Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   999 / 1387
(#) nagym6 válasza Prendick hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Nekem ez a nyúl kell, ha már senkinek nem. Címét légy szíves nekem is. Köszi.
(#) Prendick válasza orcika70 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Na, ha a nagyfenekű nyúl hoz nekem egyet, mindenki vendégem lehet egy focipályányi nyákra.

Csodálatos eszközök léteznek nyákgyártásra. Ilyenkor érzem magam kissé tán tanácstalannak, amikor hónapok óta próbálom beilleszteni a költségvetésembe nyamvadt nyolc darab UV cső árát, hogy kissé felturbózzam a kissé vacak levilágítómat, de nem jön össze. A nyúl se tojik semmit, legfeljebb a fejemre.

Hogy ne csak offoljak. Van hazai fejlesztés is, ami biztosan nem kerül 2000 dollárba. Vagy tíz éve láttam ezt: ROBSY nyákot rajzolni, fúrni és feliratozni. Akkoriban nem került többe, mint anyagáron egy hobbi cnc.

Közben azon gondolkodtam, hogy valaha nekem volt aceton-álló csőtollkészletem, oldószeres festékkel és remek nyákokat csináltam velük. Mára már vannak elérhető technikák a mozgatásra is. Nincs véletlenül valakinek tapasztalata egy egyszerű tollplotter összehozásában? Talán egy szkenner hajtása is elég lenne hozzá. Nem a neten fellelhető lükeségekre gondolok, amikről általában kiderül, hogy szépek, ötletesek, de csak akkor működnek, ha tud valaki lopni a NASA-tól ötkomponensű rakétafestéket. Valódi tapasztalatokra lennék kíváncsi. Hátha...
(#) dib hozzászólása Feb 16, 2014 /

Sziasztok!

Sokat olvastam, s egy párat kérdeztem is mielőtt folytatni kezdtem ott, ahol 20 éve abbahagytam.
Próbálkoztam vasalásos technikával, de ne jött be, nem győztek meg a felrakott fotók sem
Maradtam a fotó technikánál. Egyelőre ott tartok, hogy a nyomat minőségét simán átviszem a nyákra. Az a tapasztalatom, hogy ha van egy kis plusz anyagi ráfordítás lehetőség, akkor mindenképp érdemes előre fotoresist lakkal ellátott nyákot venni, mert így megspórolható a tisztítás, lakkozás, és annak buktatói. Tehát, ha valaki most kezdi, koncentrálhat a többi fázisra, majd amikor azok már kézben vannak terjeszkedhet ez irányba is. Elsőre tintasugaras nyomtatóval, erre alkalmas fóliával teszteltem. Jól látszik, hogy a 0.1 mm-es vonalak épphogy, de a 0.3 mm-esek elég nagy biztonsággal megvannak. Ez megközelítőleg 10 mill! Sok mindenre elég, és még messze nincs itt a technológia vége!

üdv.:

dib
(#) dib hozzászólása Feb 16, 2014 /

A képek 200X-os nagyításban mikroszkóppal készültek.
(#) kaqkk válasza dib hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

(#) elektrorudi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

... de, aki kezdő... és évente csinál 3 db 5x5 cm-es NYÁK-ot ???
Az én esetemben, az első flakon P20, csak a próbálkozásokra ment el, jó 30 évvel ez előtt. (Persze, aki ügyes, annak az első darab is hibátlan.)
... és bizony manapság is előfordul, hogy a lakkba "beleszáll a muslinca".
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) elektrorudi válasza dib hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

A technológiához képest, az eredmény nagyon szép. Gratulálok.
De, ha visszaolvastál a topicban, sokan próbálkoztunk a tintasugaras nyomtatókkal, és egyikünk sem ért el vele megbízhatóan reprodukálható, jó eredményt. Kívánom, hogy legyél Te az első!
A foto technológiában, jelenleg, tapasztalatunk alapján, a lézer printerek adnak megbízható eredményt. Az ára:
- használt, felújított HP 6L 8-9 eFt
- gyári Canon toner bele (nem gazdaságos, utángyártott!!!) 10-11eFt.
(#) Temela válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Hú! Ilyen kell nekem is, nekem is! A pénz nem számít! ..., mert nincs!
(#) pjg válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

A bort ne a műhelyben, hanem a pincében tárold.
Anno én is próbálkoztam a P20-szal. 5-6 flakon erejéig.
Ma már csak DRY fóliával fotózom. Persze lézernyomtatóval készült filmről (pausz).
(#) elektrorudi válasza pjg hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Idézet:
„A bort ne a műhelyben, hanem a pincében tárold.”

... de onnét, utána nem tudok feljönni !

Idézet:
„Ma már csak DRY fóliával fotózom.”

Sajnos késő... én már nem tudok átállni.
Vettem 3 flakon P20-at
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) kaqkk válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 16, 2014 / 1

Apród.hu
(#) designer hozzászólása Feb 16, 2014 /

Watt által tervezett laminátor hőfokszabályzóban a 10n/2k5V kondenzátorok milyen típusok? Hol kapható?
(#) dib válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Köszi! Közben csináltam még teszteket, és ahogy itt már többen is leírták, lézernyomtatóval valóban nagyságrendekkel szebb nyomatot lehet készíteni. Nyilván be kell ruháznom egyre illetve szeretném kipróbálni a pauszos technológiát, tovább olcsósítandó a nyákgyártási folyamatot.
Addig is elkészült az első nyákom (még szigorúan tintasugaras technológiával)

üdv.:

dib

IMG_4180s.jpg

(#) papus51 válasza dib hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Már többször leírtam itt:
A pausz nem mérettartó.
Hőmérséklet változásra és főleg a levegő nedvesség tartalmának a változására jelentősen változtatja a méretét.
Kétoldalas nyákot meg sem kísérelnék vele levilágítani.
Amit leírtam tíz év nyomdai tapasztalatból származik, ahol szöveges oldalak készítésére használtam, de csak arra, mert egyébként képtelenség volt passzer pontos nyomatokat készíteni vele.
(#) pjg válasza papus51 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Nekem eddig bevált.
(#) hotib válasza papus51 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Ezt teljes mértékben alá tudom támasztani. Nyomdai levilágító meghibásodása miatt kb. 3 héten keresztül nem volt film készítési lehetőségem a közelben. Természetesen ez idő alatt is kellett nyákot gyártanom, ezért megpróbáltuk a pauszt, mint lehetőséget (a kényszer nagy úr)
Tapasztalat sajnos, hogy 4-6 ezrelék méret hiba adódott már a nyomtatóból kiesett nyomat esetén is. Nem háztartási eszközről van szó, nyomdában készült ez a nyomat is.
Elég sok kísérlet, beállítás változtatás után sikerült elérni ezt a "legjobb" eredményt. A nitró gőzös kezelés úgy vettem észre a méreten nem változtatott, csak a nyomat fedettsége javult lényegesen. Ellenben hőmérséklet változásra nagyon érzékeny, hőlégfúvóval megmelegítettem, és mértem: melegen nagyjából jó volt, legalábbis lényegesen kisebb volt a hiba, amint kihűlt, ismét megnyúlt (nagyobbodott)
Kisebb, egyoldalas nyákot ezután is be mernék vállalni így, de lényeges, hogy mekkora méret tűrés fér bele a késztermékbe. Az eltérés, amit leírtam, számszerűleg nem tűnik nagynak, de egy 165mm hosszú nyák esetén 6 ezrelék majdnem pontosan 1mm! Ez egy mezei műanyag vonalzóval is elég jól mérhető.
(#) hotib válasza dib hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Ez teljesen rendben van, szép munka.
(#) QQRiQ hozzászólása Feb 17, 2014 /

Sziasztok!

Azt szeretném tudni, nem tudja-e véletlenül valaki, hogy a NYÁK gyártásakor használatos vegyszerek (előhívó, marató, ónozó...) mennyire barátai a környezetnek. Minden leírásban azt látom, hogy műanyag dobozban/befőttes üvegben gyűjtögetik a félig használt maradék vegyszereket, későbbi felhasználás céljából. Arról viszont sehol nem olvastam, hogy mi a teendő a már teljesen elhasznált vegyszerrel.
Ha teszem azt én leengedem a lefolyón a megmaradt mannát, akkor az vajon kirobbantja-e következő tiszai ciánszennyezéshez hasonló kataklizmát? Ha igen, akkor a folyó vízben történő öblítés hozadékát is érdemes-e összegyűjteni és veszélyes hulladékként leadni a megfelelő helyen?

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) dib hozzászólása Feb 17, 2014 /

Köszi!

Ezek szerint, inkább a sima pairos verziót érdemes megpróbálnom?
(#) hotib válasza dib hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Ezek inkább vészhelyzetre jó megoldások, amikor végképp semmi más nem adódik. Van transzparens spray-m, de nekem nem jött be a sima papíros dolog. Bár lehet, még egyszer neki kellene ugrani, hasznosítva a pauszos tapasztalatokat is.
Jó megoldás a tintasugaras, mert az alapból jobban fed filmre, mint a lézer. Ellenben drágább is.
Jó lehet a lézer is filmre, nitró gőzben kezelve, ezt én nem próbáltam. Így azt sem tudom, bántja-e a nitró a lézer fóliát?
Sokan, sok félével foglalkozunk, kinek mi jött be legjobban, mi áll igazán kézre. A legjobb persze a nyomdai síkfilm, főleg dry fólia esetén, ahol negatív maszk kell és nagy fekete felületek vannak. Talán a legdrágább, ellenben nem kell printerre és tonerre beruházni. Lézerem nekem nincs otthon, csak tintás.

Érden találtam egy levilágító céget: A/5 méret bruttó 271 Ft. Neten fel lehet tölteni a fájlt, majd másnap érte lehet menni, vagy 200 Ft-ért postázzák.
Még nem próbáltam, de le fogom tesztelni.
Ha tényleg így működik, ahogy a neten hirdetik, akkor a bütykölés részemről elfelejtve.
Kivétel, ha azonnal kell valami igénytelenebb cucc, próbára vagy ilyesmi.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
(#) bbalazs_ válasza QQRiQ hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

NaoH: ha abban a tomenysegben, amiben lefolyotisztitonak hasznaljak, szabalyos a lefolyoba engedni, akkor te siman kiontheted a kb tized tomenysegut.
A vasklorid ugyszinten, azt amugy is szoktak a szennyvizhez adni.
Altalanos szabaly, hogy bo folyo vizbe, kis sugarban ontjuk a lefolyoba. Akkor annyira felhigul, hogy a hatarertek alatt van.
De persze barmi vegyszert ontesz, az valamennyire szennyezi a kornyezetet.
(#) dib válasza papus51 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Elküldenéd priviben?

Köszi!

Akár itt is.
Az A/3-as bruttó 1080Ft. Ezen már elfér egy kétoldalas 140x200mm-es nyák rajza, plusz a hozzá tartozó lötstop filmek rajza is.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
(#) zombee hozzászólása Feb 19, 2014 /

Sziasztok!

Laminálásos maratással akadt gondom, már eldobom az agyam amiért a kezdeti sikerek után újra pocsék NYÁK-ok születnek a kezeim között. A probléma, hogy bár a maratás után szép kontúros marad a toner a NYÁK-on, de az öröm azonnal elillan amint kezdem letörölgetni.
Mert a toner alatt is mar!!!
Amit használok: Xerox Phaser lézernyomtató, 135g/ív műnyomó, GMP Photoart 17 lamináló 140°C leglassabb fokozaton 3-5x átküldöm a NYÁK-ot, utána a még meleg panelről először vízzel áztatom le a papírt, a maradékot 20% ecettel. Az ecet lemosása után jön a maratás előmelegített(~40°C) nátrium-perszulfát oldatban, az elhasználtságtól függően 20-50 perc, párszori kis lötyögtetés gyorsít rajta egy kicsit. A tonert acetonnal mosom le.

Amikor elkezdtem laminálni, minden szép volt és jó, semmit nem változtattam rajta. Azóta kipróbáltam kisebb és nagyobb hőfokon laminálni, ecetes és ecet nélküli öblítéssel, illetve nem számít hogy a marató frissen beoldott(100g + fél liter víz) vagy már sötétkék, meleg-e vagy hideg, stb. Korábban az aceton nagyon szépen le is vitte, de most valami nyúlós cuccá alakul amit csak összegyúrva, ujjal finoman le kell gördíteni különben odakozmál a vezetősávok közé. Már ha egyáltalán maradt a vezetősávból valami a maratás után. Csak szólok hogy ugyanaz a toner van most is benne, nem cseréltem, és nem használok "festéktakarékos" üzemmódot. A NYÁK-ot finom csiszolópapírral készítem elő a laminálás előtt, nincs rajta ujjlenyomat vagy oxid.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) kirally válasza zombee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Lehet, hogy kezd kifogyni a toner. Próbáld megrázogatni a tonertartó cuccot, hátha ér valamit.
Kiváló minőségen van?
Meg a nyomtató menüjében a számítógépen lehet finomhangolni a gépet, tudod növelni a toner vastagságát. Egy próbát megér.
Nekem is Xeroxom van.
(#) zombee válasza kirally hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Kifogyni nem hiszem hogy kifogyna, menüből alapból vastag lenyomatot használok, a minőség 600dpi. Nagy ritkán egy meghatározott ponton kihagy a nyomat ha vastag vezetősávokat és/vagy kitöltést használok, de a NYÁK többi részét is érinti a probléma.
(#) kirally válasza zombee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Fixálóhenger esetleg nem sérülhetett meg? Szakaszosan van az a kihagyás lefelé?
(#) pjg válasza kirally hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Nekem Phaser 3130-am van. Hol lehet a festék vastagságát állítani?
(#) zombee válasza kirally hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

A kihagyás mindig ugyanazon a kb. negyed milliméteres "csíkon" van rajta a lap széle felé, szabályos szakaszon. max. fél-egy milliméter hosszan de csak ha sűrű a nyomat a környékén.
Szerintem a fényhenger sérülhetett meg. Kivettem a tonert, rázogatásra és forgatásra nem hallok és nem érzek semmit, de a nyomtató továbbra is szépen nyomtat, nem jelez hogy kifogyna.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Következő: »»   999 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem