Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó PIC-kel
 
Témaindító: Fery, idő: Nov 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 13
(#) Balázs válasza Fery hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
A BELL-t a felhasználó állítja be, hogy mennyi idő után kapcsoljon ki (max 20 perc.), és ez bármikor átállítható. A többi kimenet addig marad bekapcsolva, amíg valaki nem reseteli.
(#) Fery válasza Balázs hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Szuper, köszi.

Ha valaki szeretné megépiteni egy kis segitség. kicsit vastagabbra vetten a vonalakat mert vasalni jobb úgy meg hogy ne legyen olyan magas az áramkör a puffer kondit kettőbe tettem bele.

Itt egy lay,pdf,jpg
(#) mineral hozzászólása Nov 26, 2007 /
 
Sziasztok!

A mikrokontrolleres riasztó központ nekem is tetszik. Egyszerű mint az 1*1. És nem utolsó sorban olcsó is. Ha nem kell beszéd központ, proxy kulcs/kártya olvasó és egyéb extra akkor bőven elég is.
De lehetne még egy kicsit szépíteni. Mondjuk egy gyári billentyűzettel. A kérdésem hogy egy gyári tasztatúrát (pl. bentel) Hozzá lehet-e illeszteni egy AVR-hez vagy PIC-hez?
(#) bbatka válasza mineral hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Ha még maradt szabad lába, akkor miért ne?
(#) DaeMonS hozzászólása Nov 26, 2007 /
 
emberek van a 16f877 pic-es riaszto,a bill+lcd franko,de mi lenne ha a 8 zona helyett lenne mondjuk 6 es a 2 zona GSM athivast tamogatna??
(#) StefuPeti válasza DaeMonS hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
Szia
Ha te meg tudod oldani akkor hajrá, várjuk a modositást.
(#) szepi003 hozzászólása Dec 9, 2007 /
 
sziasztok! csibi ajanlott egyriasztót (video is készültrola)megszertnémépiteni,csak a progiját nemtudom letölteni.ha valaki eltudná küldeni megköszönném szepi003@citromail.hu
(#) DaeMonS válasza StefuPeti hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
nohat...amint megkapom a nyakot....osszerakom..kiserletezek,ha siker kozlom...csak sajna ido ido ido...munka mellett nehez..
apropo, auto riaszto temaban vki otthonvan ( pic, gsm, gps)?
(#) szepi003 hozzászólása Dec 11, 2007 /
 
köszönöm csibinek agyors választ,igy a hétvégén neki is kezdek .mégegykérdés.a cd olvasóbólkiszedett lézerdioda jo-e hozzá
(#) Fery hozzászólása Dec 11, 2007 /
 
Megépitettem a StefuPeti álltal idetett riasztót. Nagyon jó kis hardver a cucc de a PIC progjamja igen gyermeteg és risztónak használhatatlan, annyi hiányossága van. Sajnos.
Egyébként müködik de a progit erősen módositani kell.
(#) Balázs válasza Fery hozzászólására (») Dec 11, 2007 /
 
Hogyhogy gyermeteg? Mi baja van?

A fordítást a két ünnep között megcsinálom, csak most minden munkámmal el vagyok késve rendesen.
(#) Fery válasza Balázs hozzászólására (») Dec 11, 2007 /
 
Van egy csomó olyan dolog benne ami vagy nem jó vagy van de tök felesleges. Pl nincs 24 órás szabotásvédelem, 1 partició az egész tehát egy lakás védelméhez elég lenne de ha van garázs mühely stb akkor nem osztható fel, maga programozás nem jó, menüből kell bekapcsolni, az aux ki van épitve de nincs programozva, Teljesen felesleges két tasztatúrához két kód, két időzités, két partició jobb lenne helyette, stb.... szóval sokminden nem irnék most ide egy regényt, de később kitárgyalhatjuk csak most nem nagyon van időm. Dolgoztam riasztósokkal többfélét is szereltünk is, javitottunk is de ezzel nagyon nem vagyok megelégedve. Teljesen összeraktam az összes funkcióját végigpróbálgattam és az az igazság hogy sokkal többet vártam tőle a hardver felépitése alapján. Most jön az ,hogy tanulunk majd PIC-et programozni aztán kitalálunk valamit, hogy használható legyen a cucc.
(#) Balázs válasza Fery hozzászólására (») Dec 11, 2007 /
 
Hmmm. Pedig én is többet néztem ki ebből. Na kíváncsi vagyok mi lesz belőle...
(#) Balázs válasza Balázs hozzászólására (») Dec 11, 2007 1 /
 
Most beleolvastam a pdf-be, és nem is biztos, hogy rossz. Azt írja, hogy kaptak egy olvasói levelet, amiben az illető egy jelszavas beléptetőrendszer megépítésében kért segítséget. A szerkesztők úgy döntöttek, hogy csatolnak a riasztóhoz egy második opcionális billentyűzetet, amely nagymértékben független a fő rendszertől, és egy kód beütrésére aktiválja az AUX kimenetet.

Idézet:
„Facilities for a second optional keypad, S2, have been included following a reader’s request. During development of this alarm system, David Mynatt of Manchaca, Texas, emailed us to say that he wished to install a system that would allow his (presumably responsible) children to let themselves into the house by use of a coded keypad or similar technique, and could we help.
After weighing up the various pros and cons, it was decided to include a second keypad with this controller which would be largely independent of the main system, but which would allow a PIN code to be keyed in and activate line RB5 and Darlington transistor TR4.”
(#) Fery válasza Balázs hozzászólására (») Dec 11, 2007 /
 
Mondjuk csak egy taszt van rajta de ezért csinálni fogok egy másikat és ráakasztom.
De egy risztónal főleg lakásriasztónál ennek nincs sok értelme. De mindegy mindenképpen bele kell nyúlni a szoftverbe mert 24 órás szabotás védelem nélkül nem lehet riasztót üzemeltetni. Akkor minden további nélkül szét lehetne szedni a fél rendszert mert nincs szabotásvédelem. Annak pont az a feladata, hogy amikor ki van a rendszer kapcsolva akkor se lehessen levágni az infrákat, nyitásérzékelőket, stb..... Sőt ma már szoktak felszerelni és a risztóval egybekötni füst, CO, és lángérzékelőket amit agy mai modern riasztónak tudni kell kezelni. Az nem müködik, hogy csak akkor megy a füstérzékelő amikor a riasztó élesitve van. Annak együtt kellene menni a 24 órás szabotás védelemmel.
(#) elektroger hozzászólása Dec 30, 2007 /
 
Íme, az .asm fájl az EPE 2002 áprilisi számában megjelent PIC-es lakásriasztóhoz:
Katt ide!

Üdv!
(#) denon888 válasza elektroger hozzászólására (») Dec 30, 2007 1 /
 
Most ez mivel másabb?Mert ezt a leirással közzétették.
(#) Balázs válasza denon888 hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Nagyon is jó, mert eddig csak a hex fájl volt meg, és mostmár lehet módosítani a programot! Köszönjük!
(#) elektroger válasza Balázs hozzászólására (») Dec 31, 2007 /
 
denon888: Balázs jól mondja!

Csak a hexa fájl volt eddig kitéve, amelyet ha beleégetünk a PIC-be, a kapcsolás utánépíthetővé válik. Ellenben, módosítani nem lehet a szoftveren.
Az .asm file-ban viszont - aki ért hozzá, módosíthatja/kiegészítheti a program működését, illetve magyaríthatja a kijelzőre írt szöveget - aztán ebből elkészítheti mondjuk a magyar nyelvű firmware-t tartalmazó .hex-et... stb.
A gyakorlatban úgy néz ki, h. megírják vmilyen nyelven a programot pl. assembly (.asm), C, Pascal...stb, aztán egy compiler program segítségével lefordítják a pic számára értelmezhető gépi kódra - ez lesz a .hex file - amit beleégethetünk a MCU-ba.
Tehát, .asm-ből készíthető a .hex.
.hex-ből viszont, nem olyan egyszerű visszafejteni .asm-be - tehát, módosítani sem lehet a szoftvert ha csak a .hex van meg. A gyakorlatban esetleg úgy lehetséges (részben) a visszafejtés, h. a kapcsrajzból, a működéséből - kimeneteket szkóppal figyelve leírjuk, mikor mit csinál - és megírjuk mégegyszer a programot. Aki viszont ezt meg tudja csinálni, az gondolom, inkább ír egy saját prg-t..
Mindenesetre, az .asm mindig tanulságos - még akkor is, ha csak részleteket használ fel belőle valaki.

"Most ez mivel másabb?Mert ezt a leirással közzétették."

Közzé, persze - csak ide a fórumba még nem volt belinkelve. Tehát, nem az én érdemem - hanem közös Barátunké, Gugli-é. Meg azé a fél óráé, amit sziesztázás helyett ennek megtalálására szenteltem.

Egyébként, a fentieket csak úgy általánosságban írtam - ha még vkinek esetleg újdonságot jelent.

Üdvözlettel: Elektroger
(#) Fery hozzászólása Jan 3, 2008 /
 
Mint az előzőkben irtam összeraktuk a 877-es Pic-el készült riasztót. Olyan sokmindennel nem voltam megelégedve,hogy nekiálltunk a sógorommal áttervezni az egészet és egy gyakorlatilag teljesen új programot irni, mert annyi hiányosságot kellene kiküszöbölni, ami egy kisseb belenyúlással lehetetlen.
Amit a legkomolyabb hiányosságnak tartottunk az a 24 - órás biztonsági zónának a hiánya. Legalább 1 olyan zóna kell ami a riasztó kikapcsolt állapotában is müködik,de jobb ha kettő van. Ezt megoldottuk.
A másik a particiók hiánya. Ha van több partició akkor azokhoz hozzá lehet rendelni zónákat igy könnyebben áttekinthető lehet főleg családi házaknál az esetleges külső objektumok védelme. Ezt is megoldottuk.
A harmadik, hogy csak egy késleltetett zónát lehetett definiállni. Ez szintén nem jó hiszen lehet különbejáratú garázs vagy hátsó ajtó ahol esetleg több késleltetett zóna kellhet amit külőnálló particióhoz lehet rendelni.
Ezt is megoldottuk már.
A negyedik, hogy nem volt külön szerviz és külön felhasználó menü. Ez azért fontos mert sok esetben ha a felhasználóra bizzuk a partició kiosztást, biztonsági zóná kiosztást stb....Akkor az idősebbek és a műszaki antitalentumok az első adandó alkalommal mindent el fognak nyomkodni rajta amit csak lehet ezáltal könnyen elképzelhető hogy leválasztanak védendő részeket a rendszerről. / Több esetben találkoztam ilyenekkel gyári riasztóknál is /
Nagyjából itt tartunk. Terveink között szerepel még az automata riasztás élesités időre, DCF 77-es modullal az óra beállitása, ami azért kell mert I2C buszos memóriába szeretnénk az eseményeket loggolni.
Ezenkivül egyenlőre nem sok ötletünk van annak megvalósitására,hogy a riasztó ne csak vezeték szakadásra hanem rövidzárra is jelezzen. Ez megoldható bemeneti oldali komparálással de az mindjárt alkatrésztemetővé tenné a bejáratot.
Zónánként 2 müveleti erősitő, + inverter esetleg optocsatolós leválasztás. Ezt szeretném elkerülni és valamilyen más módon megoldani, ha van valakinek valami ötlete akkor azt ne tartsa magába.
Ezenkivül még a mobil illesztésre is gondoltunk a későbbiek során de ez még a jövő zenéje.
Van még egy dolog amin gondolkozunk, az a tasztatúra problémája. 4 X 4-es mátrix taszt elég nehezen beszerezhető, viszont vannak gyári riasztótasztatúrák amiket lehetne használni azok viszont mar digit elektronikával kiegészitett tasztok és nem tudjuk milyen protocoll szerint kommunikállnak a központtal.
Ha erről van infója valakinek azt megköszönnénk.
Ha megoldható ez a fajta kommunikáció akkor az nem csak azt jelenti, hogy egy szép tasztatúrával lehetne szerelni a cuccot hanem azt is hogy a tasztot kiszolgáló 8 lábból maradna még egy pár láb amit egyéb extra funkcióra fel lehetne használni.
Egyenlőre itt tartunk.
(#) 925 válasza Fery hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
4x4-es taszt a nagyobb elektronikai boltokba kapható, pl: www.ret.hu
A billentyűzetet, és az LCD-t esetleg a PIC soros portjára is köthetnéd, és egy másik PIC-el kezelhetné a tasztot és az LCD-t is. Így elég sok láb szabadon maradna,és a központot a kezelőhöz is csak 4 eres kábel kell összekötni.
(#) Fery válasza 925 hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
A központ és a kezelő 4 vezetéken történő összekötése megvalósithatatlan. Legalább 6 eres vezeték kell, /két ér a kommunikáció, kettő a Talaj meg a Táp, és kettő a szabotásvédelem/ de nem is ez a gond hiszen a szabotásvédelemnek nincs köze a PIC azon lábaihoz, hanem az hogy a gyári riasztótasztok nagyon jól néznek ki és jó lenne azzal megoldani. Az persze igaz, hogy másik Pic kezelheti a tasztot de itt a design-ről is szó van.
Pont ezért érdekelne a kommunikációs protokoll.
A 4x4-es tasztot a kisérletekhez megcsináltam itthon olyan régi számitógép billentyűzetből amik különálló gombokból voltak. Ahhoz nem volt ügy nyákot tervezni de az nem olyan mint egy gyári riasztótaszt.
(#) Feri válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Bocs,hogy beleszolok én nem értek a PIC-eléshez, deismerem a riasztókat.
Mi főként ESPRINT-et használunk ezek bemeneti része úgy van kialakítva,hogy két vezetéken van a táp kettőn meg a tamper és a szenzor. Ezt úgy oldották meg, hogy ha a hurok 0 illetve szakadt az szabotás. Alaphejzetü hurok 1kohm, riasztáskor ehez a szenzor hozzáad még 1kom-ot.
Az ultra változat ezen a két vezetéken két szenzort tud lekezelni. Ha érdekel elküldöm a kapcsolási rajzait.

Sok sikert.
(#) Fery válasza Feri hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia
Persze, hogy érdekel. Köszönöm. Mivel riasztót tervezünk bármilyen riasztó kapcsolási rajza jól jön, ötleteket mindenhonnan el lehet lesni
Emil cimem az adatlapon. Fery
(#) 925 válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nem feltétlenül kell 6 vezeték, mivel figyelheti a soros port adatait is. Ha nem jön vissza megfelelő adat akkor valami szabotázs történt, soros jelként akár érzékelő jelei is jöhetnek.
(#) Fery válasza 925 hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Persze, ebben igazad van de ennyire azért nem akarom túlbonyolitani. Azonkivül az elérhető áru érzékelők általában bontásra müködnek, nem adatvonalon továbbitanak. A normál hateres biztonságtechnikai kábellel szerelhető a dolog, abba meg belefér a plusz két tamper vezeték.
(#) 925 válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
nem kell spéci érzékelő, a hagyományos érzékelő, akár egy mikrokapcsoló jelét a billentyűzet-LCD kezelő PIC szabad bementére kötöd, és a PIC alakítja át a jelét soros adatnak, én már csináltam hasonlót.
(#) Feri válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Elküldöm a telepítői leírást ez segítséget ad a működési elvárásokra is
(#) Fery válasza Feri hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Köszi szépen, átnézem bár a kapcsolási rajz jobb lenne. A sima User manuál sajna azért nem sok mindenre jó mert eszméletlen sokat tudnak a gyári központok, de a szolgáltatásainak a nagyrészét csak extrém esetben lehet kihasználni, gyakorlatilag habverés az egész, hogy minél drágábban el lehessen adni. Én is szereltem jónéhány risztót és bizony az ügyfelek 90 százalékához kellet visszamenni négyszer ötször csak azért mert olyan bonyolultnak találta a rendszert, hogy képtelen volt megtanulni kezelni, programozni. Ezért szeretnénk olyan központot csinálni ami azokat a szolgáltatásokat tudja amikre valóban szügség lehet és nem kell az embert a harmadik programozási próbálkozás után kényszerzubbonyban elvinni a diliházba. Volt olyan aki annyira nem tudta megtanulni még kezelni sem hogy leszereltette az egészet. Persze ők általában az idősebb korosztályból kerültek ki.
(#) JZoli válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia ezt az oldalt nézd meg:http://www.riasztobolt.hu/index.php?page=actions
Szerintem ez a: központ - PARADOX Esprit 728Ultra panel nem nagyon drágább mint amennyiért meg lehetne építeni, és ez nagyon sok mindent tud alapból mint azt az előzőleg Feri által belinkelt pdf-ből is látszik. Nemrégen egy barátomnál is ezt szereltem be egy régi tönkrement központ helyett, szerintem nagyon jól használható központ ez.
Következő: »»   2 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem