Fórum témák
» Több friss téma |
A gépemről 4 ac szervó megy 75 khz, de akár 100-on is. Sneci féle leválasztó kártya van. Ezeket a motorokat én nem használom csak kipróbáltam. Egy apró kis gépre lesznek vagy nem lesznek fel téve ha igy viselkednek.
Értem. Tehát a géped jó, de még is akad a léptető motor.
Ez lehet még a kábelezéstől is. Nem tudom a pontos körülményeidet. Az enyém szépen és halkan megy.
A leválasztó kártyám saját építésű. 6N137 optóval. Az optók táp lábai körül kondik hidegítésnek.
A vezérlőt meg 32-34V körüli tápról járatom.
A kék kínai vezérlőbe cserélt már valaki optót?
Nézegettem minden felé, de ami simán bemenne a helyére az nem jobb mint ami eredetileg is benne van (PC817). A gyorsak teljesen más félépítésűek, ezért nem láb kompatibilisek.
Sziasztok!
Az érdekelne, hogy PDF fájl alapján hogyan lehet megoldani CNC -vel a NYÁK fúrást és marást! Azt tudom, hogy pl. Sprint Layout -ban lehet gerber fájlba exportálni a NYÁK -ot, de fontos lenne, hogy PDF -el is meg lehessen oldani a fúrást-marást. Köszönöm
Üdv!
Találkoztam olyan progival ami tud PDF alapján marópályát csinálni de nem ugrik be a neve . Megpróbálom előkeresni.
Köszi! Nem sürgős, még sajnos csak tervben van a gép. Csak érdekelne.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
pdf-dxf komverter, Adobe illustrator, Inkscape segíthet. Most hirtelen ennyi ugrott be, de sok marószoftver is kezeli a pdf-et, emiből tud G kódot generálni. Linuxcnc-t is ajánlották - bár még én sem próbáltam ki.
Tapasztalt kollégáktól kérdezném, hogy mi a véleményetek erről a vezérlőről? Bővebben: Link
Nem rossz, de 24 V feszültséggel csak nagyon pici motorok hajthatók, egy közepes méretű motornak már illik 40 V körüli feszültséget adni. Egyébként 3D nyomtatókra találták ki, ahogy néztem, arra jó, mert nem kell nagy erő. Bár a videón van marógép is, de nem hinném, hogy ezzel van hajtva.
Szerk: bár nem olvastam teljesen végig, de nem is tűnik olcsónak így elsőre. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Köszi! És ezek mennyire dolgoznak pontosan? Mert egy precíz kivitelezést igénylő NYÁK -nál azért nem mindegy. Illetve a fúrást is meg lehet így oldani?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Hát szerintem nyáknál, főleg finomabb rajzolatnál felejtős. Max akkor ha a pdf is vektoros, ha nem az akkor....
A fúrás meg szerintem sehogy nem fog menni, azt programmal kell generálni, mert egy rajzon csak neked egyértelmű, hogy az egy furat, a programnak csak egy kör lesz. A Sprint Layout tud kontúrpályát és furat fájlt is csinálni, nem a gerberre gondolok, hanem hpgl és drl fájlokra amit közvetlenül otthon is lehet használni. Én már csináltam és csak a gépen múlik mennyire lesz szép a végeredmény.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a szoftver és a vezérlők betonstabilak - a nyákot a mechanikával a legkönnyebb elszúrni. Ha üt a főorsó, ha nem teljesen sík a sík, ha a csapágyak kottyannak az több kárt okoz. Az én mechanikám sajnos nem képes 0,4mm-nél nagyobb pontosságra a felsoroltak miatt. A csapágy ha csak egyet "rottyan" ugrott a 0,1mm-es gravírtű hegye. Csak 90 fokos, 0,2mm-es tűt tudok használni - mert ennyit ront a mechanika. Így - ha szerencsésen be tudom lőni a Z tengely nulláját, akkor 0,3mm-es pontosságig még elmegy. De már a 0,2mm-sem jön össze. Az is nyilván gond, ha csak egy kis légbuborék kerül a rögzítésre használt kétoldalas ragasztószalag alá. Legszebb eredményeket jó mechanikával és felületkövetős vezérléssel láttam - az nem az én pénztárcámhoz van szabva.
Miért ne lehetne vektoros a pdf? Illustrator is natív támogatja, Az SVG szabvány is. stb. Más kérdés, hogy nem erre van kitalálva. Ezért vannak a konverterek. Bár szerintem sok esetben jobb egy jó kis nyákszerkesztőbe bevinni és egyből G-kódot generálni, meg fúró és kontúrfájlt. /verz esetben akár direktben G-kódot is programozhatsz - nem tiltja senki. Annál gyorsabb munkafájlt nem is lehet csinálni.
Persze, hogy jobb a NYÁK tervezőből, már kerestem videókat, amikből kiderült számomra is, hogy miként lehet ezeket megcsinálni. De a legtöbb NYÁK terv csak pdf formátumban érhető el pl. itt a fórumon, ezért kérdeztem.
Én nem mondtam, hogy nem lehet vektoros! Sőt! Azt írtam, hogy ha nem vektoros akkor van nehezebb dolga az embernek.
Én éppen ezért indítottam anno egy témát, ami miatt le lettem hurrogva, hogy miért nem mindegy miben archivál az ember. Hát ezért... Ha reprodukálni kell egy már megépített kapcsolást, nem mindegy, hogy pdf-ből kell visszaizzadni, vagy megvannak a gyártófájlok netán...
Linuxcnc?
Kipróbálnám. Nincs valakinek tapasztalata ilyenről? Esetleg progi is jó lenne.
Zoli_bácsi-t kérdezd , ha jól tudom ő azt használja
Szia!
Én "használom" a linuxcnc-t. Persze a gép mechanika még nincs meg, de a vezérlő már teljesen készen van, motorokkal, végállásokkal, home kapcsolókkal, mindennel együtt. Gyakorlatilag forgatom az X-Y-Z tengelyekhez tartozó léptetőmotorokat. Sőt, LPT2-n keresztül még van egy kézikerék is illesztve a rendszerhez. Nekem nagyon tetszik a letisztult felület, az egyszerűség. Ha tudok, természetesen szívesen segítek.
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata ezekről a gépekről? SC SC300/420-LPT 3D CNC építő készlet Elsősorban nyák készítéshez keresek cnc gépet, de hobbi célból szeretném más célra is használni. Az oldalon említett 0.22Nm léptetőmotorok gyengének tűnnek, de egyenlőre nulla tapasztalatom van cnc területen. Nem tudom milyen paraméterű gép is felelne meg minimálisan gyenge fém,fa, műanyag megmunkálásához.
Nyilván a fém megmunkáláshoz erő kell, de az sem mindegy, hogy aluról vagy acél megmunkálásról beszélünk. Nyák készítéshez elég, bár én nem látom az általad említett 0,22Nm értéket sehol. Azt kell tudni a nyák marásról cnc-vel, hogy egy nagyobb, pl A5 nagyságú, főleg kétoldalas és viszonylag finom rajzolatú nyák marása, pl a P20-as fotózáshoz képest sokkal több időt vesz igénybe. A fúrás se megy gyorsabban mint állványos gépen, max nem marad ki furat.
Tanácsra lenne szükségem. A mechanikám 1 fordulatra 1mm-t mozdul, ennek megfelelően a step 200-ra van állítva. Ha a sebességet 300 fölé viszem, akkor a motor csak zúg és rángat. Viszont ha a step értéket felviszem 800-ra és a sebességet 300-on hagyom, akkor megy mint a villám. Persze ilyenkor a koordináta szerinti elmozdulás nem a valós értéket mutatja.
Ezt mondja meg nekem valaki, hogy ez miért van!
Köszi a felajánlást. Most még benne vagyok pár dologban, de ha végeztem érdeklődök, mert ez a linuxos cnc érdekel.
Annyit elöljáróban hagy kérdezzek meg, hogy a Linux által használhatóvá válnak a kis teljesítményű gépek is? Gondolok a kisebb ipari PC-kre, régebbi laptopokta. Persze ha lesz hozzá linux driver is.
Be kell állítani a gép felbontását, azaz hogy hány lépés egy mm. (Step/mm) Jelenleg 200-ra van állítva nálad, emiatt stimmelt egészlépés esetén.
Köszi a támpontot!
Az említett gépnek hol lehet a felhasználhatósági felső határa? Három darab NEMA 17-es léptetőmotort írtak a tulajdonságaiban. Arra kerestem rá a neten. Csak nyák, puha fém, fa, műanyag egyenlőre amire használni szeretném. Saját CNC készítésébe a mechanika miatt nem akarok belefogni. Nem találtam sehol sem pontos tervet a megvalósításához. Vezérlőt és motorokat lehet venni. 60-80e ft körül számoltam a költségüket, de a mechanika kivitelezésére nem találtam megoldást. Sajnos ezek a kész gépek borzasztó drágák. Hobbira nem tudok ennyit áldozni. Ez a 250e bruttó áru a legolcsóbb amit eddig találtam. Lehet használt vásárlásában kellene gondolkodni. Felújítani talán könnyebb, mint nulláról megépíteni. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
A Nema17 csak típust jelöl, a 0,22 Nm az a legalja és 0,5 Nm a teteje. Tehát gyakorlatilag a két érték között lehet. Persze sanszos, hogy a legolcsóbb van rajta.
Építeni sem biztos, hogy olcsóbb mint készen megvenni és persze ha házi, barkács eszközökkel próbálja összerakni az ember még ha jó anyagokból is, akkor is kétséges a végeredmény használatósága. Tapasztalat, hogy aki épít egy gépet az épít többet is, mindig jobb és jobb lesz az eredmény, tanulva az előző hibákból és persze az sem mindegy, hogy mondjuk egy motor felfogatást megcsinálsz kézi, vagy állványos fúrógéppel vagy már a meglévő kis cnc-n kimarod. Használtat néha találsz a va**rán vagy a sárga fórumon. Fa vagy bútorlap vázast ne vegyél! Kb semmire sem jó és nem is olcsó. Egyébként a cnc építés nem olyan nagy dolog és sokat lendíthet a dolgon, hogy apránként veszi meg az alkatrészeket az ember, sokszor használtan, az új ár töredékért
Ezt értem! Amit nem értek az az, hogy ha 200 step/mm értéket állítok be, akkor csak max 250 mm/min sebességgel megy stabilan. Ha feljebb viszem, el sem indul csak nyöszörög a motor.
Ha a lépést átállítom 800 step/mm-re akkor a koordináta kijelzés nyilván nem stimmel ami rendben is van, a sebességet 250-en hagyom, akkor valójában 1000 mm/min megy és valóban megy is, tehát sokkal gyorsabban forog a motor. A kérdés az, hogy helyes beállítással (200 step/mm) miért nem tud nagyobb sebességet produkálni?
Elnézést a közbekotyogásért - nyilván Sir-Nyeteg jobban ért ehhez mint én - de úgy vettem észre nagyon nem mindegy milyen maga a vezérlőd. Amíg az eredeti vezérlőm volt, ha megfeszültem sem tudtam 130 mm/sec fölött marni - mindenki azt mondta (urbánus legenda) : dobjam ki az AMD procis gépemet. Azóta ki lett cserélve a vezérlő (az AMD-s PC maradt) , és a váz teszteknél 1800mm/sec ig ment üresen a gép, 800 fölött marni már nem szerencsés - mert lépést téveszt. 750 az a határ, ahol kis lépésekkel már nincs gond, így 500-al stabilan megy a gép. Persze ehhez már 2 - 4 élű marók kellenek, mert sajnos elég kicsi a fordulata a főorsó motoromnak. Tehát a lényeg: a vezérlőn is sok múlik. Az enyém a "piros" kínai változat és amióta ez van betonstabil a motorok vezérlése. A legtöbb bajom és pontatlanság a mechanika csapágyazásából fakad. Persze mindez tuningolható, hiszen erősebb motorokkal, nagyobb vezérlővel, nagyobb főorsó motorral javíthatóak a sebességi határok. Van az a pénz...
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |