Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás

Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 37
(#) pz87 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

13,3k-t mérek a BE2 és AGND közt ez stimmel.
Tápot lehúzva nem csökken az áramjel, visszadugva leesik, szóval itt lesz valami.

Bocsi, közben látom áthelyeződtek a hozzászólások a javítás topicba, akkor ezentúl ott folytatjuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) Attila86 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Na akkor dugd vissza a tápját de előtte forraszd ki az R37-et! Így esik a fesz?
(#) ktamas66 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Mielőtt szétszedetjük veled a PMII-t, kíváncsiságból mérd meg, hogy a táp csatlakoztatása hatással van-e táp IC6A 3-as, vagy 1-es lábán a feszültségre ( lehúzva a CS10-et).
(#) pz87 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Most ahogy újra méregettem nem is 2mV- különbség van, hanem 4-5mV ahogy annak lennie is kell az arányos áramjel miatt.
Tehát lehúzva 9,5mV rádugva 5mV, R37-et kiszedve pedig 6mV tehát van javulás, így már nem 0,05A-t írt hanem 0,06-ot a valós 0,1A helyett.

Mára szerintem hagyjuk, holnap folytatom , ha van addig még tipped akkor megnézem holnap mielőtt elkezdem kiszedegetni az alkatrészeket így visszakövetve.
Köszönöm a segítséged!

ktamas66! Megnézem holnap, neked is köszönöm!
Jó éjszakát!
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) pz87 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Most egy érdekes dologra figyeltem fel.
Megmértem a -5V-ot ami ha rá van dugva a panelmérőre -4,5V, ha nincs -4,6V és ami érdekes megváltozik a smps táp halk sipolása ha nincs rádugva az 5 pin-es tápcsatlakozó a panelmérőre, tehát valahogy beleszól az smps táp kacsolófrekvenciájába.
Ez normális, a negatív tápfesz csökkenés miatt lehet?
Valahogy csinálok egy külső tápot a panelmérőnek és úgy is megnézem.
(#) Attila86 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

A panelmérő nyákjára be van forrasztva a 79L05?

Nincs, ezt és a 7805-öt is már múltkor kivettem.
T3-as is BSS84-re lett cserélve.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) Gabó válasza pz87 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Én is megépítettem a panelmérő 2őt és smps2őt, mai nap folyamán megnézem nálam mit alkot. Kiváncsi vagyok, hogy hasonló szitu van e.
A 40Vos vagy a 400Vos verziót csináltad, ill melyik pic, melyik verzió van fent rajta?
(#) pz87 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Az jó lenne, kíváncsi vagyok.
400V/40A és PIC18F2423 van benne 1.10-es verzióval, de korábban néztem 2.10-2.20-ast is de ugyan az, illetve volt vele gondom, hogy minden második indításra beállító menü jött elő így visszaraktam a 1.10-est.

Meg kellene mérni az áramfelvételt, de alapvetően a -4,6V-ról -4,5V-ra való esés nem tűnik problémásnak, hiszen az ICL7660 nem nagyon terhelhető, persze hogy egy kicsit leesik ha rá van dugva a panelmérő.

Más; amikor az áramjel esését mérted, azt pontosan hogyan tetted? Hova érintetted oda a digimulti piros vezetékét és főleg: hova a feketét?

Attilától vett gyári nyák, vagy saját gyártás?

A panelmérő 3pin-es csatlakozóján mérek, pontosabban az anya dugón vannak kis téglalap ablakok az érintkezőkhöz oda érintem a mérővezetéket.
Fekete AGND, piros BE2.

Most csináltam gyorsan egy "tápot" akkukból, 4db Ni-Mh +5,1V-al és 4db -4,9V-al, panelmérőn AGND és DGND összeforraszt ide jön a +5,1V negatívja és a -4,9V pozítívja, VCC és VCC2 szintén összeforrasztva ide jön a plusz vezeték, majd a VSS-re a negatív.
És jól mér! Így külön tápról helyreáll és 0,09-0,10A-t mutat ahogy a külső multi is 0,1A-t.

Szóval valahogy összeakadnak a SMPS-es táppal.
(#) pz87 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Gyári nyák.

Tápláld meg ismét az SMPSII-ről a panelmérőt és a digimultit állítsd a legkisebb feszmérő állásba, a fekete mérőzsinórját bökd oda a panelmérő AGND-jéhez a pirosat pedig az SMPSII AGND-jéhez, de közvetlen az R77 mellett lévő VIA-hoz! Így mekkora feszültséget mutat a digimulti?

Illetve továbbra is jó lenne megmérni a panelmérő áramfelvételét. A legjobb az lenne ha az öt pólusú csati mind az öt erét megszakítanánk és beiktatnánk 1-1db 1Ohm-os ellenállást majd ezeken az ellenállásokon kellene feszültséget mérni. Vagy közvetlen áramot is lehet a digimultival és akkor egyenként kellene megszakítani a tápvezetékeket és beiktatni sorosan a digimultit.

Idézet:
„Tápláld meg ismét az SMPSII-ről a panelmérőt és a digimultit állítsd a legkisebb feszmérő állásba, a fekete mérőzsinórját bökd oda a panelmérő AGND-jéhez a pirosat pedig az SMPSII AGND-jéhez, de közvetlen az R77 mellett lévő VIA-hoz! Így mekkora feszültséget mutat a digimulti?”

mínusz 1,8mV-ot mérek

Megmértem egyenként 1Ohm-os söntön a feszültségeséseket.
Vss-3mV
DGND-5mV
AGND-1,9mV
VCC-8,2mV
VCC2-8,2mV

Az ígért mérés közbe sikerült túllőnöm a 4Aes határon ezért a PM2 bánta. Azóta nem óhajt mérni. Füst nem volt, de ilyen rövidzár szerű szikra hang igen
A labortáp túlélte, egy félig működő PM2 alatt mér. Pontosan mi adhatta meg magát? Se feszt se áramot nem mér
Jaj a mérés... Annyit sikerült megállapítani, hogy nálam se pontosan követte.
(#) pz87 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Idézet:
„És jól mér! Így külön tápról helyreáll és 0,09-0,10A-t mutat ahogy a külső multi is 0,1A-t.”

Ezt visszavonom, ugyanis megtévesztett, mert a korábban 0,1A-re multiméterrel beállított állás azt hittem nem mászik el ha nem tekergetem az SMSP árambeállító potmétert.
Ha lehúzom a panelmérőről az smps-ből jövő tápját akkor kb. 30mA-el megemelkedik az áram.
Tehát ha rá van dugva a tápja akkor külső multi 0,1A-t mér, ha nincs akkor 0,13A-t, tehát beleszól az smps működésébe is.
Ezért hittem, hogy megjavul külső tápról mert az eddigi 0,06A helyett 0,1A-t mutatott holott csak eltolódott az egész. Viszont azért van egy kis javulás ha másik tápról hajtom, 0,07A-t ír 0,1-helyett.

Szóval megint ott vagyok ahol a part szakad.
(#) ktamas66 válasza pz87 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Azt mérd meg, hogy amikor rádugod a PM2 tápját az SMPS2-re lecsökken-e a feszültség a táp áram kimenetén, ha a CS10 le van húzva.
(#) Gabó válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Nézegettem a kapcsolást, de nem tudok rájönni, hogy mi halhatott meg. Remélem nem a pic, mert rémálom lenne cserélni. Ami feltűnt, hogy eddig valami 50mV offsetet írt bekapcsolásnál, az most ilyen 05mV-ot ír.
(#) Melphi válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Szia én is jártam már így, nekem a bemeneteken lévő 3db FET-ből valamelyik nyekkent meg és az áramnál nem írt ki semmit én mind az 3 FET-et kivettem és így már tudtam mérni a bemeneten, ezután csak újakra cseréltem. Valószínűleg rövidre zárják a hibás FET-ek a bemeneteket.
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

De ez csak egy tipp.
(#) Gabó válasza Melphi hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Nálam se áramnál se fesznél nem mér. 0ákat ír.Mindenesetre a működővel kicserélem a feteket azt meglátjuk.
(#) Melphi hozzászólása Jan 7, 2014 /

Sajnos azt hozzá kell tenni, hogy ezek a FET-k nagyon érzékenyek én is használtakat akartam betenni, de mikor azokat is vissza vettem, hogy kimérjem kettőre már azt írta ki a műszer, hogy hibás alkatrész.

Fetek jók maradtak, mert visszaforrasztottam a másikba, és ott megy meg mér. Esély hogy a pic halt meg menyi?
(#) Melphi válasza Gabó hozzászólására (») Jan 7, 2014 / 1

Egyszerű, én azt csináltam ha jól emlékszem, hogy kiforrasztottam az op-kat a multimétert talán 20Mohm-ba tettem, és a PIC negatív lábára a műszer negatívját böktem, és a műszer pozitívát meg a 3 vagy a 2 lábra teszed, nekem így kiirt egy értéket és így tudtam hogy jó a pic.
Kicsit morbid megoldás, de nekem bevált.

Ha nem forrasztom ki az OP-kat, és úgy követem el e morbid tesztet, működhet? Anyit mértem, hogy a 2es és 3as lábon mértem, de 0,4mV körül mért a digit multi.
Sajna automata méréshatár váltós a multim, ezért nem tudom 20Mohmba tekerni

Akkor legalább a R32,R26 forraszd ki, és megpróbálhatnád egy 1,5v ceruza elemmel.

Hát ez a bemenetekre adott fesszel, halottnak tűnik.
(#) pz87 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Igen, csökken 2,5mV-ot, tehát valós 0,1A nél 9,5 mV van, tápot rádugva a panelmérőre 7mV, ha pedig a fesz. és áramjel csatlakozót is rádugom további 1mV-ot csökken így ír 0,06A-t a valós 0,1 helyett.

Sajnos jobb ötletem nincs, akkor csere.
Következő: »»   14 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem