Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás

Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 37
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Ennek a pirossal rárajzolt huroknak a két végén mért 0,3mV-ot.
(#) Gabó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

És az R71et is megnéztem, nincs szakadás és rövidzár van.
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Akkor a R71 két oldalán 0,3mV-nak kellene lenni. És ha tényleg ott van akkor nem rövidzár.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Nem lesz ott. A 0,3mV a fenti rajzom szerinti vezetékszakasz két végén mérhető, mely áramútnak egy picike része az R71-es ellenállás.
(#) Gabó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

R71en 0mV van. De a fent írt két ellenállás lábánál, már nem.
(#) ktamas66 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

A hurkon indukálódik a feszültség? Levenni R71-et és egy kis dróttal összekötni a két ellenállásnál (vagy akár R71-el is)?
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Dehogy indukálódik. Áram folyik a hurkon, legalábbis annak valamelyik szakaszán és ez ejti a 0,3mV feszültséget.
(#) Attila86 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Tudod mit?! Először derítsük ki hogy tényleg a negatív tápfesz elmászása okozza a hibát és hogy konkrétan az offset-beállító körök negatívjának elmászása. Mert ha esetleg nem ez okozza akkor tudjuk hogy nem erre felé kell keresgélnünk.
Forraszd ki a panelból a P3-at! Így az offset-kompenzáció megszűnik úgyhogy el fog mászni kicsit az áram (de majd ha visszarakod a trimmert akkor visszaáll), viszont kipróbálhatod hogy most így hatással van-e a kimenő áramra az hogy a panelmérő rá van-e dugva a labortápra vagy sem.
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Én ezeket mértem. Ha lehúzom a PM2-öt minimálisan változik a helyzet. A pirostól a 15K-ig már nincs fesz. különbség.
(#) Gabó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Ha kiforrasztottam, pontosan mit mérjek? Azt tudom, hogy abban az esetbe ha a panelmérő adja a segédtápot, nem tudom a P3al pontosan nullázni a kimenetet, de az SMPS segédtáppal tudom.

A piros nyíl a mérőzsinór egyik pontja, a három zöld pedig a másik? Az egyik mindig a piros ponton volt, a másikat pedig rakosgattad át a zöld pontokra?

Kiforrasztod a trimmert és utána megnézed hogy a kimenő áram változik-e annak hatására hogy a panelmérő rá van-e dugva a labortápra vagy sem.

Na az adatok:
Potival: Üresen beállítottam 100mA rádugtam a PM2 és leesett 70mA. Lehúztam az 5pol csatit, 99,1mA lett. A 3pol csatinál nem változott. Visszadugtam a PM2őt, újboli lehúzásnál, megint más értéket mértem. Tehát változik a kimeneti áram.
Poti nélkül: PM2 nélkül 275,4mA (nem tekertem a beállító potikat), ha rá dugtam a pm2őt, 276,4mA lett. Tehát itt nőtt.

Köszönöm a mérést! A 100mA-ről 70mA-ra esés 30%-nyi változás, a 275,4mA és a 276,4mA közt pedig csupán 0,36%, azaz kijelenthetjük hogy a hibát tényleg az offset-állító osztókon keresztül okozza a negatív táp változása.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014

Nincs mit! mérjek még valamit? Egyenlőre a potit nem forrasztottam vissza, hátha kell még adat.
A potis mérésnél, még az is feltűnt, hogy PM2 indulásánál, amikor betült, változik az érték. Miután betöltött, beáll mondhatni fixre.

A trimmert visszaforraszthatod nyugodtan.
Most kb ugyan azt kellene megmérned mint Ktamas66, azaz visszaforrasztod a trimmert, összedugod a panelmérőt és a labortápot úgy hogy a labortáp ne legyen terhelve semmivel. Utána a digimulti negatívját rábököd az alábbi rajzomon 1-essel jelölt pontra, a piros vezetékét pedig a 2-es pontra. Megméred mekkora itt a feszültség majd a piros mérőzsinórt átrakosgatod a többi pontokra, közben a fekete zsinór marad az 1-es ponton.
(#) Gabó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 13, 2014 / 1

Este megcsinálom ezeket a méréseket, de sajna mennem kell dolgozni. Amint hazaérek megmérem a rajza alapján én is!

Igen a piros a multi piros vezetéke, a zöld a fekete. Arra gondoltam, hogy ezt az alapjel áramkörök árama okozhatja. Mi lenne ha levenném az R71-et, és egy dróttal zárnám rövidre a pirossal jelölt viát a 120K-nál levő viával, az gyakorlatilag 0V-on van a Uki+ visszatérőhöz képest.

Én végigmértem:
2: 0,313mV
3: 0,395
4: 0,439
5: 0,496
6: 0,560
7: 0,549

Határozottan függ az áram- és feszültségbeállító potik állásától.
Szerintem az 1-6 pontokat kellene rövidre zárni a 0Ohm helyett.

Hát igen, ebből tisztán látszik hogy áram folyik az SGND vezetéken és sajnos ez ejti a feszültséget. Erre egyenlőre nem tudok megoldást. Lehetne mondjuk megnövelni az összes SGND-re kötött impedancia értékét, azaz: R39, P2, R40, áram állító potméterek, R54, R55, R76, R77, R78 és R79. Ez azonban elég kompex változtatás, át kell gondolnom hogy ez milyen hatással lehet az áramkör egyéb működésére. De egyenlőre inkább nem mondok semmit, majd rámérek a saját példányomra mert az gyönyörűen 0,000A-t mutat ha nincs terhelés a labortáp kimenetén. Ha kiveszek belőle 1mA-t akkor 0,001A-t mutat szóval nálam nagyon frankó a dolog... Nem értem nálatok miért nem. Na de majd mondom, ránézek a héten.

Az 1-es és a 6-os pontok rövidre zárása nem jó mert akkor az áram-mérésbe beleszámítja pozitív kimeneti ág vezetékét is, az IC6A pedig pont hogy ennek a kiejtése céljából van az áramkörben.

Az adatok.
2:0,0mV
3:0,0mV
4:0,1mV
5:0,2mV
6:0,3mV
7:0,3mV
(#) Gabó válasza Gabó hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Csináltam még egy mérést, itt az SMPS2nek a PM2 adja a segédtápot:
2:0,0-0,1mV közt ugrál
3:0,1mV
4:0,2mV
5:0,3mV
6:0,3mV
7:0,3mV
(#) Attila86 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Igen, ebből az látszik hogy a 6-os számmal jelzett VIA utáni nyákszakaszokra fűzött alkatrészek felé (pontosabban afelől) folyik az áram. Azaz a kapcsolási rajzon "Áram alapjel" feliratú téglalapban lévő alkatrészek felől. Meg kellene próbálni egy vastagabb sordott rézhuzalt beforrasztani az R41 mellett lévő VIA és a főszabályozó söntjeinek AGND-felé eső felére, de közvetlen a nyák alján a söntök lábaihoz! Bár ez a legtutibb úgy lenne hogyha a fenti rajzomon 6-os számmal jelzett és az R41 mellett lévő VIA-k közti átkötést megszakítanánk, vagy a felső oldalon lévő fólia kikaparásával, vagy az említett két VIA közül valamelyiknek a kifúrásával (azaz a furatgalván eltüntetésével).
(#) Gabó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Pontos rajzot tudnál készíteni?

Persze. De ez most csak egy képernyőkép mert nem találtam olyan színt a Paint-ben ami látszódna rajta.
A képen az SGND látható kivilágosítva. Így fut az SGND vezetéke a panelon. A kivilágosítás képernyő bal oldalán, az átkötés bal oldalán lévő részét kell megoldanunk hogy ennek az árama ne szóljon bele az átkötés jobboldalán lévő részébe.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Na talán így látszik. Ide kellene az átkötés:
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014

Akkor elfúrom valamelyik oldalt, és a két "bumszlit" kötöm össze.

Eltűnt a 0,3mV
De, nem tudom az Imint beállítni 0ára. 0,27mA aminél elfogy a poti.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014

És a panelmérő terheletlen kimenet esetén most mennyi áramot mér?

PM2 0,031A amit én mérek digit multival a bemeneten 3,5mV
De, nem tudom lenullázni a kimenetet.
Következő: »»   17 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem