Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   73 / 254
(#) Rumcájsz válasza ha6qt hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Teljesen jogos! A rendezők fele már elhangzott ez a kifogás! Nagyon csodálkoztam hogy a 40. QRP-t nem a régi feltételek szerint rendezik.
Részemről megfogalmazott problémák:
A HA-QRP kiírása kötelezővé teszi a riport, QTH és a név adás vételét.
Miért kényszerítenek olyanba bele, amit nem akarok! Nincs kedvem ukrán, orosz és a memorial versenyen indulni. De ha indulok, azzal már is megsértem a kiírást ami a QTH és a név adás-vételét kéri. Én EGY versenyen akarok indulni nem a sok ruszki versenyen!
Az meg külön röhej számomra, hogy valaki QRP-vel beáll a KW-os állomások árnyékába és több száz QSO-t összekalapál pár óra alatt. Vajon az ellen versenyen milyen helyezést érhettek el és esetleg hány KAMU szorzós QSO kerülhetett be a naplókba. Senkit nem akarok megbántani, lehet hogy ez csak az én fikcióm de: ---Ellenőrizhetetlen az egész!
Kíváncsi lennék vajon kit ihletett meg ez az őrület, hogy ilyen kiírást alkosson és vajon kinek a kedvéért?
Az biztos, utolsó alkalommal kalapáltam a versenyen, mert ilyen feltételek mellett nem tudom elfogadni a verseny kiírását. Sajnálom egy indulóval -a jelenlegi kiírással- kevesebb lesz jövőre!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

A jó időt minden várjuk, bár az igazi amatőr hóban fagyban szereli az antennáját.
A fentebbi válaszomban a Novemberi HA-QRP verseny idején haza vittem a kis modulokat amelyeket veled együtt működve akkor építettem amikor a tied is készült.
Én a finom hangolás végett a fő hangoló elemnek is egy 10 fordulatos Helipot-ot alkalmaztam a RIT-nek pedig egy sima 10K lineáris potit. mindkettő varikapos hangolással van megvalósítva.
Reméljük hamarosan halljuk egymást a kis riggel egy kitelepülés alkalmával!
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Szia Rumcájsz,

Jogos a kérdésed. Nem küldtem LOG-ot ezzel nem is neveztem, pedig bőven végig "nyomtam" azt a szép November eleji hetet. De közben átment a dolog antenna reperálásba és QRP kísérletezésbe. Az árbocom összetöréséről már közöltem itt fentebb képeket és pár mondatot. Mondjuk még így is sikerült jó néhány DX-EL QSO-kat létesíteni. Egy biztos, hogy emlékezetes élményekkel szolgált ez az egy hetes szabadság alatt töltött rádiózás. Hasonlóan az év végi szabi idején is sok szép DX is össze jött QRP-vel és nagyon jól kikapcsolódtam.
Hát így alakult az én QRP aktivitásom.
vy 73 Gábor
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Szia Gábor, most néztem a honlapodat. Gratulálni szeretnék neked, és természetesen a klubnak a szép kerek évfordulóhoz.
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Szia Gábor! Megkukkantottam a weboldaladat és látom hogy a QRP versenyre azért nem neveztél mert Te sem tudtad elfogadni a verseny sokrétű kiírását. Én idén megpróbáltam, de elvből nem folytam bele egy QRO-s derbibe sem. Én is ezt tapasztaltam, QRP-vel a kilowattok árnyékában nem lehet rendes QSO-kat létesíteni QRP-vel. Örülök hogy Te is igy láttad és hogy nem vagyok ezzel egyedül....
Gratula a kerek évfordulótokhoz. A klubotok működik még? Nem hallottam már régóta a sávokban és a versenyeredmények között sem.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Sziasztok!
Kösz a jókívánságokat úgy a saját mint a Klubunk szép kerek számú jubileumához.
Jó lenne tudni. hogy nemcsak szimpla szórakozással teltek el ezek az évek ebbe a szép hobbiba feledkezve hanem valami maradna eredmény képen!
Mivel ez egy érdekes, szép és igen sokrétű hobbi, amivel értelmesen töltheti bárki a szabad idejét annak is örülök, hogy néhány fiatalnak vagy ép idősnek fel keltettem érdeklődését az amatőrködés iránt. Remélem ez így is lesz ezen túl is!
Amikor át tértem a műsorszóró vevők építéséről az amatőr vevőkre és kis adóvevőkre valahogy a kis teljesítmény volt adott és ez meg is maradt mint kedvelt műfaj a QRP.
Vy 73! Gábor HA8LKM
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 15, 2014 / 2

Neked is kösz a jókívánságokat!

Kérded a klubunkat. A régi "klasszikus" értelemben nem működik. Nincs utánpótlás nevelés ( bár én igyekeztem az elmúlt évben saját utánpótlásról gondoskodni).
Viszont rendelkezünk klub helyiséggel és elég nagy létszámmal szoktunk össze jövögetni, ami főként évente Augusztus vége fele a Sárréti kitelepülésünkben és egy-egy WFF aktívkodás vagy közgyűlés gyanánt rendezett bográcsos formájában nyilvánul meg.
Társaim is , jó magam is eléggé elfoglaltak vagyunk így nem tudunk bevállalni egy rádiós vizsgára felkészítő tanfolyamot. Ettől eltekintve akad egy-két önként jelentkező fiatal akik kitelepüléseink alkalmával csapódnak hozzánk.
Jó lenne ha össze dugnák fejüket nyugalmazott vagy akár aktív nagyon jó Egyetemi tanáraink mérnökeink és kikerekítenének egy igazi amatőr szellemmel fűszerezett hétköznapi nyelvre fordított Rádióamatőr kézikönyvet.
No de nem akarom magam nagyon elragadtatni. Közben most is itt szól mögöttem a kis "Home made" készülék és 20m-en még mindig jól szólnak az USA-beli amatőrök pedig nemsoká fél éjfél az idő. Reggel 7-8 körül hangszórón jó hangosan jöttek a ZL állomások 14MHz-n.
Üdv, 73! Gábor
(#) Hetope válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia Gábor ! Én is nagy kedvelője vagyok a QRP üzemmódnak versenyzek is az egyhetes versenyekben de az utolsón be sem kapcsoltam a készülékemet mert nem nyolcvan méteren ment a verseny. Csak úgy mellékesen megjegyzem hogy igencsak jó antennám van negyven méterre is . Nekem gyári kis készülékem van de most van készülőben a HOMEMADE amit a klubban pár gyerek szintén építget a felügyeletünk alatt. Felépítéséről csak annyit hogy szinkrodin rendszer 2 darab DBM-el (mindkettő házi gyártmány). Az első a vevőkeverő a 2. az adótasztolását végzi de végezhet DSB keverést is (ha kell lehessen vele fóniázni) . Az adótranzisztor moszfett kb 10 watt bemenővel. Ha elkészül lehet hogy teszek fel képeket habár már annyi QRP megoldás van a netten hogy bele lehet zavarodni de őszintén egyik sem nyerte el az én tetszésemet . Lehet hogy más is így lessz az én konstrukciómmal de üsse kő legalább azzal rádiózok amit én hoztam össze. Még egy kis kitérés a QRP versenyre hogy már több mint 10 éve rendszeresen versenyeztem és nem is akármilyen eredményekkel .
Üdv Pista
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) Antennaman válasza Hetope hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia Pista!
Emlékszek a hívójeledre, gyakran hallottuk már egymást az éterben. Öröm olvasni, hogy nálatok a klubban van barkácsolás és a gyerekek is ki vehetik benne részüket.
A hétvégét kihasználva idehaza rádiózgattam ma és délután az egyik jó barátom elhozta a kis 80m-es DC vevőjét melyet most építget. Szépen sikerült is fel éleszteni a DBM-részen volt egy kis zárlat,amit hamar elhárítottunk és már volt is sávzaj, majd szépen jöttek az állomások is.
Majd tégy közzé egy-két képet a kis készülő vevőkről!
További jó barkácsolást és QRP-zést!
Üdv. 73! Gábor
(#) SzT3 hozzászólása Feb 16, 2014 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék vhf antenna analizátorral kapcsolatba!
van olyanra kapcsolási rajz vagy épített után már valaki? vagy csak a gyári a lehetséges?? mondjuk én már láttam egy két házi tákolmánynak tűnőt....

köszi!
(#) Kera_Will válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Neked milyen analizátor kell ?

Ez és ehhez hasonló nem elég :
HIGH-RLB
LOW-RLB

Ezen kívül kíváncsi fázisra is avagy már vektor analizátort keresel?
Akkor itt van pl ez : Low Cost 1.3 GHz Vector Network Analyzer
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) SzT3 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Szia!

Antenna hangolásához kellenne! Nem SWR mérő hanem freki mérő .. pl pálca antennánál hogy hol rezeg.. ( mennyit kell még belőle vágni! )
(#) Kera_Will válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Frekvencia mérő kevés a pálcahossz beállításához .
Arra az RLB-k jók lesznek.
A nagyjelű hidat fél - 1 W kimenő energiával hajtva (pl.: kézi rádió lehet) , megtudod állapítani hol rezonál a botod.
1 2 vágásból sejthető merre mozdul el, vagy kézi rádióval elhangolni vágás előtt +/- 1 , 2 , 5 MHz ebből a változásból sejthetővé válik , hogy hosszú/rövid a pálca.
Avagy NWT500 és a hozzáépített híd is megmondja hol van a rezonancia pont.
NWT500 leírása és hozzáépíthető híd elérhetősége
(#) pucuka válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Antenna hangoláshoz a legkevésbé kell frekvencia mérő, mert bármelyik antenna sávszélessége meglehetősen nagy, így a pontos frekvencia nem túl érdekes. Kis költséggel készíthető SWR mérő, némi ügyeskedéssel elég jól lehangolható vele bármilyen antenna, ha egy jelgenerátor rendelkezésre áll. A feladat pontossabban megoldható egy mérőhíd, generátor spektrum analizátor kombóval, (a legtöbb spektrumanalizátor rendelkezik tracking generátorral), de a legpontosabb eredményt hálózat analizátorral lehet elérni, ezzel a talpponti impedancia frekfencia függése is látható, mérhető. Egy ilyen műszer, vagy műszer összeállítás nem amatőr kategória, árban sem.
(#) Antennaman válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Szerintem elegendő egy egyszerű VHF -ig működő GDO is, vagy HA8ET Gyula által az RT évkönyvekben és a honlapján SWR mérőhíd. Nem feltétlen szükséges drága csicsás Rigexpert meg VNA stb.
Ha csak egy pálca antennára futja az energiád, akkor maga a mérő műszer is lehet egyszerű kivitel pl. iránycsatolós SWR indikátor.
Egyébként pontosan mely frekvenciára, milyen antennát szeretnél beüzemelni és persze milyen környezetben?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
(#) ha9pi.feri hozzászólása Feb 22, 2014 /

Üdv!
Egy kis kedvcsináló: QRP tcvr KIT 7,023 MHz CW-re, verhetetlen áron. PC softwerrel együtt.
Bővebben: Link
73, mni dx de HA9PI Feri!
(#) Antennaman válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Szervusz Feri!
Jó kis rig. Valami hasonlót mutatott Szendi001 is a múltkor amit KIT formájában vett.
Ebben meg benne vannak azok az extrák, amiket sokszor utólag hozzá "hekkel" az amatőr.
Valamint eszembe jutott, hogy hátha tudod mennyi a pontos frekvenciája a STALKER CB-kben lévő SSB szűrőnek? Kerek 10,7 MHz vagy kicsit eltolva valamerre? Már mint milyen frekis kvarc kell hozzá a BFO-ba?
Üdv. Gábor
(#) ha9pi.feri válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Szia Gábor! Tudtam, de már nem emlékszem - megpróbálok utána nézni.
(#) szendi001 válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Vettem egyet most. Beszámolok arról milyen összeállítani.
(#) gkari válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

A kapcs rajz: RTÉK1983- ban.
Üdv: ex CB3108, és ex HG5ACV
(#) Antennaman válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Feb 23, 2014 / 1

Egyszerűbb volt összeállítani vele egy kis SSB vevőt meglévő panelekből,még bemeneti RF előerősítőt is alkalmaztam. A BFO először csak egy VFO-ból lett kialakítva és szépen megszólalt a rig. Majd egy 10,697 MHz-s kristállyal készítettem a BFO-t és azt is be tudtam húzni egy trimmer kondival. Szépen is szólt meg fülre hasonló meredek ez a STALKER IX 10,7-es SSB szűrője mint az XF-9B.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Szia Gábor!
Gratula!
(#) Antennaman hozzászólása Márc 1, 2014 /

Jó öreg Orosz kvarc..
Persze ha jobban megnéztem volna nem kellett volna fűrésszel körbenyesni, csupán letekerni mivel menetes.
(#) kendre256 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Nagyon régi a hozzászólás, de egy apropó miatt úgy gondolom, most kell rá reagálnom:
Idézet:
„Épp úgy komolytalan, mint korábban valaki írta, hogy padláson feszítette ki a dipólt. Komolytalan és fájó dilettantizmus!”

Aki ezt a fájó dilettantizmust elkövette, a kérelmezett pontjai alapján esélyes a HA-DX távíró QRP megnyerésére...
Tényleg QRP, egy saját kezűleg utánépített 10W-os adóvevővel dolgozik, amit a szemem láttára épített több hónapon keresztül, mindent precízen lemérve, dokumentálva. Ismerve őt, dilettantizmusról beszélni olyan, mintha valami Forma-1-es versenyzőt neveznénk dilettánsnak...
Ő nagyon pontosan tudja, hogy milyen a jó antenna (épített is már jópárat), de a nagy családi ellenállás miatt kénytelen a padlásra is antennát tenni. Van egyébként az 1,8 MHz kivételével minden sávra valamilyen antennája.
Ezt a rádiót ő építette:
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) Antennaman válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Jó magam is azt favorizálom, ha csak egy mód van akkor a szabadban legyen az antenna, de azt is megértem, hogy ha valakinek csak kényszer megoldásra van lehetősége akkor pl. Padlástérben helyezi el antennáit. Nyilván a leírtak alapján ügyesen behangolta azokat, hogy a legtöbbet kihozhassa belőlük.
A 10 W-ból ha már 1W kimegy (mondjuk ez nagyon durva összehasonlítás) azzal már akár 80m-en egész Európát el lehet érni.
Gratulálok neki a kitartásához és persze a szép konstrukciós rádióhoz.
A kép elnevezése alapján 6ON-re tippelek.
További sok szép QRP DX-et!
73! 8LKM Gábor
(#) Spumifater hozzászólása Márc 2, 2014 /

Sziasztok!

Egy apró segítségre lenne szükségem. Pontosabb infóra.
Mekkora rádióteljesítmény kell 200 méter biztonságos áthidalásához 2.4 Ghz-en , ideális körülmények között?
Előre is köszi
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) kendre256 válasza Spumifater hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Ezt így elég nehéz megmondani... A 80-as években egy 160 MHz-es átjátszót 1 mW-tal beindítottuk kb. 10 km-ről. Az átjátszón körsugárzó volt (ha jól sejtem 0 dB-es), a másik antennára már nem emlékszem. Rálátás azt hiszem volt...
Lehet egyébként számolni is, kell hozzá a frekvencia, a távolság, az adó és vevőantenna nyeresége, kábelcsillapítások, a vevő zajszintje és a szükséges jel/zaj viszony.
(#) Spumifater válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Köszönöm a választ.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Na, akkor most rakd össze Hány kilohertzes lehetett? Kíváncsi vagyok, berezonálna e még?
(#) Rumcájsz válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Szép rádió, teccccetős, precíz munka! Gratula!

Padlásantennával, esetleg a havas tetőcserép alól, QRP kategóriában a (KW-ok árnyékában) HA-DX-en....
Hagyjuk már! Jó?!
Következő: »»   73 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem