Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé

Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 30
(#) Szabi1 hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok! MOC 3020 és BT 136-al akarok egy ilyen relét építeni, csak sajnos nem tudom mekkora ellenállás kell ide, mivel a fogyasztó nagyon keveset vesz fel, mivel egy karácsonyfa égősor, meg nem tudom mekkora feszültséget kapcsol az ic ?
Erre a kapcsolásra gondoltam Bővebben: Link hogy megépítem, csak nemtudom mekkora kell legyen R2, elviekben nagy feszültségnél úgyis átüt !?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Hello! Mindig az adatlapot kell nézni! A MOC-nál ott a kapcsolás, értékek is. De az is lehet, hogy a MOC maga is elviszi azt a terhelést, ha tényleg "kicsi". (Mert ugye az nem adat, csak arány..) üdv!
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Próbáltam direktbe a moc-al kapcsolni de a fénysor csak felvillan mikor ki-be dugdosom a 220ból.
Most csináltam hozzá egy triac-os kapcsolást, a kimeneten 11v ac van!
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Nemtudom jó e az 1k ellenállás oda R2 nek, van mikor 11-17vac között mérek feszültséget a terhelés helyén, ha meg fordítva rakom be a hálózati csatlakozót (L és N meegfordul) akkor 30-40v ac között mérek.
Attól tartok a MOC3020 már rég halott, ha adok neki a dióda részén feszültséget ugyanakkora marad a mért feszültség a fogyasztó helyén ?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Hello! Nem igazán látom át, mit teszel. Mert ha a terhelés nem haladja meg a MOC áramát, akkor kapcsolnia kell. A triac-nak viszont van egy minimum tartóáram határa, ami alatt nem marad gyújtva. Ha ez alatt terheled, akkor nem marad bekapcsolva. De nem tudom min van a 11V, hogyan méred. Mert ha terheletlenül, az nem mond semmit. Ha meg az izzó nem izzó, hanem Led-sor, azzal is lehetnek gondok. Mert azon csak a nyitófeszültsége felet folyik áram, a MOC meg lehet akkor már nem ad gyújtást a triac-ra, vagy kevés a maradék feszültség ekkor már. Persze ezek csak feltételezések.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) Sebi válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ahogy proli007 írja: LED-sorral nem fog jól működni. De kérdéseidet látva, bátorkodom leírni a következőket:
- a MOC bemenetére (LED) kell egy soros ellenállás, amivel 15..20mA áramot engedsz meg. Ezt az ellenállás-értéket a vezérlésre használt feszültséget osztva 0,02A-el kapod meg ohmban.
- tanulságos lehet kipróbálnod egy ilyen optotriacot - mondjuk 24V váltakozófeszültségű táplálással - és egy 100mA-nél nem többet fogyasztó izzóval.
- a MOC3021 nem nullaátmenet-detektoros típus, és itt pont az lenne előnyös - különösen, ha villogtatni szeretnéd, mert a zavarok kis teljesítménynél is bosszantóak lehetnek a környezetben lévő más készülékek számára (pl.: rádió recsegése, TV villódzása). Nullaátmenetnél kapcsoló típus pl a 3041-es.
(#) Szabi1 válasza Sebi hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

5V-al szeretném vezérelni majd LPT portról, amihez én írtam programot (az működik is rendesen)
És nem led sor van, hanem izzó sor, 1k2 van bemenő ellenállásnak, labortápról próbáltam 5 v al majd 5,3v al feljebb nem mertem emelni, tehát akkor ezért nem kapcsolt be

Akkor ideiglenesen ezel az ellenállással labortápról próbálhatom 24 v al küldeni?
(#) Sebi válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Az csak 3mA körül hajtja a LED-jét, nem elég ahhoz, hogy rendesen gyújtson. A bemeneten szükséges áram a kimeneti terheléstől függ: ha nagyobb, akkor növelni kell a LED oldalon az áramot, max. 50mA-ig, de 15mA alatt ne is nagyon próbálkozz, valahol ott a begyújtási minimum határ. A printerport nem tudja meghajtani, ott szerintem 5mA-nél többet nem lehet kivenni. Kell oda egy-egy tranzisztor - vagy inkább egy meghajtó IC talán egyszerűbb. Triac-nak is inkább érzékeny kapus típust választanék a TICxxx sorozatból, a BT-k kemények, némelyik 20mA-t is kér a gate-be.
(#) Elektroo hozzászólása Feb 2, 2014 /

Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem volna, hogy szeretnék építeni egy SSR relé board-ot ahol az SSR-ek 16A 230-at kapcsolnának. és természetesen mikrokontroller vezérli őket. A kérdésem az volna, hogy SSR esetében is van e "visszarúgás" és ez miatt kell e valamiféle védelmet beiktatni az SSRés a mikrokontroller közé, hogy az ne hibásodjon meg (pl.: optocsatolós leválasztás), vagy SSR esetében már nem jelentkezik ez a "jelenség". Illetve egy ekkora terhelésnél elképzelhető e, hogy további hűtést kell beiktatni, vagy képes saját tokozatával megfelelő hőmérsékleten maradni. Nem feltétlenül működne állandóan teljes terhelésen a dolog, tehát nem mindig kapna 16A-t. De ha mégis meg lenne nem szeretném ha meghibásodna. Ami még fontos lehet hogy nem csak pillanatnyi kapcsolásokról van szó, hanem mondjuk hogy tartós (órák, napok)

Ha valaki tudna ehhez egy kis segítséget nyújtani azt megköszönném.
(#) Sebi válasza Elektroo hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Az SSR meghatározás olyan eszközökre használatos, amely galvanikus elválasztást (legtöbbször optocsatolót) is tartalmaz. Tehát a kontroller felé a vezérlő szálakon visszarúgás nincs, de ekkora terhelés kapcsolásakor a hálózaton mindenképp keletkeznek tranziensek, amelyek a processzoros áramkört ellátó tápegységgel szemben fokozott zavarszűrési követelményeket támasztanak. (Nem hibásodik meg, de sokszor elszállhat a progi és resettel - kézi vagy watchdog - áll helyre.) Zavarszűrést kívánhat a kapcsolt terhelés is - fajtájától függően (ohmos, induktív jelleg).
Az SSR - kialakításától és a terheléstől függően - melegszik, a megadott érték 15...20%-áig általában elmegy egyszerű alulemezre való szereléssel, de kihasználni a teljes képességét csak megfelelő hűtéssel lehet/szabad.
Induktív jellegű terheléshez az antiparalel tirisztorpár kimenetűeket részesítsd előnyben.
(#) matyi16 hozzászólása Feb 11, 2014 /

Sziasztok! Egy John Derre márkájú traktor irányjelzőjéről lenne szó. Mivel sem jobb-bal illetve sem elől hátul nem működik az irányjelző először a biztosítékokra, majd a relére gondoltam. Mivel a biztosíték rendben volt, szerintem a relével lesz a baj. Ilyen relé van benne: WEHRLE 54 229 002A. Pár kép róla:
https://www.dropbox.com/sc/l9p2zs1t7kirn33/oovwRmWY1v
Kérdésem az lenne, hogy tudnám tesztelni hogy valóban ezzel van a baj?
Köszönöm!!
(#) kadarist válasza matyi16 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Szia!
Kösd össze a 49-es pontot a 49a-val és indexelj. Ha jó az irányjelzés főáramköre, akkor világítani kell a megfelelő oldali lámpáknak.
(#) klimás56 hozzászólása Feb 14, 2014 /

Sziasztok! Találtam itt : http://www.ebay.com/itm/171179366069 ezt a szilárdtest relét. Jól értelmezem, képes 3 fázisú motoron forgásirányt váltani pusztán a vezérlő jellel? A szövegben valószínüleg egy "E" betü kimaradt...reversing control.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
(#) Sebi válasza klimás56 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Jól érted. Egy tokban legalább 5db SSR kell hogy legyen a feladathoz, ezt az ára is tükrözi. Ha ez a feladat, mégis jó választás, mert - a fáziscseréhez különálló SSR-ekből felépített hídnál - nekem nem sikerült kiküszöbölni a nem kívánatos begyújtásokból bekövetkező véletlenszerű zárlatokat...
(#) klimás56 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Köszönöm, egy esztergapad 2,2 kW-s motorját gondoltam ezzel indítani. Nem tudom a "kontrázáshoz" mit szólna??
(#) erbe válasza klimás56 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Szerintem ne kockáztass! Jó oda a két db mágneskapcsoló. Árama alapján akár kibírhatná, de ahogy az esztergályosokat ismerem, csak rángatják a kart ide-oda, közben fogalmuk sincs, mi zajlik a háttérben. Aztán az otthonra megvásárolt gépen ugyanazt akarják csinálni 3*16 A-ről.
(#) Sebi válasza klimás56 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Ismerem a módszert, de még mágneskapcsolós vezérlésnél sem elfogadható! Ilyen akciónál akár 30-szoros árammal is lehet számolni, ami semminek nem egészséges. Valószínűleg az SSR ezt meg sem engedi önvédelemből, de ha mégis, az könnyen vezethet a halálához. Kevésbé brutálisan söntellenállással kell elérni a gyorsabb leállást.

Igazából javasolnék Neked egy frekvenciaváltót (ezek legtöbbje tudja az ellenállásos fékezést is), lágyan indít és még fokozatmentes szabályzást is lehetővé tesz.
(#) klimás56 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Köszönöm a tanácsokat, amikor igazából kontrázni kell , az a menetvágás . Itt elég gyorsan és biztosan kell a forgásirányt váltani, ide talán a frekiváltó nem lenne alkalmas.Ha csak egy irányba kellene fogatni, akkor szuper lenne, akár a sebváltót ki is lehetne hagyni...

Most egyébként egy sima 40A-s VGK (idősebbeknek ismerős típus) irányváltó kapcsoló teszi a dolgát már vagy sok-sok éve. Ezt szerettem volna a mai technikával kiváltani.
(#) holex hozzászólása Márc 2, 2014 /

Sziasztok. Egy mikrokontrollerrel (5V DC) szeretnék vezérelni egy relét. 230V-ot (AC) kéne kapcsolnia és maximum 100 mA-t. Tudnátok javasolni valamilyen típust?

PWM-mel lehet szabályozni ezeket a reléket? Bírják a nagyfrekvenciás ki-be kapcsolást?

(egyébként egy sima 230V-os fűtőszal lenne rákötve, tehát csak ohmos terhelés)
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) patexati válasza holex hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Miért nem triakot használsz relé helyett?
(#) holex hozzászólása Márc 3, 2014 /

Miért lenne az jobb nekem?
(#) Sebi válasza holex hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Kisebb, hely, nem mechanika (korlátlan kapcsolási szám), 100mA-nél még az optotriac is elég lehet.
(#) holex válasza Sebi hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

És azt lehet egy sima mikrokontrollerrel vezérelni? Elég neki 5V DC meg néhány mA?

Természetesen. Galvanikusan leválaszt és 230-at kapcsol max 100mA-ig. Ha több kell, akkor ezzel lehet meghajtani egy nagyobb triac-ot. Kevesebb áram kell a meghajtásához, mint egy relének: 10mA-el megelégszik. Ilyen Pl.: a MOC3041, ami ráadásul még a nullaátmenetnél kapcsol.

És ezt - egy MOSFEThez hasonlóan -lehet néhány kHz-es PWM jellel vezérelni

Hát nem. De mit akarsz 230V-on a PWM-mel, mikor előtte sima relét tettél volna a kapcsoláshoz? Váltónál gyújtásszög-vezérlést lehet alkalmazni, de akkor pont nem a nullaátmenetes típust kell használni.
(#) holex hozzászólása Márc 3, 2014 /

Nem sima relét akartam, hanem szilárdtest relét, mivel abban nincs mozgó alkatrész, gondoltam bírja a kapcsolgatást...

Szóval amit szeretnék: egy 230V-os, 160W-os fűtőszálat működtetni 5V-os PWM szabályzással. Milyen alkatrész kell nekem?

(Ha sima 12V DC-ről menne a fűtés, akkor megoldanám egy MOSFET-tel, de ha nem muszáj nem szarakodnék 12V-tal, hanem közvetlenül 230-ról táplálnám a fűtőszálat.)

Oké, akkor az előző hsz érvényes: optotriak nullaátmenettel + triac. Természetesen korlátlanul kapcsolgathatod ki-be így tartva a hómérsékletet a mérés függvényében.
Olvass vissza, biztosan vannak rajzok - akár tőlem is.

Köszönöm a segítséget!
(#) lucky hozzászólása Márc 13, 2014 /

Mágneskapcsoló kiváltható-e SSR relével?

Konkrétan egy kb 500-600W-os 1 fázisú csörlő motort kellene vezérelni és forgás irányt váltani.
Következő: »»   15 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem