Fórum témák
» Több friss téma |
Én BASIC-ben csinálom, magyar könyv nincs ezekhez. Ajánlom a "sample" mintaprogramokat, legjobban ezekből lehet tanulni. Neten találni sokat. Egyszerűbbekre gondolok, amik szinte csak egy-két féle utasítást mutatnak be pár sorban.
Szia!
Én kb fél éve tanulom a nyelvet, és nagyon sokat segített az ezen az oldalon levő mintaprogramok. Igaz angolul van, de ha egy kicsit tudod az alapokat, akkor nagy segítség lehet. Mellesleg használd a MicroCode Studio, vagy a Basic-stamp sugóját. Egyébként, ha elakadsz egy parancsnál vagy subrutinnál akkor nyugodtan írj ide a fórumba, szerintem ha nem is azonnal, de tudnak / tudok segíteni.
Oké köszi a válaszokat és a segìtséget
De lenne még egy utolsó kérdés. Ezek az úgy nevezett "pic programozással" kapcsolatos könyvek mennyirejók?? Egyet kiolvastam de csak annyit értem el vele hogy kicsit jobban értem a picek működésielvét.
Semennyire, a tankönyvek stb. semmit nem érnek a gyakorlatban. Nekem a Proton+ fordítóm van. A Help példáiból tudsz építkezni, hardwer közeli programozásban -mert néha ez is kell-pedig a PIC datasheet-je segít.
Még egy kérdés tudzs ajánlani egy jó pic égetőt amit házilag is meg lehet építeni??
Ha a gépeden még van LPT (nyomtató) port, akkor ez a leg egyszerűbb. Bővebben: Link Mellesleg saját tapasztalatból mondhatom, hogy jól működik. Vagy egy PICkit2 klón jöhet szóba, de ahhoz már kell PIC-et is égetni. Bővebben: Link
Lehet kapni usb paralel port konvertert is.
Az USB - LPT konverter nem jó a PIC programozáshoz.
Nincs de németben lakok és most van lomtalanítás és beakarok szerválni egy régebbi pct
Meg néztem az lpt csatlakozóst ès lenne vele 2kérdés
1. Az a pic amelyikre forrasztva voltak a cuccok az a programozni kívánt pic lenne? 2. A 14.-ig piclábnál lévő cucc az mi :$
1. Nem az a 74LS07-es IC, ami pufferként szolgál, mert az LPT portot nem illik nagyon terhelni. Könnyen tönkre tud menni.
2. Ami a 14. lábon van az egy 100nF-os kondenzátor. Szerintem olvasd el a cikket és ne csak a képeket nézd meg. De keresd meg az előző cikket is és azt is olvasd el. Esetleg még egy kis alapelektronika sem árthat.
Ok bocsi csak suliban voltam és nem volt időm teljesen átolvasni....
Szia, GPeti!
Nekem is ez a legnagyobb problémám. Akármelyik leírást olvastam, vagy tanulmányoztam, annyira különbözőek voltak, hogy egyre jobban összezavarodtam. Pláne, mikor a programokat néztem, ahány fordító, annyiféle felépítése van. Pár éve vettem egy mikroELektronika EasyPIC 6-ost, de a fentebb okok miatt még a programozásig sem jutok el, ill. egy program már sikerült. A példaprogramot begépelem, aztán hibaüzenet, azt sem tudom ilyenkor, hogy hogyan induljak el. Egyébként basic-ben szeretnék programozni, hogy miért, az most lényegtelen, egyébkén C-vel is hasonló a helyzet. Igazándiból most nincsen kérdésem (majd lesz), csak leírtam a panaszom Üdv.: Yoe
Arduino-t próbáld meg.
Én csak ezt tudom ajánlani: oshonsoft.com/
- Könnyen kezelhető fejlesztő környezet (IDE) és nem csak egy programozó. - Ténylegesen a PC-s BASIC-re hasonlít. - Van hozzá különféle programozó hardver (LPT, Serial, USB). - Nem csak PIC-hez jó. - Folyamatosan fejlesztve van. - És nem utolsó sorban olcsó. Én ezt használom és meg vagyok vele elégedve. Ezen kívűl talán a Proton PIC BASIC ami még szóba jöhet. Vagy a C nyelv.
Miért próbáljam az Arduino-t?
Ne. Most olvasom hogy basic et szeretnél használni. A bascom avr tudnám ajánlani. Nem ingyenes de hidd el minden megoldható vele. Én is ezt használom.
Szerinted a jelenlegi mellé vegyek egy másikat?
Nem szeretnék bele szólni, de miért ajánlasz AVR-es fejlesztő környezetet olyannak, aki PIC-el szeretne foglalkozni? Ráadásul egy PIC-es topicban.
A lényeg a basic nyelven van. Érdemes minél több kontroller típust, fordítót használni mert az egyik alkalmasabb az adott feladatra mint a másik. Használok Proton basic fordítót is, meg még másik hármat.
Például egy ethernetes alkalmazast nem tudok megcsinálni egy Proton fordítóval ilyen helyekre az MPIDE PIC fordítóra esett a választás.
Idézet: „Pár éve vettem egy mikroELektronika EasyPIC 6-ost,”
Értem. Én is használom ezt a mikroelektronikás boardot, mivel ez a mikroelektronikás basic nem nyerte el a tetszésemet nem lett megvásárolva a teljes fordító, a Proton+ használom rajta a hex file feltöltése a hozzáadott programozó szoftverrel. Mi az oka az eddigi sikertelenségnek?
A fordító állítólag elég bug-os.
Ja a legjelentősebb basic fordító kimaradt:
Bővebben: Nightpic
Írtam privátban. Gondolom olvastad.
Sziasztok! Nem kertelek. Nem kérdeznék semmit, hanem valaki leírná Nekem "szó szerint" konkrétan azt a programot, amellyel egy bemeneten lévő nyomógombbal aktiválok egy kimenetet. PIC16F887-et, EsyPIC6-ot és MikroBasic PRO for PIC-et használnék erre a feladatra. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Yoe
A gyari mintaprogram miert nem jo?
Üdv!
Ez a mikroBasic oldaláról való, ennek működnie kellene:
Szia, vilmosd! Tudsz küldeni egy pár soros programot?
Fogalmam sincsen, hogy miért nem működik, de bemásolom, amit másnak írtam, ebben lehet a kutya elásva! "...... A probléma az, hogy nincsen tapasztalatom. Akármelyik leírást olvastam a programozásról, mindegyikben máshogy írták le, más a felépítése, mások a parancsok, persze nem sokban, de mégis különböznek, így csak összezavarodtam. Amikor megakadtam, nem jöttem rá a hibára, nem magyarázta el senki. Pl. a példaprogramot szó szerint begépeltem, beállításokat 100-szor ellenőriztem, mégis hibaüzenet. Akár C-ben, akár Basic-ben. A mikorE-ben meg úgy látom, hogy csak assembly-nézet van, programozni nem lehet benne, vagy tévedek? Már 3 éves lesz a board, de még csak egy módosított példaprogram működött, mondjuk az úgy, ahogy szerettem volna és már abból is sokat tanultam. ......"
|
Bejelentkezés
Hirdetés |