Fórum témák
» Több friss téma |
Attól függ hogy az adott csatornán (feltételezem valamilyen számítástechnikai cuccról van szó) hány felhasználó van és mekkora teljesítménnyel. Sajnos korlátozott a csatornaszám és a felhasználók eszközei pedig gomba módon szaporodnak.
Irányított antennával lehet hogy pár 100mW elég de lehet hogy nem! Puding próbája...
Csak ujj gyakorlat képen :
Készítettem egy igen egyszerű kristály oszcillátort amit a gyakorló vevő építésekor emlegettem pl. egy 3579KHz-s Kristállyal ha megépítitek erre rálehet hangolni a rádiót. Egyben ez egy igen alapfokú adó készülék is. Nálam egy 14318KHz-s kristály volt kéznél és egy BC109 tranzisztor. A képen az a fekete drót a kristály felett csak a táp felőli kis hidegítő tárcsa kondenzátornak ad testet. 8LKM Gábor A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Sziasztok
Egy régi Kenwood TM-721E rádió UHF sávját szeretném kiterjeszteni. A neten talált leírások alapján, a VHF sáv szépen kinyílt, de az UHF sáv maradt 430-440MHz-es tartományban. Lehet kenwood bácsiék kitaláltak valami mást is? ha tudsz légyszíves segíts. Köszi
Bocsi, hogy elhagytam a sávot QSO közben
![]() Ez és a lassú válaszom oka, hogy éppen egy saját írású állomásvezérlő programmal CQ-ztam és adtam, aztán lányos zavaromban megnyomtam az ICOM-on valami memóriagombot, és elvitt a Warc sávok közepére ![]()
Semmi gond Ati,
még mindig jobb mint ha telefonhoz rángattak volna. Én teljesen szép tisztán jó hangerővel vettelek. Azzal a kis QSK 7MHz-s adóvevővel forgalmaztam, amelyet itt a fórumban emlegettünk Bodgaboval, melyet ő is megépített. bő 1 Wat jön ki belőle. Az antenna pedig 7MHz-s Deltaloop egy 10 emeletes épület lift gépházának tetején. Lényeg, hogy hallottuk egymást! Tegnap pedig kicsivel dél körül ugyan ezzel a rig-gel a Nagy Hárs Hegyen voltunk kitelepülve HA4GA druszám és a család társaságában de az idő gorombára fogta és hamar bontottunk. Üdv. Gábor 8LKM
Nagyon szép hangszíne volt a rádiódnak, azt hiszem, a QRP-vel sem volt gond. Az antennám kivitele, és az esti órák játszanak folyamatosan közre abban, hogy 7 Megán már este hatkor nem hallom meg a 100 Wattos magyar állomásokat sem. Gratulálok hozzá!
![]() Én a szakdogámnak csinálok éppen egy programot C# nyelven, amely logol, morzét ad, vesz, antennát forgat. És ami újdonság, hogy nem RS-232 vagy LPT átalakítót használok, hanem USB kommunikáció zajlik. Na persze egy UCX Loghoz nem mérhető a kényelme, de így is sok munkát és finomhangolást követel. Éppen itt volt egy kis félrenyúlásom, ami miatt eltűntem ![]()
Antennaforgatós szoftveres témában kutakodok én is, és megfordult a fejemben saját progi írása is, ha nem lesz más megoldás. Ami nekem kellene, az kissé speciális. Amatőr műholdakat szeretnék követni, amihez vízszintesen és függőlegesen is kellene forgatni az antennát. Plusz még külön jó lenne, ha a számítógéppel összekötött rádió a doppler hatás miatti frekvenciamászást is le tudná kezelni.
Hobbi CNC-t építettem már, de itt az antenna és számítógép közötti távolság miatt az LPT portról való vezérlés nem biztos hogy megfelelő. Valaki foglalkozott már ilyesmivel?
Ott van pl.: ORBITRON program. orbitronlink
Annak vannak különböző beépített periféria kezelő kimenetei. Többféle ami küldi ki a 2 irányszöget + tekerni is tudja a doppler csúszást is. Az usb-s dongle vevőkhöz is létezik plugin ami tekeri a VCO-t. A többi rádiót ICOM,YAESU,KENWOOD ...stb is kezeli van interfész plugin hozzá.
Ha van LPT portod, és lesz 10 év múlva is, az egyszerűsége, a könnyű címezhetősége miatt nyugodtan válaszd azt. Ha USB-vel mész ki, arra az elektronikára is kell majd Fetes/Tranzisztoros erősítőfokozat, hogy meghajts egy/két motort.
Pár éve a hódmezővásárhelyi találkozóra hozta el HA8EV Péter a 2 tengelyű forgatóját.
Csinált egy modellt amit az Orbitron program tekert ide oda annak függvényében merre járt az éppen követett hold. Azt hiszem már USB porton beszélgetett a uController a PCvel ami tekerte a motorokat.
Ráadásul USB-t címezni nem egyszerű dolog.
Külön motorvezérlő elektronika nélkül, Unipoláris motor esetén 4db vezetéket kell változó jellel meghajtanod. Két motornál az 8 darab drót. Itt meg is állt az LPT portod (plusz végfok) OUT vonalainak darabszáma. Ha visszajelzést is akarsz (miért ne akarnál?), az mehet az LPT IN vonalaira. Ugyanezt megcsinálva egy L297 léptető vezérlő IC-vel (plusz végfok), csak a lépés darabszámot és a forgásirányt kell átadnod a PC portról a motorvezérlő elektronikának. Tehát 1db motor 2db LPT OUT vezetéket foglal le, 2db motor 4db vezetéket. Marad 4db kimeneted egyéb dolgokra. Lehet, csak én gondolkodom túl digitálisan, de itthon az RH/URH antennák kinti váltóreléit is saját programból, USB-n keresztül kapcsolgatom. Ígyis-úgyis PC-vel logolunk, ha pedig elmegy az áram, akkor a relés antennakapcsolás sem üzemel. Nyugalmi helyzetre pedig a legkedvesebb antennám van bekötve a relékre. ![]()
Köszi, ezt mindenképp ki fogom próbálni. Leginkább a "külvilággal" való kommunikációja érdekel, vagyis hogy milyen antennaforgató elektronikát kell hozzá építeni.
Számomra még leküzdhető feladat, hogy pl. soros kommunikációval (RS232, RS485) kiküldi az aktuális irányszögeket (a küldött bájtok jelentését kell tudni), majd egy mikrovezérlő ez alapján eltekergeti a motorokat. Nagyon nem sürgőa a projekt, mivel az alkalmas rádióra is még csak kb. 80%-ban gyűlt össze a "rávaló".
USB-t nem akarok címezni, maximum USB-RS232 átalakítóval sima soros porti kommunikációt használnék (ilyet már csináltam). Ebben az esetben csak a port számát (pl.COM2), és a protokollt (start/stop bit, paritás...) kell megadnom.
Ha LPT port marad, akkor léptetőmotor vezérlő IC-t és step/dir (lépés/irány) vezérlést használnék. Köszönöm a segítő hozzászólásokat! Ha jutok valamerre, beszámolok róla!
Azt láttad volna, hogy a szombati Nagy Hárs hegyi kiruccanásunkra nem akartam sok terhet cipelni és a kis 12V 1,5Ah-s kézi fúróm akkujával forgalmaztunk, de szépen bírta a strapát.
Olasz állomások is jöttek vissza elsőre. Persze tetszett nekik is a kb. 1 Watt. Jó programozgatást, és remélem hamarosan halljuk egymást és Gabót is QRP-vel az éterben!
Sziasztok!
VHF Duplexerre van valami "hobbi" " házi" megoldás? ami értelmes minőséggel működik? Illetve mennyire lehet bízni az e-bay-es duplexerekbe 18-20 E Ft viszont méretben töredéke a Magyarországon látható ( és elterjett ) BRG üregrezonátoroknak... Köszönöm!
Csodák nincsenek...
Kis beiktatási, nagy elválasztási csillapításhoz, kis duplextávolsághoz nagy méretek, jó minőségű anyagok, pontos kivitelezés szükséges. Az e-bay-en az amatőr átjátszóhoz megfelelő duplexer olyan 150 eFt-tól kezdődik, ahogy most hirtelen ránéztem. A 18-20 eFt-osak paraméterei között minimum 3,5 MHz a duplextávolság, ami elég messze van az amatőr 600 kHz-től... Házilag duplexert készíteni amatőr duplextávolságra gyakorlatilag lehetetlen. Még megfelelő műszerekkel is húzós. Viszont teljesen jól működő megoldás a két antenna, megfelelő távolságra egymástól, olyan módon, hogy egymás karakterisztikáiba ne sugározzanak bele (pl. két körsugárzó egymás felett). A hozzájuk vezető kábeleket is minél messzebb kell egymástól tenni, és lehetőleg dupla árnyékolásút kell használni. Így már lehet, hogy csak egy-két szívókört kell még betenni pluszba, hogy használható eredményt kapjunk. És az sem mindegy, hogy milyen minőségű a vételre használt vevő. Egy jó kis szélessávú vevő ilyenkor elég nagy hátrány (pedig manapság szinte csak ilyeneket gyártanak...)
Szia!
Köszönöm a gyors választ! hát én a 600 kHz-be nem is mertem gondolkodni! Igen amik az ebay-en vannak azok minimum 4 MHz sek bár mondjuk egyik cégnél volt nekünk egy "gyári" ( egyik legnagyobb ilyen magyar cég által tervezett kivitelezett rendszer 5 Mhz shift-el! Akkor elvileg használhatóak az ebay-es cuccok is csak nagyobb az eltolás a lejövő és a felmenő között??? Mert akkor érdemes számolgatni hogy mondjuk veszel két "jóminőségő" bázis antennát darabja 20E FT vagy egy jót megy egy 20 E-s duplexert!? Két körsugárzó egymás felett? ez mondjuk elgondolkodtató mert akkor így nem nyomja el az egyik a másikat mekkora távolság javasolt függőlegesen? És vízszintesen ne toljam el? mert különben elég nehéz a két antennakábelt távol vinni egymástól! ![]()
Nem igazán értem, hogy van-e választási lehetőség.... Amatőrsávban csak a 600 kHz a megengedett, azon kívül meg úgysem használhatók házilagos cuccok, csak olyanok, amelyekre típusengedély van.
A két függőleges, egymás fölött elhelyezett antennákat vízszintesen valamelyest el lehet tolni, de minél jobban eltolod őket, annál nagyobb eséllyel szórnak egymásra. Ha a kábelek egy oszlopon vannak, arra gondoltam, hogy egyik menjen az egyik oldalon, a másik pedig az ellentétes oldalon. Semmiképpen ne egymás mellett menjenek.
Ja hogy "leválasztásnak elegendő ez a vezetéktávolság.. akkor értem!
![]() Hát nem tudom ezt a típusengedélyes dolgot mert a frekihasználatiba is lejövő felmenő 147-152 volt az pedig 5 MHz.. de ez most tárgytalan is! Ha elegendő egy jelentősebb fizikai elszeparálás a két antenna föggőleges sikja között!
Viszont visszatérnék egy pár nappal ezelőtti témámhoz! Az antenna hangoláshoz...
Helyesebben az analizáláshoz! az csak csak úgy működik hogy az analizátor megméri hol a legalacsonyabb az swr árták és ahol a legalacsonyabb akkor az az antenna frekije.. Ez ugye van..? Megcsináltam a kiherélt puxingal és egy pic-el a kezdetleges verziót igaz a frekit a puxingon és a ptt még nekem kell változtatni és nyomni viszont a ptt nyomásával a PIC swr-t számol, elmenti az értéket és utána kiadja hogy melyik számú mintavételnél volt a legalacsonyabb az swr! Mondhatni félautomata analizátor! ![]() ami kérdésem lenne ilyen vagy hasonló jelgenerátorral nem tudnám helyettesíteni a rádiót ? hisz ahogy írja is a kolléga a feszültséggel arányos a freki. így automatizálni lehetne....
Erre egy DDS vagy szintézer kell amit digitálisan hangolhatsz.
Egyszerűbb esetben esetleg egy stabilabb VCO ami szabadon futhat, a frekvenciáját méred miközben a rákapcsolt feszültséget változtatod. A VCO (Voltage Controlled Oscillator) LC viszonyának függvényében lesz egy fmin-fmax tartományod ami közt tudod hangolni a frekvenciáját a rákapcsolt feszültség függvényében. A VCO kimenetére kell amplitúdó stabilizált erősítő a pontosabb mérőhíd tápláláshoz. Aztán a híd és a detektor.A detektor kimenetén lévő jelet a uC ADje dolgozza fel. Lényegében most az MFJ és klónjaik digitális kézi SWR mérők elvét "zanzásítva" írtam le. Az MFJ-k kézi hangolásúak durva/finom tipustól tudástól függően 30-60-160-430 MHz mérnek. RH MFJ klón Neked 100-200 MHz körül kellene ilyen VCO vagy szintézer. Kézi rádiók végfoka nem nagyon szereti az illesztetlenséget ezért nem biztos , hogy jó alany erre.Persze elindulni valamivel kell.Nem HIGH POWER állásban kell tekerni.Igaz ha csak rövid ideig dolgozol lezáratlanul akkor még elviseli. Igaz ha ott a mérő híd az képviselhet megfelelő lezárást a végfok részére. Régebben még fent volt DL1ALT web oldalán DDS alapú 1-500MHzes SWR mérő Azon te állíthattad a frekit kézzel és közben írta az SWR értéket 2 soros LCD-n. NWT500 as műszert megépítve és SWR mérő híddal ellátva közel 500 MHzig kaphatsz egy skaláris antenna mérőt. NWT 500nak létezik kézi grafikus LCD-s verziója is. Dokumentumokat sajnos már csak a mentett weblap morzsákból érheted el amik itt ott a lelkes után építők mentései közt találhatóak meg. Itthoni NWT500 után építéséről szóló topic így nézki ültetési oldal PC-n futó programjának egy wobbleres képe A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2014
Megérkezett a QRP kit. Rajz nem jött hozzá, de a nyák kiváló minőségű. Most nézem át a linket. jelentkezem, ha kész.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Csak annyit tennék hozzá, hogy lehet használni kézi rádiót generátorként, csak a mérőhíd, és a végfok közé 10 dB -nél nagyobb csillapítást kell beiktatni. Ez elegendő ütközési csillapítást ad a végfok illesztetlenségéhez. Az SWR nem szintfüggő, csak érzékenyebb műszert kell használni a kijelzéshez.
Az SWR mérést nem nagyon nevezném analizálásnak, mivel az csak a feszültségek abszolút értékét méri. Egy analizátornak a feszültség vektorok nagyságát, és fázisszögét is mérni kellene, az eredményt pedig Smith diagramon ábrázolni, mivel az antennának leginkább impedanciája van. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Valóban némi csillapítóval ami 50 ohmos lezárást mutat a rádiónak az elegendő
![]() No meg mint utaltam rá SWR mérő híddal , skalárisan lehet mérni, ebben minden egyéb vektoros érték bele van bújtatva.Mivel a váltakozó áramú összetevők vektoros értékeinek az "összegét" mutatja meg. De adott esetben lehet elég ez is a boldogsághoz, gyors teszthez. Amennyiben többet szeretne mérni akkor egy viszonylag egyszerűbb és "olcsóbb" vektoros mérőműszer elérhetősége. SDR-Kits.net - DG8SAQ VNWA 3 - 3E Low Cost 1.3 GHz Vector Network Analyzer Ez akár Smith diagrammot is karcol a monitorra ha kell. ![]()
Igen, ha az antenna nagyjából helyén van, a pontos beállításhoz elegendő egy SWR mérő, bár azért nem árt a kapott értéket óvatosan kezelni. Érdemes az SWR mérést két különböző hosszúságú mérőkábellel mérni, és ha a két mérés között nincs nagy eltérés, akkor jó.
Az SWR mérőt lehet "szerencsés esetben" úgy beilleszteni a tápvonalba, hogy éppen min reflexiós helyre kerül, és a mérés alapján úgy gondolhatjuk, hogy minden rendben van.
Szia Vili!
Neked nincs meg vagy valakinek aki olvassa az eredeti még az NVT-7 programja? Már mint a PIC-be amit tölteni kell. Mert kimarattam szépen a panelt, majd beszereztem az AD9851 DDS IC-t és ezt szeretném befejezni. Az NWT-500-at ki sem tudnám használni, meg nem akarok másik DDS-be invesztálni az AD9858-ba. Üdv. 8LKM Gábor
Ma jókat csevegtünk a QRP-s világról a Brassai Gimiben Debrecenben a HA-QRP-s kis összejövetelen. Volt bemutatott házi készítésű rig is jó néhány.
Érdekes volt a "hajlakkos doboz" antenna is. Meglepően jól szól ezt feltétlen ki kell próbálni! 8LKM
Gabi!
Csorvásra jösz ? Most márc .30án vasárnap lesz megtartva. PÜ ment ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2014
Igen Vili!
Terv szerint szeretnék menni. Kellenek ezek a találkozók, jó beszélgetések.
Sziasztok!
Ma jutottam egy Dunax GPW3B antennához,milyent az idő engedi beüzemelem és írok majd a tapasztalatokról.Igaz ez Warc sávos, de semmi gond ott is lehet szép összekötetéseket csinálni.Így nincs mit tennem csak fel kell szerelnem 14megára a tripleget,28 megára meg a penetrátort a már elkészített tartóoszlopra. Üdv HA6XA Csaba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |