Fórum témák
» Több friss téma |
És az miért van, hogy más-más értéket mutat, ha az SMPSről táplálom, és ha sima ACvel a bemeneten (JP3)?
Mit jelent az hogy "más-más értéket" mutat?
Ha az smps tápjáról megy, akkor 0,008A ír, ha külső tápról (AC) akkor 0,017A. Ha nincs rádugva a bemenet, akkor szépen 0.000A mutat.
Tehát annyi lett csinálva, hogy kihúztam a táp trafóját, lehúztam az az 5 pólusú csatit, rádugtam az AC tápot a PM2-re és bedugtam újra. És ezeket mutatta más-más táplálásnál. Idézet: „Ha nincs rádugva a bemenet, akkor szépen 0.000A mutat.” Tehát a panelmérő jó, a hiba a labortáp felé keresendő.
És merre keressem? Az U-Imin és az U-Imax beállítva külső multival.
Ha SMPS-ről táplálod R8, R9-et szerintem le kellene venni. Az, hogy a -5V terhelésének változása elállítja a táp beállításait, szerintem logikus, de nem látom, hogy ez a terhelés üzem közben dinamikusan változna ( de mindjárt rámérek ).
Először is meg kellene mérni hogy terheletlen labortáp-kimenet esetén mekkora a feszültség az IC6A kimenetén, hiszen a panelmérő ezt méri.
SMPS2ről táplálva 1mV, ACról táplálva 1,7mV.
Micsoda? Lehet félreértettél. A panelmérőt húzd le a labortápról, minimum a 3 pólusú csatiját. És így mérd meg hogy az SMPS II-nek az AGND-jéhez képest mekkora a feszültség az IC6 1-es lábán!
Akkor itt a gond! Nulla kimenő áramnál ott 0V-nak kellene lennie. Mérj rá digimultival közvetlen:
- Az R76 sönt felé eső kivezetése és az R77 AGND-felé eső kivezetésére (fekete mérőzsinór az R77-nél). - Az R77 AGND-felés eső és az R79 SGND-felé eső kivezetéseire (fekete mérőzsinór az R77-nél).
Megmértem a -5V változásait
PM nélkül: alapállapotban: 4,63V terhelés (kb 1A): 4,65V ( a terhelés mértékére nem nagyon érzékeny ) áramkorlát bekapcsolásakor: 4,58V PM-vel: alapállapotban: 4,50V terhelés (kb 1A): 4,52V áramkorlát bekapcsolásakor: 4,45V Nekem a módosított PM2-őm van, úgy látom ez kb. 20s-ként ofszet kompenzál és akkor is elállítja a -5V-ot. Ha rádugtam egy PM2 v2.30 külső táppal az ugyan az mintha semmi sem lenne rajta.
Anno nekem is volt hasonló jelenség építés után, kerestük is a megoldást, és ha jól emlékszem az IC6 túl nagy offset hibája okozza a jelenséget.
Kétféle TLC2272-t lehet kapni, nekem sikerült a rosszabik fajtát venni és nem mutatott 0-át a panelmérő, beszereztem a megfelelő típust és jó lett. Nézd meg, hogy nálad mi van az IC-re írva, ha TLC2272C akkor valószínű nálad is ez a hiba. A jó IC TLC2272AC jelzésű. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Akkor az az a 0,3mV amit az IC6A erősít és utána ezt méri a panelmérő. Arra kellene rájönni hogy miért van ott 0,3mV. Egyenlőre nincs ötletem.
Köszi, de ezt inkább hagyom.
Vagy megcsinálom a dupla tápot vagy lehet hagyom, végül is jó ez így is, csak gondoltam legyen kerek az a -5V-is.
Pz87: így van az ic
2272AC 32M AGVL Így van az ic feliratozva. ktamas66: A feszek nálam is hasonlóan vannak.
Akkor az jó, más tippem nincs, nálam a C-sről AC-sre csere helyrehozta.
Amit írtam Attilának, szerinte abba van a hiba. Neked esetleg ötleted nincs, hogy miért van a két gnd közt 0,3mV?
Nem lehet, hogy az ofszetfeszültség, és a 120k/15k ellenállások szórása hozza be ezt a hibát?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Ez önmagában nem lehet a hiba forrása mert az ellenállások szóra csak a kivonás súlyozottságát és az erősítés értékét befolyásolják. Hogyha nincs semmi az OPA bemenetén akkor mindegy az értékük mert akkor nullának kell lennie a kimenetnek. A gond az hogy nulla kimenő áramnál is van 0,3mV potenciálkülönbség az IC6A két bemenete közt.
Ha mondjuk 2mV az ofszet fesz, azt a negatív visszacsatoláson levő 120k/15k kb 0,3mV-ra osztja.
Próbálom a mérésedet követni. Megkérlek, a mellékelt ábra alapján nézd meg, jól értem-e mit és hol mértél. Szinekkel jelöltem a mérési pontokat, és fontosnak érzem, hogy az AGND és az SGND konkrétan össze van kötve (valahol a rendszerben).
Először a zöld és piros jelzés közt mértél 0 mV-ot, majd a piros és kék között 0,3 mV-ot. De ha ez így van, akkor nem áll össze nekem a dolog, mert az első mérés nullája, az én értelmezésemben már szinte kizárja a második mérés feszültségét, hiszen ha a "két végén" 0 van, akkor közben már nehéz elfogadnom a 0,3mV megszületését. Mit értek félre?
Az a helyzet hogy a 0,3mV-ot nem ott mérte Gabó! Olvasd vissza.
Csatolom az ábrát hol mértem, hol voltak a csúcsok.
Gabó az általam kért mérés elvégzésekor valójában ezt a hurkot mérte meg:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |