Fórum témák
» Több friss téma |
Ettől féltem. Hát a csere elmarad, sok kedvem nincs kiműteni a másikból, meg amúgy is kettő kell. Már csak azt kell kitalálni, hogy roncsolás nélkül hogy szedem ki. Remélem strapabíró a gyári nyák.
Legjobb amit ajánlani tudok, én egy állhatatos Bosch hőlégfúvót 300C re beállítottam avval gond nélkül kijött, ahogy melegíted az egyik végét tolod egy fém pálcával, miest megolvad félrepattan.
Amúgy én is ma végeztem vele, megmutatom.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Nem rossz. Bár lehet hagyom ezeket a pices dolgokat, azt beleteszem az icl7107es mérőket fele ennyi baj sincs vele, meg van belőle itthon.
Próbáld ki, hogyha csak simán terheled az SMPS2 táp kimenetét, akkor is lecsökken-e a feszültség. A -5V-ra tegyél kb. 4,7K-t, a +5V-ra kb. 470Ohm-ot. Ha csökken próbáld variálgatni melyik tápra érzékeny, esetleg mérd meg változik-e az +-5V valamelyik terhelés hatására, és a változás kimutatható-e az IC6A 3-as lábán is.
Lehetséges hogy a hibát a panelmérő felé menő AGND vezetéken eső feszültség okozza (1,9mV). Csak az az érdekes hogy ennek meg kellene szűnnie amikor külső tápról táplálod a panelmérőt. Meg lehetne nézni ugyan ilyen 1Ohm-os sönt beiktatásával hogy külső táplálás esetén a hárompólusú mérőcsati AGND-jén mekkora áram folyik. Elvileg azon nem szabad áramnak folynia.
Csak zavart az eset, és átműtöttem a PICet. A pic halt meg. Kicseréltem és jó
Ezt az smps tápból jövő áram és fesz.jel 15cm-es vezetéknek a végén a 3pin-es anya csatlakozón.
Többi javaslatokat még megnézem. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Igen lecsökken, beterheltem a -5V-ot 2,2K ellenállással ekkor 1,5mV-ot esik az áramjel, 6,8K ellenállással csak 0,5mV-ot.
IC6A 3-as lábán is mérhető a változás, szabadon 1,6mV-ot mérok ott, 2,2k-val terhelve 1,4mV-ot. De ilyenkor az egész smsp-s működésébe beleszól mert ha nincs semmi mással terhelve a -5V-ja akkor 0,13A folyik ki belőle ha 2,2k beterhelem akkor 0,11A, és hallhatóan megváltozik a halk sípolás frekvenciája is. De ettől függetlenül külső táppal se mér jól a panelmérő, javul egy kicsit de még mindig nem pontos.
A +5V terhelésére nem érzékeny? A -5V mennyit változik a terhelés hatására? Ha a terhelést AGND, vagy DGND-re teszed változik valami? Amikor az SMPS-ről megy az R8, R9 ugye nincs rajta.
Jaj elfelejtettem írni a +5V-ot, arra nem érzékeny nem változik semmit, ha terhelem.
AGND-DGND teljesen mindegy ugyan annyit esik. R8-R9 bent volt, kivettem de nem változtatott semmin. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
A -5V terhelését hogyan csinálod, a nyákra rakod, vagy a vezeték végére (hátha a vezeték hoz be valami hibát). Esetleg levéve a 7660-at kívülről adhatsz rá -5V-ot (vagy PM2-ről visszavezetni).
Vezeték végére.
Majd megpróbálom külső -5V-al megtáplálni az smps-t és a panelmérőt is egyszerre meglátjuk változik-e valami.
Kiszedtem az SMPS-ből a 7660-at és a panelmérőn át megtápláltam -5V-al.
A panelmérő nem lett jobb, viszont eléggé meglepődtem mikor a korábban 0,1A-ra beállított áram 0,22A-ra emelkedett. Szóval a konklúzió, a 7660-as negatív fesz. előállító kicsit kevés neki, valószínű korábban akkor ezért nem tudtam belőle kicsikarni 10A-t és ezért módosítani kellett egy ellenállást. Amúgy az miért van, hogy motor terhelés esetén össze vissza ugrál az áramérték kb. 0,5A es sávban, de digi multinál meg se moccan az érték? A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Nem felejtkeztem el a témáról csak nem tudtam érdemben hozzá szólni mert a mai napig nem fértem hozzá a saját példányomhoz. Ma viszont végre rá tudtam nézni és gyorsan megnéztem mit csinál az én tápom ha a panelmérő rá van dugva és ha nincs.
Beállítottam 53,0mA kimenő áramot majd lehúztam a panelmérőről a 3 pólusú mérőcsatlakozót. Ennek hatására nem változott az áram, mondjuk ez meg is lepett volna ha változik. Utána lehúztam az 5 pólusú tápcsatit és ennek hatására a kimenő áram megnőtt 56,0mA-ra. Tehát a hiba úgy néz ki nálam is jelentkezik. Nem volt időm ennél mélyrehatóbban foglalkozni a jelenséggel de azt még gyorsan kipróbáltam hogy mi van akkor ha külső AC-val táplálom meg a panelmérőt. Így a kimenő áram maradt 53,0mA, azaz a jelenség kiküszöbölhető ha külsőleg tápláljuk meg a panelmérőt. Egyrészt örülök neki hogy a hiba orvosolható, másrészt szomorú vagyok hogy ezek szerint a táp nem képes megtáplálni kompromisszum nélkül a panelmérőt közvetlen. Hogy miért azt még nem tudom de ha lesz időm foglalkozom vele. (Ez egészen biztos hogy hónapok múlva lesz csak mert jelenleg más elektrós projekttel vagyok elfoglalva.)
Én is méregettem, de nem jutottam előrébb a panelmérő tekintetében.
Annyit mértem még az smps tápon, hogy ha beterhelődik a táp akkor még tovább esik a negatív tápfesz. 4,38V -ra. Nincs hatással ez a táp működésére vagy paramétereire az azonos potméterállás mellett kevesebb áramon kívül? Érdemes lenne ezt kijavítani erősebb negatív tápfesszel? Lehet ezeket a 7660-asokat párhuzamosan kötni, de lehet valami stabilabb kellene. Vagy nem próbáltad, hogy viselkedik a táp single +5V-ról +-5-helyett? Ahogy néztem TLC2272 adatlapját működhet erről is, így meg is lenne oldva a -5V kérdés, a panelmérőnek meg jó a 7660-as. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Ez szerintem azért van mert a panelmérő terhelése elállítja a -5V-ot, ami a 0 beállító potik (P3, P4 ) talppontja, ezért tolódik el az áram (és gondolom a feszültség is).
Logikus következtetés, magyarázhatja az imbolygást.
Több megoldás is lehetséges ha ez a probléma forrása. Terhelhetőbb negatív feszt például talán úgy a legötletesebb előállítani hogyha a segédtáp szekundert lehúzzuk a labortápról és átdugjuk a panelmérőre, és a panelmérőn visszaforrasztjuk persze a stabkockákat. Így a panelmérő fogja előállítani a +-5V-ot amit megkap a labortáp is. Viszont mivel a negatív tápfesz előállításának módja a panelmérőnél 79L05-tel történik így az terhelhető. Ezzel a megoldással nem kell plusz egy szekunder-tekercs. De persze ezt ki kellene próbálni hogy ez nem-e jár esetleg más hibával!
A másik megoldás pedig a panelmérő már említett külön szekunderről való táplálása. Már ha épp van még egy szekunder-tekercsünk a trafón. De mindkét megoldás a probléma megkerülése, a legelegánsabb megoldás az hogy megkeressük mi miatt terheli le a panelmérő a negatív segédtápot. Ugyanis nem lenne neki szabad! Az OP07 adatlapján nem találok olyan infót hogy mennyit szabad neki fogyasztania de az ő fogyasztásuk elenyésző az biztos. A negatív tápra viszont más nincs kötve, csak az R5-ös ellenálláson keresztül az invertáló mérőbemenetet söntölő fetek vezérlése. Próbaképp meg kellene próbálni hogy kiforrasztjuk az R5-öt! Persze így offsetet azon a bemenetén nem fog tudni mérni a PIC, de megnézhetjük hogy változik-e az SMPS II kimenő árama.
Működhetne szimpla +5V-ról de ha az elmászást az offset-állító körök okozzák akkor a hiba ugyan úgy megmaradna. Plusz ez más hibalehetőséget is felvetne...
Az a baj, hogy nekem kicsit magas az AC segédtáp feszültsége 15V, így az kis 7805 a panelmérőn eléggé melegedne és nem bíznám rá még az smps tápot is.
Annak is a 7805-ösét is hűtőbordára csavaroztam mert magába nagyon melegedett. Ezért lehet csinálok külön egy olyan tápot mint a panelmérőjé, két diódával, kondikkal meg 7805 és 7905 párossal, hűtőbordára rögzítve az smps-ből meg kiszedem a felesleges alkatrészeket és a megfelelől helyre ráforrasztom a +-5V-ot. De amúgy nem csak a panelmérő miatt kevés a -5V, az oké, hogy ha rá van dugva csökken picit az áram, de nem lesz dugdosva így végül is nem fog változni az smps kimenő árama, hanem maga az smps-is szépen csökkenti, mert mint írtam ha nincs beterhelve az smps kimenete akkor -4,5V körül van, ha már terhelem akkor meg csökken még 0,1V-ot. Ezért gondolom, hogy korábban ez szabott határt a beállítható max. áramnak nálam, amit végül ha jól emlékszem az R39 ellenállás csökkentésével oldottam meg. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Van még egy ötletem: Hogyha valóban az offset-állító körök negatívjának elmászása okozza a jelenséget, akkor az kiküszöbölhető kettő darab alkatrész segítségével. A nyákon szerencsére az R53 és az R60 úgy vannak huzalozva hogy van előttük egy VIA aminél ha megszakítjuk a -5V-os fóliát akkor azzal csak az említett két ellenállást választjuk le. Azaz, meg kellene próbálni hogy átfúrod (hogy a gyári panel furatgalvánja eltűnjön és ezzel leválasszuk a két ellenállást) ezt a VIA-t (mellékelt kép) és fogsz egy ellenállást meg egy zenert, sorba kötöd őket, az ellenállás vége megy a -5V-ra, zener vége az AGND-re, a közepük pedig a VIA-nak az R53-R60 felé eső oldalára. Az ellenállás legyen mondjuk kb 470 Ohm, a zener meg 3,3V-os. Az a baj viszont hogy ezzel az egész kör el fog mászni és lehet hogy a helitrimmerek átfogásába már nem fog beleférni a nulla ami az offset-beállításhoz kell. Akkor viszont csökkenteni kell az R52, R59 ellenállásokat.
Illetve mindez persze csak akkor lehet megoldás hogyha megbizonyosodunk róla hogy a hibát tényleg az offset-állító osztók alsó felének elmászása okozza. Véleményem szerint egyébként erre jó esély van.
Most elővettem, és megnéztem nálam mi a helyzet. Pontosság itt sincs meg, viszont a panelmérőt nem tudom nullázni. Ha az smps tápjáról megy, akkor 0,008A ír, ha külső tápról (AC) akkor 0,017A. Ha nincs rádugva a bemenet, akkor szépen 0.000A mutat. Ezt leszámítva, kis áramnál (1A-1.5A) mondhatni pontos saját tápnál, de nagy áramnál (4A) nálam nem. Labortáp tápjánál már 1Anél se pontos.
Szerencsére nekem a trafó engedi, hogy külön segédtápot adjak a pm2nek és az smps2nek is. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Nagy áramnál nem pontos? Be kell állítani, azért van rajta a trimmer!
Arról nem vagyok meggyőződve, hogy pz87 problémáját pont ez okozza, én csak arra gondoltam, hogy nálad amikor lehúzod a tápot ez lehet az oka, de nálad a változás sokkal kisebb. Ő is azt írta, hogy csak 0,1V-ot csökken a -5V a terhelésre, ami szerintem elfogadható, és elvileg ez nem hathatna ki az IC6A kimenetére.
Kis áramnál be van, de mint írtam nem lehet kinullázni. Kis áramnál 100mAnél beállítottam a digitmultimhoz így néztem.
Hát ez a gond! Mindig a végálláshoz (vagy annak közeléhez) hitelesítünk! Az hogy a nulla nem nulla az más probléma, ott a bemenet-nullázó körnél kell körülnézni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |