Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás

Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 37
(#) Gabó válasza Melphi hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ettől féltem. Hát a csere elmarad, sok kedvem nincs kiműteni a másikból, meg amúgy is kettő kell. Már csak azt kell kitalálni, hogy roncsolás nélkül hogy szedem ki. Remélem strapabíró a gyári nyák.
(#) Melphi válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Legjobb amit ajánlani tudok, én egy állhatatos Bosch hőlégfúvót 300C re beállítottam avval gond nélkül kijött, ahogy melegíted az egyik végét tolod egy fém pálcával, miest megolvad félrepattan.
(#) Melphi hozzászólása Jan 7, 2014 / 1

Amúgy én is ma végeztem vele, megmutatom.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) Gabó válasza Melphi hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Nem rossz. Bár lehet hagyom ezeket a pices dolgokat, azt beleteszem az icl7107es mérőket fele ennyi baj sincs vele, meg van belőle itthon.
(#) Melphi hozzászólása Jan 7, 2014 /

Igen ez is egy megoldás, ahogy érzed.
(#) ktamas66 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Próbáld ki, hogyha csak simán terheled az SMPS2 táp kimenetét, akkor is lecsökken-e a feszültség. A -5V-ra tegyél kb. 4,7K-t, a +5V-ra kb. 470Ohm-ot. Ha csökken próbáld variálgatni melyik tápra érzékeny, esetleg mérd meg változik-e az +-5V valamelyik terhelés hatására, és a változás kimutatható-e az IC6A 3-as lábán is.
(#) Attila86 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Lehetséges hogy a hibát a panelmérő felé menő AGND vezetéken eső feszültség okozza (1,9mV). Csak az az érdekes hogy ennek meg kellene szűnnie amikor külső tápról táplálod a panelmérőt. Meg lehetne nézni ugyan ilyen 1Ohm-os sönt beiktatásával hogy külső táplálás esetén a hárompólusú mérőcsati AGND-jén mekkora áram folyik. Elvileg azon nem szabad áramnak folynia.
(#) Attila86 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Ezt most pontosan hol mérted?
(#) Gabó válasza Gabó hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Csak zavart az eset, és átműtöttem a PICet. A pic halt meg. Kicseréltem és jó
(#) pz87 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Ezt az smps tápból jövő áram és fesz.jel 15cm-es vezetéknek a végén a 3pin-es anya csatlakozón.
Többi javaslatokat még megnézem.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) pz87 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Igen lecsökken, beterheltem a -5V-ot 2,2K ellenállással ekkor 1,5mV-ot esik az áramjel, 6,8K ellenállással csak 0,5mV-ot.
IC6A 3-as lábán is mérhető a változás, szabadon 1,6mV-ot mérok ott, 2,2k-val terhelve 1,4mV-ot.
De ilyenkor az egész smsp-s működésébe beleszól mert ha nincs semmi mással terhelve a -5V-ja akkor 0,13A folyik ki belőle ha 2,2k beterhelem akkor 0,11A, és hallhatóan megváltozik a halk sípolás frekvenciája is.

De ettől függetlenül külső táppal se mér jól a panelmérő, javul egy kicsit de még mindig nem pontos.

A +5V terhelésére nem érzékeny? A -5V mennyit változik a terhelés hatására? Ha a terhelést AGND, vagy DGND-re teszed változik valami? Amikor az SMPS-ről megy az R8, R9 ugye nincs rajta.

Jaj elfelejtettem írni a +5V-ot, arra nem érzékeny nem változik semmit, ha terhelem.
AGND-DGND teljesen mindegy ugyan annyit esik.
R8-R9 bent volt, kivettem de nem változtatott semmin.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014

A -5V terhelését hogyan csinálod, a nyákra rakod, vagy a vezeték végére (hátha a vezeték hoz be valami hibát). Esetleg levéve a 7660-at kívülről adhatsz rá -5V-ot (vagy PM2-ről visszavezetni).

Vezeték végére.
Majd megpróbálom külső -5V-al megtáplálni az smps-t és a panelmérőt is egyszerre meglátjuk változik-e valami.
(#) pz87 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Kiszedtem az SMPS-ből a 7660-at és a panelmérőn át megtápláltam -5V-al.
A panelmérő nem lett jobb, viszont eléggé meglepődtem mikor a korábban 0,1A-ra beállított áram 0,22A-ra emelkedett.
Szóval a konklúzió, a 7660-as negatív fesz. előállító kicsit kevés neki, valószínű korábban akkor ezért nem tudtam belőle kicsikarni 10A-t és ezért módosítani kellett egy ellenállást.

Amúgy az miért van, hogy motor terhelés esetén össze vissza ugrál az áramérték kb. 0,5A es sávban, de digi multinál meg se moccan az érték?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) Attila86 hozzászólása Jan 11, 2014 /

Nem felejtkeztem el a témáról csak nem tudtam érdemben hozzá szólni mert a mai napig nem fértem hozzá a saját példányomhoz. Ma viszont végre rá tudtam nézni és gyorsan megnéztem mit csinál az én tápom ha a panelmérő rá van dugva és ha nincs.
Beállítottam 53,0mA kimenő áramot majd lehúztam a panelmérőről a 3 pólusú mérőcsatlakozót. Ennek hatására nem változott az áram, mondjuk ez meg is lepett volna ha változik. Utána lehúztam az 5 pólusú tápcsatit és ennek hatására a kimenő áram megnőtt 56,0mA-ra. Tehát a hiba úgy néz ki nálam is jelentkezik. Nem volt időm ennél mélyrehatóbban foglalkozni a jelenséggel de azt még gyorsan kipróbáltam hogy mi van akkor ha külső AC-val táplálom meg a panelmérőt. Így a kimenő áram maradt 53,0mA, azaz a jelenség kiküszöbölhető ha külsőleg tápláljuk meg a panelmérőt. Egyrészt örülök neki hogy a hiba orvosolható, másrészt szomorú vagyok hogy ezek szerint a táp nem képes megtáplálni kompromisszum nélkül a panelmérőt közvetlen. Hogy miért azt még nem tudom de ha lesz időm foglalkozom vele. (Ez egészen biztos hogy hónapok múlva lesz csak mert jelenleg más elektrós projekttel vagyok elfoglalva.)
(#) pz87 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Én is méregettem, de nem jutottam előrébb a panelmérő tekintetében.
Annyit mértem még az smps tápon, hogy ha beterhelődik a táp akkor még tovább esik a negatív tápfesz. 4,38V -ra.
Nincs hatással ez a táp működésére vagy paramétereire az azonos potméterállás mellett kevesebb áramon kívül?
Érdemes lenne ezt kijavítani erősebb negatív tápfesszel?
Lehet ezeket a 7660-asokat párhuzamosan kötni, de lehet valami stabilabb kellene.
Vagy nem próbáltad, hogy viselkedik a táp single +5V-ról +-5-helyett?
Ahogy néztem TLC2272 adatlapját működhet erről is, így meg is lenne oldva a -5V kérdés, a panelmérőnek meg jó a 7660-as.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Ez szerintem azért van mert a panelmérő terhelése elállítja a -5V-ot, ami a 0 beállító potik (P3, P4 ) talppontja, ezért tolódik el az áram (és gondolom a feszültség is).
(#) Alkotó válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Logikus következtetés, magyarázhatja az imbolygást.
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Ez is lehetséges.
(#) Attila86 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Több megoldás is lehetséges ha ez a probléma forrása. Terhelhetőbb negatív feszt például talán úgy a legötletesebb előállítani hogyha a segédtáp szekundert lehúzzuk a labortápról és átdugjuk a panelmérőre, és a panelmérőn visszaforrasztjuk persze a stabkockákat. Így a panelmérő fogja előállítani a +-5V-ot amit megkap a labortáp is. Viszont mivel a negatív tápfesz előállításának módja a panelmérőnél 79L05-tel történik így az terhelhető. Ezzel a megoldással nem kell plusz egy szekunder-tekercs. De persze ezt ki kellene próbálni hogy ez nem-e jár esetleg más hibával!

A másik megoldás pedig a panelmérő már említett külön szekunderről való táplálása. Már ha épp van még egy szekunder-tekercsünk a trafón.

De mindkét megoldás a probléma megkerülése, a legelegánsabb megoldás az hogy megkeressük mi miatt terheli le a panelmérő a negatív segédtápot. Ugyanis nem lenne neki szabad! Az OP07 adatlapján nem találok olyan infót hogy mennyit szabad neki fogyasztania de az ő fogyasztásuk elenyésző az biztos. A negatív tápra viszont más nincs kötve, csak az R5-ös ellenálláson keresztül az invertáló mérőbemenetet söntölő fetek vezérlése. Próbaképp meg kellene próbálni hogy kiforrasztjuk az R5-öt! Persze így offsetet azon a bemenetén nem fog tudni mérni a PIC, de megnézhetjük hogy változik-e az SMPS II kimenő árama.

Működhetne szimpla +5V-ról de ha az elmászást az offset-állító körök okozzák akkor a hiba ugyan úgy megmaradna. Plusz ez más hibalehetőséget is felvetne...
(#) pz87 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Az a baj, hogy nekem kicsit magas az AC segédtáp feszültsége 15V, így az kis 7805 a panelmérőn eléggé melegedne és nem bíznám rá még az smps tápot is.
Annak is a 7805-ösét is hűtőbordára csavaroztam mert magába nagyon melegedett.
Ezért lehet csinálok külön egy olyan tápot mint a panelmérőjé, két diódával, kondikkal meg 7805 és 7905 párossal, hűtőbordára rögzítve az smps-ből meg kiszedem a felesleges alkatrészeket és a megfelelől helyre ráforrasztom a +-5V-ot.

De amúgy nem csak a panelmérő miatt kevés a -5V, az oké, hogy ha rá van dugva csökken picit az áram, de nem lesz dugdosva így végül is nem fog változni az smps kimenő árama, hanem maga az smps-is szépen csökkenti, mert mint írtam ha nincs beterhelve az smps kimenete akkor -4,5V körül van, ha már terhelem akkor meg csökken még 0,1V-ot.
Ezért gondolom, hogy korábban ez szabott határt a beállítható max. áramnak nálam, amit végül ha jól emlékszem az R39 ellenállás csökkentésével oldottam meg.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014

Van még egy ötletem: Hogyha valóban az offset-állító körök negatívjának elmászása okozza a jelenséget, akkor az kiküszöbölhető kettő darab alkatrész segítségével. A nyákon szerencsére az R53 és az R60 úgy vannak huzalozva hogy van előttük egy VIA aminél ha megszakítjuk a -5V-os fóliát akkor azzal csak az említett két ellenállást választjuk le. Azaz, meg kellene próbálni hogy átfúrod (hogy a gyári panel furatgalvánja eltűnjön és ezzel leválasszuk a két ellenállást) ezt a VIA-t (mellékelt kép) és fogsz egy ellenállást meg egy zenert, sorba kötöd őket, az ellenállás vége megy a -5V-ra, zener vége az AGND-re, a közepük pedig a VIA-nak az R53-R60 felé eső oldalára. Az ellenállás legyen mondjuk kb 470 Ohm, a zener meg 3,3V-os. Az a baj viszont hogy ezzel az egész kör el fog mászni és lehet hogy a helitrimmerek átfogásába már nem fog beleférni a nulla ami az offset-beállításhoz kell. Akkor viszont csökkenteni kell az R52, R59 ellenállásokat.
Illetve mindez persze csak akkor lehet megoldás hogyha megbizonyosodunk róla hogy a hibát tényleg az offset-állító osztók alsó felének elmászása okozza. Véleményem szerint egyébként erre jó esély van.
(#) Gabó hozzászólása Jan 12, 2014 /

Most elővettem, és megnéztem nálam mi a helyzet. Pontosság itt sincs meg, viszont a panelmérőt nem tudom nullázni. Ha az smps tápjáról megy, akkor 0,008A ír, ha külső tápról (AC) akkor 0,017A. Ha nincs rádugva a bemenet, akkor szépen 0.000A mutat. Ezt leszámítva, kis áramnál (1A-1.5A) mondhatni pontos saját tápnál, de nagy áramnál (4A) nálam nem. Labortáp tápjánál már 1Anél se pontos.
Szerencsére nekem a trafó engedi, hogy külön segédtápot adjak a pm2nek és az smps2nek is.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) Attila86 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Nagy áramnál nem pontos? Be kell állítani, azért van rajta a trimmer!
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Arról nem vagyok meggyőződve, hogy pz87 problémáját pont ez okozza, én csak arra gondoltam, hogy nálad amikor lehúzod a tápot ez lehet az oka, de nálad a változás sokkal kisebb. Ő is azt írta, hogy csak 0,1V-ot csökken a -5V a terhelésre, ami szerintem elfogadható, és elvileg ez nem hathatna ki az IC6A kimenetére.
(#) Gabó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Kis áramnál be van, de mint írtam nem lehet kinullázni. Kis áramnál 100mAnél beállítottam a digitmultimhoz így néztem.
(#) Attila86 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Hát ez a gond! Mindig a végálláshoz (vagy annak közeléhez) hitelesítünk! Az hogy a nulla nem nulla az más probléma, ott a bemenet-nullázó körnél kell körülnézni...
Következő: »»   15 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem