Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Annyit még hozzá, hogy ha labortápról adok neki készenléti tápot, akkor 10v 500mA-t vesz fel, bekapcsol, a kijelzőn minden világít, majd kikapcsol.
Nézegetem már egy ideje, elég fogósnak néz ki ez a probléma.
4 ohm-on már nem is lehet használni vagy bírja csak jó hűtés kell vetik meg ilyesmi?
Nekem nincs 4 ohm os sugárzóm,De ha rendesen tudod hűteni akkor szerintem gond nélkül.
Reloop!
Ennek a rajzodnak az egy-táp részét, lehet máshoz is használni, ugyan ezzel az értékekkel ? Szóval ha mondjuk más erősítőt akarok ezzel a megoldással meghajtani, az is megoldható ugyan így? Az egytápos megoldás sok helyen lenne hasznos. Találtam egy másik rajzot Bővebben: Link de a tied egyszerűbb. Válaszodat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Elvileg lehet, ha extrém a kapcsolás, vagy a tápfeszültség, azért beszéljünk még róla. Bővebben: Link
Van téma ahol ki tudjuk ezt vesézni ?
Pusztán a tanulás kedvéért. A lényegét meg az előnyét értem a sima ellenállásos feszültségosztóval szembe, de a méretezés meg mélyrehatóbban is érdekel (ha már villamosmérnöki szakon vagyok...) Köszi.B
Elég sokat írtam már róla különböző témákban, most egy levelemből idéznék. Az előzmény: miért is kötöttem össze a jelföldet a hangszóró földdel és miért nem szükséges a hangsugárzó-védelem.
" Célja, hogy az áram alatt lévő erősítőre rádugott hangsugárzó számára a pufferkondenzátorokon optimális legyen a feszültség elosztása, azaz ne pukkanjon egyet a csatlakoztatás pillanatában. Lássuk mi a helyzet, ha a TDA7294 kimenete kifekszik mondjuk a negatív tápra? Az áram útja a következő lesz: a negatív táp a hangszóróra kerül, onnan COM csatlakozási ponton keresztül eljut T1 emitterére, melyet R7 teljesen nyitott állapotban tart, azaz vezet a tranzisztor, kollektora gyakorlatilag a negatív tápra kerül. Az R5 ellenálláson fog a teljes tápfeszültség esni, ami például 60V/1k5 esetén 40mA-t jelent. Ez semmilyen veszélyt nem jelent sem a hangszóró, sem a T1 számára. Az R5 a példában 2,5W-ot disszipál, és ha nem is túl elegánsan de biztosíték módjára rövid úton kiég, innen már árammentes lesz a hangszóró-kör. Ez a szélsőséges eset egy követelményt támaszt, a puffernek el kell tudni viselni egyenként is a teljes tápfeszültséget. Persze ilyenkor az üzemi rátartásnak semmi jelentősége, 60V tápfeszültséghez 63V-os elkó bőven jó. Pillanatnyilag ugyan nincs jelentősége, de volt már aki megépítette ennek a kapcsolásnak a sztereó változatát egyetlen szekunderről, tökéletesen működik az is."
Szia!
Milyen néven keressem ezt a bizonyos topikot?
St.151
Köszönöm, mindhármótoknak. Csendben olvasgatom a hozzászólásokat és kedvet kaptam hozzá. Már csak azért is mert véletlenül van egy 60V AC / 2000VA-es trafókám.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Szia
Köszönöm a segítséget! C703 volt szakadt,most tökéletesen működik.
Sziasztok!
Ajánljatok nekem kegyetek szívesek egy kis teljesítményű erősítőt ( kb 10W-os csatornánként), de igényeset. Köszi
"Még inputot még!" Idézhetném a filmből.
Milyen impedancián kellene a 10 W, mi az az igényeset pontosan?
Lehetőleg 12 V dc-ről, vagy +-12V-ról működtethető legyen, és 4 Ohm 10 W-os hangfalakhoz kellene. tehát lehet kicsit kisebb teljesítményű is. A lényeg, hogy lehetőleg szépen, tisztán szóljon, és hangkártya szintű jelről működjön.
Melyikre gondolsz ami igényes /minőségi/ és 10 WATT ?
LM1875 ez számodra tökéletes, és egyszerű.
Köszönöm, ez tökéletes lesz . Azért amit néztem tda1558-as adatlapot, az nálam az igényesség határát erősen túllépi. 12 V-ról elindulhat már?
Olyan kérdésem lenne hogy pl. A 3.3uf kondi elég e ha csak 63 voltos vagy kell a nagyobb? Valamint az ellenállások elég a 0.4w fém réteg?
A két A-osztályú szerintem megfelel a kritériumoknak.
Ez igencsak messze van a 10 W-tól, meg az igényestől!
Azt mondjuk nem írtad hogy építeni akarsz vagy venni. Ha venni, akkor Lepai TA2020, 4000Ft körül már meg lehet venni, ezért a pénzért teljesen kész van, bedobozolva, kezelőszervekkel, hangszínszabályozóval, védelemmel, 12V-ról 2x15W 4 ohmon, és csak a 12V-os táp kell hozzá, az nincs az árban. D (illetve T osztályú), a hangja fényévekkel szebb mint ezeknek a TDA-knak és társaiknak.
Üdv. Szeretnék építeni egy 50W környéki erősítőt, csak egy csatorna lenne és mély sugárzókhoz lenne. Mit ajánlanak ? Ja és persze nincs a mélyládába hangváltó így külön azt is kéne építeni, hogy ne is kapjon nagyon csak mély jelet. Szóval mit ajánlanak ? Ja és 4 ohmon kéne leadni a kb 50W-ot.
Udv!
Itt vannak az igert fenykepek. A jobb oldalon volt egy elegett 100ohm-os ellenallas, az utolso kepen latszik, (kek alapszinben) egy nagyobb teljesitmenyure csereltem. Ezutan bekapcsolva az erositot, a mellette levo BD139-es tranzisztor melegedik. Termeszetesen a primer agba sorbakotottem egy 40W-os izzot. Az az oldal, ahol eddig dc volt a kimeneten csak tobbszori bekapcsolasra volt ismet, a masik oldal ahol eddig semmi nem volt, most mindig csak DC van, es a sorba kotott isso vilagit. Mondtam az elozo tulajnak, hogy mi a baj, o azt mondta, hogy a vegtranzisztorok mentek tonkre. Erre en is gondoltam, de akkor miert melegedik az a BD139? A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |