) meghajtóját választottam. Igen, az eredeti verzió meghajtó fokozata egy csövet tartalmaz - előerősítő pentóda és inverter trióda. A Shannon féle meghajtó pedig másfél csövet. Az előerősítő trióda, az inverter pedig két triódával van megoldva.
(#) Tomi94 válasza zek99 hozzászólására (») Jan 11, 2014
Szia! Van nekem is hasonló rádióm (a végfok elvileg teljesen ugyanaz) - R4901-es. Egész jó hangja van külső hangszóróval, szóval nem eleve gyenge az. De ezen van egy nyomógomb, amit benyomva levágja a mély hangok nagy részét (ez elvileg arra jó, hogy érthetőbb a beszéd zajosabb adók vételénél is). Hogy az a kapcsoló benyomva zár vagy nyit valamit, azt nem tudom így fejből, de szerintem egyetlen érpár ment rá (vagy 2 éve kellett megbontanom utoljára). Ha kiengedve zár, akkor keresd meg a panelon az összekötendő pontokat, és kész. Itt van egy hasonló gép rajza, szerintem a végfok azonos benne. Az előkép alatt fog megjelenni a Get Manual felirat némi várakozás után.
(#) 6C4C válasza to-ti hozzászólására (») Jan 11, 2014
Szia! Gratulálok a csodaszép erősítődhöz! A hátlapon lévő oktálfoglalatokra mérőpontokat vezettél ki, vagy más célt szolgálnak?
(#) Szpisti válasza to-ti hozzászólására (») Jan 11, 2014
Emelem kalapom!
(#) to-ti válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 11, 2014
Szia, köszönöm.
Igen, mérőpontokat. Ne kelljen forgatni az erősítőt beállításkor. A képen nem látható de a négy beállító trimmer elérhető fentről.
Következő: »»   1593 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem